Вести

Вучић: Ми морамо да се боримо за своју Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је у Врању на скупу "Србија сања и остварује снове" да је започео турнеју разговора и сагледавања проблема са којима се суочавамо и поручио да је прва обавеза да чувамо своју државу и националне интересе, али и пре свега да чувамо мир и стабилност, али и људе који воде мудру политику.

"Нама је потребна одговорност, озбиљна држава, нама су потребни људи који ће чврсто и тврдо да чувају наше државне и националне интересе, али и људи који ће знати како да воде мудру политику и како да сачувају Србију од немирних вода и од  брутално снажних ветрова, не они који мисле да неозбиљношћу  и неодговорношћу и авантуризмом Србију могу да сачувају, не бисте веровали, за три дана би је уништили", поручио је председник Вучић.

Рекао је да је на том скупу, не као председник политичке странке, већ као председник Србије и да је поносан што је те разговоре започео баш у Пчињском округу.

"Желим да дођем међу људе који имају огромну енергију и верују у себе и воле своју Србију, да кажем шта ћемо да направимо у наредном периоду, шта очекује од вас и ви од нас", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да се геополитичка ситуација у Европи и свету променила сукобом у Украјини драстичније него када је пао Берлински зид сукобом.

Само се неки праве да не разумеју и не виде колико је тешка позиција Србије, а колико је  неподношљива лакоћа њихове неодговорности, јер би државу уништили за неколико дана.

Никада нису ни разумели шта држава значи, додао је председник Вучић.

"Представљате себе као спасиоце, а видели смо то какви су спасиоци били, када прстом нису мрднули, кад су убијали наш народ на Косову и Метохији, а данас глуме велике патриоте", рекао је председник Вучић.

Такође је рекао да се у Врању родило 623 деце, а умрло више од 1.400 људи и запитао за кога правимо путеве и пруге и све остало, ако не будемо имали више деце.

 

Формирање Народног покрета за државу крајем маја, почетком јуна

Председник Вучић најавио је да ће Народни покрет за државу бити формиран крајем маја или почетком јуна и позвао све да се прикључе.

"Ми ћемо у наредна два месеца да радимо на организационој форми заједно са многим људима, молим вас када се то формира крајем маја или почетком јуна, то је моја молба за вас, да размислите о томе и да се прикључите том великом Народном покрету за државу", поручио је председник Вучић.

Рекао је да је то покрет за нашу једину државу Србију, коју морамо да сачувамо за нашу децу и за коју морамо да будемо мудри, паметни и одговорни са политиком коју ћемо да водимо.

"То нема везе са гашењем странке. У овим условима када смо притиснути споља важно је да ангажујемо све паметне људе и из странака и ван њих, људе који су за нормалну и пристојну Србију, да се ујединимо сви и да сачувамо децу за будућност, да удружимо знање које имамо", поручио је председник Вучић и додао да ће он бити део тима.

Истакао је да се озбиљна политика не води лупањем чекића о сто, јер се некада, када се слонови туку, треба сакрити.

Велике силе нека воде своје ратове, а да ми пробамо да сачувамо и фертилну базу за будућност, да имамо више деце, да постоји Србија, поручио је председник Вучић.

Такође, најавио је да ће више новца бити уложено на југу земље.

"Нема предаје, нека живи Пчињски округ и југ Србије, живело  Врање", поручио је председник Вучић.

 

Нећу бити тај који ће признати независност тзв. "Косова"

Председник Вучић изјавио је да он неће бити тај који ће признати независност тзв. "Косова".

"Знам на шта сам положио заклетву - на Устав Србије и Мирослављево јеванђеље - и ја да будем онај који ће да потписује независност "Косова" нећу бити. Срамота ме је да идем по Србији и да се било коме правдам зато што верујем да сваки частан човек то зна и верује. Нема предаје и нећемо признати независност "Косова", ни фактичку, ни де јуре, али желимо пристојне односе са Албанцима", поручио је председник Вучић. 

Председник Вучић је присутним грађанима поручио и да ће југ Србије имати сву могућу подршку Владе.

Позвао је присутне грађане да упореде две земље, једна је Уједињени Арапски Емирати, друга Либија која има пет пута више нафте.

"Либија, то је дивна земља, наши пријатељи, али погледајте како се живи у Емиратима, а како у Либији и то је све до државног руководства. Авантуризма и неозбиљности у политици не сме бити", истакао је председник Вучић.

Грађанима је рекао да су се наслушали увреда на рачун оних који воде државу.

"Ваљда не могу да нам кажу да је економија лошија, јер значајно напредује. Не могу да кажем да сам задовољан, али просечна плата у Србији биће 1.000 евра за две године, а просечна пензија биће 450 евра", рекао је председник Вучић.

Оно што је важно, истакао је, и где имамо проблем је што су плате у Београду и Нишу вишеструке веће него у Врању, Лесковцу и Нишу. 

Додао је да је о томе данас разговарао са министром финансија у Владе Републике Србије Синишом Малим, председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић и председником Народне Скупштине Републике Србије др Владимиром Орлићем у жељи да види какве законске акте по том питању морамо да променимо.

"Урадићемо то да три округа потпуно издвојимо. Ми смо инсистирали на довођењу инвеститора у пет округа - Нишавски, Пиротски, Јабланички, Пчињски и Топлички. Сада ћемо дати посебна олакшања и за долазак инвеститора, али и држава ће предузимати посебна плаћања у три округа и то су Пчињски, Јабланички и Топлички. У свему ће југ Србије имати највећу подршку", поручио је председник Вучић.

Подсетио је да је су дошли "Хаикс" и "Теклас", да се реновира болница у Врању, као и да је изграђен пут кроз Грделицу.

 

Очекујте већа улагања државе у југ Србије

Председник Вучић поручио је да ће Врање и Пчињски округ моћи да рачунају на већа улагања државе.

"Овде морамо да улажемо, да живите боље и да осетите бригу државе", рекао је председник Вучић и додао да ће грађани југа то моћи и да осете. 

Најавио је да ће у целом Пчињском округу бити грађени путеви, и да мора боље да се повеже Трговиште са Босилеградом, али и са Бујановцем.

Додао је да школа "Доситеј Обрадовић" мора да буде обновљена у потпуности и да ће у њу бити уложен велики новац, како је рекао, чак пет или шест милиона. 

Најавио је да ће бити изграђен Центар изврсности за природне науке у Врању у који ће бити уложено девет милиона евра за будућност и младост Врања , истичући да ће то довести велике инвеститоре и утицати на будућност Врања.

Додао је да ће бити изграђен и велики стадион по највишим стандардима са 8.700 места, а Врањанци ће, према речима председника Вучића, добити и затворен базен, биће обновљен и рекреативни центар што ће коштати по пројекту 37, 4 милиона евра.

Председник Вучић је рекао и да су они који су на власти у Бујановцу искључили Србе из власти из Бујановца и Србима ништа не остављају. 

"Помоћи ће држава Србија и том источном делу онолико колико смо помагали и Албанцима и у западном делу. Срби да не брину, водиће држава Србија о њима рачуна и у Бујановцу", истакао је председник Вучић и додао да ће се више улагати у регионални и локални развој.

Додао је да су Срби на југу чувари народа, националних интереса, али и чувари територије и да неће дозволити да пропадну ни "Yumco" ни "Simpo", већ да ће гледати додатно да се запошљавају људи и развија приватни сектор.

Рекао је и да је сигуран да ће до краја 2027. године и почетка 2028 . године од Прешева до Ниша бити најмодернија пруга, а да ће то све променити за Врање и Пчињски округ.

Председник Вучић је истакао да недостаје  један  велики капитални инвеститор, који би запослио људе и додао да је зато потребна боља школа и универзитет који би требало направити на југу Србије. 

"Могу да вам обећам да ћу да будем уз вас и да ћу се док сам председник борити за Пчињски округ ", поручио је председник Вучић.

Захвалио је народу са Косова и Метохије који су дошли у Врање истичући да они знају колико су тешки услови и додао да знају да он није крив за то.

"Знају да чинимо и да ћемо да чинимо све што можемо да будемо уз народ и Пасјана и Клокота, и Каменице и Новог Брда и Ранилуга и Великог и Малог Ропотва, сваког српског места на Косову и Метохији", рекао је председник Вучић.

Рекао је да се велики новац улаже у изградњу Центара за управљање отпадом, те да је већ дат новац и изграђени пречишћивачи, истичући да ће питање добијања воде и пречишћивача бити подигнуто, како је рекао, на највиши ниво и одмах да се решава.

"Имам  још једно обећање из 2017. године, гасовод, и страшно се нервирам због тога што ме лажу из Србијагаса да пет година нешто пројектују. Не може, вода је важнија, али и гас је важан јер ће нам доћи озбиљне фабрике", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, посао треба свим грађанима Србије, и Ромима и Албанцима и зато треба радити заједнички, а не, како је рекао, "у кафани једно, а када су паре у питању нешто друго". Напоменуо је да говори о онима који, како је рекао, сарађују са албанском мафијом, а критикују Србију. 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк