Вести

Вучић: Мађарска ће увек моћи да рачуна на искрену подршку Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је премијеру Мађарске Виктору Орбану Орден Републике Србије на великој огрлици, за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа две земље.

Председник Вучић је рекао да му је велика част и задовољство да одликује премијера Мађарске, највишим орденом који Србија има и додељује.

"Са великим поносом констатујем да одликовање додељујем великом и искреном пријатељу Србије, за изузетна достигнућа, у развоју пријатељских и братских односа Србије и Мађарске. Хвала вам на снажном доприносу у унапређењу билатералне сарадње Србије и Мађарске, која је у сталном успону, и сада на највишем стадијуму у модерној историји", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је веома захвалан мађарским пријатељима на подршци коју у свакој прилици пружа Србији, на њеном путу ка ЕУ и по свим важним регионалним питањима, посебно у билатералној сарадњи.

"Грађани Србије истински цене такве пријатеље и такве комшије", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, одлика правих пријатеља је да подржавају једни друге, а посебно у тешким тренуцима.

"Ви сте то радили у моментима када је лакше било то не учинити. Зато, будите сигурни да ће Мађарска увек моћи да рачуна на пријатељство и подршку Србије. Хвала вам што увек имате на уму добробит грађана Србије", рекао је председник Вучић.

Додао је да су резултати досадашњих заједничких залагања импресивни и обавезују нас да наставимо да негујемо пријатељство и да јачамо односе две земље.

Захвалио је Орбану што је допринео стварању најближих односа Срба и Мађара у Србији, уз захвалност нашим мађарским пријатељима, држављанима Србије, пре свих председнику Савеза војвођанских Мађара Иштвану Пастору.

"Хвала што сте нас спајали, уверени да пријатељством и миром можемо да градимо будућност. Хвала што сте у ова тешка времена, у овим месецима, када сви гледају себе, смогли снаге да помогнете Србији да обезбедимо сигурнију, топлију зиму и будућност за грађане", рекао је председник Вучић.

Додао је да зна да би Орбан и без ордена који му је уручио, радио на добробит интереса две земље, али ће ово одликовање увек бити подсетник за мађарски народ и све наше пријатеље.

"А, од Сибињанин Јанка и Корвина нисмо имали већег пријатеља од Вас. Хвала Вам", рекао је председник Вучић.

 

Како је лако заборавити Повељу УН у случају Србије

Председник Вучић пренео је да је и Орбану указао на лицемерје и проблем са којим се Србија суочава у вези са наративом око поштовања територијалног интегритета.

"Како је лако штитити територијални интегритет Украјине, што је у реду, у складу са Повељом Уједињених нација и важећим Резолуцијама Уједињених нација, а како је лако у случају Србије, заборавити да постоји Повеља, као и важећа Резолуција 12 44 која говори о интегритету Србије", рекао је председник Вучић, на питање да коментарише залагање Европске уније за територијални интегритет Украјине, а не занима је Србија, и вољу за пријем Украјине у Унију, док државе Западног Балкана чекају на то годинама.

Додао је да је Орбану указао на тежину позиције Србије и зашто је код нас толики проблем са популарношћу Европске уније.

Председник Вучић је још једном захвалио Мађарској на подршци европском путу Србије, додајући да увек у Бриселу, и од Орбана и од министра спољних послова Петера Сијарта, можемо да чујемо само подршку.

Поручио је да је Србија на европском путу, али има и своје националне и државне интересе, од којих не може и неће да одступи, без обзира на то како неко са 0,5 или 0,6 одсто гласова у својој земљи, мисли другачије о позицији и будућности Србије.

Председник Вучић је рекао и да ће са гостом из Мађарске наставити разговоре и на ручку, на којем ће им се придружити српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали, Сијарто и други, о важним темама и како да се решавају проблеми пред јесен и зиму.

"Мађарска увек може да рачуна на Србију, а ми знамо да увек можемо да рачунамо на наше мађарске пријатеље", рекао је председник Вучић, и уз честитке, поручио Орбану да је ово његова друга кућа, у којој је увек добродошао.

 

Србија у горем положају од Мађарске по питању енергената

Председник Вучић оценио је да је Србија у далеко компликованијој ситуацији од Мађарске када је у питању набавка енергената, јер није чланица Европске уније и није увела санкције Русији.

"Виктор (Орбан) је успео унутар органа Европске уније да се избори да може да прима руску нафту кроз нафтовод Дружба. Србија, као трећа земља, од новембра нема могућност да увози руску нафту која је данас за 20 одсто јефтинија од Киркука и других нафти које котацијски можете да узимате", рекао је председник Вучић, надовезујући се на питање упућено Орбану како види политику санкција Европске уније и да ли то погодује Мађарској, као и да ли је о томе било речи на састанку са председником Србије.

Председник Вучић нагласио је да је са премијером Орбаном имао отворене разговоре од кључног значаја за опстанак наших земаља и да су се сагласили да су наредних шест месеци, до 31. марта, од кључног значаја за опстанак наших нација и земаља.

Навео је да се са Орбаном договорио да унапреде сарадњу и да све своје акције унапреде по сто пута, како се не би губило време на бирократију и чекања.

"Ми Срби можемо да се ослонимо на Мађарску и Мађарска може да се ослони на Србију и радићемо по том питању и у оквиру наших енергетских система и свега другог, а дужан сам да се захвалим Мађарској што нам је уступила део складишта за чување гаса", рекао је председник Вучић.

Када су у питању санкције, председник Вучић је подсетио да се Србија није прикључила ни једној од 36 одлука и декларација о увођењу санкција Русији и оценио да је и у том смислу ситуација у Србији комплекснија него у Мађарској.

Нагласио је да је Орбану на данашњем састанку објаснио са чиме се све Србија суочава и у погледу територијалног интегритета и осталих потешкоћа.

Упозорио је да је питање како ће се преживети наредних шест месеци, те да је у интересу обе земље да се сарадња између њих додатно интензивира и олакша.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк