Вести

Вучић: Једна ствар на уму, бити за своју земљу и сачувати је

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић поручио је данас да је најбитнија ствар бити на страни своје државе и како је сачувати.

Вучић је студентима и слушаоцима предавања на факултету поручио:

"Треба да имате само једну ствар на уму - како заштитити и сачувати државу и увек бити на страни своје државе, а не било које друге. Само тако можемо сачувати сигурност и будућност за своју децу".

Премијер Александар Вучић одржао је данас предавање на Факултету за безбедност где је говорио о три нивоа безбедносних изазова са којима се данас свет и Србија суочавају.

Уз оцену да 21. века није век није век без тензија и сукоба, Вучих је рекао да је први ниво глобални, односно глобална политичка ситуација и промене које доноси 21. век.

Друга кључна тема је оно што је важно за све нас, од чега бар делимично зависи и глобални поредак, али пресудно стабилност наше земље и будућност, а трећи се ниво односи на институционално јачање земље.

Обарћајући се студентима, он је указао на значај онога што они уче, приметивши да су грешке у теорији могуће, али да их у пракси, кад је реч о безбедности, не сме бити.

И док је пре тридесет година, како је напоменуо, постојала само једна војно и глобално доминанта сила, а то су биле САД, данас се већ драматично приближила Кина, сасвим се подигла Руска федерација, а као четврта се намеће и то по први пут, издвојена као део западног блока, Европа без Велике Британије.

 

Војно ни НАТО ни Русија, политички ЕУ и добри односи са свима

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић данас је изјавио да би Србија уласком у НАТО решила велики део својих проблема, али би то било против воље 75 одсто народа, а у супротном и оних 70 одсто који би да будемо уз Руску федерацију треба да размишљају о томе где нам је тржиште и да од нечега мора да се живи.

Вучић је нагласио у том смислу да је циљ Србије да одржимо нашу војну неутралност, да уђемо у ЕУ али и да имамо најбоље могуће односе са Руском федерацијом и Кином.

"До сада смо успели у томе. Имамо изјаве и признање и Путина и Рогозина да Србија и Русија њису имали никада боље односе. Из САД и ЕУ поручују да никада бољу сарадњу нисмо имали,а о односима са Кином и да не говоримо" рекао је Вучић.

Вучић је говорећи на факултету безбедности рекао да има оних који би да Србија уђе НАТО, али и објаснио да би то било против воље 75 одсто народа и нагласио да је доносио и одлуке против којих је било и 95 одсто, када су на пример биле у питању мере фискалне стабилизације, али да се то никако не може поредити.

Како је рекао таква једна одлука донела би дубоке поделе и раздор у националном бићу које би трајале деценијама и имале дугорочне последице.

Са друге стране 70 одсто оних који би да будемо против запада уз Русију треба да воде рачуна са ким Србија економски послује, тргује и шта би нам таква једна одлука донела. Како је рекао, нама остаје да водимо политику војне неутралности са циљем уласка у ЕУ, али и политику најбољих односа са Русијом и Кином.

 

Држава се не добија на поклон

Премијер и изабрани предсеник Србије Александар Вучић данас је у обраћању студентима на Факултету безбедности рекао да се држава не добија на поклон, а да се лако руши и да то увек морају да имају у виду.

Вучић је поручио и да ће Србија и даље јачати своју војску, јер се на тај начин обезбеђује мир и стабилност.

Он је подсетио, одговарајући на питања студената, на крају свог данашњег излагања, да се држава не добија на поклон, а да се лако руши.

Како је рекао, сви имају своје интересе.

Нема вечних пријатељстава ни непријатељстава - има само вечних интереса, додао је.

"Ако се будете трудили да се допаднете свима, брзо се нећете више допадати никоме, а ни један циљ за државу и народ нећете остварити", поручио је Вучић.

 

Име премијера 11.12. или 13. јуна

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да ће се име премијера знати 11, 12. или 13. јуна, да ће инаугурација председника бити после 20. јуна, те да у оптицају за премијера нису само три имена, како се пише у медијима, већ више.

Он је додао да ће дужност председника преузети 30. или 31. маја у складу са законом, када формално постаје председник.

"Инаугурација је свечаност да означимо нову политичку еру. То ће бити иза 20 јуна".

"Име премијера ћемо знати 11, 12. или 13. јуна", рекао је Вучић и додао да би, када буде свечана инаугурација, волео као председник да дочека и нове министре.

Закључио је да "кога год да изабере, тај ће бити у делу јавности брутално нападан".

 

Плате ће бити значајно веће, да људи живе боље

Грађани Србије имаће значајно већа примања, а биће повећан и минималац, поновио је данас премијер Александар Вучић, те приметио да га због тога већ нападају, јер, наводно је тиме против ММФ-а и других финансијских институција и стручњака.

"То ће бити урађено у складу са резервама и могућностима које имамо и то тако да ниједног тренутка не угрозимо фискалну стабилност", напоменуо је премијер и додао:

"То радимо да би људи могли да живе лепше и боље".

У сваком случају, како је рекао, још преостају разговори с послодавцима о тој теми.

 

Кад бих реаговао на све чудне ствари из Хрватске...

Премијер Александар Вучић уздржао се да коментарише што је, како су пренели медији, хрватска председница Колинда Грабар Китаровић са двојицом министара на путу у Француској певала Томпсонове песме, рекавши само да са Хрватском жели нормалне и пристојне односе.

"Ако бих и када бих покушавао да стигнем да одговорим на све чудне ствари које долазе из Хрватске, од Степинца до Томпсона, плашим се да ништа не бих могао да урадим за земљу", рекао је Вучић новинарима после предавања које је одржао студентима Факултета за безбедност у Београду.

Како је рекао, уздржава се од коментара, али је додао да жели да Србија има нормалне и пристојне односе са Хрватском.

 

Очекујем добру сарадњу са Николићем

Премијер Србије Александар Вучић рекао је данас да очекује успешну сарадњу са Томиславом Николићем након што одлазећи председник ступи на нову дужност.

"Можете све да прочитате из Уредбе коју смо донели. Мислим да ћемо успешно и добро да сарађуемо. Верујем у успешну сарадњу са Кином и Руском Федерацијом", рекао је Вучић новинарима после предавања на Факултету безбедности.

Влада Србије основала је Канцеларију Националног савета за сарадњу са Русијом и Кином, пренели су београдски медији, наводећи да би на челу тог тела требало да буде одлазећи председник Србије Томислав Николић.

 

Ако су Срби у Хрватској задовољни, ја сам још задовољнији

Не желећи да коментарише јучерашње локалне изборе у Хрватској, премијер Александар Вучић је рекао да је само задовољан, ако су Срби у Хрватској задовољни резултатом који су остварили.

"Не пада ми на памет да их коментаришем, задовољан сам што су Срби задовољни својим, нешто бољим. Ако су они задовљни ја сам још задовољнији", рекао је Вучић.

Додао је да може да коментарише изборе у Србији, али да га за то више нико не пита, јер је постало уобичајено да СНС освоји највише гласова.

 

Вређају нас, ми ћутимо, а онда кажу: сви сте криви

Подсетивши да је Србија једина била присутна на самиту у Кини од свих бивших југословенских република, премијер Александар Вучић данас на Факултету безбедности рекао да је то зато што наша земља нешто значи, што има свој став и свој пут.

Како је рекао на предавању које је одржао студентима, истовремено наша земља више није политички безначајна, како је то донедавно била.

"Наше је зато да радимо на економском снажењу, привлачењу инвестиција, јачању регионалног мира. Зато толико енергије улажемо у очување регионалне стабилности и мира", рекао је Вучић, приметивши да се због тога неки љуте кад не одговарамо на увреде које свако мало долазе из региона.

"Ми ћутимо као заливени. Кад не кажемо ништа, на неким медијима, директно плаћеним споља, а чиме се они поносе, не крију то, видите да кажу - морате да прекинете са међусобним оптужбама, са вређањем друге стране. Онда ја позовем па питам - што лажете, како уопштено говорите, кад они нас вређау..."

Тако је и с причом о великој Албанији, после 10 њихових прича , они кажу да Србија то измишља, додао је Вучић.

"Али из Европе је стигла пљуска свима нама - немојте да се свађате око тога", или као што би рекао амерички амбасадор - ни велика Србија ни велика Албанија. А ко је поменуо велику Србију, него си ти то лукаво рекао да би могао да изједначиш велику Албанију и велику Србију", приметио је Вучић.

Како је навео, за Србију је регион од суштинског значаја - извоз смо повећали на једну милијарду, извозимо у регион 23 одсто од укупног извоза.

"Србија први пут има суфицит у спољној трговини са регионом, али за то морате да платите цену, да не одговарате на сваку увреду", закључио је.

 

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк