Вести

Вучић: Луксембург је пријатељ Србије

Председник Србије Александар Вучић и премијер Луксембурга Гзавије Бетел констатовали су вечерас у Београду да су односи две земље на узлазној линији, а Вучић је рекао да високо цени подршку Луксембурга европским интеграцијама Србије. Вучић је нагласио и да је важно да се наставе разговори Београда и Приштине о постизању компромисног решења, јер би све остало водило у веће проблеме, и то у целом региону.

Председник Србије је, на конференцији за медије после разговора са Бетелом, рекао да је госту пренео захвалност што Луксембург подржава Србију на њеном европском путу и подвукао да се наша земља налази, не у сасвим лакој ситуацији, због односа са Приштином. Указао је да је Бетел пријатељ Србије, који жели увек да саслуша друге и увек може да на најмудрији начин подели савете нама који смо на европском путу.

Каже да је говорио и о позитивној економској ситуацији, макроекономским кретањима и одличним финансијама.

''Надам се да ћемо сачувати мир и стабилност, јер је то од највећег значаја за нашу земљу. Важно је да наставимо разговоре што пре. Надам се да ће таксе бити што пре укинуте како би могли да наставим разговоре о постизању компромисног решења, јер би све остало водило у веће проблеме и у целом региону", казао је Вучић.

Он је истакао да би Србија желела да се њени људи који живе у Луксембургу враћају, а не да одлазе да живе у ту прелепу земљу. Вучић је истакао да су економски односи две земље добри и да је 101 компанија регистрована у Луксембургу, а делује на простору Србије.

"Верујем да су задовољни пословањем и условима које имају у Србији. Спремни смо да понудимо још боље економске услове и верујем да ћемо и ове године направити још већи напредак на Дуинг бизнис листи", рекао је Вучић.

Председник је упутио молбу премијеру Бетелу да његовим личним ауторитетом и ауторитетом који Луксембург има као озбиљна земља која је пријатељ свима у Европи, помогне Србији на путу ка ЕУ и у превазилажењу тренутних политичких препрека у региону.

"Спремни смо да саслушамо и чујемо, и многе мере да предузмемо, да видимо како да Србију изведемо на сигуран пут, ка ЕУ и ка бољем и богатијем животу грађана", рекао је Вучић.

Изразио је велику захвалност премијеру Луксембурга на личном ангажовању у одржавању редовних контаката са српском заједницом у тој земљи, која броји између 7.000 и 8.000 људи.

 

 

 

извор: Танјуг