Вести

Вучић: Идемо у Њујорк да се боримо за српски народ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће вечерас отпутовати у Њујорк где ће бити одржана седница Генералне скупштине Уједињених нација, пре тога и Савета безбедности, везано за резолуцију о Сребреници.

Председник Вучић је то рекао на заједничкој конференцији са Оливером Вархеијем у Београду коме је захвалио на великој енергији коју улаже за унапређење позиције Србије и целог западног Балкана.

Председник Вучић захвалио је Вархеију на "прецизним речима око непотребности постојања колективне или немогућности карактерисања читаве једне нације као колективног кривца за злочине који су почињени".

"Умећемо то да памтимо. Ја сад имам једну вероватно лошу вест за мене и за вас. Ја сам мислио да ћу доћи у Котор, као што сам вам рекао заједно са Синишом Малим и Тањом Мишчевић, али ми је управо достављена информација да ће највероватније седница Генералне скупштине Уједињених нација, пре тога и Савета безбедности, бити баш у среду, тако да ћу ја чим завршимо вечеру, да идем у Њујорк, пошто онима који би желели да оптуже Србију као геноцидан народ, неко мора да пружи одговор", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће да пружи одговор онакав какав заслужују.

 

Не слажем се са колективним кажњавањем српског народа

Европски комесар за проширење Оливер Вархеји рекао је говорећи о предложеној резолуцији о Сребреници, да се не слаже са колективним кажњавањем једног народа.

"Не слажем се са колективним кажњавањем, то није никад био део наших вредности, нити ће бити", рекао је Вархеји.

"Стигматизација српског народа није одржив избор. То не доприноси превазилажењу свих страхота ратова на Балкану. Осудили смо злочине против човечности, ти људи морају да сносе одговорност за своје злочине. Постоје пресуде које треба да се спроведу, већ смо видели где појам колективне кривице води. Морамо да се сетимо жртава у Сребреници, али не треба да ширимо колективну кривицу на један народ", истакао је Вархељи.

Вархеји је рекао да му је увек драго када дође у Србију, а овог пута ће, како је рекао, имати више времена да проведе у Србији.

"Срећан сам што могу да видим све оно што смо радили у протеклих пет година, коначно и плодове тог рада. Након 20. годишњице великог проширења, које је донело велики мир и стабилност региону, који је на граници са Србијом, надам се да ћемо даље видети Србију у ЕУ, да ће се прикључити до краја мандата. Мени је јасно да ће наредна комисија морати сав напор и рад да усмери на нове чланице Уније, јер јасно је шта је чланство донело централној и источној Европи", истакао је Вархеји.

Вархеји је напоменуо да су у ЕУ поносни на трансформације друштава земаља чланица.

"Дакле, сада ми правимо све алате, спремамо сав замајац како би наредна комисија могла да донесе резултате када је реч о проширењу. Почели смо са реализацијом тог плана, то је једна од тема о којој сам разговарао са председником Србије Вучићем. Надам се да ћете моћи прве резултате да видите у Србији ускоро", напоменуо је Вархеји.

Вархеји је оценио да би план убрзања процеса придруживања, убрзања реформи, реализација услова за придруживање и постизања приступа јединственом тржишту и пре проширења донео корист грађанима (Србије) и пре проширења.

"Кључно је да план раста функционише, а да би се то десило, регион мора да функционише као један. Цео регион мора да се придружи и онда ће имати једнаке услове као и земље чланице ЕУ. Зато, постепена интеграција биће кључна", указао је Вархеји.

Вархељи је рекао да је ове године већ био један самит лидера региона и да се нада да ће се у Котору сусрести са српским председником још једном где би, како додаје, требало да разговарају о методама плаћања, зеленим коридорима.

"Европски савет издвојио је додатних шест милијарди евра у оквиру овог плана и заједно са ранијим планом од 30 милијарди евра, Србија и цео регион ће имати користи од интензитета помоћи који може да се упореди са оним које земље чланице добијају из кохезионог фонда до 2027. године. До 2027. године постојаће све могућности за регион да се придружи", рекао је Вархеји.

Вархеји је рекао да је видео огромну модернизацију железничког сектора, ову дечју болницу у Београду, што, како каже, "представља нешто што смо заједно постигли".

"Такође, видели смо електро трансмисионе мреже, еколошко-инвестициони план је дао резултате. Желим да искористим прилику да кажем да наставите да радите на европском путу, мислим да постоје бројне могућности да се убрза тај рад. Имамо нову српску владу и сусрешћу се са министрима, владом, већ сутра, надам се да ћемо са новом владом видети још стабилнији темпо реформи, још брже резултате", рекао је Вархеји и рекао да је потребно да се Србија "више усклађује са спољном политиком ЕУ".

На крају, Вархеји је честитао председници Народне скупштине Србије Ана Брнабић на постигнутом договору у Скупштини, када је реч о препорукама ОДИХР-а.

"Овај дијалог је био неопходан и честитам јој на томе, видећу је у среду", закључио је Вархеји.

 

Очекујемо ускоро прва средства која предвиђа План раста за Западни Балкан

Председник Вучић рекао је да ће ускоро прва средства из Плана раста за Западни Балкан бити исплаћена Србији и скренуо пажњу на то да ће Србија морати да испуни одређене услове и реформе које ће грађанима обезбедити боље услове и бољи живот.

Председник Вучић је то рекао на заједничкој конференцији са комесаром Европске уније за суседску политику и проширење Оливером Вархеијем и додао да је разговарао са министром финансија Синишом Мали који му је рекао да ускоро очекује првих 125 милиона евра које предвиђа план раста и додао да  је то важан новац који показује посвећеност Европске уније реформама и Србији.

"Желим да вам кажем велико хвала на свим плановима које сте донели у Београд и хоћу грађанима Србије да кажем да имамо на чему да радимо и да имамо на чему да будемо захвални. Није реч само о новцу, реч је и о структурним реформама и стварима од којих грађани Србије могу да имају само бољитак и бољи живот", рекао је председник Вучић.

Додао је да је са Вархејијем разговарао о важним стварима које Србија мора да уради како би приступила јединственом тржишту, а које се тичу државне помоћи, које се тичу везног режима и које се тичу раздвајања предузећа у оквиру јавних предузећа.

"То некада нису сасвим лаке ствари посебно око државне помоћи и јавних набавки, али је то наш посао и то ћемо да решимо да бисмо добили много тога и како на пример људи који уплаћују дознаке из иностранства не би морали да плаћају посебне таксе и ту би уштедели чак и око 20 одсто", рекао је председник Вучић.

Додао је да је Србија предложила отварање такозваних зелених линија за камионе.

"По први пут смо покренули укидање такозване ПЕМ конвенције за земље које нису чланице Европске уније што је страшно важно", рекао је председник Вучић.

Додао је да се нада да је литијум шанса за економски успон и успех Србије, али и шанса за повећање економског стандарда и пораста плата и пензија грађана.

"За то су нам потребни произвођачи електричних аутомобила. А ко ће да дође у Србију да производи електричне аутомобиле, ако он има 10 одсто царине, а ми нисмо у стању да направимо 50 одсто аутомобила у нашој земљи", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић поновио је да је ЕУ велики спољнотрговински партнер Србије.

"Са Европском унијом 2023. године смо имали укупну размену трговинску и у услугама 50,8 милијарди, а 24,8 милијарди је био извоз, готово 50 одсто што никада раније није био случај и веома сам поносан на то. Али то успевамо захваљујући фабрикама из Немачке, Италије, Француске и многих других земаља ЕУ", рекао је председник Вучић.

 

Нисам руски плаћеник, ни амерички, ни европски, борим се само за Србију

Нисам ни руски плаћеник, ни европски, ни амерички, радим само за Србију и борим се за Србију, поручио је председник Вучић после писања појединих опозиционих медија да је "бескичмењак" зато што је у Београду примио супругу председника Украјине Олену Зеленски.

Председник Вучић је, одговарајући на новинарско питање, да то прокоментарише рекао да је тешко да одговори и упитао је шта желе од њега као председника.

"Пре три дана у овој земљи је био председник Народне Републике Кине, Си. Ти исти су писали - Вучић кува жабу како би обавестио народ да Србија неће да буде на европском путу. И то су им били главни наслови. Ја сам ћутао из пристојности, реч нисам рекао. Угостио сам нашег драгог госта из Кине, ћутао, бавио се државним питањима, државним стварима. Молио сам за фабрике да дођу у Србију, молио да упослимо људе и борио се за своју земљу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да су данас у Београду били министар спољних послова Украјине и Олена Зеленски.

"А шта ви у ствари хоћете од мене? Од свог председника? Шта у ствари желите од мене? Да не разговарам са земљом од 40 милиона становника, која никад ништа нажао Србији није урадила, која није признала Косово. А притом имам задатак и обавезу коју сте ми ви дали. Да их молим да не буду на другој страни поводом Савета Европе у Стразбуру или где год. И да не буду против нас и у Генералној скупштини Уједињених нација", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је са њима данас разговарао о економском форуму који треба да се организује у Београду, као и како да се привуку украјински бизнисмени и обрнуто.

"Шта је у томе лоше? Због тога немам кичму? А сутра кад будем говорио или прекосутра о томе, и то на руском језику, како се врши ревизија историјских чињеница. Сад нећу моћи због Њујорка, па ћу то да оставим, требало је 15-ог, јер су тад завршене борбе. Хоћете тад да ми кажете да сам руски плаћеник?", упитао је председник Вучић.

Поручио је потом да није ни руски плаћеник, ни европски, ни амерички. 

"Радим само за Србију. И борим се за Србију. И то што сад говорим, говорим у полу магновењу, јер су ми мисли већ у Њујорку. Хтео сам да говорим и о Београду, да се захвалим Европској инвестиционој банци, Европској банци за обнову и развој", навео је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да неће пустити да у Њујорку Србија буде без одговора.

"Знам ја да ми њих не можемо да победимо. Али ћу им отежати толико да ће их бити срамота. И да се ја додворавам некоме кога ћу да примим и кад ћу да примим? Не пада ми на памет", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да управо Оливера Вархејија могу да питају за кога увек кажу да има кичму.

"Ви сте дошли да ми причате да немам кичму, зато што сам примио неког из Украјине. А сутра бисте ми звоцали по глави што нисам увео санкције Русији. Шта у ствари хоћете људи? Бирајте председника који ће сваки дан да се повија на поветарцу и да служи свакој будали у нашој земљи која помисли да може да управља председниковим временом, ресурсима земље и тако даље", поручио је председник Вучић.

 

Наставићемо да се спремамо за ЕУ, очекујемо отварање нових поглавља

Председник Вучић поручио је да су за Србију структурне реформе веома важне и да ће Србија наставити да се спрема, да буде што ближа ЕУ и додао да је сигуран да ће Србија, уколико неусаглашеност спољне политике са ЕУ не буде сметња, отворити трећи кластер, много нових поглавља и да ће се приближити отварању свих поглавља до краја године.

"То би био велики замајац, велики помак напред", изјавио је председник Вучић након састанка са комесаром Европске уније за суседску политику и проширење Оливером Вархејијем.

Навео је да се спремао за одлазак у Котор на Самит лидера Западног Балкана и ЕУ, али да ће, уколико је тачна вест да ће седница Генералне скупштине УН бити одржана у среду, ићи у Њујорк.

"Нећу ићи ја (у Котор), али ће ићи премијер (Милош) Вучевић, уколико је ова вест истинита. Ићи ће премијер Вучевић, (министри) Марко Ђурић и Тања Мишчевић. Видећу ако вам је потребно да пошаљемо и (министра) Синишу Малог. Ми идемо са најјачим тимом да бисмо показали озбиљност, одговорност и да бисмо показали колико нам је стало да овде урадимо најбољи могући посао", рекао је председник Вучић о Самиту у Котору.

председник Вучић је рекао да смо данас од Вархеија могли да чујемо један оптимистичан план.

"Он очекује да се у наредном мандату направи велики "Big Bang" или велико проширење Европске уније у којем би требало да учествује Србија. То би за нас биле изузетне вести, осим што ми смо, нажалост, то више пута слушали, али посматрајући геополитичку ситуацију, понављајући, озбиљност и одговорност господина Вархејиа, верујем да је говорио и из срца и из главе колико и зна и колико је могуће предвидети те догађаје", рекао је председник Вучић.

Додао је да није уверен да ли је такво проширење могуће унапред предвидети, али је истакао да ће Србија наставити да се спрема, да буде што ближа ЕУ и додао је да је сигуран да ће Србија, уколико неусаглашеност спољне политике са ЕУ не буде сметња, отворити трећи кластер, много нових поглавља и да ће се Србија приближити отварању свих поглавља до краја године.

Захвалио је Вархејиу и Канцеларији ЕУ у Београду и поручио да су за Србију структуралне реформе суштински важне и да Србија жели да расте брже.

"Хоћемо да идемо напред, хоћемо да гурамо ствари напред и молимо вас да нас на том путу подржите. Хвала вам још један пут за добре вести", рекао је председник Вучић Вархеију.

 

Врата ЕУ отворена, могућ пријем нових чланица за пет година

Европски комесар за проширење Оливер Вархеји изјавио је данас да су врата Европске уније за пријем нових чланица отворена, као и да је могуће да се то догоди за пет година, до када ће трајати мандат новој Европској комисији.

На питање да прокоментарише да ли је мислио на цео регион Западног Балкана или на појединачне државе, када је рекао да ће нова Европска комисија која буде изабрана на крају мандата примити нове чланице, Вархеји је навео да је јасно да су врата ЕУ отворена и указао да су лидери ЕУ, као и Европски савет у последње две године више пута говорили о проширењу, што значи да постоји жеља да се то догоди.

"Морамо да поново успоставимо моментум. Имали смо претходну комисију која је започела свој рад рекавши да неће бити проширења. Мислим да смо то превазишли. Изгубљено је време, али не само да смо надокнадили време, већ смо наставили напред за још пет година у овом мандату", рекао је Вархеји.

Вархеји је навео да је за пет година "савршено могуће" проширење ЕУ, посебно ако се погледа колико је било потребно да се догоди претходно проширење.

"Видите економско инвестициони план који је можда најуспешнији део буџета ЕУ. Сада смо на 60% целокупне помоћи коју смо програмирали и зато видите да је план раста прошао веома тешке преговоре о буџету без икакве промене. То је јасан знак који треба и овде схватити да је ЕУ спремна да прихвати нове чланице", рекао је Вархеји.

Додао је да ће наредна Европска комисија имати све инструменте при руци да донесе резултате са проширењем.

"Сада такође треба да видимо формирање нове комисије, комисије за проширење, али то је на лидерима Европске уније да изнесу став о томе, мислим да ће наставити, мислим да нису радили узалуд да успоставе све ове алате и мислим да је јасно шта је то шта долази, али то мора да буде неповратан процес", рекао је Вархеји.

Председник Вучић се надовезао на питање упућено европском комесару, наводећи да је његова процена, да нико неће ући у Европску унију пре Украјине, већ да само може да се догоди да уђе истовремено са том државом.

"За њих је Украјина апсолутно најважнија, немам ништа против, логично је, има огроман број становника, значајна територија, у рату су", рекао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк