Вести

Вучић: Грчка пријатељ и савезник

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Београду да Србија и Грчка имају веома добре односе, искрене и истински пријатељске, те да Срби доживљавају Грчку као савезника и пријатеља и у политици, али и у економији и свим важним питањима.

"Желимо што боље односе, да их изграђујемо и унапређујемо свеукупне економске односе", рекао је Вучић.

Ми смо захвални Грчкој и вама на подршци коју пружате територијалном интегритету Србије, на томе што добро разумете позицију наше земље и на местима где год можете и како можете пружате подршку српском народу, рекао је Вучић.

Вучић је додао и да је Србија захвална и на подршци нашем европском путу.

"И верујемо да вас, који нам ту подршку пружате, Србија није обрукала својим радом у економској и другим сферама", додао је Вучић.

Како је додао, разговарали су данас о свим важним регионалним питањима.

Вучић је Ципрасу у тет-а-тет разговору говорио о свим проблемима на КиМ са којима се Србија суочава.

"Мада он то све зна, говорио сам му и о формирању војске, што је не само супротно међународном праву већ, и локалном законодавству, и посебно о таксама супротним нормама рационалног и поразумевајућег понашања у 21. веку, када имате слободан проток робе", рекао је Вучић.

 

Договор из Преспе додатно приближавање Београда и Атине

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Београду да је за Србију веома важно да договор из Преспе буде спроведен, јер би то значило да Северна Македонија постаје нека врста моста између Србије и Грчке.

"То би значило да ту више немамо никакав зид, а у регионалном смислу то би било додатно приближавање Београда и Атине и два народа", рекао је Вучић.

Ми знамо да то није лако, приметио је и додао:

"Не желећи да се мешамо у унутрашња питања, само смо указали да је то пут који Србија подржава", истакао је Вучић.

Ако се све заврши како се очекује са Преспанским споразумом, у наредном периоду бисмо могли да одржимо трилатерални састанак Београд - Скопље - Атина, што је важно за све земље, указао је Вучић.

 

Раст трговинске размене Србије и Грчке

Председник Александар Вучић изјавио је данас да Србија и Грчка први пут после више година имају раст трговинске размене, од око девет одсто, а очекује да ћемо "прећи" 500 милиона евра.

Вучић је прецизирао да је 10,7 одсто раст увоза из Грчке, док је за седам одсто порастао наш извоз у Грчку.

"Први пут после више година имамо раст у трговинској размени. Очекујемо да ћемо прећи 500 милиона евра у нашој трговинској размени и то је добра вест", рекао је Вучић.

Председник Србије је подвукао да ће у наредним недељама бити завршен у потпуности јужни крак Коридора 10, па ће сви који иду из Грчке, путници или они који учествују у теретном саобраћају, до Хоргоша и Мађарске, односно Батроваца и Хрватске, кроз целу Србију имати аутопут.

Вучић је приметио да остаје да се решава проблем железнице, како би возови ишли брже, и додао да верује да ће у наредном периоду то успешно бити решено са Скопљем и Атином.

Истакао је да је било речи и о дигитализацији и да ће се ићи на снижавање цена телефонских услуга између две земље, што ће значити пре свега туристима, док се у потпуности не укине роминг.

Вучић је подсетио да у Београд стижу и премијери Бугарске и Румуније, те да ће на том састанку сутра разговарати и о спортским темама.

Како је рекао, Србија са Бугарском и Румунијом организује ервопско одбојкашко такмичење и изразио наду да ће четири земље заједно успети да се изборе око европског и светског фудбалског првенства.

Вучић је истакао и да би следећи, трећи састанак Савета за сарадњу Србије и Грчке требало да буде на пролеће и да ћемо тада моћи да потпишемо важне стратешке документе.

Позвао је Ципраса да чешће долази у нашу земљу и истакао да су српски народ и Србија увек били и биће пријатељски настројени према грчким пријатељима, захвални за сваку помоћ и подршку Атине.

 

Стабилност и сарадња заједничка визија Србије и Грчке

Председник Вучић приметио је да је грчки премијер веома ентузијастичан по питању сарадње у енергетици и да се увек борио да Србија добија гас преко луке Александропулис.

Вучић је додао да Грчка има више извора гаса, а да Србија има гас једино из Русије и да мора да тражи решење, будући да је из године у годину потребно све више тог енергента.

"Некако ћемо да се изборимо, како, ни сам не знам, ваљда ће неко да се сети да Србија неће моћи да преживи без гаса. А по сваком питању смо спремни да сарађујемо са Грчком", подвукао је Вучић.

Вучић је рекао да је Србији важна и сарадња са Бугарском и да се нада да ће та земља моћи да прими део руског гаса.

Вучић је рекао и да је пруга реалан пројекат, јер није скупа као аутопут и да би у том смислу била значајна помоћ из европских фондова или Европске инвестиционе банке.

Вучић је подсетио и да Србија трећу годину за редом завршава у суфициту, да ће раст до краја године бити 4,4 одсто, те да ће јавни дуг првог јануара бити 47, 48 одсто бдп.

"Спремни смо да улажемо у додатну инфраструктуру и спортску инфраструктуру", казао је Вучић.

 

Са Путином 17. јануара о свему, па и Трамповом писму

Председник Александар Вучић изјавио је данас да није видео никакве проблеме са "руске стране" после писма председника САД Доналда Трампа, те да ће са председником Русије Владимиром Путином током његове посете Србији, 17. јануара, о свему разговарати отворено, као и увек до сада, па и о Трамповом писму.

"Што се тиче руских реакција, нисам их видео. Путина са радошћу дочекујем 17. јануара. Нисам имао никада проблема да разговарам са њим отворено. Али нисам видео проблеме са руске стране", рекао је председник Вучић.

Вучић је додао да му је, ако се мисли на реакције медија, лакше да види шта је у српским медијима, иначе "много теже и горе, него у руским", и не види, каже, што би коментарисао руске медије".

Истакао је и да је Трампово писмо рационално, какво се и може очекивати од америчког председника, будући да су САД признале Косово:

"Али, за нас је добра вест што се захтева улога Београда, а Приштини каже да мора да се договори са Београдом", рекао је Вучић.

Вучић је поновио да било какав договор између Београда и Приштине није ни близу, али да он неће одустати од тражења компромисног решења за питање КиМ, јер је његово да се бори за мир, стабилност и будућност Србије.

"Ми нисмо близу било каквог договора и то не говорим зато што се правдам било коме, већ зато што сам незадовољан и несрећан што је то тако", рекао је Вучић.

Како је рекао, он се, за разлику од политичара у Србији, али и другим земљама, никад никоме не правда, већ ради чисте савести оно за шта мисли да је најбоље за Србију.

За Србију би, подвукао је, било добро да имамо неки споразум, али смо, понавља, веома далеко од било каквог споразума, иако Трамп верује да смо близу.

"Америка је признала независност Косова и неће лако мењати одлуку, али оно што је у овим лошим условима добро за нас, то је да захтева улогу Београда, а Приштини каже да мора да се договори за Београдом. То је добра вест", рекао је Вучић.

Вучић је пренео да му је грчки премијер Алексис Ципрас, уз уверавање да је подршка званичне Атине нашој земљи неупитна и неспорна, рекао да је важно да Србија настави да тражи решење за косовски чвор.

"А, ја бих на то додао - да тражимо решење да не би лоше решење затекло нас, јер после тога, сем плакања и кукања, ништа друго нећемо моћи да понудимо народу", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су у Србији увек негативне реакције и на помињање било каквог споразума, и шта год да се дешава по питању КиМ, "осим ако нисмо у предратном стању".

"Али, нећу одустати од тражења компромиса, а народ ће да одлучи. Моје је да се борим за будућност Србије, очување мира је посао који морам да обавим због будућих генерација", рекао је Вучић.

Вучић каже да је увек боље да споразум постигнемо ми и дођемо до било каквог компромисног решења, него да лоше решење пронађе нас.

"А, по том питању је још гора ситуација у Приштини", рекао је Вучић.

Поновио је да Србија неће дозволити угрожавање живота Срба на КиМ.

"Када сви причају о томе да ћемо лако да остваримо неке циљеве оружјем, а ја боље знам стање војске и полиције него било ко други у земљи... А, пошто то знам моје питање је - ко ће да буде крив сутра или коме ћете да замерите ако вашег оца, брата или дете неко буде враћао у ковчегу. И тада ће Вучић да буде одговоран", упозорава Вучић.

Зато се, понавља, бори за мир, стабилност и за компромис, а не за рат и сукобе.

Вучић је навео да се Београд данас налази у веома тешкој ситуацији, јер је тешко дати рационалан одговор на ирационалне потезе Приштине, попут повећања такси од сто одсто на производе из Србије.

"Ми инсистирамо на рационалном одговору, али не мислим да то има значаја и да то неко хоће да види", казао је Вучић и додао да су људи научили на уздржаност и рационално понашање Србије, која мора тако да се понаша иако то не доноси озбиљније резултате у односима са косовским Албанцима.

Вучић је истакао да се нада да ће ЕУ и САД извршити значајнији притисак на Приштину да повуче мере.

"Ми ћемо гледати да свом снагом чувамо мир и стабилност. То је наш посао", истакао је Вучић.

Очување мира и стабилности најважнији је задатак Грчке и Србије, без којег нема будућности, рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/Пинк