Вести

Вучић: И у спорту и у политици важно је победити

Председник Републике Србије Александар Вучић je истакао да и у спорту и политици није важно само учествовати већ је важно победити, и то је гесло којим се руководи.

Вучић је честитао фудбалској репрезентацији Србије на победи против Португала, и селектору Фудбалског Савеза Србије.

Вучић је рекао да та победа нема везе са политиком, додајући да је важно да држава ради и улаже у спорт, али и нагласио да не жели да преузима заслуге за успех фудбалера те да је осетио потребу да их охрабри пред одлазак репрезентације на пут.

"Рекао сам им шта мислим, а то је да оду тамо и победе", пренео је Вучић и додао да он не верује у приступ да је важно лепо играти, и учествовати, већ да је битно победити, што је важно и у политици.

Вучић је рекао да су победили зато што добро играју фудбал, зато што је изузетни селектор Драган Стојковић Пикси поставио фантастичну тактику и што су, а то се дуго није видело у српском фудбалу, извршили висок притисак на португалске играче.

"Оно што држава ради то је да подстакне спортисте, да направи услове да се неки нови клинци рађају. У овом тренутку градимо три стадиона - у Зајечару, Лесковцу и Лозници - што кошта укупно око 85 милиона евра. Пре краја године креће изградња националног стадиона између Сурчина и Новог Београда", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да је важно да верујемо у себе, јер када постоји самопоуздање онда можемо да постигнемо и резултате.

"Наше је да улажемо велики новац. Људи треба да знају када говоримо о томе да спортски резултат не долази сам од себе. Потребна је подршка спортистима", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да се гради велики центар за борилачке вештине, да ће се градити посебан боксерски центар, као и национална одбојкашка академија за око 20 милиона евра.

"Градимо ту врсту спортске инфраструктуре. Градимо за осам спортова. Градимо стрељану, очекујемо више медаља из Париза, и посебно се спремамо за Лос Анђелес 2028. Сада ћемо да издвојимо 10 милиона евра које немамо у буџету, али имамо у резервама, и даћемо новац за клубове у рукомету, одбојци, ватерполу за обе лиге, мушкарце и жене", најавио је Вучић.

Вучић је указао да се касни са базенима.

Говорећи поново о стадионима, Вучић је рекао да су нам Мађари очитали лекцију стадионом у Бачкој Тополи, стадион ТСЦ-а и најавио да ће се градити стадиону у Врању, Краљеву, као и у многим местима.

"Национални стадион биће најлепши од Беча до Атине", поручио је Вучић.

Вучић је истакао да се не треба окретати за сваким који добацује, јер се у супротном ништа неће урадити, већ се мора радити и градити.

Вучић је рекао да су стадиони развојни пројекти који дижу делове града у којима се налазе.

Вучић је подсетио да су у рукомету доведени најбољи тренери које смо могли да се нађу - Шпанца и Словенца, како би се видело како иду модерни трендови, и тако ће научити наши млади тренери.

"Што да будемо слабији од других у рукомету", рекао је Вучић.

На повике наших репрезентативаца после победе у Португалу да чекају Бразил, поручио им је да не журе на Бразил.

"Ако уђемо у авион ови у Катару да спремају пехар. Ако дођемо идемо у полуфинале", рекао је Вучић.

Што се обећаног новца фудбалерима тиче Вучић је рекао да нису сви играчи милионери и да би некима значио тај новац, који су поштено, крвнички зарадили.

Када је реч о ватерполо клубу Партизан, Вучић је рекао да је некадашња управа направила грешку тражећи базен на управљање и онда су дошли до девет милиона евра губитка.

"Сада ти људи херојски раде да клуб извуку. То није лако у ватерполу", рекао је Вучић.

 

За месец и по отварамо Клинички центар Србије, готова je прва фаза

Вучић je најавио да ће ускоро бити отворен нови Клинички центар Србије у Београду.

"За месец и по до два, отварамо нови Клинички центар Србије у Београду, комплетна прва фаза биће завршена", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да се на реконструкцију и изградњу Клиничког центра србије у Београду чекало деценијама, да је Ниш још пре неколико година добио нови, модеран Клинички центар, да се изводе радове у Клиничком центру Војводине, а ускоро крећу и у Крагујевцу.

Вучић је додао да је држава много новца издвојила и за обнову општих болница, од Смедеревске Паланке, Пирота, Врања, Кикинде, Лознице, Аранђеловца… а за сваку је потребно између 25 и 35 милиона.

"Што онда да не градимо и стадион? И то ће бити развојни пројекат за тај део града, процветаће Сурчин, поскупеће квадрат на Лединама.. и тиме отварамо нови део града", рекао је Вучић.

 

Страшно је шта раде Пиксију - није он "Вучићев" бори се за Србију

Вучић је изјавио да је страшно и нефер шта раде његови политички противници и њихови медији вређајући Драгана Стојковића Пиксија.

"Колико је то нефер према Драгану Стојковићу, то показује непоштовање према оном што је радио и за репрезентацију Југославије и Црвену Звезду и што ради данас за репрезентацију Србије", рекао је Вучић.

Вучић је тако прокоментарисао видео снимак и објаве на интернету, међу којима је био и "Пикси оболео од синдрома Ђурићев аплауз".

Вучић је рекао да је разговарао са Пиксијем када је преузео репрезентацију и да је то човек који је разумео да ће да "га ударају".

"Без проблема је дошао Пикси на отварању радова на фабрици Тојо тајерс у Инђији, јер је дуго радио у Јапану и тамо је легенда, па су га нападали како је "Вучићев бот". Није он ништа Вучићев, већ се бори за своју земљу, а ја сам председник ове земље", навео је Вучић.

Коментаришући Пиксијев аплауз, Вучић је рекао како је Пикси хтео да аплаудира у тренутку када је чуо да ће држава да награди играче, али да је схватио да је Вучић још није завршио и да је аплаудирао у неком другом тренутку.

"Ја сам желео да приступ државе буде што скромнији и да их не унизимо новцем који нудимо и да им кажемо да поштујемо њихов труд, али да знамо да они нису ту због новца и да им кажемо - молим вас победите", објаснио је Вучић и додао да би и он исто аплаудирао и Пиксију и сваком другом играчу.

Вучић је додао да су се због тога спрдали са Пиксијем, зато што мрзе свакога ко разговара са Вучићем.

Вучић је рекао да никада није преузимао заслуге спортиста као што су радили из претходне власти.

"Тако нападају људе и уништавају све наше легенде само због жарке жеље да преузму власт, како би опет пљачкали своју земљу", закључио је Вучић.

 

Ове године држава издвојила 1,950 милијарди евра за лечење деце

Вучић је изјавио да је држава само ове године за лечење ретких болести код деце издвојила чак 1,950 милијарди евра, што је неупоредиво више него пре 10 година.

Вучић је поручио да се о деци која болују од ретких болести није водило рачна на овакав начин као сада.

Вучић је изнео податак да је 2012. број деце којима је Комисија за ретке болести одобрила терапију и лечење укупно - 8, а данас је 118, плус 28.

"Колико је то процената више? 1500 одсто више. Из тога се види колико држава улаже", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је тада, 2012. и 2013. године за те намене било издвајано 130 милиона, а ове године чак 1,950 милијарди евра.

"И они да нам држе предавања и читају лекције, како се понашамо према деци...", констатовао је Вучић и додао да је прошле године било издвојено 1,5 милијарди, а ове 1,950 милијарди евра.

"Живот најмањих створења, до веће деце, тинејџера нам је најважнији на свету. Боримо се за њих. Знамо да никад није доста, само немојте на најнеморалнији начин да нам то неки говоре...", додао је Вучић.

Вучић је навео и да је, када је реч о деци упућеној на дијагностику и лечење у иностранство, између 2008. и 2012. године укупно 420 деце упућено на лечење и нула на дијагностику.

Вучић је додао да је у међувремену од 2012. до 2021. упућено 2.900 и 1.145 на дијагностику.

"То је укупно 4.450 деце, 10 пута више деце. Тада је просечан број деце који је одлазио на лечење 84, данас 450", рекао је Вучић.

Вучић је поручио да ће се увек наћи начин да се помогне сваком детету, али наводи да не би требало да се говори да се у Србији дешава нешто што се другде не дешава, те да је неправедно да се као пример узимају развијеније земље, јер је код нас неупоредиво праведније.

Вучић се, осврћући се на критике да држава не издваја довољно за лечење деце, рекао и да се у Сједињеним Америчким Државама, европским земљама, најразвијенијим, пацијенти лече тако што плате, додајући да само пет земаља има лек за спиналну мишићну атрофију.

Вучић је рекао да су то Израел, Русија, Словачка, Немачка, у којој је једноцифрен број пацијената којима дају најскупље лекове за ту болест, од 2 милиона евра.

"Остали не, него плати. Када имаш корону, плати, за болнички дан неколико хиљада евра… Када кажу да смо то платили кроз доприносе - нисмо, јер нико није платио довољно. То је држава уложила у лечење. Људи то треба да знају. Бруталан сам, али сам фер, јер хоћу да знају колико држава улаже", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је држава набавила бројне иновативне лекове, као и лекове за корону, који су веома скупи.

"Радимо на супер-компјутеру, који би требало да надгледају пацијенте у црвеној зони, да мање лекара имамо ту. Можда већ следеће године на одређеним клиникама буде таквих робота који би пратили пацијенте", рекао је Вучић.

 

Суштина је да ниска цена гаса привлачи инвеститоре

Вучић је изјавио да је важно да држава обезбеди ниску цену гаса, јер се ниском ценом гаса и струје привлаче страни инвеститори.

"Ми ћемо сада да тражимо код Путина да нам одобри десетогодишње количине гаса. Имамо уговор до Нове године, али нам и сада треба интервенција да обезбедимо довољне количине. Трошимо резерве из Банатског двора, треба нам проширење", рекао је Вучић и најавио да ће од Мађарске тражити да нам одобри коришћење њихових складишта за гас да би могли да га повлачимо кад год нам треба.

Вучић је рекао да тренутну ситуацију са гасом отежавају немачке власти, које одбијају да пропусте ћерки фирми проток гаса, због чега је цена гаса у току поподнева скочила са 970 на 1.100 долара по кубном метру.

"То је питање за целу нашу земљу јер нам од тога зависи долазак инвеститора, да ли ћемо имати струју и резерве. Струја нам је скочила на око 250 евра по мегават сату, дакле 4 до 5 пута више. Нема те земље која то може да издржи. Зашто се борим за нижу цену, не него треба да се борим за вишу цену, да народ грца", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да није задовољан количинама резерви брашна и да је питао министре зашто нису реаговали.

"Погледао сам наше резерве и видео сам да нам недостаје нафте, али да имамо довољно лекова, медицинске опреме, имамо брашна, шећера, кукуруза у робним резервама", рекао је Вучић и додао да ће функција челника Робних резерви убудуће бити једна од најважнијих.

Вучић је објаснио резерве нафте не могу да се држе на 14 дана већ морају да буду на три и више месеца.

"Морамо да имамо одређене количине роба. Мора да буде више робе да можемо да интервенишемо, злато смо подигли на 37,5 тона. Јоргованка је то добро урадила, па смо вратили злато у земљу, које вреди 2 милијарде. Наши рудари су послали слике златних жила у Тимочком региону. За Бор смо нашли најбоље решење са кинеским партнером и спасили земљу, као и за друге фабрике, Много сам срећан због свега што смо радили", рекао је Вучић.

Вучић је додао и да долази до поремећаја свега, али да ће захваљујући политици инфлација у Србији до краја године бити око 3 до 3,2 одсто максимум, док ће у неким европским земљама бити око 5.

Вучић је истакао и да му је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен недавно у Глазгову рекла да ће нуклеарне енергије и гас бити признати као чиста енергија.

Вучић је искористио прилику да покаже километре гасовода који ће се изградити у земљи до 2024. године.

"Идемо Параћин ка Зајечару, одваја се једна конекција ка Бору и идемо ка Неготину и Прахову. Идемо Александровац, Тутин гасовод са прикључком на Нови Пазар завршавамо то до јуна наредне године. Идемо и до Ваљева, то се сада ради. Иде нам Златибор, Нова Варош, Прибој, Пријепоље ка Сјеници и то је готово до 2024 године", рекао је Вучић.

 

Соловјев није било ко, његова реч има тежину

Вучић је изјавио да је за њега била велика част што је дао интервју руском новинару Владимиру Соловјеву јер он није било ко.

Вучић је објаснио да је Соловјев и новинар и писац и публициста и особа чија реч у Русији има тежину.

"Он је један од људи који имају и укус и мирис и чија реч има тежину. Он је бескрајно интересантан човек. Он када нешто каже то значи. У једном тренутку сам му рекао, с обзиром, да идем у Москви и да се враћам или као пуковник или покојник, он ми је на то рекао да ћу се вратити као генерал", рекао је Вучић.

 

Србија мора да води слободарску политику

"Србија мора да води слободарску и самосталну политику, политику у којој одлучују само изабрани представници грађана, а не споља", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да то жели да остави као политику странке у будућности.

Вучић је додао да Србија мора бити војно неутрална, да гради пријатељства, добре односе, поштовање за себе кроз независну и самосталну позицију и да буде на независном путу.

"Мора да води такву политику да опстане и снажи", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да се не секира због текстова негде против наше земље и њега, јер што би се некоме свиђало што је Србија постала успешнија.

Вучић је подсетио да је Србија данас прва по економским параметрима у региону, а да су раније испред ње биле друге земље.

Што се избора тиче, Вучић је рекао да ће бити тешка утакмица, али да се нада да ће његова Српска напредна странка имати преко 50 одсто гласова, за шта ће се борити.

Вучић се осврнуо и на тврдње да су Гренел, Палмер и сви други који похвале Србију српски лобисти и плаћеници, и поручио да Србија никога од њих никада није платила и да је ужасно да се тако нешто тврд, и јер то има за циљ да се уништи свако ко није сто одсто против нас.

"Тим који тврде тако нешто није циљ рушење Вучића, већ уништење Србије. Чим помогне неко Србији он је лобиста и плаћеник. За многе помислим да нису на васервагу када кажу платили смо Међународни монетарни фонд да нас хвали", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да је захвалан изасланику Сједињених Америчких Држава Габријелу Ескобару што подржава Србију док је на европском путу и иницијативу Отворени Балкан.

"На томе сам му веома захвалан јер је то иницијатива будућности", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је урађен фантастичан посао на недавном скупу у Нишу, и да ће у Тирани, иза Светог Николе, бити објављено све што је договорено, а биће ту изванредних ствари које ће значити грађанима све три земље.

 

РТС ме није звао да гостујем, погодио ме однос према Ивасу

Вучић је рекао да га РТС није звао да тамо гостује, а да он не жели сам да се позива и да неће ни да иде на Јавни сервис.

Вучић је рекао да је то независна телевизија и да ће о изградњи путева и ономе што грађани треба да знају говорити на другим телевизијама. Вучић је додао да за РТС има питање зашто на тој телевизији не гостује неко као што су Драган Вучићевић или Миломир Марић, који имају велику читаност и гледаност, а може Стеван Дојчиновић и неко ко не може да прода ни 50 примерака нечега.

"Који је то принцип. Немам проблем с тим, они одлучују, али питам због чега и ко је правио црне листе и на основу чега неко ко каже нешто каже против мене и државе може, он је фенси, а ово друго су будале, крезуби...", приметио је Вучић.

Вучић је рекао да га је више од тога погодио однос према новинару телевизије Танјуг Марку Ивасу, и ћутање свих после његовог интервјуа са Жељком Комшићем.

"Тај момак је био фантастично пристојан, културан, ништа ружно није рекао, ничим није увредио Комшића. Ко си ти да му бацаш микрофон. И на све то подносите кривичну пријаву против човека и нико није реаговао, ни новинарска удружења, и још кажу да је он крив", рекао је Вучић.

 

Полиција је чувала Аиду Ћоровић и њене следбенике

Вучић је изјавио да је полиција током инцидента у вези са муралом генерала Ратка Младића чувала Аиду Ћоровић и њене следбенике да не би добили батине, као и да су они то радили да би послали лошу слику са улица Београда и да наштете Србији.

Вучић је истакао да полиција није била присутна те вечери да би они били тако изударани од друге многобројније и снажније групе која је дошла на исто место и како би се физички обрачунала са онима којима мурал смета.

"Тај догађај треба посматрати из неколико нивоа, али они који су против мурала су успели да пошаљу слику свађа са наших улица. То се ради када хоћете да нашкодите својој земљи... То свако може да уради, а људи треба да се запитају ко то ради", рекао је Вучић.

Вучић је указао да те људе, који то раде не интересује ни Закон о Хиландару, ни Храм Светог Саве, већ их интересује само мржња.

Вучић је подсетио да је тај мурал стајао месецима пре него што је неко одлучио да се обрачуна са Младићевом сликом.

Вучић је додао да не мисли да је он био циљ за обрачун, већ су "ови знали да ће доћи друга група људи, бројнија и снажнија и да ће организаторе морати полиција да штити".

"Држава се уплела у све то иако није требало, јер нити је правила мурал, нити га је чувала и то на крају није ни посао државе", рекао је Вучић и истакао:

"Држава је чувала Аиду Ћоровић и њене следбенике од људи који су били бројнији и снажнији међу којима је очигледно било и навијача Партизана, који су хтели да заштите мурал".

Вучићево питање за њих је "ако сте то тако морални и имате исте аршине", зашто се на исти начин не обрачунају на исти начин са плочом Аћиф ефендије у Новом Пазару или обележјем Ригану у Трновцу.

Вучић је истакао да држава нема проблем да скине неку таблу, али је свесна да ће тиме изазвати револт дела становника, Бошњака и осталих.

Вучић је додао да зато држава мора да има исте принципе за једне и за друге.

"Нико од њих није дошао да од градске управи тражи склањање мурала, не они су хтели инциденте..., али питање за њих зашто то исто не ураде у Новом Пазару", рекао је Вучић.

Вучић је поновио да је све било организовано и то само због камера, да би се наштетило Србији.

Вучић је рекао да је током тих инцидената полиција уложила толико мука, стрпљења, па и пара грађана да се не би догодила туча.

"А да нису хтели то да ураде на такав начин, могли су да прекрече мурал било када и у било које доба дана", рекао је Вучић.

Реагујући на изјаву Аиде Ћоровић која га назива и Хитлером, да је "смешан, скарадан и главни кривац" за инцидент, Вучић је рекао да ако је могао "онај да каже да је крив за грешку фудбалера" који је погрешио на утакмици у Глазгову, па су Бразилци дали гол, онда је, према његовом мишљену, и ово у реду.

 

Курти неће Заједницу српских општина, а опозиција тврди - Заједница српских општина против наших интереса

Вучић је изјавио да Албанци са Косова и Метохије неће да разговарају о Заједници српских општина и да се данас Београд позива на Бриселски споразум, док Албанци неће да га испуне.

Вучић се упитао зашто премијер привремених институција Аљбин Курти каже да неће да разговара о Заједници српских општина, док опозиција у Србији тврди да је то у корист Албанаца.

"Па зашто неће да разговара ако је то супротно нашим интересима. Људи неће да разговарају, не желе, чекају не знам шта, можда да нас испровоцирају. Причају само о агресивној политици Србије, а Курти је на цео север послао оклопна возила и наоружане људе који су пуцали на народ", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је Куртијев изговор за ту акцију био да се ради о борби против корупције и подсетио да је исти аргумент потезао и бивши председник привремених институција Хашим Тачи не би ли сломио отпор Срба на северу.

"Народ гласа за те људе, за Српску листу, не зато што су одушевљени нашим кадровским решењима, већ зато што разумеју да без нашег заједништва и јединства ништа не могу", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да рат никоме није донео срећу и истакао да је боље да се о томе не размишља и нагласио да он жели да разговара о сарадњи.

 

Могу са Бакиром да се састанем и у Сребренику

Вучић је поручио да жели да разговара о ситуацији у Босни и Херцеговини и Републици Српској са Бакиром Изетбеговићем или са неким другим њиховим представником ако то желе у Босни и Херцеговини, као и да би тај сусрет могао да буде и у Сребренику.

Вучић је рекао да Бакир Изетбеговић када је требало да дође у Београд да разговара са њим није издржао притисак медија у Босни и Херцеговини.

Вучић је нагласио да је најважније да се сачува мир, по сваку цену, али и да разуме став Републике Српске по питању одузимања надлежности, јер је то тачно.

"Ми балкански народи морамо да седнемо да разговарамо и ја ћу зато да прихватим идеју о разговору. Није ми проблем не морамо да идемо један другом. Можемо да одемо и у Сребреник, то је део Сарајева, има тамо и добрих кафана, да седнемо и радимо три сата, никакав ми проблем није и ако можемо око било које ситнице да се договоримо, јер чак и када разговарамо то смањује тензије између наших народа", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је спреман да разговара са било ким у Босни и Херцеговини кога сматрају легитимним представником народа.

Немам проблем да разговарам, поручио је Вучић.

Вучић је истакао да људи у Српској треба да разумеју да нама нису потребни никакви сукоби нити озбиљнији проблеми, као и да само мир доноси благостање и Србији и Републици Српској.

"Свака врста подизања тензија Србији не одговара", нагласио је Вучић.

Вучић је такође додао да они који прижељкују санкције против било кога или не разумеју политику или реагују само на основу својих емоција, као и да свакако нису добронамерни ни према коме - ни према Босни и Херцеговини ни Србији.

Вучић је рекао да има огроман страх од евентуалног увођења санкција против Републике Српске и Милорада Додика, иако неће бити санкција против Србије.

"Али, као да су једним делом и против нас, јер сви онда знају да је цео регион у проблему. Који ће инвеститор онда да дође у Босну и Херцеговину и у регион који је у проблему. Никоме нису потребне санкција, никоме санкције нису добро донеле. Никоме наметање политике споља није добро донело. Зато сам увек говорио Балкан балканским народима, ми морамо да седнемо и да разговарамо", рекао је Вучић и изразио наду да никаквих санкција неће бити.

 

Поштујемо сребреничке жртве, ко показује пијетет према нашим?

Вучић је изјавио да наша земља поштује сребреничке жртве и запитао - а ко поштује српске жртве.

"Поштујемо сребреничке жртве и увек ћете да видите пијетет код нас, а ко показује пијетет према нашим жртвама? Цитирају Насера Орића они медији који подржавају акције Аиде Ћоровић и осталих", рекао је Вучић.

Вучић је додао да ти медији причају о ратним злочинцима, али да са друге стране заборављају злочинце на другој страни.

"У стању су да забораве и Праљка и да цитирају и Готовину и Орића. То су њима све релевантни извори, сви су релевантни који ће да кажу нешто против Србије или против мене као председника Србије", нагласио је Вучић.

 

Некима је Србија проблем и данас

"Србија је некима проблем и данас, и они ће бити задовољни само ако Србија нестане, или буде толико унижена или уништена, да нема шансе да се подигне", рекао је Вучић.

Вучић је, на констатацију да би у региону неки пристали на иницијативу "Отворени Балкан", да није његов пројекат, одговорио питањем - да ли је то против њега или против Србије.

Вучић је реаговао на наводе да би Србија захваљујући "Отвореном Балкану" била водећа у региону да је Србија свакако већ најснажнија економија у Западном Балкану.

"А, у чему у овом тренутку није? Природно је да је највећа, најснажнија економија", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је Србија некима проблем и данас, и они ће бити задовољни само ако Србија нестане, или буде толико унижена, уништена, да нема шансе да буде јака.

Вучић је додао да Аљбина Куртија не жели да вређа, да се увек трудио да разговара, да разуме другу страну, али да извуче највише за Србе.

"Крути каже да је једини проблем за Албанце, који има име и презиме - Александар Вучић. Они знају да би са сваким другим неупоредиво лакше остварили њихове интересе. Знам да је Курти у томе, у мржњи према мени и Србији искрен", рекао је Вучић.

Вучић је навео и да председник Црне Горе Мило Ђукановић нескривено каже да је највећи проблем Александар Вучић.

"Зна он да ја водим самосталну политику, али ја сам крив, зато што он мисли да сам стајао иза литија, финансијски и на све друге начине…", рекао је Вучић.

На питање да ли се Ђукановић јављао телефоном док су трајале литије у Црној Гори прошле године и да ли су се виђали тада, Вучић је рекао да су разговарали када би се срели на неком путовању, у Израелу, Бриселу или слично, а да после избора у Црној Гори нису разговарали.

"Увек сам отворен за разговор, али никога не молим за разговор. Као председник Србије, морам са сваким да разговарам ко хоће да разговара", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да Ђукановић мисли да је Вучић крив што се подигао "српски фактор".

"Рекао сам то и Американцима, свима, да смо издвојили укупно 12 милиона евра у српске организације. Ту нема али, ми ћемо то да повећавамо, не да смањујемо", рекао је Вучић.

Вучић је додао да ће држава Србија помоћи Српском националном савету, Српском удружењу књижевника, Матици српској, Српској православној цркви…

"Јесмо ли угрозили, ниподаштавали независност Црне Горе? Поштујемо њену независност. Проблем је што само питамо зашто Срби нису имали никаква права, или их имају мање од неких других, мање од Албанаца у Северној Македонији. Је ли нелегитимно питање, није по европским стандардима?", упитао је Вучић.

Вучић је навео да се не може ниподаштавати 29 одсто људи који се изјашњавају као Срби у Црној Гори, и да се не може триковима Српска православна црква претворити у Православну цркву у Црној Гори, па да нација постане неважна.

"Зато што сам се томе супротставио и рекао да се знам име те цркве, ја сам због тога злочинац и крив сам. Немам проблем да то носим са собом, ако сам због тога крив", рекао је Вучић.

Вучић је упитао да ли је крив због споменика Стефану Немањи, због филма "Дара из Јасеновца", због тога што је предложио да једна обала у Београду понесе име Јасеновачких жртава…

"Кажу да сам ту идеју узео од покојног патријарха Иринеја, који је то предложио пре 10 година. Па, што Ђилас то тад није усвојио… Ја сам усвојио предлог патријарха Иринеја, и биће обала јасеновачких жртава", додао је Вучић.

Вучић је констатовао да је аутошовинизам код Срба био најизраженији.

"Зато сам крив, зато хајка против мене, зато кажу да сам починио злочин у Петрињи у којој нисам био. Али, овог пута та лаж неће проћи тек тако. Проблем је и што питам одакле у Хрватској 50 улица Мила Будака, једног од оснивача усташког покрета… Зато што се не извињавам", рекао је Вучић.

На питање о посети премијера Здравка Кривокапића Београду, Вучић је рекао да је њихов разговор био коректан, да се он не меша у односе у Црној Гори, али да не крије пријатељство са лидерима Демократског фронта, Андријом Мандићем и Миланом Кнежевићем.

"Са њима сам сарађивао и док смо били у опозицији, састајали се у Београду, Подгорици, такве сарадње нећу да се одрекнем. Био је коректан разговор за Кривокапићем. Са црногорском владом морамо и наставићемо да радимо, да жели и председник Црне Горе и са њим бисмо разговарали", рекао је Вучић.

 

Српски винари на другом, трећем месту у региону

Вучић је похвалио вечерас српске винаре који су доста уложили у ту индустрију и који су поставили Србију на друго или треће место у региону по винским и виноградарским технологијама.

"Од Аустрије до Турске људи много улажу у винске и виноградарске технологије, али Србија је на другом, трећем месту у региону. Словенија је боља од нас, а ови други не би признали. Од неких смо бољи од неких у егалу. Виноградари су направили фантастичан посао", рекао је Вучић.

Говорећи о лепотама Србије, Вучић је најавио да ће се разговарати са НИС-ом о објекту на Црном врху који је урушен.

"Да видимо шта ту можемо да урадимо. И у Брестовачкој бањи још треба да се уради. Ово са Зи Ђином је фантастично, Врњачка бања је лепша од сваке бање у Словенији. Уложили смо и ми и приватници. Погледајте шта улажу у Врањску бању", рекао је Вучић.

 

Грађани да погледају резултате актуелне власти

Вучић је позвао грађане који умеју да разликују истину од лажи и да препознају оне који се искрено и истински боре за народ и оне које интересује само њихов џеп, да погледају шта је актуелна власт до сада урадила за Србију.

Вучић је истакао да му ускоро истиче мандат председника, функција коју је обављао са највишим поносом.

"Молим људе да погледају те резултате и да заједнички изаберемо кандидате који ће победити оне који су нам земљу уништавали", рекао је Вучић.

Вучић је захвалио свима на вери, али и на понекад љубави, на огромној подршци и снази.

"Хвала свима који су увек били уз наше породице које су нападане на сваки могући начин, разумевајући да то није напад на нас и мене, већ на Србију и оно што је постигла", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да наредних дана и недеља власт чекају многе одлуке у вези са производњом струје и обезбеђивању енергетске будућности земље, као и важни разговори у Москви.

"А онда нам предстоји отварање брзе пруге Београд - Нови Сад и отварање радова на прузи Нови Сад - Суботица и многих других радова", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да следи повећање плата, пензија и минималних зараде, затим по 20.000 динара пензионерима у фебруару, почетком децембра по 20 евра свим грађанима.

Вучић је приметио да се још људи пријавило за добијање подршке државе и позвао све који то нису да учине.

Вучић је истакао да су сви ти издаци урачунати су у трошкове државе.

Вучић је још једном честитао фудбалерима и свим спортистима на постигнутом успеху.

 

Шта су урадили говоре чињенице

Вучић је рекао да би његови политички противници најрадије на власт дошли без избора, али да у Србији грађани на изборима бирају власт и да је он на то поносан.

"Сви излазе на изборе, они су близу победе, а наше је да се боримо", рекао је Вучић.

Вучић је позвао опозицију да покаже шта су урадили док су били на власти, сем што су богатији.

"Нема одговора, можете само да вређате Вучића", рекао је Вучић коментаришући неколико прилога у медијима усмерених против њега и власти.

Поводом тврдњи Драгана Ђиласа да људи за 30 000 раде десет сати, Вучић је узвратио да су у његово време радили за 15 000 динара, колики је тада био минималац, а да је он данас више него дупло већи.

Истакао је и да је просечна плата тада била 330 евра, а данас је 560, за месец дана биће 610, у Београду ће бити 670 евра у децембру и јануару, а 75 000 грађана ради у немачким фабрикама.

"То су чињенице, као и што су чињенице да су они све фабрике затворили, уништили...Коју су болницу и школу урадили, који пут, пругу...", питао је Вучић.

Поводом оптужби противника да ће да изда Косово, Вучић је рекао да га то не интересује и да људи то 10 година слушају.

"Нагледао сам се и Харадинаја и Куртија и Ђиласа. Народ овде бира власт, а не они", поручио је.

На критике поводом короне, Вучић је рекао да то чине они исти људи који су када се говорило о могућем затварању дошли у скупштину и говорили да је фашиста, иако је желео да сачува животе, а сада кажу да све треба затворити.

Подсећа на нове болнице, вакцине, лекове и све што је урађено, али додаје да када имате људе који сем мржње ништа не желе да покажу, онда на то не можете да пружите одговор.

 

Гради се осам до 10 ауто-путева

Вучић је рекао да је обећао изградњу осам до десет ауто-путева и да се та изградња реализује.

Председник је говорио о фазама у којима се ти путеви налазе, наводећи као први Фрушкогорски коридор, Нови Сад - Рума, који кошта 650 милиона евра, где су у току почетни и припремни радови, а гради га кинеска компанија.

Деоницу Кузмин - Срем а наставља се ка Републици Српској, Бијељини.

Следи Рума - Шабац, који ради Азербејџан, а потом брза саобраћајница према Лозници, чиме је премрежен западни део земље.

Навео је да су почели радови на путу Пожаревац, Голубац ка истоку, тзв. Дунавска магистрала, а затим Моравски коридор, од Чачка преко Краљева и Врњачке Бање, чиме се спајају коридори 10 и 11.

Ради се и Нови Београд-Сурчин, а Чачак-Пожега треба да се заврши за месец два дана, као и обилазница око Крагујевца.

За 15 до 20 дана креће Ниш-Плочник, најавио је Вучић.

Лајковац-Ваљево за мање од годину дана ће бити завршено, а ради се и обилазница око Београда.

Остају још Београд-Зрењанин, и Карађорђе да се потпишу уговори, навео је Вучић и показао на мапи шта је све до сада од путева у Србији урађено.

Вучић је рекао и да су велики изазови скок цена грађевинског материјала и енергије.

Указао је да морају да се реше стратешке ствари и напоменуо да Србија има челик, бакар, злато...да ће се видети шта ће бити са литијумом...

"Имамо довољно хране, треба да решимо воду. Морамо да се спремамо, без енергената ништа", рекао је Вучић.

Поновио је и да се у свету све више граде нуклеарне електране и да ће и Србија то морати да прати. Рекао је да је о нуклеарној електрани разговарао са Виктором Орбаном, а раније о електрани Белане са Борисовим.

Рекао је да се за пет дана завршава реконструкција у Тенту и да после тога Србија неће морати да увози струју и напоменуо да се мора имати и зелена енергија, али да то захтева улагање и у преносне капцитете.

Навео је и да се Американци интересују за Ђердап три и за соларне панеле, а да постоји интерес и за Бистрицу.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи