Вести

Вучић: Милош Јевремовић је оличење свих врлина

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је одликовање припаднику Жандармерије Милошу Јевремовићу, истакавши да је он оличење свих врлина које се очекују од људи који чувају државу.

"Своју дужност обавља часно и професионално. Наша земља, Република Србија, као и породица Милоша Јевремовића морају да буду поносни", поручио је председник Вучић на церемонији одликовања у Председништву.

Како је додао председник Вучић, Јевремовић је истовремено и херој и жртва у једној трагедији која није измакла ни Београду, а која је глобалног карактера и назива се тероризам.

"Та појава собом повлачи одређене консеквенце какве раније у претходним вековима није. Ти људи који проводе најтеже акте против сигурности и безбедности доживљавају себе као велике звезде. Човек који је извршио ово недело сличан је свим онима и из Сједињених Америчких Држава и широм Европе који мисле да тиме остављају неки већи и значајнији траг од трага обичног злочинца. И безумни који је само стрелом замало убио Милоша Јевремовића је то мислио. И сви они имају нешто заједничко. Мисле да су популарни, велики, звезде и кроз своје видеоклипове излажу планове", навео је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је зато потребно да у земљи имамо људе који су у стању да штите грађане Србије.

"За нас је веома важно да зауставимо промоцију насиља, од онога што видимо на улицама до онога што видимо на друштвеним мрежама. И то није лак задатак. Суочени са претњама свеопштег рата у данашњем свету, тероризмом, мораћемо даље да јачамо наше снаге безбедности", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да су примери људи попут Јевремовића они на које ће се Србија ослањати у тој тешкој и веома опасној и окрутној борби.

"Наши људи морају да буду присебни, стрпљиви, трпељиви, озбиљни, одговорни, веома добро обучени, изузетно професионални и они то могу да победе. Наш задатак је да Србија буде једна од најбезбеднијих земаља у свету, једна од најбезбеднијих земаља у Европи", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да тај задатак обухвата сигурност улица, људи и објеката.

"Зато је важно да и својом пажњом, да и својим односом улажемо у будућност ових људи, и њихових породица, а онда да од њих тражимо да изврше најтеже могуће задатке", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић захвалио је Јевремовићевој породици као и његовим командирима и командантима и свима у Министарству унутрашњих послова.

"Желим да се захвалим свима који су вас подржавали и који су бдели поред вашег кревета, не знајући како ће све да се заврши и бринули о вашем животу и знали колико сте велики посао урадили", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да добијање оваквог ордена представља додатну одговорност за Јевремовића.

"Ви више не представљате само себе и не представљате само Жандармерију, већ представљате и државу Србију у најважнијем смислу те речи", закључио је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је сазнао да ће породица Јевремовић добити принову.

"Павле и Касја добиће брата или сестру. Тако да је то још једна дивна вест за породицу, свакако и за целу нашу земљу", рекао је председник Вучић.

 

Жандарм Јевремовић: Храброст одраз снаге и подршке заједнице која стоји иза њега

Припадник Жандармерије Милош Јевремовић након што је примио Орден заслуга за одбрану и безбедност првог степена у Председништву Србије, рекао је да храброст долази у многим облицима, као и да признање које је добио носи дубоко значење, не само њему већ, како је навео, свим припадницима Жандармерије и Министарству унутрашњих послова (МУП).

"Храброст није само особина појединца, већ и одраз снаге и подршке заједнице која стоји иза њега", рекао је Јевремовић.

Јевремовић је захвалио породици, председнику државе, ресорном министру, својим колегама, лекарима и медицинским радницима који су били уз њега током опоравка и пружали му подршку.

"Храброст, пожртвованост и преданост су особине које ћу носити са собом и у будућности, настојећи да будем достојан овог признања. На крају желим да поручим свима да храброст долази у многим облицима и да сваки чин храбрости, ма колико се чинио малим, може да има огроман утицај. Храброст је у свакоме од нас и заједно можемо да градимо бољу и сигурнију будућност", закључио је Јевремовић.

 

У среду путујем у Лондон на састанак Европске политичке заједнице

Председник Вучић изјавио је да ће у среду отпутовати у Лондон где ће бити одржан састанак Европске политичке заједнице и додао да ће тамо имати билатералне разговоре са председницима и премијерима најзначајнијих европских земаља, међу којима са председником Француске и холандским премијером.

"Интересантно је да се одиграва у исто време када је избор највиших представника Европске уније, пре свега Европске комисије, али за нас прилика да разговарамо и са онима који су у Европској унији. Већ имам заказане билатерале са председницима и премијерима најзначајнијих европских земаља", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да ће први пут имати билатерални састанак, на оваквом самиту, а имао их је више, са новим холандским премијером, али и са француским председником и многим другима.

"Очекујем још важних састанака, важних сусрета ове недеље које не могу још да вам потврдим, јер није све утаначено. Као што сам већ рекао више пута, ми ћемо се трудити и борити да до краја лета, до почетка јесени поставимо ствари које ће значити убрзани развој, даљи напредак Србије", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић најавио је да за десетак дана очекује и званичан почетак производње новог возила у Крагујевцу што је велика вест за нашу привреду и БДП.

"Као што смо имали два дана у Египту, сад се припремамо за Европску политичку заједницу. Биће много, много важних, вероватно неки од најзначајнијих састанака после тога. Па затим имамо велика отварања, дакле камене темељце од отварања аеродрома у Нишу, камене темељце за Аристон у Нишу. Све су то ствари које ће се овде дешавати у наредних десет дана. Много великих и важних вести, много тешког и напорног рада, али ја сам срећан што је то тако", подвукао је председник Вучић.

 

Очекивана кампања из региона, обистинило се све што сам рекао

Председник Вучић рекао је да га не изненађују напади из региона и да се само два сата након његове конференције за медије 12. јула обистинило све оно што је говорио и о чему је писао на табли.

"Очекивана кампања, све о чему сам говорио, што сам описао и написао. Могли сте да видите истинитост сваке тврдње два сата након моје конференције. Буквално као по команди, све су урадили онако како сам описао. Све - и у Сарајеву, Подгорици, Загребу, Приштини. Неће се то променити. Немам проблем са тим да будем громобран за све врсте удара на нашу земљу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да се Србија не спомиње ни у једној пресуди о геноциду у Сребреници и додао да две године слуша лажи о томе које долазе из региона.

На питање о сукобима појединих чланова Српске напредне странке, председник Вучић напоменуо је да о томе може да говори само као члан странке на састанцима страначких органа.

"Не могу да говорим о томе као члан странке, могу на форумима странке. За мене је недопустиво да се јавно говори о породичним и страначким темама. Никада нисам био одушевљен онима који мисле да су много важни да износе такве ствари у јавности", навео је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да Српска напредна странка на данашњи дан има 51 одсто подршке као самостална партија.

На питање да прокоментарише изјаву председника Странке слободе и правде (ССП) Драгана Ђиласа да литијум није српска нафта нити да то може да буде, председник Вучић рекао је да је блиски Ђиласов сарадник продао земљиште Рио Тинту за 717.000 евра.

"Ја своје ставове нисам мењао. Није човек магарац да се не мења, али ако се нисте променили од 2006. године када сте довели Рио Тинто и дали му право не само на истраживања, већ и експлоатацију, а 2017. и 2021. године рекли да је то велика шанса и прилика, а онда две године касније када вам се учини да би то могло да вас врати у игру, и при свему томе ваш први на листи у Лозници продао земљиште Рио Тинту, ваш секретар продао Рио Тинту за 717.000 евра то земљиште, и ви да нам око тога држите придике, нема никаквог смисла. Ја мислим да је то велика прилика за Србију", рекао је председник Вучић.

На питање Н1 где је граница између слободе изражавања и угрожавања политичких лидера, у контексту атентата на кандидата за америчке председничке изборе Доналда Трампа, председник Вучић рекао је да постоји јасна граница, али да опозициони медији то не виде.

"Када неко у вашем програму мени опсује мајку, не можете да кажете да је то слобода изражавања. Није нормално да када неко каже да би ми децу туширао уранијумом, да кажете да је тај угрожен", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да су демонстрације опозиције након напада на Борка Стефановића трајале седам, осам месеци, иако су нападачи ухапшени и врх власти је напад осудио.

Председник Вучић рекао је да је тада опозиција наводила да неће да живи у атмосфери насиља, те је упитао да ли "хоће да живе у Америци где се врши атентат на најзначајнијег кандидата за изборе за председника".

"Граница постоји али, што се тиче мене, никакве законске санкције нисте трпели нити ћете", рекао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк