Вести

Вучић: Лествица Србије остаје високо постављена

Пре краја ове године биће отворена још једна деоница на Коридору 10 у дужини од 23 километара ауто-пута, изјавио је данас премијер Александар Вучић на пријему поводом отварања поглавља са ЕУ, уз поруку да циљ тог процеса и јесте да Србија буде модерна и пристојна земља.
"Лествицу ћемо и даље постављати високо, и преостали посао ћемо обављати добро, поштено и брже него што је планирано", рекао је премијер на свечаном пријему у згради Кинотеке, којем су присуствовали представници дипломатског кора, највиши званичници Србије и представници невладиног сектора.
"Да смо почетком године рекли да ћемо да отворимо 60 километара пута нико нам не би веровао, а ми то, видите, радимо. Оно што је тешко,настојаћемо да завршимо не у кратком року, али добро и темељно", поручио је он.
Према његовим речима, уверен је да има снаге и енергије и наздравио грађанима Србије, који су, како је приметио, "добро разумели нашу визију будућности и шта радимо".
"Грађани су добро разумели и како желимо да Србија изгледа. А ја им кажем "Европа није више недосањани сан, него нешто што можемо да дохватимо", закључио је он.
Отварање поглавља, према његовим речима, резултат је нашег рада "који нас је довео до овога".
"Знам да ово представља радост и за председника републике и за највећи број грађана Србије", рекао је председник владе, и захвалио свима који су били ангажовани на европским интеграцијама, те грађанима, који су разумели шта влада ради, свима који су, како је истакао, "желели напредак Србије и ЕУ, и желели да припадамо европској породици".
Премијер је рекао да отварање преговарачких поглавља са ЕУ заправо значи стварање нормалне, пристојне и уређене земље, у коју ће долазити инвеститори.
Он је уверен да ће године које долазе бити још боље.
"Када смо ушли у овај посао, размишљали смо шта доносе поглавља, и шта имамо од тога. У систему који правимо, а то је систем који значи нормалну, пристојну и уређену Србију, имаћемо и здраву економију, коју смо окренули од ивице банкротства", рекао је Вучић.

Он је нагласио да је, упркос фискалној консолидацији, влада успела да тренд пада привреде преокрене у позитиван раст, и поручио да ће у наредним годинама, "годину за годином, бити све боље".
Вучић је подсетио да је Србија у овој години напредовала за 32 места на листи Светске банке Дуинг бизнис, подсетио да је дефицит испод нивоа Мастрихта,и нагласио да је и стопа незапослености пала испод 18 одсто.
"Пре само три године, стопа незапослености је била 26 одсто", указао је премијер.
Како је додао, Србија иде путем јачања правне државе и институција, и у даљу борбу против криминала.
Он је поручио да ће сада инвеститори долазити, и то не само они из ЕУ, него и из других земаља.
"Они желе да виде сигурност својих улагања, а ми им управо показујемо каквом типу друштва желимо да припадамо. Пред нама је много рада и труда", рекао је Вучић и цитирајући Виктора Игоа - "напредовати значи усудити се".

Захвалност свима који су разумели шта радимо
Вучић је захвалио грађанима и свим људима у Србији који, како је рекао, добро схватају шта је то што радимо и како желимо да Србија изгледа, поручио да Европа више није недосањани сан већ нешто сто можемо да дохватимо.
Премијер је, након пројекције кратког филма о Србији на путу ка ЕУ, а пре него што је почео обраћање званицама на свечаном пријему поводом отварања поглавља, рекао да је добио говор који су му припремили сарадници, али да не може да га прочита јер не личи на њега.
Уместо тога, почео је обраћање тиме што је набројао коме све дугује захвалност због преданости у обављају послова који су Србију довели до отварања поглавља:
"Желим да захвалим свима који су, не могу да кажем у овом филму који сте видели, јер филм су правили ови моји, па сам у њему само ја. Ваљда мисле да волим да гледам себе...", приметио је премијер, а онда је набројао све којима дугује захвалност за то "што Европа више није недосањани сан за Србију".
Велико хвала, рекао је, за све људе у Влади Србије, њих око 3.000, који су трпели и разумели шта треба да се ради, напорно су радили и борили се, а углавном смо их, како је приметио, критиковали.
Захвалио је и председнику Томиславу Николицу, председници парламента Маји Гојковић, дипломатским представницима који су, оценио је, искрено желели напредак Србије на европском путу.
"Захвалност дугујемо и људима из цивилног сектора, независних институција и невладиних организација", истакао је премијер на свечаном пријему поводом отварамња поглавља у преговорима о чланству Србије у ЕУ.
А на тему шта нам то доносе поглавља, која смо јуче отворили у Бриселу, премијер је навео - пре свега систем у којем ћемо правити нормалну, пристојну и здраву Србију.
Правну државу, у којој ћемо јачати институције, борити се против корупције, напредовати у економији и тиме показати каквом типу друштва желимо да припадамо.

Вучић: Нико није поменуо признање, то нигде не пише
Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас да признавање Косова на крају преговора са Европском унијом нико до сад није поменуо, нити то било где пише.
Премијер је, на питање да ли ће да потпише правно обавезујући споразум у вези односа Београда са Приштином на крају преговорачког процеса са ЕУ, као што то помиње немачки амбасадор, рекао да неко мора да му каже шта значи тај документ.
„Ако то значи признање, то нико није поменуо и то нигде не пише. То треба јасно рећи грађанима. Писало је у неким нацртима, али у овоме га нема", рекао је. Премијер је навео и да ће вероватно бити покушаја политичких притисака око поглавља 35 (нормализација односа Београда и Приштине).
"Нема сумње да ће бити притисака, али наше је да на одговоран начин радимо", рекао је премијер.
Према његовим речима, треба сачекати да се види, да остаје да се разговара и преговара, а да је народ тај који одлучује.
„Имамо наш Устав, имамо европске аспирације, и до сада нам се то није сучелило и сукобило. Надам се да то неће бити ни у будућности", истакао је он.
Покушај скретања пажње са успеха Србије
Премијер Србије Александар Вучић оценио је данас да су изјаве из Приштине о проглашењу српских личних карата нелегалним само покушај, политички, да се скрене пажња са успеха Србије, укључујући отварање преговарачких поглавља.
„Шта бисте ви радили да сте на месту владајућих партија у Приштини, када сваки дан имате сузавац и, иако сте већина, не смете да уђете у апрламент. То су њихове унутрашње ствари. Ми ћемо наш народ да заштитимо“, поручио је он.
Србија је, према његовим речима, на добром путу и нема могућности, осим ако сами нешто не направимо, ако се деси нека велика нестабилност, да с тог пута скренемо.
Премијер је поновио да ће Србија учинити све што је њен део посла до 2019, али да ће сигурно бити сигурно још много покушаја вршења политичког утицаја, притисака, посебно око поглавља 35, али не много мање и по питању поглавља 23 и 24.
„Наше је да кроз све то прођемо и победимо“, подвукао је он.
Вучић је подсетио на своју ранију изјаву да је од свог пријатеља из Уједињених арапских Емирата шеика Мухамеда научио колико је важно руководство.
Либија је имала много више и квалитетније нафте, али Емирати изгледају као центар света због доброг управљања, визије, закључио је.