Вести

Вучић: Грчка је искрени пријатељ Србије

Председник Србије Александар Вучић данас је замолио је данас грчког председника Прокопиуса Павлопулоса да наредни састанак Високог савета за сарадњу буде одржан што пре, да буде у Београду и да се за тај скуп припреми документ о стратешком повезивању и партнерству Србије и Грчке.

На прес конференцији након састанка с Вучићем и грчки председник је изразио очекивање да ће се то управо тако догодити и то већ почетком наредне године, а Вучић је подсетио на 150 година пријатељских односа две земље, те поново захвалио Павлопулосу на томе што његова земља и он лично подржавају територијални интегритет и целовитост Србије.

Подсетио је и да је Грчка увек била с нама у Бриселу кад се разговарало о напретку Србије и отварању нових поглавља, те додао да очекује да ће тако бити и убудуће.

"Сматрамо Грчку и народ и вас лично као искрене пријатеље грађана Србије и српске државе", поручио је Вучић, уверен да ће посета грчког председника значајно допринети развоју даљих односа.

Вучић је поменуо трговинску сарадњу две земље и њен раст и рекао да је прошле године она била око 390 милиона евра, а да се очекује да ове године буде и око 450 милиона.

Како је оценио, то јесте напредак, али нисмо задовољни, јер има простора за још већу трговинску сарадњу, за извоз наших производа у Грчку, али је поручио и да смо ми увек отворени за увоз. Председник Србије је рекао да је за нас од изузетног значаја размена у сектору услуга, приметивши да је све већи број Грка долази у Београд и Србију, али да је, наравно, драстично већи број оних који из Србије одлазе у Грчку као туристичку дестинацију.

Вучић је напоменуо чак да је Грчка апсолутно прва туристичка дестинација за коју се у Србији опредељујемо и подвукао да и то говори о српској љубави према Грчкој и грчком народу. Он се осврнуо и на пројекте који се планирају и на којима се већ ради и указао на побољшање инфраструктурне и сваке друге повезаности две земље.

Додао је и да ће и данас бити са пријатељем из Грчке у парламенту Србије, да ће затим организовати специјалну вечеру, те да ће имати још доста времена да размене мишљења и ставове. У том смислу Вучић је рекао и да је од председника Павлопулоса научио нешто ново, да га је пажљиво слушао.

Како је рекао после онога што се јуче дешавало у Шпанији и након онога што је чуо од председника Павлопулоса, уверен је да ћемо наше националне и државне интересе још снажније умети да одбранимо и чувамо.

 

Сад је јасно колико је тешко бранити независност Србије

После каталонског референдума и става Европске комисије да је тај референдум нелегалан, ваљда је јасно колико је тешко чувати независност Србије, рекао је данас председник Александар Вучић.

Питање сваког грађанина Србије Европској унији данас је - како то у случају Каталоније не важи референдум о независности, а у случају Косова отцепљење може и без референдума, рекао је председник Вучић, одговарајући на питања новинара поводом исхода референдума у Каталонији и става Европске комисије да је то изјашњавање нелегално.

"Како сте легалним прогласили отцепљење Косова чак и без референдума, и како су то 22 земље Евроспке уније легализовале то отцепљење, рушећи европско право и темеље европског права, на којем се темељи европска политика и политика ЕУ", запитао је Вучић.

Вучић је јавно запитао како ће сад грађанима Србије да образлаже европске интеграције Србије, иако, без дилеме, Србија своју будућност види у ЕУ и због типа друштва којем тежимо и због боље економије и других разлога.

Како, дакле, Каталонија не може, а Косово може, на то питање Србима неће бити одговора никада, приметио је председник Вучић.

Светски центри моћи играли су се када су мислили да могу да прекрајају границе на Балкану јер регион не припада Европској унији, а сада, када је "мечка дошла пред њихова врата", е сада је ситуација много озбиљна.

Ово је најбољи пример двоструких аршина и лицемерја светске политике, закључио је Вучић.

Према његовим речима, његов састанак са Путином, приликом посете, био је занимљив свим новинарима западних медија, док састанак немачког Зигмара Габријела, истог дана, исто с Путином, нико није забележио.

"Сад је јасно ваљда колико је тешко чувати независност Србије", рекао је председник Вучић и поручио свима који врше притисак на нашу земљу да сад узму годишњи одмор, бар што се наше земље тиче, пошто ионако неће да их слуша, те нек се позабаве мечком пред својим вратима. Бранићемо европске принципе и демократију, али ћемо штитити своју независност" рекао је Вучић.

Према његовим речима, Србима остаје да се боре за своју будућност, да раде са својим комшијама Албанцима и да буду захвални за подршку свим европским земљама, Шпанији, Словачкој, Румунији, Кипру и Грчкој које нису признале независност Косова.

"Остаје нам да се боримо за своју земљу и да гледамо како да решавамо проблеме, а ово је показало најбољи пример двоструких аршина и лицемерја светске политике", закључио је председник.

"Тешко је и све теже чувати независност Србије у доношењу одлука, али сам поносан што сам у томе успео", рекао је председник Србије и додао да се заклео на Устав Србије да ће штитити њену независност и целовитост и да ће то и наставити да чини.

 

У Војводини имају добар стандард, па отишли у Барселону

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да то што су неки из Војводине отишли у Барселону пред тамошњи референдум показује да имају висок стандард и да могу да путују.

"Не бих придавао никакав политички значај том њиховом путу", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара о одласку неких политичара из Војводине у Барселону.

То значи, оценио је, да неки људи на северу Србије добро живе, имају пара за туристичке посете, као и за спреј и боје да пишу графите и да могу да их троше не би ли себи направили неку кампању.

 

О Миговима када стигну

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће о доласку Мигова 29 из Русије у Србију говорити тек када стигну.

"Обратићу вам се тек када оно, нешто што смо добили, а нешто што смо платили дође у нашу земљу. Тада ћу моћи да вам кажем да то припада српском ратном ваздухопловству" рекао је Вучић и додао да је то за нас веома важно јер пре неколико година де-факто нисмо ни имали ратно ваздухопловство.

Председник Србије је одговорио на питање да ли може да потврди да два Мига стижу данас у Србију а четири до краја недеље, што се појавило по медијима као информација. Подсетио је да смо купили девет хеликоптера од Ербаса и два руска, те да оснажујемо наше ваздухопловство, а да ће на ред доћи и противаздухопловна одбрана.

 

 

 

извор: Танјуг