Вести

Вучић: Изађите на изборе и гласајте по савести

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је са Владимиром Путином данас у Москви разговарао о економским питањима, о војно-техничкој сарадњи и ситуацији у региону. Александар Вучић је рекао да постоје ствари о којима је са Путином разговарао у четири ока и које нису за јавност, али за људе је важно да знају да смо у Русији наишли на позитивну атмосферу.

- Најпре смо разговарали о билатералним економским односима, о ситуацији у целом региону. Путин је желео од мене да чује шта мислим и како видим ситуацију у региону. Рекао сам све оно што иначе говорим, да постоји опасност од угрожавања стабилности у региону, а нема сумње да постоји и присуство разних спољних политичких фактора, то је поприште различитих инетересних зона. Србија је успела да превазиђе проблеме и до сада је била најстабилнија - рекао је Вучић.

- Верујем да ће захваљући руској влади и нашим народима та размена бити враћена на ниво из 2013. и 2014., али треба имати у виду пад рубље и цену гаса - навео је Вучић и додао да је са руским колегом разговарао и о томе како да се унапреди наменска индустрија.

- Путин је поновио, рекао бих усаглашен став руског руководства, поновио је оно што је рекао Лавров, мислим да су они веома забринути. Колико су западне силе за владу Заева у Македонији, мислим да Русија није на тој страни. Мислим да постоји забринутост за ситуацију у Приштини - рекао је Вучић.

- Путин је поменуо хаубице од 155 милиметара. Важно је да кажем да би 51 одсто морало да буде српске робе да би могли да извозимо на европско тржиште - додао је Вучић, истакавши да је Србија вратила сва дуговања према Русији.

 

Србија не купује бомбардере, ово су ловци пресретачи који треба да заштите небо

Премијер је рекао да МИГ 29 не може да се купи за мање од 80 милиона долара.

- То је веома скупа играчка. Ми те авионе добијамо на поклон, питање је да ли ће председник потписати указ о поклону, што ја не бих волео јер ћемо чекати неколико месеци, или ћемо потписати споразум о војно – техничкој сарадњи. Потребно је да наши ремонтни заводи овладају модернизацијом авиона и хеликоптера – истакао је Вучић.

Србија, додао је, не купује бомбардере, ово су ловци пресретачи који треба да заштите небо. Нисмо се ми први наоружавали - додао је Вучић.

Говорећи о посетама Немачкој и Русији премијер је рекао да је ишао да представља Владу Србије, разговарао је, како је нагласио, пре свега о економији.

- Молио сам Меркелову да нам учини око антидампинга и за Железару. И после три дана сам добио позив – одлаже се - истакао је премијер.

- Не знам да ли Брисел и Москва мисле исто. Знају како изледа политика. Ми радимо оно што је наш интерес. Наш интерес није да уводимо санкције Русији. Путин ме то није ни питао, јер зна да то нећемо ни да урадимо. Али ме такође нико не пита за ЕУ јер зна да ћу да кажем да је то стратешки пут. Нећемо улазити ни у једну војну алијансу – истакао је Вучић.

Данас имамо раст од плус три, инфлација 1,1 одсто, дефицит 1,4 одсто – навео је Вучић говорећи о резултатима Владе Србије и додао да ће економија ићи све боље ако успемо да направимо пословни амбијент.

 

О посети Косову: Не могу ничим да ме условљавају

Говорећи о посети Косову, Вучић је рекао да су обавештени, али да не зна да ли ће посета бити забрањена и да он не зна да је нечим условљен – кога сме да поведе.

- Питање да ли ћу да идем уопште, ако мисле да имају право да ме било чиме условљавају. И по овоме видим да они имају неке своје кампање… Изборна је кампања и одговарало би ми да ударам у јуначке бубњеве, а то ми не пада на памет. Ја на Косово идем на два дана, они остају да живе са Албанцима и због тога сам ја за дијалог. На разговорима у Бриселу сам и председнику Николићу рекао да никада нисам видео овако незаинтересовану албанску делегацију - навео је Вучић.

Премијер Александар Вучић је рекао да је Србија имала врхунску војску у смислу мотивисаности, али скрому по питању опремљености.

- Велика ствар је то што ћемо имати 1.500 војника опремљених као најбољи светски полицајци, а циљ је да имамо 5.000 тако опремљених војника. Ми не набављамо балистиче ракете и офанзивно оружје, већ опрему којом можемо да бранимо своју територију – истакао је Вучић.

Премијер је одбацио спекулације да је у Русију, али и пре тога у Немачку, ишао због председничких избора.

 

Премијер Вучић захвалан интелектуалцима који су га подржали

Премијер Србије је рекао да би он написао лошији извештај о Србији него што је написала Европска комисија, која је за Србију меродавнија од Европског парламента.

Вучић се осврнуо на подршку коју му је дало готово 800 интелектуалаца.

- Захвалан сам тим људима. Али, ту је други проблем. Проблем што једног Симу Аврамовића, декана Правног факултета, мог професора, називају сендвичарем. И то само зато што мисле другачије. Али ту мора да буде разлика између нас и њих. Никада нећу да кажем да је Предраг Ејдус лош глумац - поручио је Вучић.

Одговарајући на питања гледалаца, Вучић је навео да се по питању бирократије ради много, направљен је напредак када је реч о грађевинским дозволама, ту су електронске здравствене књижице, заказују се прегледи…

- Дајте ми једну непристојну реченицу коју сам рекао током кампање. Србији је потребна толеранција и разумевање другачијих ставова, право да неко има друго мишљење – рекао је премијер.

- Одлучује 6.750.000 људи, а не 600 или 800, сви имају једнака права, нећу да дозволим да онај ко живи у Трговишту има мања права од оног у Београду – подвукао је Вучић.

Када је реч о Жутој патки у Москви, Вучић је рекао да је све исто као и овде.

- Сигурно неретко грешим, али се борим и радим сваког дана. Неке ствари смо веома добро урадили, то потврђује и свет и исток и запад, а битне су три уџерице. Малом је нађено 24 некретнине, а има једну, Медведеву је нађено нешто у Тоскани… Када би погледали њихове информације, видели бисте финансијере, од Сороша до неких других – рекао је Вучић.

 

О ауто-путу Ниш-Приштина: Сви путеви воде у Ниш

Премијер Вучић је на питање коме треба наоружање, оценио да је Србија имала оно што ће сада имати, можда не би било 2.500 мртвих у НАТО агресији.

- Мислим да тиме штитимо своју будућност и децу. Обезбеђујемо мир за покољења која долазе. Да ли нам требају слаба полиција и војска? Морамо имати јаку државу уз јасну политичку нит - мир и стабилност готово по сваку цену – рекао је Вучић.

Када је реч о ауто-путу Ниш – Приштина, Вучић је истакао да сви путеви воде у Ниш.

- Тиме ће људи из Грачанице и јужно од Ибра имати најбржи превоз до Београда, моћи ћемо да доведемо инвеститоре у Топлицу. Не разумем какав је то смисао да нам то није потребно! Ништа нисте урадили, а знате да нешто не треба. Хоћу Србију ауто-путева и фабрика, то је Србија будућности – поручио је Вучић.

 

Ако будем изабран за председника, радићу одговорно

На питање да ли очекује да буде само један или два круга, Александар Вучић је рекао да то не може да зна.

- Могу да гарантујем да ћу ако будем изабран за председника радити одговорно, рекао је Вучић, који очекује бољитак, али и нове изазове попут реформе јавних предузећа.

Одговарајући на констатацију новинара Јакше Шћекића о коментарима које је у јавности изазвао говор Герхарда Шредера на митингу СНС, Вучић је приметио:

- То говоре они који су довели Хавијера Солану, човека који је наредио бомбардовање, на црвени тепих - одговорио је Вучић.

Премијер је оценио да у РС не постоји нико од озбиљних политичара, ко би подржао неког другог кандидата.

- Ми имамо правичан, частан и коректан однос – истакао је Вучић и додао да ће тамо где су свила и кадифа бити ред у недоглед, а када смо доносили закон о раду, одлуке о фискалној консолидацији било је само пар колега у том реду. Да су опозициони кандидати водили другачију кампању, имали би више успеха - сматра Вучић и додаје да ће онога ко га буде наследио у СНС, саветовати да се из опозиције бори, не само критикама.

- Ако неко мисли да треба да нападне Меркелову или Путина… Није Вучић разговарао са њима, него Србија - истакао је Вучић.

Премијер Србије је указао да је на насиље позивао доскорашњи председник општне Врачар, доскорашњи председник најелитније београдске општине је позивао на насиље и на пуцање.

 

О дуалном образовању

Без дуалног образовања нема напретка привреде, закључио је Вучић и додао да се по дуалном образовању у Европи издвајају Аустријанци, Немци, Швајцарци и Данци.

- Потребно је да увежемо привреду, јавља се све више и домаћих послодаваца – одговорио је Вучић на питање зашто је Србији потребно дуално образовање и да ли млади то разумеју.

- Замислите да је неко од нас то урадио! У Србији постоје они који траже да плаћате рекет да вас не би нападали. Ако то нећете, имају медијске куће које ће написати о вама шта им падне на памет, од тога да се општили са својом децом… Моји пријатељи и колеге, чак и из странке су решили проблем плаћајући рекет, а о овим другима да и не говорим. Нећу да им плаћам рекет да су још толики, ти бандити! Чисти криминалци! Нека пишу шта хоће, ја знам шта је истина – истакао је Вучић указавши да опозиција нема програм.

Одговарајући на питања гледалаца, Вучић се поново осврнуо на посету Немачкој и Русији, те рекао да нема идеалних односа, да су Путин и Меркелова показали да имају респецт према Србији.

- Захвалан сам им на томе, ја сам много мали за њих, они су лично много образованији од мене. Меркелова је толико марљива, седи 12 сати на заседању, није чудо што је Немци толико поштују. О Путиновом таленту не треба ни да говорим - рекао је Вучић.

Премијер Вучић је на питање о промени ставова странака опозиције по питању неутралности, рекао да је легитимо право сваке странке да буде за улазак у НАТО или да буде за неутралност.

- Ми се држимо војне неутралности. У НАТО-у сам рекао да желимо партнерство, али остајемо војно неутрални. Наша политика је да српска војска буде снажна и одвраћајући фактор за свакога – истакао је Вучић.

На питање може ли војна неутралност бити фактор стабилности у региону, он је рекао да се тако могу лагодније и осећати.

Он је за крај интервјуа поручио да грађани изађу на изборе и гласају по својој савести.

 

 

 

извор: Пинк