Вести

Вучић: Крајем 2021. године од Београда до Новог Сада возом за 30 минута

Председник Александар Вучић поручио је да ће се крајем 2021. године, уколико посао буде завршен у предвиђеном року, од Београда до Новог Сада возом путовати 30 минута.

"Крајем 2021. године, уколико кинески пријатељи, а ја им верујем, заврше посао у року, ићи ћемо Београд-Нови Сад за 30 минута. Зашто би после тога било ко користио аутомобиле", рекао је Вучић.

Вучић је данас дочекао теретни воз кинеских железница "China Railway Express" са опремом за градњу брзе пруге у Србији који је стигао из Кине.

Вучић је рекао да ће брза пруга до Суботице бити готова до краја 2022. године и да ће разговарати са премијером Мађарске Виктором Орбаном како би и они убрзали радове са своје стране до Будимпеште.

Како је рекао, од Београда до Будимепште ће се стизати за само 2,40 сата, због чега ће до Беча моћи да се стигне за 4,5 сата, што је боље него да се путује авионом због времена који се потроши на аеродромима.

То ће бити перфектна веза са Европом, истакао је Вучић и приметио да Србија више није успутна станица за кинеске возове, већ одредиште.

"Ово су важни дани за нас, јер готово 40 година да скоро да нико није користио возове у путничком и карго саобраћају. Мислим да ћемо успети на велика врата да вратимо српске и европске железнице у нашу земљу", поручио је Вучић.

Вучић је захвалио кинеској железници што спајају брзом пругом Београд и Будимпешту, јер ћемо тако бити добро повезани са централном и западном Европом.

"Тако показујемо и шта све можемо", нагласио је Вучић и истакао да је Београд сада град кранова и да се главни град као и цела земља убрзано развија.

Вучић је напоменуо да је 1837. године кнез Милош предложио изградњу пруге кроз Србију према Аустроугарској, али да су и тада Срби имали невероватан таленат да одбијају а приори сваки напредак, па је прву пругу од 12 километара уског колосека изградио странац 1880. године који је управљао рудником у Мајданпеку и да је тек нешто касније пуштена у саобраћај прва пруга Београд – Ниш, 1884. године.

Вучић је рекао да су тада људи говорили како нам нису потребни "гвоздени коњи" и да ће уништити шљивике.

Такође, председник је подсетио да је 2011. воз ишао спорије од Београда до Новог Сада него пре 100 година, што показује колика је тада била небрига државе.

"Моја идеја је била да Србију премрежимо свим модерним комуникацијама, путевима, железницом, интернетом... и да Србија уђе у ред развијених економија са решним инфраструктурним питањима".

Вучић истиче да Србија не би успела да све то уради без помоћи председника Кине Си Ђинпинга који је велики пријатељ наше земље, због чега кинеске компаније граде у свим деловима наше земље.

Председник је рекао да је кинески воз пошао из Кине 24. септембра и прешао 10.500 км дуг пут и донео најсавременију опрему за пругу великих брзина у Србији која испуњава и и превазилази све европске стандарде и поседује све сертифкате за пруге велике брзине.

Вучић наводи да путовати значи живети и да тај воз значи живот за српску привреду и да ће нова пруга бити велики добитак за нашу земљу, као и да ће милиони људи користити нашу пругу на правцу ка Будимпешти.

Вучић је замолио заменика министра трговине Кине Chen Keminga да пренесе председнику Сију најискреније поздраве од њега и српског народа и истакао да увек говори искрено у светској политици о Кини.

Нагласио је да Србија никада неће заборавити шта је Кина урадила за Србију по питању Железаре Смедерево, РТБ-а Бор и по питању других инвестиција.

"Живело челично пријатељство Србије и Кине", поручио је Вучић.

Вучић је додао је да ће грађани када буде готова пруга моћи да виде колико је Србија за кратко време успела да се развије и да је постала земља у коју сви желе да дођу, а из које су раније сви бежали.

 

Србија једина на Западном Балкану напредовала на Дуинг бизнис листи

Вучић је указао да је Србија једина са Западног Балкана напредовала на Дуинг бизнис листи Светске банке и истакао да верује да ће следеће године наша земља бити међу првих 40 на тој листи од 190 рангираних земаља.

Вучић је рекао да је веома поносан на рад владе и свих државних органа, наводећи да је Србија једина напредовала из региона, а да су друге земље назадовале, нека за седам, нека за шест, нека за два места.

"Сада смо на 44. месту, а уверен сам да ћемо следеће године бити међу првих 40", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је Србија у неким сегментима пала на листи због увођења одређених процедура, док неке ствари које су предузете још нису урачунате.

Како је навео, уведене су неке процедуре како би Србија била скинута са сиве листе ФАФТ-а у вези са борбом против прања новца.

"То нас је коштало губљења позиције у одређеним сегментима", рекао је Вучић и додао да неке ствари које су урађене још нису признате.

"Мораћемо напредније да радимо, али сваки напредак је веома добар и због тога сам изузетно срећан", рекао је Вучић.

 

Фарса и безобзирност шта ПР потура Србији

Вучић је најавио да ће "као питбул" наредних годину дана инсистирати на одговору о наводном тровању чланова изборне комисије на Косову који су пребројавали гласове из централне Србије, и да ће и следеће године о том наводном тровању говорити и пред УН.

“Такве политичке лажове свет није видео. Та доза безобзирности, да нормалну земљу оптужују за тако нешто, није виђена. А, онда дође стручњак Курти да прича о нормализацији са Србијом", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да прокоментарише бројање гласова из Србије у заштитним оделима.

Вучић је указао да је питао ЕУ, шта они у Бриселу мисле, да ли се ради о антраксу или новичуку, и рекао да му се чини као да су добили Вариола веру.

"Још ме нису обавестили о томе", рекао је.

Њима је, како је истакао, проблем што је јасно проценио зашто су целу фарсу направили.

"Нећу их пустити, иако ће се трудити да прикажу да се ради о пестициду, да смисле да је постојао неки смислени разлог, иако је јасно да није било ништа инфективно. То су радили из политичких разлога", нагласио је Вучић.

 

Инсистираћу да моја имовина буде прва испитана

Вучић је изјавио да ће, када буде усвојен нови закон о пореклу имовине, инсистирати да буде први чија ће имовина бити испитана.

"Видећемо да ли ће закон бити усвојен сад или у фебруару. Не мислим да је добро да буде оруђе у изборној кампањи, јер мислим да би многи врло тешко објаснили своју огромну имовину", рекао је Вучић.

Вучић је навео да тај закон неће донети толико велике економске ефекте, али ће донети више морала и правде, те да је уверен у његово усвајање.

Вучић је истакао да ће инсистирати да буде први чију ће имовину испитати јер, како каже, нема смисла да се испитује имовина лидера опозиције Драгана Ђиласа или Вука Јеремића, а да он не прође кроз то.

Тек када он буде испитан, каже, може се то тражити и од осталих.

"Инсистираћу да испитају све што имам у иностранству, све те куће и апартмане од Атине до Беча, што су лагали ових година, да испитају постојање било ког рачуна у банци мог или члана моје породице у иностранству. Да испитају сву имовину у земљи и да са тим резултатом изађемо пред грађане да виде да од 2008. године немам никакво повећање имовине, поготово од 2012. године, када сам преузео важне државне функције", рекао је Вучић.

 

Вучић: Нико нам ништа не нуди, сем да признамо Косово

Вучић је изјавио да Београду нико ништа не нуди кад је реч о косовском питању, сем да призна Косово у границама у којем су га признале западне земље.

На питање да ли је тачно да му је специјални изасланик америчког председника за преговоре Београда и Приштине Ричард Гренел експлицитно тражио признање Косова, а заузврат нудио инвестиције, Вучић је рекао да је са њим имао позитиван и добар разговор и да неће да одговара на нагађања и претпоставке које се појављују у јавности.

"Ви мислите да нам је неко други нешто друго нудио, пошто слушам приче како је подела издаја...? Нама нико ништа не нуди, сем да признамо независно Косово у целини граница независног Косова. Ако знате неког да ми је нешто друго понудио, покажите ми га", рекао је Вучић.

Вучић је затражио и да му покажу оног коме је наводно обећао да ће да призна независност Косова.

"Наслушао сам се тих лажи, као што седам година слушам приче да нешто не ваља, а цео свет се диви нашој економији. Били смо на ивици амбиса, а данас је Србија жива економија која брзо напредује...", рекао је Вучић.

 

Молим Србе на КиМ за стрпљивост и трпељивост

Вучић је рекао да га брину напади на српски народ на северу КиМ, а да ће лекова и хране бити.

Рекао је да је добио писма у којим га упозоравају да неће више да трпе, али их је позвао да реагују трпељиво и стрпљиво.

"Моја молба је да буду трпељиви и стрпљиви", поручио је Вучић.

Вучић је поводом најава из Приштине да ће сутра спровести контролу апотека на северу КиМ, нагласио да ће држава Србија бити уз свој народ и да ће имати лекове и храну.

На питање да прокоментарише све учесталије нападе на Србе, приметио је да у Приштини нису ни свесни шта раде, и шта је то што чине, да не разумеју да су се променила времена, као и да ово није 1997., ни 1998., 2004. или 2008.

“Ако неко жели да то не види, очи да му отворим не могу“, рекао је Вучић.

 

Очекивања од новог амбасадора САД...

Вучић је изјавио да од новог америчког амбасадора у Србији Ентонија Годфрија не очекује ништа друго осим да ће заступати интересе своје земље, као што и ми, истиче, заступамо интересе своје државе.

"Имали смо добар отворен разговор и то је све", рекао је Вучић.

"То је као кад ме питате шта очекујем од амбасадорке Кине Чен Бо, а очекујем да је видим сваки дан, да разговарамо о свим важним питањима и да нешто добро урадимо за Србију и Кину", додао је Вучић.

 

Немојте да ми говорите да о деци не бринемо...

Сваке године држава улаже и до три пута више новца за лечење деце у иностранству, а за лечење деце оболеле од ретких болести, на пример, држава је од 2012. године издвојила седам милијарди динара, односно 60 милиона евра, а за време бивше власти - нула динара, рекао је Вучић.

Вучић је те податке изнео као одговор на наводе појединих медија и коментаре да држава више новца даје "Црвеној Звезди" и "Партизану" него за болесну децу.

"Немојте да нам говорите да о деци не бринемо, јер све што радимо, радимо због деце и оних који долазе. Мени ова пруга није потребна, треба нашој деци која ће је користити наредних 100 година", рекао је Вучић, одговарајући на питање новинара како види приговоре да су фудбалски клубови добили више новца него што се даје за лечење деце.

Вучић је изнео податак да је 2009. године преко РФЗО-а на лечење у иностранство упућено 98 малишана, 2010. године - 116, а 2012. - 45, док је, истиче, 2016. године на лечење упућено 563 деце, 2017. - 614, а прошле године - 632 малишана.

"Сваке године улажемо два до три пута више новца него што смо раније улагали", подвукао је Вучић.

Напоменуо је да је од 2009. до 2013. укупно о трошку државе упућено на лечење 1.492 грађанина Србије, а да је од 2014. до данас потрошено око 3,5 милијарде динара, односно 30 милиона евра, за укупно 3.924 пацијента.

"Још је важније, ако додате да је за лечење деце оболеле од ретких болести, држава од 2012. године издвојила седам милијарди, односно 60 милиона евра. А до 2012. је издвојено - нула динара. За њих деца са ретким болестима нису ни постојала, а сад још држе придике", рекао је Вучић.

Додао је да српско здравство није било категорисано, а данас је званично боље од девет земаља ЕУ, уз уверење да ће се напредак наставити.

Вучић је истакао да је то да држава даје више новца клубовима, него за лечење деце, демагошки приступ.

"Тај демагошки приступ, када кажете - што градите ову пругу, а имамо сиромашних људи, што њима не дате паре... Суштина је да када градите пругу смањујете сиромаштво", навео је председник.

Како је рекао, да су Партизан или Звезда неуспешни, да држава није дала новац ФК Партизан, тај клуб не би данас играо у Европи против Манчестера, јер не би добили лиценцу да им држава није помогла.

Такође, каже да и Звезда, без државне подршке, тешко да би имала спонзорство Гаспромњефта.

"Да се десило да не играју европске купове, против Бајерна, Манчестра, држава би била крива. Али, пошто су прво причали да се један клуб помаже више него други, а када су видели да је веома балансирано и да се води рачуна, нашли су другу причу", рекао је Вучић.

 

Треба бити мајстор да растуриш сопствену подршку, као Ђилас

Савез за Србију пао је са 17 одсто подршке, колико је имао пре неколико месеци, на испод осам одсто, јер људи не желе њихову политику, рекао је Вучић поводом изјаве лидера СзС Драгана Ђиласа да Горану Весићу "не гине" затвор.

"Они су мајстори да себе униште. Биће потпуно ирелевентно да ли ће да учествују на изборима, јер нико не би гласао за њих. Сви други их прелазе и полако им узимају део колача, јер људи неће политику “хапсим, бијем, разбијам, лепим налепнице...“, рекао је Вучић коментаришући то што је Ђилас јуче Весићу "поручио да му је затвор загарантован".

Вучић је приметио да неко мора да буде "доктор" па да успе сопствену политичку подршку да растури и за кратко време изгуби више од 50 одсто својих гласова, иако, каже, има и снажну медијску подршку у својим медијима.

"Мора да сте нарочито стручни да то урадите. Тако да то што прете... Што је баби мило, то јој се и снило. Од тог посла нема ништа", рекао је Вучић.

Упитан за коментар изјаве Ненада Прокића да "Ђилас својим новцем купује опозицију и уређује ТВ Н1", Вучић је рекао да је Прокић, без обзира што њега критикује и напада сваког дана, показао да је човек од интегритета.

Вучић је истакао да такве људе поштује, иако се са њим не слаже у већини ствари.

"Вероватно ће му замерити што се меша у медијске слободе, не знам више ни да ли човек може слободно да мисли...", приметио је Вучић.

Упитан за плакате против власника Пинка Жељка Митровића и Небојше Крстића, Вучић је рекао да то не воли да коментарише, не зато што је то у реду, већ зато што је очигледно да постоје двоструки аршини.

"Погледајте различите аршине, за такве увреде против Митровића или Крстића сви ће да ћуте, а када се појави нешто 10 пута слабије снаге, биће већа халабука...", рекао је Вучић.

 

У јануару очекујем просечну плату од 515 евра

Вучић је изјавио да очекује да просечна плата у јануару наредне године буде 515 евра, а у децембру ове године између 508 и 509 евра.

"Није то много, не обезбеђује то лагодан живот, али је више од 329 евра колико је било када сам преузео Владу Србије 2014. године", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да разуме да људи увек желе више али да га новинари у последње време више не питају о нивоу незапослености, већ о висини плата, а да је раније ситуација била другачија.

 Рекао је да у Србију долазе високо-технолошке иновативне компаније које нуде грађанима више плате него раније.

"Између 508 и 509 евра биће плата у децембру, а ако се не варам, у јануару очекујем 515 евра", рекао је Вучић и подсетио да су "неке незналице" заборавиле и да ће минималац у јануару наредне године бити такође увећан.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк