Вести

Вучић: Млекара "Лазар" у Блацу има одличне производе

Председник Републике Србије Александар Вучић посетио је у Блацу приватну млекару "Лазар", која половину својих производа извози на тржишта у региону, Европску унију, Русију, Швајцарску, а одскоро и у Јордан.

Млекара "Лазар" основана је 1998. године, а према речима финансијског директора Миленка Тановића, дневно прераде чак 85.000 литара млека.

Млекара "Лазар" на сопственој фарми има 1.200 крава за које обезбеђује храну са 1.000 хектара обрадиве земље, а засновала је и производњу вишања на 220 хектара.

У компанији је запослено 220 радника.

Власник "Лазара" Милан Видојевић пренео је Вучићу да око 20-25 одсто извоза одлази у регион, углавном у Босну и Херцеговину, Црну Гору, Северну Македонију, а око 35 одсто у земље Европске уније.

Углавном извозе сиреве, кајмак, паприку у павлаци...

"Радимо једну робну марку за "Делез", два бренда за руско тржиште, а једну робну марку за швајцарско тржиште, коју радимо и као домаћи бренд", рекао је Видојевић.

Вучић им је поручио да треба да шире даље производњу и посебно извоз.

"Треба ови наши производи да буду и на турском и на албанском тржишту. Треба да заузмемо што је могуће више тржишта, имамо одличне производе", констатовао је Вучић.

Вучић их је упитао шта је најбољи производ, и добио одговор - паприка у павлаци.

Видојевић је рекао да се у млекари "Лазар" ради 365 дана у години, у три смене.

Видојевић је додао да фирма нема проблема са банкама, јер све обавезе држави измирује на време.

Видојевић је Вучићу рекао и да би требало подићи премије за млеко, што је потреба свих млекара, на шта је Вучић узвратио да то нису мала издвајања за државу, али да ће то бити учињено.

"Подићи ћемо премије за млеко. То сам обећао, а за прелевмане ћемо тек да видимо, јер то зависи и од Европске уније, ШП-а. Ово око премија сам обећао, то је добра вест за све млекаре", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк