Вести

Вучић: Клинички центар Србије биће један од највећих и најмодернијих у Европи

Нови, реконструисани Клинички центар Србије биће један од највећих и најмодернијих клиничких центара у Европи, поручио је председник Србије Александар Вучић након обиласка завршних радова, и истакао да ће прва фаза радова на реконструкцији и изградњи, која је у току, бити завршена до 1. децембра.

"Поносан сам на оно што сам видео данас у Клиничком центру Србије. Ово су невероватне промене, ово је нови Клинички центар. Пресрећан сам, за ово живите, радите, борите се, за ово улажете огромну енергију, налазите новац, да би људи живели боље, да можемо да лечимо старије, децу, да сви имају најбољу могућу негу и заштиту", рекао је Вучић.

Вучић је навео и да је само у прву фазу радова у Клинички центар Србије уложено 69 милиона евра, у другу још 43 милиона, што је укупно 112 милиона евра, што је огроман новац који је, како је рекао, држава издвојила само за Клинички центар Србије.

Захвалио је и лекарима који примећују колико држава улаже у здравство.

"Ми овако нисмо улагали 50-60 година, а и оно што смо радили све је стало 1986-1987. године. Поносан сам што сам данас овде и што ће Србија да има један од највећих и најмодернијих Клиничких центара у Европи", рекао је председник Србије.

Ту, како је рекао, раде и радиће врхунски лекари, дивно медицинско особље, биће готово 900 лежајева интензивне и полуинтензивне неге.

Указао је да собе изгледају као болничко-хотелске, на највишем нивоу, да је свуда разведен гас.

"Опрема је најбоља и најскупља, европска и светска, углавном Дрегер, Мезер, Сименс. Све најбоље. Ово ће људи моћи од Нове године да користе, од ургентног пријема, до дневне болнице и других ствари", додао је Вучић.

Вучић је указао и да завршетак новог Клиничког центра Србије и пресељење појединих служби и клиника ту, ослобађа неке болничке капацитете.

У том смислу, рекао је да ће разговарати са министром здравља Златибором Лончаром и директорком Клинике за онкологију Даницом Грујичић, о новој онколошкој клиници, због све већег броја људи који болују од рака.

"Да им помогнемо да то буде на изузетном нивоу, као у Немачкој, Француској, развијеним европским земљама", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да се обнавља и Клинички центар Војводине у Новом Саду за шта је издвојено 28 милиона евра, те да се чека ЕИБ како би се завршила припрема за изградњу Клиничког центра Крагујевац, што ће коштати 35 милиона евра, уз много болница и домова здравља који се свуда раде.

"То је показатељ не само бољег животног стандарда, већ и бриге за најмлађе и најстарије. Овај Клинички центар Србије, понос и дику Србије, оставићемо генерацијама које долазе", рекао је Вучић.

Замолио је извођаче радова за заврше све до 1. децембра, на радост Београђана, али и целе Србије, јер у Клинички центар Србије долазе не само људи из целе наше земље, већ и из региона.

Вучић је рекао и да ће нова ковид болница у Новом Саду бити завршена до 5. септембра, а да су му лекари пренели да је тренутно у ковид болници у Батајници хоспитализовано 94 пацијента.

"Очигледно да нећемо лако моћи да избегнемо, и због недовољне вакцинације и због природе вируса, тај четврти талас, али верујем да ћемо захваљујући тим новим капацитетима моћи то да превазиђемо на најбољи могући начин", рекао је Вучић.

 

Помоћићемо Скопљу у гашењу пожара, то предвиђа Отворени Балкан

Вучић је изјавио да је наша земља донела одлуку да помогне Скопљу у гашењу пожара, а што је и предвиђено у оквиру иницијативе Отворени Балкан, као и да га не интересује шта поједини на Западу мисле о тој иницијативи, ако је она добра за Србију, Северну Македонију и Албанију, као и за добробит наших грађана.

"Ако буде потребе да се помогне Скопљу око гашења пожара, ми смо већ донели одлуку и сагласили се да наши хеликоптери са вердрима воде, пошто могу да носе и по 1.200 литара воде, помогну у гашењу пожара. Надам се да је ситуација сада много боља", рекао је Вучић.

Вучић је то рекао у оквиру одговора на питање да ли има реакције најмоћнијих западних земаља за иницијативу Отворени Балкан и шта му је о тој иницијативи рекао немачки државни секретар Бергер који је посетио и Београд и Приштину и Сарајево.

"Имали смо свеобухватне разговоре са Мигелом Бергером, имамо различите позиције по питању Београда и Приштине и не апсолутно истоветне и по питању Отвореног Балкана. Не бих да коментаришем разлоге, али чини ми се да су свакоме јасни, али ми нећемо одустајати од онога што представља суштину европских вредности и слобода, а то јесте слобода кретања људи и протока робе услуга и капитала", навео је Вучић.

Председник је истакао да су то политичке и економске вредности које доприносе расту сваке од наших земаља и да смо свакако добре споразуме потписали.

Истакао је да је важно шта мисле неки на Западу, али да је још важније шта мислимо и радимо ми, и да то буде на корист наших грађана.

 

Спреман сам да током саслушања будем на полиграфу

Вучић је изјавио да је спреман током саслушања о Беливуковој групи буде током саслушања све време прикључен на полиграф.

"Спреман сам да то саслушање изведем тако што ћу бити прикопчан на полиграф, где сам већ једном био и да се види да ли сам и једну реч слагао или не о сваком од навода. Сигуран сам да је на то спреман и Вулин", истакао је Вучић.

Председник је то рекао одговарајући на питање да ли је подношење пријава против њега и Вулина адекватан начин да одговори на отпужбе чланова криминалног клана и тајкунских политичара и појаснио "када се поднесе пријава против нас, онда морамо да будемо саслушани.

Вучић је рекао да када се поставља питање како су они себе довели у ту ситуацију, каже да је то зато што имају политичке противнике који имају много пара, а веома мало морала и дуг стаж на власти и немају никакве резултате осим личног богаћења.

Вучић истиче да ти политички противници сада са медијским партнерима покушавају да изврше притисак на људе који су одговорни и поштени и немају тајне рачуне у земљи и иностранству.

И онда само једна лаж сустиже другу, рекао је Вучић.

Нагласио је да је подношење кривичних пријава против самих себе добар начин како би могли да кажу све што имају, као што је било у случају Јовањица, и покажу колики су лажови сви који тврде да су он и Вулин имали било какве везе са групом Беливука.

Вучић је рекао да су данима он и Вулин, који су се суочили са свим опасностима супростављања једној моћној криминалној групи, урадили све што су могли и успели да победе и дођу до тога да оптужница против Беливукове групе буде верификована и да је суд прихвати.

"Да као држава урадимо свој посао на најбољи могући начин и да наше улице ослободимо присуства таквих криминалаца и убица, који су угрожавали животе људи скоро сваке недеље. Поносан сам на чињеницу са колико су труда и ангажмана то припадници БИА и МУП-а успели да изведу храбро и одлучно и успели да поставе уређаје за праћење и прислушне уређаје испод њихових аутомобила, изведу комплетну акцију и да урадимо то потпуно самостално", навео је Вучић.

Вучић је рекао да сада имамо резултат којим може да се дичи свака земља у Европи, а то је да у последњих седам месеци немамо ниједан покушај мафијашког убиства.

Додаје да се први пут зачудио 2014. године колико може безочно и бесмислено да се лаже, када су га брутално нападали када се земља борила са поплавама, како се крало на тендеру за испумпавање воде из "Тамнаве" и како је врх власти уплетен.

Додао је да није могао да спава због тих измишљотина, али да је Светска банка рекла да је све урађено транспарентно и по свим процедурама.

Како је рекао, тада је разумео да није важно шта је истина и да су поједини у стању да објаве најгнуснију лаж.

Вучић је рекао да се исто тако ради да је сада да сви они који знају шта је учинила криминална група која је потекла из Црне Горе и организована из те земље и да за људе који кажу да нису никог убили већ Филип Кораћ, а да су кућу узели он и Вулин и да то све преносе поједини медији.

"Већ данима ти медији воде кампању како смо ми на било који начин у то умешани, уместо да кажу - алал им вера како су се обрачунали са мафијашима и криминалом. Па слушате хоће ли нас полиција саслушати, као да полиција и тужиоц не знају шта је истина, а шта није и тако слушате пет дана те лажи и кажете онда - ево унизићемо се јер нас је срамота што вас није срамота што радите сваки дан у тајкунским медијима и партијама", навео је Вучић.

Јер када се поднесе пријава против нас, онда морамо да будемо саслушани, рекао је Вучић.

Такође је рекао да је научио од шеика Мухамеда бин Заједа да је руководство једне земље увек за њу најважније.

"Да вас погрешан избор води у понор, а добар избор вас води у небеса и висине. Довољно да погледате Емирате и Либије и да знате да Либија и данас има пет пута више нафте него Емирати, а погледајте како изгледа Абу Даби и Дубаи, а како Либија", нагласио је Вучић.

 

Да одамо пошту погинулима и сетимо се прогнаних у Олуји

У земунском насељу Бусије сутра ће бити обележен Дан сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији "Олуја", а Вучић је позвао све грађане који желе да присуствују да дођу на обележавање.

Наравно, замолио је да то не прелази велике бројеве, због корона вируса.

"Да у том дивном насељу одамо пошту погинулима и присетимо се свих прогнаних у највећем етничком чишћењу после Другог светског рата", рекао је Вучић.

 

Против приватника штрајк? И ја бих са вама

Вучић је изјавио коментаришући најаву радника ГЕОX-а да ће организовати штрајк да се држава даноноћно бори да им пронађе други посао, да верује да ће за 10 дана бити запослено око 250 радника и додао да не зна против кога могу да организују штрајк.

"Не знам против кога можете да организујете штрајк, против приватног власника. И ја бих заједно са вама", рекао је Вучић.

Председник је истакао да се држава даноноћно бори за те раднике иако тренутна власт није ни крива, ни дужна.

Држава даје све што може, што никада није радила, рекао је Вучић и додаје да је то зато што сваки дан који прође без плате и државно руководство осећа да је криво за то иако је реч о приватном власнику који може да оде када год пожели.

Навео је и да је ГЕОX неозбиљан и додао да су дали најаву о одласку месец дана раније, а да не прихватају ништа што им је понуђено за договор како би се радницима олакшало.

"Покушавамо да нам оставе халу, да нам оставе раднике да помогнемо у исплати плате, у свему другом, а не прихватају ништа", рекао је Вучић.

Како је рекао, оно што може да обећа јесте да ће држава радити свакога дана и да ради сваког дана да те људе запошљава, што такође, примећује, није њихова обавеза.

"Али, ми то радимо јер разумемо тежину ситуације, имамо око 85 брачних парова и гледаћемо да прво њих запослимо у наредним данима да не остане нико без иједне плате. Верујем да ћемо 250 људи запослити за 10 дана", навео је Вучић.

Најавио је да иде у Владичин Хан и да ће радници ГЕОX-а имати веће плате него што су имали.

Подсетио је да је сам отворио око 250 фабрика, погона.

"У свему томе сам учествовао. Ово је први пут да један инвеститор одлази иако се неки други хвале да су их довели. Довешћемо више њих на то место, али то показује да можете све да урадите када се борите за људе", навео је Вучић.

Како је рекао, не може да обећа више јер је то не могуће.

"Не могу да кажем да ће држава да исплати нешто због чега је отишао приватни инвеститор, то не постоји ни у једној земљи на свету, па ни у овој, знам да су ти људи захвални и не интересује ме што ћете да пронађете 10 политичких активиста јер на крају дођу избори који све покажу", рекао је председник.

У том смислу, наводи да ако се погледају избори у Врању и шта људи мисле о онима који се труде и раде, а шта о онима који углавном не раде ништа и све им се своди на псовку и јефтине и бесмислене оптужбе, све је јасно.

"Урадићемо све што можемо за раднике Геоxа и борићемо се да скратимо време у данима и недељама, надам се не месецима за добијање посла", закључио је Вучић.

 

Чуо сам се са Стефановићем поводом ФБИ и Беливука

Вучић је поновио да у случају Беливук ФБИ није имао никакву улогу и рекао да се пре два дана тим поводом чуо са Небојшом Стефановићем и да га је питао о каквој улози ФБИ је говорио.

"Он ми је пренео да није рекао да је ФБИ имао улогу у случају Беливук, већ је ваљда мислио уопштено.

Говорим шта је он мени рекао, пошто наравно у случају Беливук ФБИ није имао никакву улогу", рекао је Вучић одговарајући на питање да ли се чуо са Стефановићем и да ли је он могао да погреши када је говорио о питању сарадње са ФБИ у случају Беливук.

Вучић је истакао и да су у случају Беливук све обавили МУП и БИА.

"Накнадно при отварању телефона прво су МУП и БИА отворили фотографије и прве фотографије које су показане биле су наше фотографије, а касније смо имали подршку европских сестринских служби", објаснио је Вучић и поновио да у овом случају ФБИ није ништа урадио.

 

Одлука о изборима је уставно, а не питање странаца

Вучић је изјавио да је реално да у складу са Уставом и законом избори буду одржани у терминима између 20. марта и 3. априла истичући да то питање није одлука странаца, тајкунских политичких странака или договора, већ Устава и закона.

Вучић је одговарајући на питање о јучерашњем састанку у оквиру међустраначког дијалога без присуства странаца, након што је обишао радове на реконструкцији Клиничког центра Србије, рекао да после тог састанка није дао ниједну изјаву, нити рекао када би избори могли да се одрже.

"Никада нисам дао ниједну изјаву, да би до 3. априла требало да буду избори никада нисам рекао, ниједну изјаву нисам дао после јучерашњег састанка", рекао је Вучић.

На питање да ли је јуче договорено нешто конкретно и да ли ће то решење укључивати и оне странке које разговарају са европарламентарцима, председник је рекао да не може да понижава Србију и да дозволи да нам странци воде главну реч.

"Зато разговарам са онима који не желе присуство странаца, немамо ништа против и имамо конкретан однос и са свим европарламентарцима и наставићемо да имамо, али питање датума одржавања избора је уставна и законска категорија, то није питање одлуке странаца и тајкунских политичких странака и било каквих договора, то је питање Устава и закона", рекао је Вучић.

Председник, у том смислу, наводи да је реално да избори буду одржани у таквим терминима, али понавља да ни реч није рекао после јучерашњег састанка.

"Био сам најнемуштији, разговарали смо отворено, рационално, саслушали смо све примедбе представника опозиционих странака, наставићемо да разговарамо и верујем да ћемо стићи до добрих резултата", рекао је Вучић.

Према његовим речима, што се тиче неких других њима је много важније шта ће странци да кажу, него неко од наших, те нека причају са странцима.

Међутим, поручује, да то неће променити начин, а то је демократско одржавање избора у Србији.

Подсећа да је то рекао и пред прошле изборе када смо имали висок талас корона вируса, много виши у Хрватској, Румунији и другим земљама у којима су се избори непосредно пре или после наших одржавали.

"И прошли пут су демократски одржани упркос прокламованом бојкоту од дела оних који мисле да су много популарни, а на изборе не смеју да изађу", рекао је председник.

 

Народ аплаудира онима којима верује и које вредно раде

Вучић је рекао да народ аплаудира онима којима верује онима који вредно раде.

Председник је тако одговорио на тврдњу да је са радницима који су га дочекали у Клиничком центру Србије увежбаван аплауз и питање како се осећа ако му радници не аплаудирају спонтано, и додао да он не зна за то и да због тога неће да напада раднике.

"Вас мучи ако добијемо аплаузе, вама спонтано, мени намештено. Ако ће то да вам помогне да мислите боље о себи, о мени лоше - неће. Немам појма шта раде радници, ја сам им пружио руку и питао да ли раде напорно. Нису ми потребни аплаузи", рекао је Вучић.

Вучић је додао и да би на овакво питање свакодневно могао да скупи и 100 000 људи па то не ради.

Председник је одговарајући и на питање за које кривично дело су га пријавили Вучевић и Комоленски ако није имао контакт са Беливуковом групом и да ли се свесно пријавио, поручио да се никакви снимци о његовој наводној повезаности са криминалцима неће појавити, јер их нема и да се зато не плаши полиграфа.

"Да нису поднели кривичну пријаву неки други људи, а не ја, говорили би да сам увезан са криминалцима и да ће да исплива снимак. Неће да исплива никакав снимак ни из сата ни из било чега, јер тог снимка нема. Не постоји ништа слично, а када на лажима све заснивате, то пада као кула од карата", рекао је Вучић.

"Значи да треба да идем у затвор због лажног пријављивања, то сте рекли", узвратио је Вучић, напомињући да пет или шест дана слуша у Ђиласовим и Шолаковим медијима као и од њихових упосленика да је Вучић криминалац, корумпиран, крив за све, убица и да мора да буде саслушан.

Истиче и да је спреман да буде саслушан и да му свака реч буде проверена на полиграфу, са кога су, како је рекао, бежали и Бојан Пајтић и Вулетић, Хркаловић и многи други.

"Са те справе ми не бежимо, јер када је неко поштен и није крив онда нема са тим проблем", указао је Вучић.

 

О критикама: Полазе од себе, за њих је све мито

Вучић је одбацио поједине критике да је најављена исплата од 20.000 динара свим пензионерима у фебруару наредне године заправо "предизборни мито".

Председник је на констатацију новинара да за најављену подршку "поједини опозициони медији тврде да је мито", одговорио да они полазе од себе и да је за њих, све мито.

"Они полазе од себе, за њих је све мито, све што су урадили то је мито, отимање од народа и ништа друго", рекао је Вучић.

На питање да ли ће повући ту одлуку, Вучић је одговорио:

"Да одузмем пензионерима 170 евра, а да њему остане 619 милиона евра? Извините, тај филм неће да гледају. Пензионери ће да добију својих 20.000 динара, као и 50 евра у септембру, па 30 у новембру и 20 у децембру, као и сви грађани по 30 евра у новембру и 20 евра у децембру. Ја се пред мафијашима и лоповима не повлачим".

На питање Н1 ако у буџету има 300 милиона евра за пензионере зашто се пензионерима новац даје пред изборе, а не одмах.

"Радимо то и сад, и радићемо и после избора, истакао је Вучић наводећи да очекује одличну 2020. годину.

А на опаску зашто каже да је реч о поклону пензионерима када је то новац грађана приметио је да то јесу "народне паре'', али да је неко уредио јавне финансије, да се ради и гради много више него у време претходне власти.

Вучић је рекао и да је поносан на то што помажу пензионерима и да ће помагати и младима.

"Верујем да ћемо моћи и више да помажемо свима. Та хистерија и нервоза говоре о томе да већ два дана и Ђилас и Шолак и њихови упосленици говоре само једно - народе ти немаш никакав морал, вас Вучић купује", рекао је Вучић и истакао да су пензионери часни људи и лажима не можете да их подмитите.

Додаје и да им 170 евра много значи али више им значи пажња и брига и да их не потцењујете да су подмићени, указао је Вучић.

"Поштеног не можете да подмитите са 170 евра, не можете ни са 619 милиона. Зато ћу да штитим сваког пензионера", поручио је Вучић.

На питање шта мисли о томе што су се претходних дана у медијима појављивале фотографије на којима се виде опозициони лидери, Драган Ђилас, Мариника Тепић, Вук Јеремић "са криминалцима", Вучић је рекао да не мисли ништа, али да је сигуран да ће да оду на полиграф да кажу да је то фотомонтажа.

"Само их питајте кад ће на полиграф. Видећете, никад. За све би можда некад и могли, осим за то одакле паре. На питање одакле паре и колико пара имаш у Швајцарској, колико си узео од шпанских трамваја, колико у Хонг Конгу, Маурицијусу. Неће на полиграф, пре ће да умру него да оду на полиграф", рекао је Вучић.

Нагледао се, како је рекао, таквих случајева, зато он и може на полиграф, да покаже народу какав је он, а какви су они "лажови".

"За мене је важно да сте данас овде, да видите како изгледа победничка Србија, Србија будућности, на понос свим грађанима", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк