Вести

Вучић: Избори нису потребни, али их не искључујем

 Вицепремијер Александар Вучић изјавио је да нема жељу да се иде на ванредне парламентарне изборе у Србији, јер би то зауставило реформе, али да не може ни да их искључи јер је немогуће радити у атмосфери у којој се сваки дан напада, маше изборима и легитимитет, који је неупитан, доводи у питање.

"Надам се да их неће бити зато што мислим да би то зауставило ове тешке реформе. То би било само одлагање, зато се надам да их неће бити, али не могу да искључим ту могућност, јер је просто немогуће радити у таквој атмосфери", рекао је Вучић синоћ на ТВ Пинк.

Он је рекао да нема потребе за ванредним парламентарним изборима и да је премијер Ивица Дачић стратешки добро водио владу, као што и председник Србије, како је рекао, веома добро обавља своју фунцкију.

"Али, ако треба да радимо у немогућој атмосфери, где се сваки дан напада, као у време рушење владе (Војислава) Коштунице и када се сваки дан прети изборима, дођете у ситуацију да кажете - немамо проблема са тим, немамо проблем са доказивањем легитимитета, иако мислим да и они знају да легитимитет постоји", рекао је Вучић.

Према његовим речима, то је као у крилатици "држите ме да га не ударим".

Он је рекао да нико у владајућој коалицији не зауставља реформе које су најважније, а да би, да је такав случај отишао код председника Николића и рекао да се тако даље не може и да треба ићи на изборе.

"Али то није случај", рекао је Вучић.

О забрани одржавања Параде поноса

Одлука о забрани Параде поноса била је једино могућа, изјавио је вечерас први потпредседник Владе Србије Александар Вучић и нагласио да је "боље да добијемо неколико саопштења и тешких речи против нас, него да било чији родитељ закука због наше неодговорности".

- Таква одлука је донета из чисто безбедносних, а не политичких разлога - објаснио је Вучић у емисији "Тешка реч" Телевизије Пинк, напомињући да нико од учесника параде не би страдао, али би припадници полиције и нападачи. Осим тога, и последице по имовину у Београду би биле велике - указао је Вучић и оценио да одлука о забрани параде није политички популарна, "али мирно спавамо, јер нико није страдао".

Вучић је нагласио да је наша обавеза да поштујемо различитости и права свих мањина, као и да их заштитимо. Он сматра да права ЛГБТ заједнице нису угрожена.

- Наше друштво ће у будућности бити спремно за параду, али наша је обавеза да у међувремену буде осигурана безбедност за све и да спречимо рат на улицама - поручио је Вучић.

Према његовим речима, ако неко на Западу мисли да је велики грех Србије што није одржана Парада поноса, ми смо изабрани да штитимо интересе наше земље.

Он је додао и да је о томе отворено разговарао и са шефом Делегације Европске уније у Србији, амбасадором Мајклом Девенпортом.

Он је подсетио да је пре две године и власт Демократске странке забранила Параду поноса, иако га сада ДС напада због истог поступка.

Вучић је рекао да ти људи не размишљају о будућности Србије и ономе што је добро за "нашу децу".

Вучић је навео да су за диктатуру оптуживани и Маргарет Тачер, Шарл де Гол и Хелмут Кол.

- Кол зато што је без референдума укинуо немачку марку и увео земљу у еврозону, а данас су му Немци због тога захвални.

- Много бољи од мене називани су тим именима. И то што ме сви нападају, ја сам на то поносан, јер то говори о разлици која постоји између мене и осталих лидера политичких странка. Ја сам променио приступ и начин вођења политике у Србији и угрозио сам интересе многих. Нисам се либио и плашио да са најмоћнијима и најопаснијима уђем у сукоб уколико су нешто стицали криминалним радњама - рекао је Вучић.

Он је нагласио да разуме кад се каже да се "хапшења не мажу на хлеб", али да је уверен да је порука да се крађа и криминал не исплате - веома важна порука.

Вучић је истакао да постоје три нивоа са којих се пропагира таква слика о Србији, са једне стране кроз медије који су под контролом поједних политичара и тајкуна и чији је посао да сваки дан пишу о, како је рекао, тобожњој диктатури, а са друге да свакога ко би рекао нешто добро о актуленој Влади и политици коју води, буде критикован у медијима.

Вучић је као пример навео Весну Пешић, Ненада Чанка...

- Ако ико каже ишта позитивно ставља се на стуб срама... Осим тога, и трећи ниво напада је покушај да се говори о катастрофичним и катаклизмичним решењима, а да се позитивне ствари не помињу - рекао је Вучић у емисији "Тешка реч" на ТВ Пинк.

Вучић је најавио вечерас могућност замрзавања запошљавања у јавној администрацији и додао да ће о томе разговарати са премијером Србије Ивицом Дачићем.

- Спреман сам да наредних дана направимо договор да замрзнемо могућност запошљавања у јавној администрацији и да то сведемо на 50 током године, дакле, на минимум, да то буду изузеци, онда кад су у питању најстручнија лица - казао је Вучић на ТВ Пинк.

Он је нагласио да се тиме најзад зауставља страначко запошљавање и да иза тога може полако, али сигурно да се крене у реформу јавне администрације.

Вучић је рекао и да се то неће свидети ни једној странци, па ни СНС, али да то мора да се спроведе, јер ће омогућити да се отварају приватни бизниси и створи здрава економија.

Вучић је изјавио да ће после истека техничког мандата градоначелника Драгана Ђиласа, 24. октобра, бити формиран привремени орган управе, а да ће се свакако ићи на изборе у наредних шест месеци.

Вучић је рекао да се неће ићи на избор новог градоначелника из већине која је формирана уочи смене Ђиласа, истичући да представници ДСС не причају увек исте ствари и да није сигуран каква већина уопште постоји.

Он је додао да СНС за привремену управу припрема стручан тим, као и за предстојеће изборе, а да је спреман да разговора и са људима из ДС-а, па и са лидером ЛДП Чедомиром Јовановићем о идејама за вођење града.

- Очигледно да ће до 23, 24. октобра Ђилас бити градоначелник у разуме се техничком мандату, после тога идемо на успостављање привременог органа, то је уобичајена процедура - рекао је Вучић на ТВ Пинк.

Он је рекао да се боји да су дугови града и већи од 857 милиона, колико се процењује, те да ће грађани Београда и Србије бити шокирани кад буду изнети подаци о "резултатима" маркетиншке политике која је вођена у главном граду.

Приватизација Звезде и Партизана

Александар Вучић је изјавио вечерас да је приватизација Звезде и Партизана једина шанса за опстанак тих клубова и најавио да би у року од годину дана то реално требало да буде завршено.

- У року од годину дана. Да то завршимо за следећу сезону - рекао је Вучић говорећи о приватизацији Звезде и Партизана.

Он је истакао да неће Арапи да узму ни Звезду ни Партизан јер, како каже, мисле да је јако лоше стање.

- На нашу жалост нису заинтересовани, али неко мора да буде заинтересован. Морамо то да завршимо - рекао је Вучић и додао да има више заинтересованих људи.

Наводећи да је најава о приватизацији наишла на лош одјек навијача, он је истакао да људи немају тачан увид у то.

- То није ни друштвено, ни државно предузеће то су удружења грађана, то је Алајбегова слама која се заснива на томе да треба да узме нешто пара од државе да се држави део нечега не плати, да се прави лош бизнис, да се буде у дуговима између 30 и 50 милиона евра и да држава од тога нема ништа. Ако неко мисли да ће држава довека да даје паре, а они да троше како хоће, да буду све богатији, а клубови и држава сиромашнији то је немогуће и то више нико неће да подржи - рекао је Вучић.