Вести

Вучић: Харадинај ће највероватније бити изабран за премијера, знаћемо да сачувамо националне интересе

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић упозорио је да ће Рамуш Харадинај највероватније бити изабран за премијера такозване државе Косово, поручујући да ће то Србији створити велики број проблема, али истовремено и истичући да ће Београд знати да сачува националне интересе

Уочи заједничке неформалне вечере са Федериком Могерини и другим лидерима у региону, Вучић је рекао да је задатак Србије да настави да води паметну и одговорну политику.

- За нас је веома важно да покажемо оно што смо успевали до сада, да будемо сталожени и да се мир и стабилност обезбеди, то људима делује полубесмислено, али морају да знају да је пред нама тежак период. Људи треба да знају да је ослобођена група за злочине над Србима у Клечки, имамо изјаве Аљбина Куртија, а фаворит за косовског премијера је Рамуш Харадинај. Треба да будемо сасвим свесни, готово је извесно да ће Харадинај бити премијер и то отвара проблеме - навео је Вучић.

Према његовим речима, постоје притисци на Србију са три стране, када је у питању однос са Приштином и жеља за "убрзавањем процеса".

- Постоје директни притисци споља, други то раде преко својих медија и дела цивилног сектора, као и дела политичких странака, а трећи је преко политичких организација чијем чланству тежимо, као што је Европска унија. За нас је важно да имамо активну позицију, да изразимо наша хтења и да се понашамо у складу с Уставом, да будемо чврсто на европском путу, али и да имамо своје националне и државне интересе, да штитимо суверенитет и територијални интегритет, као и највишу вредност једног народа - а то је слобода - рекао је Вучић.

У току укључења у околини су се чуле сирене, што је Вучић и прокоментарисао:

- Трамп је у Бриселу, није чудо да је бука, демонстранти су на другој страни, сигуран сам да се он страшно узбудио због тога, колико и ми...

Потом је поновио да "никада ниједну лошу изјаву ни против ког лидера нити земље у региону није дао".

- Они јесу о Србији, а ми смо овде чистог образа. Ваљда ће неки да разумеју да се будућност гради кроз поштовање других, а не кроз сопствено величање - закључио је Вучић.

 

 

 

извор: Танјуг