Вести

Вучић: Међусобно уважавање ради боље будућности Србије

СУБОТИЦА - Премијер Србије Александар Вучић присуствовао је у Суботици комеморативном скупу у знак сећања на страдања недужних жртава на крају Другог светског рата и указао на заједничку одговорност и потребу међусобног упознавања и уважавања ради боље будућности свих у Србији. 
 
Вучић је, заједно са председником Скупштине Војводине Иштваном Пастором, представницима покрајинске скупштине и владе, града Суботице, многобројних организација, институција и грађанима, положио цвеће крај споменика "Птица сломљених крила", који се налази на парцели суботичког гробља на Сенћанском путу, где је у одмазди крајем 1944. године убијено неколико стотина особа, углавном мађарске националности.
 
Обраћајући се учесницима комеморативног скупа, Вучић је изразио најдубље саучешће и поштовање жртвама, односно, како је рекао, онима који ни на који начин нису окрвавили руке.
 
Изразивши и саучешће потомцима тих жртава, он је позвао да, како је нагласио, "са овог страшног места одемо заједно на једно које ће бити много боље - у нашу, моју и вашу мирну Србију". 
 
Премијер је рекао да су то место страдања неки назвали место оних који су окрвавили руке, али је истовремено нагласио и да се убијање седмогодишње девојчице, која је једна од страдалих на том месту, не може сврстати у херојске и храбре чинове.
 
Србија је земља славне, антифашистичке традиције и поноси се том традицијом, казао је Вучић и додао да су се у то време, крајем 1944. и 1945. године догодили злочини и убиства који не могу да буду заборављени.
 
Он је поново указао на “истинску жељу за разумевањем и историјским помирењем и подсетио да су Србија и Мађарска пре неколико година успоставиле заједничку комисију чији је циљ да кроз научна истраживања, културу, образовање “објективизује наша знања о трагичним раздобљима наше заједничке прошлости”.
 
Организатори скупа сећања, поводом седам деценија страдања недужних жртава, навели су да је “у данима слепе освете и мржње, 1944. и 1945. године, од стране партизанске војске одведено и убијено више хиљада лица”, међу којима је из Суботице и околине било 978 страдалих, чија су имена наведена на спомен плочама.