Вести

Вучић: Имаћемо велике пројекте са Емиратима, али и још инвестиција

Председник Србије Александар Вучић рекао је, на почетку посете Уједињеним Арапским Емиратима, да очекује важне разговоре у Абу Дабију, а потом и у Краљевини Бахреин, што је његова прва посета овој земљи.

"Ово су за нас важни разговори јер имамо прво разговор са пријатељима. Емирати и Бахреин су послали огромну помоћ током пандемије иако са Бахреином нисмо имали готово никакве односе, а они су били дивни и послали авион пун опреме", објаснио је Вучић.

Указао је да је читав главни град Бахреина, Манама, окићена српским заставама.

Такође је рекао да је посебна част што је шеик Мухамед померио ову посету, јер је сутра његов рођендан, а биће ту и израелски премијер Бенјамин Нетанјаху.

Рекао је да постоји много тема о којима ће се разговарати, а да ће прва бити разговор о проширењу трговинске сарадње.

Са тим у вези је објаснио да је са њим у Емиратима министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

"Извозимо јабуке, малине, јагоде и много другог воћа", рекао је Вучић и додао да је тржиште Емирата захтевно и да тражи посебно паковање од 18 килограма са око 120 плодова.

То, како је рекао, су мањи плодови који би код нас били друга класа.

"Имамо велике пројекте са њима од Београда до Ал Дахре, велики пољопривредни комбинат који се спрема за нове инвестиције", указао је Вучић.

Вучић је рекао да ће тема бити и нова зелена агенда за Србију, чистији ваздух за грађане.

С тим у вези разговараће о обновљивим енергентима, како би на нашем тржишту имали више зелене енергије, а што мање угља. Најавио је да ће министар Недимовић потписати са Бахреином Меморандум о разумевању.

Вучић је рекао да се нада да ће највише представнике Емирата и Бахреина моћи ускоро да угости и у Београду, јер су то на глобалном плану велики играчи.

Навео је да ће разговарати у Емиратима и о вакцинацији, додајући да се у Србији мора даље повећавати број вакцинисаних људи.

"Они су прва или друга земља у свету по вакцинацији. Врло су дисциплиновани, и не постоји нико ко се креће без маске. Имају четири вакцине и сви се вакцинишу. Завереничке теорије очигледно најбоље пролазе у Европи, пре свега на југу. Али изборићемо се јер има много одговорних који разумеју проблеме са којима се суочавамо", објаснио је Вучић.

Вучић је указао на проблем присуства британског соја корона вируса, наводећи да он изазива већу смртност, а у Србији је његов удео већ 45 одсто.

"Право је чудо да немамо већи број мртвих, али то је резултат вакцинације", истакао је Вучић.

 

О Даки: Бесмислице, не руше мене, већ желе да руше Србију

Вучић је рекао да оптужбе Миодрага Давидовића из Црне Горе да он (Вучић) стоји иза атентата на њега и владику Јоаникија је глупост и бесмислица, али да је то само део напада чији је циљ срушити Србију, вратити је у прошлост, на губитнички колосек, јер она не сме да јача и да штрчи у односу на остале.

Вучић је рекао да су то сувише крупне речи, које се не смеју изговарати на тај начин, јер нико не сме да се игра са тим.

Давидовић може да говори шта хоће, али није он то говорио због себе, већ је велика нервоза, не само због избора у Никшићу, у шта не желим да се мешам. Али, нервоза је јер Србија неупоредиво брже напредује од свих у региону. У томе је корен проблема свега са чим се суочава земља, али неретко и ја лично, рекао је Вучић.

Вучић је захвалио владики Јоаникију, који је показао људскост и коректност, јер зна каква је то бесмислица.

То је толико глупо, бесмислено...Али, није први пут, рекао је Вучић.

У том смислу, навео је да га већ више од две године криве, директно или индиректно, за убиство Оливера Ивановића, иако је без обзира на политичке разлике, био са њим ближи, него неки други.

Али, слушате како неко оптужује шефа државе за најлуђе ствари. Колико су говорили да је Радојичић сигурни убица, а да сам ја наредио... и сада, када Приштина укида оптужницу, сви ћуте. Ћуте, јер је лаж постала главни метод политичког деловања оних који би да руше не мене, јер ја сам метафора, већ Србију, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да Србија у последњих неколико година значајно брже напредује него друге земље у региону, док од светских званичника чешће чује да Србија не сме да штрчи, јер је потребан баланс...

Као доказ да Србија напредује, наводи да је наша земља пре пет година била четврта у региону по висини плата, а данас је убедљиво прва, за значајно нижим јавним дугом од, примера ради, Црне Горе.

Када све то видите, уз то да смо први у вакцинацији, да градимо највише путева, пруга, болница, коме је у интересу да то буде тако? Никоме... Да ли сте чули некога од странаца по емитовању "Даре из Јасеновца" да је рекао да је важно да се види страдање српског народа... Зар то није чудно?, рекао је Вучић.

И то што је из једног његовог недавног интервјуа највише пажње привукло шта је рекао о истарском вину, истиче, само је сакрило да њих није заболела Малвазија, већ што се чуло о једном прогону, о томе да је његов деда убијен само зато што је био Србин, да су све куће Вучића спаљене у последњем рату...

Не да су Вучићи некоме нешто спалили. И како онда да објасните да је Вучић злочинац? Није то слика коју ћете лако да прикажете, рекао је Вучић.

Онда је најлакше водити кампању са свих страна, јер је важно да се Србија заустави.

Србија мора да буде скромна и понизнија, не може да буде та која ће да дели вацкине, да буде успешнија. Као да смо баждарени да увек будемо примаоци помоћи, неспособни да нам земља иде напред, да не штрчимо, јер ако штрчимо,  "оде глава"  у политичком смислу, рекао је Вучић.

Циљ свих напада је, понавља, рушити Србију на више фронтова, вратити је у деведесете, двехиљадите, да поново оде на губитнички колосек, да не размишља о томе да буде снажнија и јача.

То су кључни разлози за све приче, рекао је Вучић.

 

У телефонима криминалаца још једно тело и разни видео садржаји

Вучић је рекао у мобилним телефонима криминалаца у истрази против групе Беливука пронађено још једно тело, припреме убистава, као и разни видео садржаји.

"У овим телефонима пронашли смо још једно тело и припреме и разна чуда и преузимања видео садржаја из иностранства, како и на који начин се транжира људско месо и одсецају главе и многа чуда, да вас стомак заболи", рекао је Вучић.

"Свакако је логично да су ти људи имали снажну подршку, ако је то трајало годину или две године".

На питање о хапшењу бившег заменика начелника Службе за борбу против организованог криминала Горана Папића који се сликао у ферарију од 400.000 евра, Вучић је рекао да је проблем у томе био што је то ферари од извесног Бајрамија који са Насером Кељмендијем дилује дрогу.

"Када сам говорио о полицијацима у ферарију од 400.000 евра, имају људи који се баве бизнисом и имају право да то имају, али проблем је ако је то ферари извесног Бајрамија који заједно са Насером Кељмендијем учествује на великом тржишту дроге на Балкану. А шта српски полицајац ради у ферарију Бајрамија. И на то сам указивао и није било одговора, и сви се правили као да не знају", рекао је Вучић.

Рекао је да није било договора зато што су многи људи помислили да су они држава, да су моћнији од државе и да могу да раде шта хоће.

"И прихватам кривицу за то", додао је Вучић.

Вучић је питао да ли неко мисли да људи који могу да дају за један аутомобил ферари 400.000 евра и имају стотине милиона евра желе да све то препусте јер их један човек уништава.

"Не. И урадиће све и радили су са неким људима које сам између осталих и ја постављао на одређене функције да униште живот и мени и мојој породици најгнуснијим лажима, као што је Јовањица".

Вучић истиче да сада зна све ко је имао контакте и у случају Јовањица.

Рекао је да није веровао да су умешани и његови сарадници.

"Чак сам у неком тренутку бежао од тога да чујем истину, нисам желео да верујем у то, нисам веровао неким ближим људима који су ме на то упозоравали. Знао сам већ годину и нешто дана и живим са тим и мучим се јер су то многи људи које сам и ја бирао", рекао је Вучић.

Поручио је да га ти људи очигледно не познају и да су погрешили у процени и да ће се држава изборити са мафијом.

Такође, нагласио је да је у покушај рушења државе увек умешан и страни фактор.

Упозорио је криминалце и мафијаше да су погрешили када су ударили на Србију и на њега.

"Оваквих покушаја рушења државе нема без иностраног фактора. То можете у сваком уџбенику да прочитате. Крив сам и због још једне ствари. Људи су научили да ви правите нагодбе са њима. Не пристајем на труле компромисе, да дозволим да неко нешто ради, из неког страха", нагласио је Вучић.

Поручио је главосећама и криминалцима и свима што трују децу дрогом да пронађу најбоље решење у покушају да га склоне на други начин јер им се неће покорити.

"Борићу се против мафијаша, тајкуна, криминалаца и лопова. И гробови моји бориће се са њима. И гарантујем нашем народу да ћемо се изборити успешно са тим криминалцима", нагласио је Вучић.

 

Разговарао сам са много горима од Вацића

Вучић је рекао да је разговарао са Мишом Вацићем, али и са много горима који су опљачкали свој народ.

Вучић је коментаришући оптужбе потпредседнице Странке слободе и правде Маринике Тепић да је разговарао са председником Српске деснице Мишом Вацићем који је био прислушкиван од 2017. године и тако само "упао у легално прислушкивање" и у ироничном тону рекао да је срећан што су криминалци из полиције показали да су криминалци.

Замислите највећи злочин што сам разговарао са Вацићем. Не знају шта да кажу, нема криминала. Он је мене звао хиљаду пута, и ја сам му се јавио. Јављао сам се тако стотину пута горим људима као што су Јеремић, Ђилас, баш у то време, пре или после тога, као и многим другим осведоченим криминалцима, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је поносан што су ти људи данас признали да је њихов највећи политички противник незаконито прислушкиван.

Да сам разговарао са црним ђаволом морате да прекинете истог секунда осим ако није извршење кривичног дела. Они су показали колика је разлика између нас и њих. И они су ме прислушкивали због Ђукановића и других, рекао је Вучић.

"Јесте ли сваког дана размењивали информацију, годину и четири месеца са чувеним панчевачким наркодилером о свим питањима сваког дана",“рекао је Вучић.

Вучић је поводом навода Маринике Тепић да је разговарао са Вацићем и тако упао у прислушкивање, рекао да је реч о особи која , како каже, воли да мења политичке странке, која је запослена у фирми Драгана Ђиласа, и запитао што не каже где има рачуне.

"Имате ли рачун на Маурицијусу ? Њен газда има рачун и на Маурицијусу и у Швајцарској. Моје питање је имате ли рачуне у Швајцарској и још земаља са парама које сте опљачкали од грађана Србије", рекао је Вучић.

Ја рачуне немам ни на Маурицијусу, ни у Швајцарској, а ни у Малезији. Зна ли наш сељак где су те земље, а камоли како су се тамо нашли неки милиони. А то су милиони грађана Србије", додао је Вучић.

Упитао је колико је пара на тим рачунима, и чије су то паре, да нису у Чешкој зарадили па сада могу да плаћају своје ботове.

"Чекам да кажу да немају, па ћемо да се вратимо у Београд у понедељак и видимо да ли је то тако, рекао је Вучић додајући да не би изашао у јавност да не располаже чињеницама.

 

Мој грех је што сам оснажио Србију

Вучић не спори да је човек који греши, јер, како каже, безгрешних нема, а као свој "највећи грех" који му никада неће бити опроштен је то што је гурао земљу напред и што је Србију оснажио у сваком смислу.

Упитан да ли ће у обрачуну са мафијом бити недодирљивих, Вучић је рекао да их , наравно, неће бити.

Та акција ће бити дуготрајна, озбиљна и оштра и у томе ће се показати пуна снага државе.

На то што су неки повезани са групом Вељка Беливука одбили полиграф, Вучић је рекао да човек може само да се осмехне, "осмехом горчине".

За људе који су га прислушкивали наводи да је требало да га штите, не њега, већ председника државе, а они тај посао, нису урадили.

"Да није било зле намере, а било је, да није било спољног фактора а било је, рекли бисте да је у питању аматеризам", рекао је Вучић.

Истиче, да се Србији ништа не прашта.

"Неће Србији бити лако опроштено ни то што улицама даје имена јунака са Кошара, што ћемо ускоро поново обележити НАТО бомбардовање, Олују...", рекао је Вучић.

Неће га убедити притисцима, лажима и бруталном кампањом против њега и његове породице.

"Остварио сам највећи део циља, и оно што смо урадили ући ће у уџбенике, имамо најлепши храм Светог Саве, снимамо филмове, отварамо фабрике, градимо путеве... Ја сам на то поносан. Шта још да пожелите", рекао је Вучић.

Уз то, истиче, помагали смо и помажемо Србима у региону, имамо никада боље односе са Републиком Српском.

Договорено је сада да Србија практично издржава четири општине у Републици Српској.

Не страхује, додаје, да би могао да заврши као Зоран Ђинђић.

"Немам страх од тога, али нећу да дозволим да ми мафијашка банда поквари пут Србије да буде најбоља у Европи", рекао је Вучић.

Сматра да никога не треба да буде брига како се притом он осећа, јер важни су, истиче, резултати које на крају људи виде и поштују.

 

Настављамо борбу за бољи стандард грађана

Свестан сам да људи у Србији и даље не живе онако како би желели, али кроз тежак период смо прошли, како би грађанима обезбедили напредак и бољитак и наставићемо са тим, рекао је Вучић.

Коментаришући насловну страну  Данас-а, на којој се истиче да 90 одсто породица у Србији не живи Вучићев пристојан живот, Вучић је рекао да је свестан да људи не живе онако како би желели, јер је људска потреба да увек живите боље, али и истакао,имамо мир, редовне плате, пензије, увећане плате и пензије, у односу на њихово време, када су ваљда сви живели добро, рекао је Вучић.

Вучић је навео да су у време претходне власти, плате биле 330-340 евра, а да су данас 540 евра, док је минималац био 15.000, а сада је 32.000 динара.

То су такве промене на боље, да је невероватно, рекао је Вучић.

Додао је и да је могуће да се пристојно живи од две просечне плате, али да је бесмислено да се мисли да је то могуће решити за пола године или годину, јер ми данас убирамо плодове тешког рада и реформи из 2014.године и 2015. године.

Кроз тежак период смо прошли, да људима обезбедимо напредак, бољитак. Верујем да у томе успевамо и наставићемо са тим. Борићемо се за земљу, победићемо њих и све бесмислице. Ја ћу да се борим за Србију, нећу да крадем ништа, рекао је Вучић.

Поручио је да ће се држава снажно одупрети свим мафијашким притисцима, иако неће бити лако.

Исећи ћемо комплетну мафијашку хоботницу и победити све који мисле да уз помоћ мафије могу да владају Србијом, за туђ рачун и у туђем интересу, рекао је Вучић.

 

Пустите Крик да ради посао, то је демократија

Вучић је поручио, поводом тога што је Вељко Беливук саветовао оцу убијеног младића да да Крику интервју, да треба пустити све медије да раде свој посао, али и запитао каква би реакција била страних амбасада да је Беливук том човеку рекао да се јави Пинку.

"Много је тешко било гледати тог родитеља, који је чак у једном тренутку рекао да се плаши да му је син нестао у полицији. Ја не желим да верујем у то, али се сви наводи оца поменутог младића испитују", рекао је Вучић на питање Пинка да прокоментарише тај случај.

"Да је оцу тог младића Беливук рекао да се јави Пинку, можете да замислите како би реаговали сви ти медији и стране амбасаде. Позивам вас да не нападате ни Крик ни друге, нека раде свој посао, јер морају да се осећају слободно и сигурно. То мора да буде наш допринос демократији и слободи изражавања".

Вучић је такође поручио да новинари имају право да користе извор који хоће, па био то и Беливук или неко други.

"Али, то људи треба да знају. Нико нема право да ускрати људима чињенице", нагласио је председник.

 

Сви се наоружавају, и Србија јер морамо да будемо јаки

Вучић је изјавио да нема никакве сумње да се све земље у региону наоружавају, због чега се и Србија наоружава, али не зато што жели сукобе и рат, већ да би могла да одврати сваког потенцијалног агресора и заштити земљу и народ.

Вучић је, на питање Пинка да прокоментарише то што је хрватски портал Дневно објавио да је наша земља боља од хрватске војске и да је заузела 61. место а њихова 63. место, као и да се све земље у региону наоружавају, рекао да нема сумње да се сви у региону наоружавају.

Додао је да није читао ту вест и да не може да демантује тај портал, али да је тачно да је српска војска први пут боље пласирана од хрватске по америчком индексу, иако нису урачунали сву снагу Војске Србије.

"Сви се наоружавају и ми се наоружавамо, чим се сви наоружавају морате и ви да се наоружавате, нећемо ваљда да останемо слаби и да свако може да нам прети", навео је Вучић.

Председник Србије рекао је да је циљ наоружавања Војске Србије да се сачува мир и стабилност.

На питање да ли је то звецкање оружја, Вучић је рекао:

"Да ли желите да будемо онако слаби као 1999. или 2010., 2008. или 2004. године, када смо могли само да бацимо каменицу на џамију. Морате да будете јаки да вам неко не би убијао народ".

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк