Вести

Вучић: Издвајамо много новца за убрзани развој Срема

Држава издваја много новца за убрзани развој Срема и Мачве, рекао је данас председник Александар Вучић у Добринцима код Руме и истакао да та општина свакога дана на рачуну има 100 милиона динара, док је некада била у дуговима.

Вучић је у обаћању грађанима у том месту, где је, у оквиру кампање "Будућност Србије", обишао фабрику за прераду и паковање салата Линеа Верде, рекао да је Рума некада била на зачељу, док је сада у врху Сремског оркуга по развијености. Додао је да је лично учествовао у отварању четири или пет фабрика у Руми и околини. Он је и том приликом истакао да ће се градити аутопут Рума - Шабац са мостом на Сави и да ће се радити и брза саобарћајаница од Шапца до Лознице, као и да ће то коштати 425 милиона евра.

"После следи аутопут Рума - Нови Сад. Некада се говорило да сви аутопутеви воде у Рим, а сада, да сви путеви воде у Руму", нагласио је Вучић. Додао је да је незапосленост у општини Рума опала и да ће се убудуће радити на још већем запошљавању. Најавио да је ће сваке године бити све боље и да ће и ове године бити повећане плате и пензије.

Вучић је захвалио становницима Руме и окупљеним грађанима на подршци у тешким тренуцима када су спровођене реформе и додао да је изненађен бројем људи који су дошли у Добринце.

"Да је ово био митинг у Руми, био бих презадовољан", рекао је председник.

Поздрављајући се са окупљенима посебно се поздравио са Срђаном Шакотићем, некадашњим фудбалером, који је након саобаћајне несреће 2000. остао непокретан.

 

Платформом смо сатерани у ћошак

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас у Добринцима да је Србија платформом Приштине сатерана у ћошак, али да ће Београд чувати и штитити своју земљу.

''Пошто су донели најгору платформу, сатерани смо у ћошак. Сада више немамо куда да одемо. Ту смо где смо и чуваћемо и штитити своју земљу'', рекао је Вучић.

Казао је да је подсекретару за политичка питања у америчком Стејт Департменту Дејвиду Хејлу указао на ситуацију после нове одлуке Приштине. Пренео је да је Хејлова посета важна и да је са њим имао отворен разговор.

''Рекао сам му да не може неко да каже да неће ништа да испуни из Бриселског споразума, да нема ЗСО. А онда су увели таксу, руше ЦЕФТА и ССП, те најављују да ће укинути таксу, али да ће Београд морати да нешто испуни њима заузврат'', објаснио је Вучић.

Поручио је Приштини: „Ви то вратите и онда ћемо видети колика је штета направљена тиме и видети како да се наплатимо. Истакао је да ће став Србије бити одлучан и чврст.

Упитан да објасни какав ће бити став Србије, председник је казао да не воли да доноси одлуке преко ноћи, ма колико некоме делује емотивно и преке нарави.

''Није проблем да сачекамо 10 или 15 дана, али одлуке ћемо донети у складу са интересима Србије'', рекао је Вучић.

 

На колико смо од катастрофе...

Председник Александар Вучић позвао је данас све оне који подржавају Приштину да размисле добро "на колико смо од катастрофе" уколико Албанци наставе са неодговорним потезима.

Вучић је у обраћању грађанима у Добринцима рекао да Србија неће нагло да реагује и да ће сачекати неколико дана или недеља пре него се донесе одлука у вези са платформом Приштине, али гарантује да ће одлука бити одговорна и озбиљна.

"Заштитићемо интересе и нашег народа и интересе Србије на КиМ. То ћемо да урадимо на најпаметнији начин и даље остављајући врата отвореним за могући дијалог у будућности, али пре тога неки други људи морају да се уозбиље", рекао је Вучић и Добринцима.

"Што се мене тиче, мени по питању политике према Косову нису потребни аплаузи, али нећу да дозволим онима који су Албанцима дали све, који су оставили границе на Јарињу и Брњаку да ми држе предавања о патриотизму, јер се мој патриотизам огледа у томе што ћу да штитим народ на КиМ", казао је председник.

Наводећи да ће ускоро бити 15 година од погрома на КиМ, Вучић је навео да су ти садашњи критичари "ћутали и гледали како нам ломе крст на цркви у Подујеву, нису ни знали саопштење да пошаљу, када је Косово прогласило независност".

"Србија и наш народ ће бити заштићени. То је оно што вам гарантујем, гледаћемо да чувамо мир", поручио је председник. Истакао је да, за разлику од других, он није неко коме је стало до "бусања у груди", до великих патриотских изјава да би добио аплаузе.

"Увек сам се залагао за компромис, за очување мира, иако знам колико бих више аплауза добио да говорим нешто друго", рекао је Вучић.

Каже да је Приштина не испуњавајући обавезе из Бриселског споразума, неформирањем ЗСО, увођењем таксе од 100 одсто, а посебно са платформом која је платформа против дијалога и будућих нормалних односа између Срба и Албанаца, рекла да не жели ни разговоре, ни комрпомисна решења.

"Тај папир и та њихова одлука је за нас тешка, али оно што ја вама могу да кажем је да имате поверења у нас", навео је председник.

 

Закон о пореклу имовине, никад више страха, позива...

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да није видео толико страха од донешења неког закона, колико сада када је реч о закону о пореклу имовине и додао да ће то бити строг закон и да неће бити лако за оне за које се установи да нису на легалан начин стекли имовину.

На питање новинара ко ће бити у највећем страху од тог закона, Вучић каже да га никад више нису звали него сад, па чак ни због Косова, из свих партија.

"Насмејао сам се јер нисам видео толико страха кад смо иједан закон доносили. Више су ме звали из разних партија због тога, него због Косова, Закона о раду... Да ли ти то озбиљно мислиш? Што да га доносимо? Што сад да га доносимо, што баш ми?... Што то нису урадили они пре нас, да је ваљало, урадили би они па би размишљали", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Добринцима, месту које је посетио у склопу кампање "Будћност Србија".

Како каже, 30 година се чека на тај закон и сад ће бити донет, јер свуда има људи који не могу да објасне порекло своје имовине, посебно међу политичарима. Навео је да ће молити посланичку групу СНС за један амандман на тај закон.

"Колико сам ја разумео, имају комплетну пореску евиденцију од 2007. године, а ја ћу да тражим да то иде од 1990, 1995. године, да обухвати што већи период, да се нико не би провукао. Да људи знају с ким имају посла. Мислим да је то поштено, да људи виде ко је поштено стекао своју имовину а ко је стекао на народној муци и ко је покрао народ", додао је Вучић.

Посебно је, каже, срећан кад види колико се неки секирају због тога. Како је рекао, то ће бити "гадан закон, строг закон".

"Неће то да буде лако за оне за које се то установи", закључио је Вучић.

 

Додатне субвенције за прераду у пољопривреди

Председник Србије Александар Вучић је најавио данас да ће држава обезбедити додатне субвенције за развој прераде пољопривредних производа.

"Наћи ћемо начин да додатно субвенционишемо прераду у пољопривреди, јер је то фаза која нам је недостајала", рекао је Вучић новинарима у Добринцима након обиласка италијанске фабрике за прераду и паковање салата Линеа Верде.

Вучић је истакао да наши грађани треба да буду свесни да, када купују ту салату, да купују домаћу салату најбољег квалитета, пошто је она за само пет сати стигла са њиве у продавнице.

"То је свежа и изванредна салата и они који се здраво хране, за разлику од мене, могу да уживају у нашим производима. А, почећу и ја здраво да се храним", рекао је Вучић. Додао је да држава даје и до 50 одсто подстицаја пољопривредницима за набавку нове опреме.

"Много сам срећан што сам овде био и што нас је толико људи сачекало у Добринцима. Што Срби могу овако нешто да раде и желим да још више развијамо прерађивачку индустрију". Истакао је да је посебно задовољан што можемо да производимо српску салату и да је затим извозимо. Такође, напоменуо је да смо раније увозили чак и шаргарепу, док сада можемо да је извозимо.

Вучић је порокоментарисао да је салата лепо упакована и у шали рекао да је наша салата лепша од италијанске и да зато тако лепо изгледа.

 

Додатних 500 милиона евра за рехабилитацију путева у Срему

Председник Србије Александар Вучић размишља да држава издвоји додатних 400 до 500 милиона евра за рехабилитацију путева у Срему. Вучић је у Добринцима, рекао да је Сремски округ један од најразвијенијих у Србији, са најнижом стопом незапослености, испод 10 одсто, а негде и испод пет процената. Због тога, додаје, локална самоуправа има више новца.

Међутим указао је да је, када се граде аутопутеви, неопходно направити све више прилазних путева и поставити нови асфалт на постојеће. Због тога размишља, како каже, да се издвоје додатна средстав за рехабилитацију свих путева, када се стане са изградњом нових.

Када је реч о данашњој посети у оквиру кампање ''Будућност Србије'', Вучић је казао да је поносан на фабрику коју је обишао у Добринцима.

''Ово ради домаћин Србин. У 5 сати салата долази са њиве, и када се обрада заврши, она је у рафовима наших продавница. Некада смо увозили салату, шаргарепу, руколу, а данас ми то извозимо'', констатовао је председник држећи салату из фабрике за прераду поврћа "Ла линеа верде".

''Некада је Богољуб Карић говорио да салату увозимо, а сада је наши људи извозе'', додао је Вучић.

 

Волео бих да жене имају већу улогу у друштву

Председник Србије Александар Вучић честитао је свим женама данашњи празник и додао да би волео да жене имају већу улогу у нашем друштву, јер су одговорније од мушкараца. Он је нагласио да су се жене бориле, али да се још нису потпуно избориле да у свему буду равноправне са мушкарцима.

Подсећа да је у Србији жена премијер, да су жене на важним функцијама - гувернер, председник скупштине, потпредседници Владе Србије, министри...

"Међутим, није довољно само на високом нивоу да буду равноправне. Морамо да се постарамо да жене имају једнака примања као мушкарци. Што се мене тиче ја бих волео да жене имају већу улогу, јер су одговорније од мушкараца. Своје судове доносе на озбиљнији и одговорнији начин", рекао је председник новинарима у Добринцима. Он је нагласио да жене својом озбиљношћу, стабилношћу и одговорношћу доприносе напретку и развоју Србије

На питање новинара да ли ће Дан жена променити ставове опозиције који су вређали жене, он је рекао да вређање говори о њима, а да Срби знају да поштују жене.

"То што неко псује и вређа жене говори о њему, то у Србији никада неће моћи да се прими, јер Срби умеју да поштују жене и увек ће то да раде", закључио је он.

 

 

 

 

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк