Вести

Вучић: Имамо план за сарадњу са Кином у наредних пет година

ПЕКИНГ - Премијер Александар Вучић разговарао је са представницима највећих кинеских компанија о различитим пројектима и инвестицијама, од желеничке пруге Београд-Будимпешта, Железаре у Смедереву, изградње Коридора 11, до пројеката претварања отпада у електричну и топлотну енергију.

Вучић је новинарима, другог дана посете Кини, рекао да је први пут направљен средњорочни план за сарадњу са Кином у наредних пет година, који ће, оценио је, нашој земљи донети добре резултате. 

Говорећи о изградњи железничке пруге Београд-Будимпешта, Вучић је рекао да су услови кинеске Ексим банке највећим делом јасни, али да цена још није у потпуности усаглашена. 

Каматна стопа ће бити два или до два одсто, обавеза извођача је да обезбеди 54 одсто учешћа услуга и роба кинеског порекла, док учешће услуга и роба некинеског порекла може да буде 46 одсто, рекао је премијер. 

Он је истакао да је Србија 10 до 11 месеци испред Мађарске по питању планске документације и да ће раније кренути у посао изградње.

Премијер је рекао да је данас разговарао и са представницима ЦРБЦ о изградњи делова пута на Коридору 11 - деонице Сурчин-Обреновац од 17,8 километара, која би, због изградње новог моста на Сави, коштала око 209 милиона евра, као и деонице Прељине Пожега у износу око 350 милиона евра.

"Тиме бисмо највећи део Коридора 11 завршили. То представља велику развојну шансу за Србију и инфраструктуру у нашој земљи", рекао је Вучић. 

Говорећи о Железари Смедерево, Вучић је рекао да је кинеска компанија, која је други највећи произвођач у индустрији челика у време кад цена тог метала опада, заинтересована за Железару и да би то било спасоносно решење.

Он је рекао да ће бити потписан први акт који је од суштинског значаја за преузимање Железаре и да "остаје да се надамо да ћемо успети да обавимо све и успешно окончамо те преговоре. 

"То је од кључног стратешког значаја за будућност и за развој Србије", рекао је Вучић и истакао да Србија продаје Железару да би се обезбедио раст БДП, опстанак те компаније и радна места за 5.000 радника. 

"Наш основни услов у свим разговорим јесте да остане 5.000 људи на послу, да заштитимо Смедерево и раднике", подвукао је он.

Вучић је указао да кинески инвеститори који су преузимали руднике бакра у Јужној Афрци нису смањивали број радника и објаснио да је кинеска стратегија да што је могуће више излази на друга тржишта, да гаси своје челичане у Кини, а производи ван своје територије.

Навео је такође да је са представницима "Поли" групе имао озбиљне преговоре о пројектима претварања отпада у електричну и топлотну енергију.

"Ми смо за то већ за Београд расписали јавни тендер и рекли смо да могу да учествују на регуларном тендеру", казао је он, додајући да постоје и други градови где могу да дају веома повољне услове.

Кинези су веома заинтересовани и за наменску индустрију, за откуп српске технологије, као што је хаубица "Нора", али и директну сарадњу, заједничку производњу и излазак на тржиште, додао је Вучић оценивши да је за Србију важно да дођу прве кинеске банке.

"То је претеча прављења првих индустријских паркова и доласка правих кинеских компанија да раде и праве производњу. Разговарамо о индустријском парку у зони код нове луке код Пупиног моста", указао је он додајући да постоји више заинтересованих кинеских компанија.

Оценивши да Србија има повољну позицију и огроман углед у Кини, премијер је навео и да су све земље источне и централне Европе заинтересоване да доведу кинеске инвеститоре, јер знају одакле долази моћ и снага, огромна енергија.