Вести

Вучић: Хвала Кипру на искреној подршци Србији

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас у Никозији да је кипарски председник Никос Анастасијадис прихватио његову молбу да се ангажује на међународном плану, те да ће упутити писмо свим европским лидерима у којем ће их упозорити на могуће катастрофалне последице свих потеза Приштине.

"Рекао ми је да ће упутити писмо свим лидерима. Захвалан сам, јер знам како се чује његов глас глас у свим европским метрополама", рекао је Вучић.

Председник Вучић је замолио председника Кипра да европским колегама посебно укаже на катастрофалне последице најављеног формирања војске Косова.

Вучић је рекао да је имао прилику више пута да много тога научи од председника Кипра и да је и данас затражио савете због тешке ситуације у којој се Србија налази, у коју је дошла не својом кривицом, већ нама потпуно нејасном одлуком приштинских власти да уведе тарифе од 100 на робу која долази на КиМ.

„Цела Европа је то осудила и председник Кипра такође, али по том питању нема никаквих промена у понашању Приштине", указао је Вучић.

"Они сада желе нове провокације, најављују формирање војске Косова, супротно свим постигнутим и потписаним споразумима. Замолио сам председника Кипра да све наше европске партнере упозна са катастрофалним последицама таквих одлука. Рекао је да ће упутити писмо свим европским лидерима, а добро знам како се добро чује глас председника Кипра у свим европским метрополама. И лично сам се у то уверио у Хелсинкију, на самиту ЕПП“, објаснио је Вучић.

Рекао је да као председник Србије жели посебно и нарочито захвалност да изрази председнику Кипра на озбиљном и одговорном приступу решавању свих проблема који у Европи данас постоје, да захвали на искреној подршци коју пружа Србији на њеном европском путу, тако и очувању територијалног интегритета и суверенитета.

„Захвалио бих се и грађанима Кипра који преко свог председника и владе подржавају српски народ и грађане Србије, јер су грађани Србије увек и на сваком месту били увек уз кипарски народ, руководство Кипра. Увек ћете моћи да рачунате на нашу подршку у свим организацијама широм света“, казао је Вучић.

Вучић је истакао да је Србија посебно захвална и министру иностраних послова, председнику Кипра на подршци коју је та земља дала Србији у Интерполу.

„Кипар није само гласао за Србију, већ су се борили као што се борила наша делегација против захтева Приштине. Никада нећемо то заборавити. Умемо да памтимо“, поручио је Вучић.

Такође Србија, према његовим речима, је захвална Кипру не само на пријатељским односима, већ и што жели даље да унапређује са нашом земљом.

„Идуће године имаћемо трећи сусрет са Кипром у Србији, али бићемо и домаћини трилатераног сусрета Грчке, Кипра и Србије“, пренео је Вучић.

Вучић је казао да је са кипарским колегом разматрао све видове сарадње у различитим областима, од размене знања и сазнања у области просвете, културе, до коришћења или да видимо како да користимо бар део гаса који би могао да дође до Србије из Бугарске, иако смо ми највећим делом ослоњени на руски гас.

Поновио је да ће Србија пружати подршку у свим телима и међународним организацијама. На крају је казао да је са Кипром по први пут установљена сарадња по питану организовања дијаспоре.

„Кипар има бројну дијаспору, али Србија има бројнију. Кипарска дијаспора је одлично организована и хвала кипарским колегама што су део својих сазнања пренели шефу српске дипломатије Ивици Дачићу. Покушаћемо у будућности да прикажемо више пажње људима који живе у дијаспори. Наша кривица, а не њихова што нисмо успели на добар начин да то урадимо до сада“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је много тема покренуто, и да много можемо да урадимо и на развоју економских односа две земље.

„Задовољни смо оваквим састанцима. У свету сарадња независних, суверених земаља које држе до себе добија све више на значају. Поносан сам што је наша земља таква, а знам колико је поносан и овај народ. Увек ћете имати подршку српског народа, као и захвалност на подршци нашој земљи“, рекао је Вучић.

 

Са Кипром и Грчком о гасу преко Бугарске

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће следеће године на трилатералном сусрету Србија-Кипар-Грчка у Београду разговарати о томе на који начин би део гаса преко Бугарске могао да долази у Србију са трасе гасовода "Ист мед".

"Имаћемо трећи сусрет између Србије и Кипра у Србији, али ћемо бити и домаћини трилатералног сусрета Србије, Кипра и Грчке, и са великим задовољством ћемо са нашим пријатељима разматрати све видове сарадње у друштвеним областима, од размене знања и сазнања у области просвете и културе...или да видимо како и на који начин да користимо бар део гаса који би могао да дође до Србије преко Бугарске из Ист меда, иако смо ми највећим делом ослоњени на руски гас", рекао је Вучић.

 

Анастасијадис шаље писмо о Косову европским званичницима

Председник Кипра Никос Анастасијадис упутиће у понедељак писмо свим шефовима држава ЕУ, као и председнику Европског савета Доналду Туску и Евопске комисије Жан-Клод Јункеру по питању Косова и Метохије, рекао је председник Србије Александар Вучић.

"Важно је да то не изнесем само ја као председник Србије, него и други људи који имају углед и хвала му на томе", рекао је Вучић.

Истакао је да кипарски председник има огроман углед свуда у Европи и свету, и да је реч о човеку којег признаје цео свет, у шта се, каже, и лично уверио у Хелсинкију, на самиту Европске народне партије.

Вучић је подвукао да Кипар свуда искрено помаже Србији, и не само да гласају за нас, већ се и боре са нама и у том смислу навео да је Кипар тражио јавно да се скине гласање о Косову са дневног реда Интерпола.

"Било је занимљиво када сам му рекао да је немачка влада, трудећи се да замери нешто и нама, а не само Албанцима, рекла да смо криви због Интерпола, па сам се запитао да ли су криве и земље ЕУ које су подржале Србију. А, није их било само пет, неке чланице Уније су биле и уздржане", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да Србија на Кипру има искрене пријатеље који нам помажу по свим питањима, од европског пута до очувања територијалног интегритета.

"Они показују љубав према нашој земљи и ми њима узвраћамо кад можемо са оним снагама које имамо да помогнемо и у очувању интегритета њихове државе", рекао је председник Србије.

Вучић је додао да је на састанку са председником Кипра разговарао о техничкој сарадњи, али да не може да улази у детаље.

 

Очигледно да за нас Србе неће бити правде

То што неко није осуђен из политичких разлога, не значи да није починио злочине, рекао је данас председник Србије Александар Вучић поводом ослобађајуће пресуде за Насера Орића и приметио да је очигледно да за нас, Србе, неће бити правде.

"Очигледно да наша суза нема родитеља и да ће чак и убијени, преклани, Слободан Илић испасти као да је убијен од ко зна кога или да је извршио самоубиство", рекао је Вучић. И поред живих сведока који, подсетио је Вучић, потврђују да је Орић починио злочин, неки се праве да то не чују и не виде.

"Имамо против што се слави неправда и они који су чинили злочине. То што неко није осуђен из политичких разлога не значи да није починио злочин. А за мене је чудо да неко није осуђен, а постоје живи људи који могу да посведоче", рекао је Вучић. Зато треба да се још више боримо за напредак народа, за бољи економски раст и незаборав наших жртава.

"Кад их други не виде, да ми то радимо, да све те жртве не буду заборављене, као и неки који припадају другом роду, а наши сународници су их погубили", рекао је Вучић. Додао је и да се знао унапред исход, јер је реч о политичкој а не правној одлуци.

"А сваку пресуду по питању сваког српског официра коментарисали су и пре него што се догодила, и првостепена, а не правоснажна. То морамо да прегрмимо, да пређемо преко тога, да будемо снажни, јаки, храбри", рекао је Вучић. Како каже, његова порука свима који би да унизе и униште Србију је јасна:

"Ми никоме не претимо, ни од кога ништа нећемо, ништа туђе нам не треба. Хоћемо да будемо своји на своме, да будемо на нашим огњиштима, да радимо, живимо, а својим радом ћемо се трудити да будемо успешнији. То право нико не може да нам одузме". Али, то што видите нашу бригу и забринутост, немојте случајно да помислисте да сте видели страх и да можете да прегазите и понизите Србију, истакао је он.

"Никада вам нећемо дозволити, Србија и наш народ на крају побеђују", закључио је Вучић.

 

Неке ствари просто не можемо да допустимо

Постоје неке ствари које просто не можемо да допустимо по питању Косова и Метохије, поручио је данас председник Србије Александар Вучић. Вучић каже да је за њега главна вест то што неки хоће да нам отму северни део Митровице и да се сви притом праве да не разумеју о чему се ради, али и изјава Кадрија Весељија да ће косовку војску да направе до половине децембра.

"То нас полако, али сигурно води ка потпуној катастрофи", рекао је председник Вучић и додао:

"Молимо људе у Европи и свету да разумеју, иако знам да имају своје проблеме, какви ће проблеми да настану ако се неко не позабави тиме. Ово говорим нерасположен и забринут, али не уплашен", казао је Вучић.

Поводом најава албанске стране да ће заузети северну Митровицу и направити војску Косова до краја године, као и да ће таксе остати док не признамо Косово, Вучић каже да је нерасположен и забринут, али да треба да знају да ни мало није уплашен.

"Сада видим зашто претње неких људи да ће да сруше власт у Београду за месец дана, а остало им је још двадесетак и неки дан, нису биле само празна пушка", рекао је Вучић.

"Најважније је да сачувамо мир, али и да сачувамо наш народ на КиМ, постоје неке ствари које просто не можемо да допустимо", рекао је Вучић.

На питање шта очекује од сусрет са Јоханесом Ханом, који би требало да дође у понедељак у Приштину, Вучић је кратко рекао да очекује да га види.

"Не знам ни шта бих вам рекао, могу да кажем хвала Јоханесу, доживљавам га као искреног пријатеља Србије и свих нас на Западном Балкану. Ово су за нас ужасно тешки дани". Додао је да је расположен, са друге стране, када је реч о незапослености која је у трећем кварталу пала на рекордно низак ниво од 11,3 одсто што је најмање од деведесетих година прошлог века, као и зато што ћемо имати привредни раст ове године од 4,5 одсто.

 

У животу се нисам ни видео, ни чуо са Харадинајем

Никада у животу нисам видео, нити сам се чуо са Рамушем Харадинајем, а да јесам, све службе света би имале тај податак и толико о целој причи, рекао је данас председник Србије Александар Вучић коментариштући твит Вука Јеремића.

"Ја никад у животу нисам видео, нити се чуо са Харадинајем. Толико о целој причи", рекао је Вучић новинарима у Никозији, коментаришући Јеремићеве наводе да "Харадинај, иако је убица није слагао у тексту у Вашингтон посту".

Вучић је рекао да је Харадинаја видео само у Хашком трибуналу, и то када је посећивао Шешеља, пре 12 година, а и тада га је видео само како шета по затворском кругу, а да са њим није разменио ни добар дан.

"Шта даље да вам причам. Никад га нисам чуо, ни видео, све службе би имале тај податак. Никада се није десило. И шта сад треба, да одговарам на то што је рекао да сам битанга издајничка, или на још теже увреде других, на псовке...", рекао је председник. Не жели, каже, да говори о хистерији и агресији која постоји код неких у нашој земљи.

Упитан за данашњу ситуацију између Драгана Ђиласа и Горана Весића у Скупштини Београда, Вучић је рекао да то није први пут и да га не чуди Ђиласово понашање.

"Није то ништа чудно, они су тукли људе у Калуђерици, Сопоту. То су људи који су одбили да се на дневном реду нађе осуда оних који су претили силовањем премијерки, претили вешањем мени и њој. Код њих је нормално да позивате на силовање, вешање и да бијете људе, да ћутите када убијете политичке противнике", рекао је Вучић.

Све је то, каже, за њих нормално, а од себе ће да праве хероје, па макар државни органи обавили све у складу са законом, на најчистији начин, похватали починиоце уколико је неко од њихових људи нападнут.

"Али, то ми је мањи проблем. Мали су то проблеми, имајући у виду оне који су нас снашли, посебно на КиМ и молим народ на КиМ да буде уједињенији и јединственији него икада, да се боре за своја права, а ми ћемо бити уз њих и заједно са њима, и када буде теже", рекао је Вучић.

Порука за људе у Србији је, каже, да морамо сви да се ујединимо као народ.

 

Сви би да нам наплате нешто...

Председник Србије Александар Вучић каже да сви данас свој идентитет покушавају да граде и да га одржавају на некаквој кривици Србије и тако што причају најгоре о Србији.

Вучић је, поводом покушаја да се у црногорској скупштини мења историја, приметио да је Србија данас свима крива.

"Само чекам још да у Македонији покрену ону ицијативу да је Србија починила геноцид и таман онда да све видимо. Ништа од тога није нити ваша, нити моја генерација крива и заслужна, али сви мисле да би данас могли нешто да нам наплате", рекао је председник.

Вучић је рекао да то што је један посланик у ЦГ парламенту рекао да би бацио бомбу на њега, рекао да је то најмањи проблем, иза којег не сме да се сакрије суштина, а то је да сви нешто пребацују Србији и на њеној кривици граде своје идентитете.

Вучић је нагласио да Срби данас морају да се уједине у одбрани права на постојање, али не како то раде Еди Рама и Рамуш Харадинај, већ да се уједине у љубави према Србији, према српском народу и очувању језика, културе.

"Зато позивам грађане Србије, и не само Србе, да будемо уједињени у борби да сачувамо оно што је наше, да одбранимо наш понос и достојанство. Није нама достојанство одузео ни сарајевски суд ни подгоричка скупштина, то можемо да урадимо само ми, али то нисмо урадили", нагласио је Вучић.

Додаје да је због тога поносан на народ у Србији, да ће се Србија и даље држати достојанствено и да ће по сваку цену настојати да сачува мир.

"Они нека ударају по Србији. Плећа Србије су довољно широка да то издрже. Ми по њима нећемо", казао је Вучић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Пинк