Вести

Вучић: Имамо добре односе са Израелом, желимо већу размену

ЈЕРУСАЛИМ - Премијер Србије Александар Вучић изјавио је , по доласку у званичну посету Израелу, да Србија и Израел имају добре билатералне односе и да очекује веома значајне резултате и на политичком и на економском нивоу.

"Ми имамо релативно ниску робну размену са Израелом и желимо да буде значајно већа", рекао је Вучић новинарима у Јерусалиму, уочи разговора са највишим израелским званичницима.

Говорећи о политичком аспекту дводневне посете, српски премијер је рекао да ће замолити Израел за подршку у Сједињеним Државама и у другим земљама где та земља, како је навео, има велики утицај и велики значај.

Премијер Србије је нагласио да очекује да резултати посете и на политичком и на економском нивоу буду веома значајни.

"Разговараћемо о нашим билтералним политичком односима, који су добри и на добром нивоу", рекао је премијер.

Кад је реч о економији, Вучић је напоменуо да Србија "нема мастер план за пољопривреду и много тога можемо да научимо од Израелаца".

"Са њима разговарамо о њиховим улагањима у пољопривреду, у некретнине јер је нама потребан тај скок економије, посебно у условима, додуше минималног, али и даљег смањења агрегатне тражње", рекао је Вучић и додао да очекује да резултати и на политичком и на економском нивоу буду веома значајни.

Вучић је навео да је ово јединствен случај да се оволико времена посвети неком из Србије и да се разговара са најзначајнијим људима Израела и премијером, председником, министром спољних послова и бившим председником Израела Шимоном Пересом, кога је назвао "иконом Израела".

"То је велика ствар и велико признање за нашу Србију, велика ствар за нашу земљу, тако да ћу дати све од себе да Србија буде добро представљена и у Јерусалиму и у Тел Авиву", нагласио је премијер Србије.

Вучић ће дводневну посету Израелу започети обиласком Меморијалног комплекса "Јад Вашем" у Јерусалиму и сусретом са израелским премијером Бенјамином Нетанијахуом, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијма. 

Српски премијер састаће се и са председником Израела Реувеном Ривлином, након чега ће присуствовати церемонији садње дрвета у Врту нација. 

Другог дана посете председник српске владе разговараће са министром спољних послова Авигдором Либерманом, а потом и са бившим председником Израела Шимоном Пересом.