Вести

Вучић: Хоћемо да помажемо наше, српске привреднике

Премијер Александар Вучић данас је изјавио да Влада Србије хоће да помаже српске привреднике, српске компаније и нагласио да су они ти коју државу "гурају" напред и обезбеђују развој.

Вучић је то рекао приликом посете компанији недалеко од Крагујевца, "Милановић инжењеринг", која се бави производњом алуминијумских компоненти за индустрију шинских возила, а која извози више од 95 одсто производа и услуга.

Премијер је истакао да је то компанија која сарађује са Сименсом и која ради елементе за возове који иду и до 350 километара на сат.

Он је додао да та фирма запошљава 420 радника, подсетио на речи директора Братислава Милановића који је раније рекао да држава и не мора да помаже, али да је битно да не смета.

"Срећан сам ако ништа нисмо сметали" рекао је Вучић, који је истовременео обећао да ће држава помоћи у инфраструктури и довођењу гаса до те фабрике.

Како је објаснио, из "Милановић инжењеринга" ништа нису тражили, али и не морају, јер су то ствари које држава мора да обезбеди.

Вучић се захвалио свим српским привредницима јер су они ти који државу гурају напред и обезбеђују бржи раст.

Стога могу да рачунају на помоћ државе, да добију новац и подршку, да даље и више инвестирају и запошљавају све више радника.

"Хоћемо да помажемо српске бизнисмене, српске компаније, и запошљавамо људе", поновио је Вучић и замолио их да ништа не избегавају од онога што је њихово право и онога што држава нуди, јер за њих важе исти услови као за стране компаније.

Премијер је обишао фабрику, заједно са министром привреде Гораном Кнежевићем, председником ПКС Марком Чадежом, као и градоначелником Крагујевца Радомиром Николићем.

 

Чекам вест из Кине, радујем јој се више него било чему другом

Премијер Србије Александар Вучић истакао је данас да се нада позитивној вести из Кине, односно успостављању директног лета на линији Пекинг - Београд.

''Очекујем сутра или прекосутра увече вест о слот-у Пекинг-Београд. Разговарао сам са шефом компаније Хајнаном о томе више пута. Они су спремни да успоставе ту линију'', рекао је Вучић новинарима, одговарајући на питање шта очекује од посете председника Томислава Николића Пекингу.

Нагласио је да би та линија била од великог значаја за Србију, јер значи десетине хиљада туриста више на годишњем нивоу и хиљаде бизнисмена.

"Значиће много више посла и бржи раст. Уједно, то би била потврда пријатељства, а код источних народа, посебно Кинеза, пријатељство доноси прилике за нови посао", рекао је.

Подсетио је да су Кинези већ у Смедереву у Железари, и да преговара с њима да узму РТБ Бор, те да разматра шта би још и где Кинези могли да инвестирају.

"Бор је за нас веома важан, јер не можемо да оставимо толики број радника без посла, јер од тога зависи источна Србија".

Зато је разговарао и са неколико компанија из САД, али, оне чекају раст цене бакра, а чекање би значило да би 6.000 људи у РТБ Бор исто тако било на чекању.

"То ми је важнија вест од свега другог ових дана. Више се радујем томе, него било чему другом", закључио је премијер говорећи о линији Пекинг-Београд.

 

Каменовање су спремали мени, добро да се то видело

Очигледно је да су дочек спремали мени и хвала им на томе, коментарисао је премијер Александар Вучић каменовање аутобуса са Србима који су хтели да присуствују предизборном митингу у Лепосавићу.

"Спремали су дочек мени и хвала им на томе, али мени је важно да су људи у свету видели шта они тамо раде, а једнако ми је важно да наши људи на КиМ знају да ћемо увек да их заштитимо и извињавам се што су доживели непријатност", рекао је Вучић поводом заустављања и каменовања аутобуса са Србима јужно од Ибра, а на путу за митинг подршке у Лепосавићу.

Упитан да коментарише реаговање Европске уније на тај инцидент, Вучић је рекао да је чуо шта је рекла портпаролка шефице европске дипломатије Маја Коцијанчич, приметивши да је то оно што Федерика Могерини мисли, те додао: "Хвала им на томе, лепо су реаговали".

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк