Вести

Вучић: Интермодални терминал за даљи напредак, хвала ЕУ

Председник Србије Александар Вучић захвалио је ЕУ на бесповратном финансирању изградње интермодалног терминала у Батајници и истакао да ће тај пројекат много значити за даљи економски напредак наше земље.

Интермодални терминал у Батајници ће бити нека врста ширег логистичког центра, где ће се вршити претовар робе из камиона у возове - нека врста "суве луке", као предуслов за даљи економски напредак, рекао је Вучић, који је заједно са Семом Фабрицијем и министарком Јадранком Јоксимовић бацио лопатом први малтер у камен темељац.

Колико је значајна изградња једног таквог терминала, Вучић је илустровао примером да Беч већ има три интермодална терминала, док их је у Немачкој више од 100.

"Ово је услов без којег не можемо напред, за повећање обима посла, али и за повећање цена", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је читав пројекат важан и због тога што је то део програма за бољу заштиту животне средине, за зеленију Србију, што је договорено и на самиту у Софији.

Вучић је истакао да ће ту радити и значајан број људи, не само директно запослених, већ и оних који ће бити индиректно везани за овај пројекат.

"Надам се да ћемо имати бар три пута више камиона на путевима, али, када терминал буде у функцији, то ће суштински значити шест пута више него данас", рекао је Вучић.

Вучић је захвалио представницима ЕУ и државама чланицама пошту су њихови порески обвезници издвојили и поклонили, како је рекао, 13,7 милиона евра.

"Неко потцењује те суме новца, али то је огроман новац и бескрајно сам вам захвалан на огромној подршци. Србија ће обезбедити 1,8 милона евра, што је девет пута мање него што дају Европљани", нагласио је председник.

Истиче да ће то допринети локалном развоју Батајнице и Земуна, као и целог Београда и целе Србије.

Вучић је додао да то неће бити последњи интермодални терминал који ће се градити у Србији, пошто је изузетно важно да наставимо да развијамо саобраћајну и логистичку инфраструктуру.

И даље ће нам бити потребна подршка ЕУ, додао је Вучић захваливши ЕИБ-у на подршци за изградњу ауто-пута Ниш-Мердаре, за прву деоницу од Ниша до Плочника.

Без њихове подршке не би могли то да направимо, додао је Вучић и истакао да и тај пројекат показује да можемо да мењамо садашњим заједничким радом.

Председник је честитао радницима и поручио им да ће једног дана бити поносни на оно што су направили, пошто ће и то допринети економском расту Србије.

"Циљ је да у наредне три године будемо економски најбољи у Европи", навео је Вучић напоменувши да ће због великог заостајања у претходном периоду бити потребно још много да стигнемо по стандарду живота неке развијене европске земље.

 

До петка 10.000 динара на рачунима здравствених радника

Помоћ од по 10. 000 динара за здравствене раднике најкасније до идућег петка биће на њиховим рачунима, најавио је Вучић.

Вучић је, упитан да ли је држава уплатила по 10.000 динара здравственим радницима, а ако није када ће, рекао да је новац припремљен и да је донета одлука владе и РФЗО.

"То је око 12 милиона евра, огроман новац је у питању, односно 1,3 милијарде динара. Тај новац биће уплаћен до петка", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да је Министарство здравља обавило свој посао, али друга министарства као што су МУП, војска, Министарство правде, рада, још нису доставили своје закључке, па када они буду доставили, сви запослени у здравству добиће тај новац.

 

Ново повећање плата од 1. јануара, за здравствене раднике - 5 одсто

Вучић је најавио да ће од 1. јануара бити повећане плате медицинским радницима за даљих пет одсто, а за све остале запослене у јавном сектору повећање ће бити 3,5 процената.

"Ићи ћемо од 1. јануара, и у условима ковид и светске економске кризе, са повећањем плата свим медицинским радницима за даљих пет одсто, а за све друге у јавном сектору за 3,5 одсто, односно пет одсто од 1. априла", објаснио је Вучић.

За повећање плата, тврди, биће добијена сагласност ММФ-а, и то неће бити разбацивање, нити бацање новца, односно неће угрозити стопу јавног дуга, већ ће све бити под апсолутном контролом.

Вучић је указао да је то повећање од по 27 евра ако је просечна плата сада на 510 евра.

Председник је рекао да је то изванредан успех, на велику радост људима као што су полицајци, војници, социјални радници, запослени у јавној управи, рудари.

То је, додаје, огроман успех, када је могуће повећавати плате у околностима велике рецесије, а то је, указује, могуће што су грађани веровали у тешке реформе, иако су, због актуелне ситуације, мање радили, те тај новац објективно није зарађен, али је зарађен одговорношћу у претходним годинама.

Изразио је наду да ће приватни сектор имати снаге да то не само прати, већ буде испред.

"Веома би лоше било да јавни сектор буде испред приватног, јер ће онда сви желети да побегну у јавни сектор, а то би била катастрофа за земљу", указао је Вучић. Истакао је да ово повећање представља уједно подстицање приватног сектора и захвалност војницима и здравственим радницима за добро обављен посао.

 

Тражићу најоштрију казну за напад на Инфективној

Вучић је изјавио да ће затражити најоштрију казну за особе које су напале докторку на Инфективној клиници у Београду.

"Недопустиви су напади на лекаре и зато ћу затражити најоштрију казну за силеџије који су напали лекарку на Инфективној клиници. Нека ми кажу да вршим притисак какав хоћете, питаћу све државне институције по десет пута ко се усудио да се тако понаша према лекарима, посебно према људима који даноноћно брину о њима", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је видео и чуо за још неке случајеве, односно да су "дилери и макрои који су промовисани приликом недавних демонстрација" правили сличне проблеме.

"На њих смо научили, они још веће проблеме праве у неким другим сферама, али то је већ сфера криминала и верујем да ће се и тиме позабавити надлежни органи", рекао је Вучић.

 

Србија 5. по успешности у борби против ковида у Европи

Када смо затварали, питали су ''зашто затварате'', када не затварамо - питају ''зашто не затварамо''", приметио је Вучић на коментаре из опозиције по питању мера заштите од корона вируса и указао да је Србија данас 5. у Европи по успешности у борби против ковида.

Умели смо, како је рекао, да меримо шта је права мера, а да се не угрози економија.

Све мере за сузбијање вируса доносе се, истиче, тако да се води рачуна и о здрављу грађана и о економији.

"До јуче смо били шести (по успешности у борби против вируса). И по томе смо бољи од свих у региону убедљиво, а готово свих у Евопи. То значи да меримо шта је права мера, да не изгубимо ништа за економију и да бринемо како ће људи да преживе и економски опстану", рекао је Вучић.

Вучић је навео да се мере доносе, јер се води рачуна о држави, наводећи да није лако постићи да Србија буде најбоља у Европи по стопи раста у наредних три или пет година.

"Мислите да је то лако? Видели сте да нам није лако да будемо међу 24 у Европи у шутирању лопте ногом. А ми смо први у целој Европи и не само 2020. већ од 2020. до 2022. а верујемо да можемо и до 2025. године. За то је потребно да радите много и да водите рачуна о економији и о здрављу", рекао је Вучић.

Коментаришући критике, Вучић је рекао да је најлакше све критиковати и да сви знају све најбоље.

"Постоје људи који су одговорни и они које ништа не обавезује. Кад смо затварали ресторане и кафиће, говорили су што затварате, платите шта треба и све што не треба. Кад не затварате, онда кажу да све радите због рејтинга", рекао је Вучић.

 

Знамо ко је убица из Белвила

Знамо ко је јуче извршио убиство на Новом Београду, изјавио је Вучић и истакао да је држава у жестоком обрачуну са криминалцима и да ће их све "почистити".

Напомиње да се није увек лако изборити са криминалом пошто имамо пуно "увезених кланова", као и да се данас води жестока борба између вођа криминалних кланова, као и да је тај сукоб углавном увезен у нашу земљу.

Како је рекао, наши људи који су у то увучени су углавном "извођачи радова" у смислу да продају наркотике или су пуцачи, као и поједини људи из Републике Српске.

"Наш је посао да то почистимо и то ћемо и да урадимо, али најпре морају да се почисте они који сарађују са убицама и криминалцима. Они који приме новац да би омогућили неком пролаз одређеним саобраћајницама или логистику, или дали информације о кретању друге криминалне групе", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће борба против криминала бити најжешћа, неће бити краткотрајна и ограничена и видеће се конкретни резултати.

Та борба је и те како почела, нагласио је Вучић.

"Ухапшени су људи који су високо позиционирани у једном од кланова који су покушали убиство Алибега, једног од некадашњих вођа навијача. Све се тиче наркобизниса. Знамо и ко је јуче извршио убиство (на Новом Београду) и у току је потрага за тим лицем. А мислили су да је немогуће да то откријемо. И код недавног убиства у тржном центру Ушће су имали значајне контакте са људима из државних структура", навео је председник.

Поручио је да ће држава обезбедити пуну сигурност и безбедност грађанима и зауставити велики обрачун криминалаца.

Вучић је рекао да стално слуша на појединим телевизијама које га сваки дан нападају како би требало да похапси све, па и самог себе, и то без икакавих доказа.

"Као када дође питање Кону зашто се не затворе ресторани и да се не затварају пошто многи од њих припадају мом брату. То су бесмислене лажи пошто мој брат никада није имао ниједан ресторан нити ће имати, јер га то не занима".

Вучић је рекао да је лично ужаснут нарко-дилерима и да их толико презире да нема речи којима би то описао.

"Али, када људи немају никакав програм, јер немају дела, само им лажи преостају у борби против оних који раде сваки дан".

Вучић је још једном поручио да ће држава победити мафију.

Вучић је рекао да је видео да су му поједини замерили из бивше власти што је рекао да су отели од грађана 700 милиона евра и извинио им се пошто има доказе за само 619 милиона.

"Борба против мафије ће бити још жешћа и снажнија", нагласио је Вучић.

Захвалио је полицији и БИА што се боре са криминалом ризикујући своје животе како би похватали криминалце и истовремено одстранили оне који су кукољ у редовима државе.

Вучић је одговарајући на новинарска питања о учесталим убиствима у Београду рекао да, када се догоде два убиства у неколико дана, људи имају право да траже од државе да их заштити и истакао да ће то и бити учињено.

Вучић је подсетио да прошле године девет месеци није било таквих убистава у Београду, али да су се "узбуркали духови" после покушаја убиства у Украјини.

"Неће се дозволити да Србија за њих буде поприште, већ пакао и да знају да у њој неће моћи да уништавају животе грађана", поручио је Вучић.

 

Ако позив на мир "чују" као рат, јасна је дубина кризе у Приштини

Ако је неко јучерашњу изјаву, којом позивам да избегнемо замрзнути конфликт и да дођемо до мира и компромисног решења, желео да фалсификује и тиме манипулише, онда вам је јасна дубина кризе у Приштини и тежина позиције Србије, рекао је Вучић.

На питање о коментарима из Приштине да је наводно претио ратом када је то рекао, Вучић је поручио политичарима у Приштини да Србија није њихов непријатељ, већ да у Београду имају саговорника који жели разговор и мир, али под условом да Србија не буде понижена.

Такође, истиче да јучерашње реакције из Приштине и Тиране на његову изјаву да "замрзнути конфликт није решење" показују у колико је тешкој позицији Србија.

Вучић је рекао да такве реакције долазе из Приштине јер траже начин да ураде било шта против Србије, те истиче да им српско руководство неће дати повода за то.

Вучић је истакао да је замолио све чланове владе да на такве и сличне реакције из Приштине, али и из осталих делова региона упућене Србији, одговоре мирно и тоном сарадње.

Закључио је да са Албанцима морамо да разговарамо, јер са њима и поред њих морамо да живимо, али и да они морају да схвате да Срби нису њихов непријатељ, већ народ који жели мир.

Свима је, сматра, било јасно шта је јуче рекао.

"И албански политичари су ме добро чули и разумели, али имају своје разлоге зашто нешто морају да пренесу на другачији начин", прокоментарисао је реакције албанских политичара на његово помињање Нагорно Карабаха током јучерашњег обраћања.

"Они имају унутрашњих проблема, па то морају да измишљају. Моја изјава је била јасна и прецизна, говорио сам о потреби да избегнемо политику замрзнутог конфликта и рекао да је и Нагорно Карабах био замрзнути конфликт, па је одједном одмрзнут", рекао је Вучић.

Додао је да је указао да би очување замрзнутог конфликта значило да било ко у будућности може да нас доведе до катастрофе и сукоба, што нам никако није потребно, већ мир и компромисно решење.

"Свакоме је то било јасно. Неки су ме напали да сам тиме водио политику издаје, а они који не слушају шта говорим... да им помогнем не могу", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је за њега важно да чувамо мир, што је била и остаће политика Србије, да се Србија развија, буде најуспешнија у Европи, те да је он поносан што је, у име Србије, имао довољно храбрости да понуди мир и компромис као решење, а не замрзнут конфликт.

"Они се понашају као да су у рату, као да сваки дан морају нешто лоше да кажу о нама и то више говори о њима, него о нама. Говори у колико су тежој позицији и, када нешто фалсификују и директно измишљају, јер није било сумње у мојим речима, јасно је да имају неке друге проблеме", рекао је Вучић на питање да појасни шта је желео јуче да каже помињући Нагорно Карабах, с обзиром на реакцију албанских политичара из Приштине, али и Едија Раме.

 

Жао ми је што смо изгубили, улагаћемо у спорт

Вучић је изјавио да му је жао што је фудбалска репрезентација Србије није пласирала на Европско првенство.

Истовремено је најавио нова улагања државе у спорт.

Вучић је рекао да је гледао утакмицу и да му је жао што је Србија изгубила од Шкотске на пенале, истичући да је посао државе да ради на томе да се дугорочно промене такви резултати.

"Ми смо до пре шест година имали блатњаве терене, данас их немамо, имамо, ако ништа, добру траву", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се морају изградити нови стадиони, довести публика на стадионе, да се мора изградити и озбиљнија организација и поправити струка и истакао да ће се, пре свега, уложити у инфраструктурне објекте који су, како је рекао, од пресудног значаја за будућност.

Вучић је најавио да ће у наредном кратком периоду бити уложено 8 милиона евра у такозване мале спортове, у осам појединачних спортова, од атлетике до рвања, али и у рукомет, кошарку, одбојку и ватерполо.

Како је рекао, сви клубови прве и друге лиге добиће одређени новац.

"Рецимо, сваки рукометни клуб прве лиге добиће 5,5 милиона динара, што је 50.000 евра, то није безначајан новац, у другој лиги добиће по милион динара. Исто то и женска одбојкашка лига, мушка и женска ватерполо лига... Кад се слије у рукометне клубове милион и 300 хиљада евра, то је огромна ињекција", рекао је Вучић и додао да се тим спортовима може помоћи, будући да су српски спортисти веома добри.

Како је рекао, додатно ће се помоћи и кошарци, подједнако и Црвеној Звезди и Партизану.

"То су средства мимо ових осам милиона евра, да ли по 500.000 евра или милион евра. Али добиће исту суму новца, да би што успешније заступали нашу лигу на светским такмичењима", рекао је Вучић.

"Стварно сам рекао то што сам мислио, а то је да ћемо свим срцем да будемо уз њих. Не знам ко нам је пречи од њих да учествује на првенству да бисмо за њих могли да навијамо. Тако да ће имати огромну подршку, никад већу", рекао је Вучић.

 

Ове године преко 2 милијарде евра страних директних инвестиција

Вучић је рекао да ће Србија ове године остварити преко две милијарде евра страних директних инвестиција.

"Очекујем да упркос ковиду имамо преко 60 одсто страних директних инвестиција од целог западног Балкана, до 62 одсто. Прошле године смо имали око 55 одсто, тако да расте удео Србије", рекао је председник и додао да је веома задовољан, јер се није могло очекивати повећање тих инвестиција.

Навео је примере немачких компанија које већ запошљавају или ће запошљавати наше грађане, да ће за 15 дана бити постављен камен темељац са Јапанцима у Инђији.

Напомиње да смо са Јапанцима разговарали и о великој инвестицији у Новом Саду и да се очекује да то потврде.

Што се тиче јавних инвестиција истакао је да се у овом тренутку граде четири ауто-пута - Прељина-Пожега, Моравски коридор, Рума-Шабац, и Кузмин-Сремска Рача ка БиХ и Републици Српској.

Истовремено је потписан уговор за Фрушкогорски коридор од 605 милиона евра, а ускоро крећу радови.

Завршава се пројекат за ауто-пут до Пожаревца, на 75. километру од Београда, а затим преко Пожаревца до Доњег Милановца за брзу саобраћајницу, што ће, како је рекао, страховито да подигне Подунавски крај.

То су велике и важне инвестиције, рекао је Вучић и дода да се приводе крају радови на изградњи пруге Београд-Стара Пазова-Нови Сад чиме ће за годину дана упркос бројним проблемима од Београда до Новог Сада моћи да се стигне за пола сата.

Вучић је рекао да се преговара и о брзој прузи Београд-Ниш, и Ваљево-Врбница, односно прузи Београд-Бар.

Напомиње и да је велика ствар ауто-пут Карађорђе који има два крака један из Младеновца, а други из Лазаревца ка Аранђеловцу преко Деспотовца, Раче, ка Бору.

Истакао је "Ауто-пут мира" Ниш-Плочник ка Прокупљу и Мердару, Приштини, напомињући да је то важан пројекат за целу Топлицу као и централно Косово.

Вучић је додао да се преговара и за наставак изградње ауто-пута од Пожеге до Бољара, то је 107 километара, вредности око 1,6 милијарди евра, као и за Пожега-Котромане према Вишеграду, да и ту изградимо ауто-пут од 61 километра.

Ради се и пројекат хоризонталне магистрале за север Србије - Сомбор-Кула преко Србобрана према Кикинди, биће брза саобраћајница.

"Као што видите огромна улагања. Никада се није толико радило и градило, поносан сам на то", поручио је Вучић.

 

 

Извор; Танјуг/ТВ Пинк