Вести

Вучић: Ми хоћемо да инвестирамо у живот и будућност

Слобода и независност немају цену и обећавам да ћемо их чувати без обзира не све притиске, поручио је председник Србије Александар Вучић на комеморацији у Јајинцима.

Јајинци су били једна од најстрашнијих фабрика смрти у Европи, која је радила по "страшној" рутини - доручак, ручак , вечера, спавање, стрељање, рекао је председник Вучић и подсетио да су ту довођени Срби, Јевреји, сви други који мисле другачије, сваког дана у јаме је бацано по 300 људи.

"И данас знамо шта је нацизам, захваљујући и Јајинцима, Јадовну, Пребиловцима, а то је дугорочно ''инвестирање'' у мржњу. Морамо да се сећамо и да се подсећамо на количину смрти која је овде произведена", поручио је Вучић и додао да добро памтимо, да заборавити не смемо, као што не смемо ни стати на путу за богатију и срећнију Србију.

Како је рекао, "стојимо овде и само нас свест може одвојити од застрашујућег понављања историје и фарсе и некога ко хоће поново да инвестира у мржњу и смрт".

"Ми хоћемо да инвестирамо у живот и будућност у договоре, разумевање, мир и рад који тај мир обезбеђује", рекао је председник Србије.

Мало је држава и народа у свету који су током читаве историје доживели страдања тих размера као што су Србија и Срби, истакао је Вучић.

Председник је рекао да готово да нема места у Србији где се бар једном није догодио неки страшан погром и велико страдање и подвукао да смо највећа страдања доживели у 20 веку, који је обележио просперитет и напредак, али и два светска рата из којих смо изашли као победници, али и платили огромну жртву - око половине становништа страдало је у њима.

Упитао је и шта се то догодило људима који су постали такви злочинци, шта их је натерало да устану ујутру, доручкују, умију се, а онда оду и пуцају у неке друге људе, везане, мучене - у срце, потиљак.

"Како се створила та рутина бесмисла на коју су жртве натеране, а извршиоци се навикли" запитао је Вучић.

"Када бисмо сваки дан обилазили ово место и оставили по један цвет за по једну жртву и да изговоримо по једно име требало би нам више од 220 година за све. А замислите колико година би нам било потребно за све жртве свих ужаса на овим просторима, и то само у последњих 100 година. Немамо ми толико времена, нико га нема", поручио је председник Србије.

Зато смо, каже, данас у Јајинцима, јер нас само свест о томе може одвојити од понављање и натерати да се плашимо довољно и да у том страху почнемо да инвестирамо у будућност и живот. То је, подвукао је председник Србије, најважније, да инвестирамо у живот, договор, разумевање, мир и рад који мир обезбеђује.

"И зато док стојим овде знам да нема бољег места од овог страшног да још једном покренем питање о нашем дијалогу о свему што нас чека и да вас питам - погледајте Јајинце и смрт и реците себи и мени и свету шта хоћете да радимо данас и сутра. У шта да инвестирамо", рекао је Вучић.

Вучић је поручио да Србија данас има пријатеље у свету, и међу државама са којима је ратовала.

"Данас нам је Немачка пријатељ и то сматрам успехом, инвестицијом у будућност, а Србија није и неће окренути леђа пријатељима са истока, Русији и Кини, нити ће заборавити пријатељства са афричким и азијским земљама", назначио је Вучић.

Како је рекао, стварајући нова и чувајући стара пријатељства, боримо се да се мрачне епизоде прошлости не понове, јер се боримо за живот и смех сваког нашег детета. Председник је подвукао да не смемо да заборавимо и не смемо стати на путу за лепшу Србију, али да морамо да опростимо.

"Немамо право да заборавимо на сва наша стратишта, на убијену децу, не смемо заборавити да су неки хтели семе да нам затру и да су пролили толико крви да нису могли да израчунају колико... Немамо право да заборавимо, али морамо да опростимо, да гледамо у будућност, због деце, да не пролазе кроз оно кроз шта су прошли њихови преци", закључио је Вучић. 

Председник Вучић је претходно положио венац на спомен-обележје у Јајинцима, уз највише државне и војне почасти.

 

 

 

извор: РТС