Вести

Вучић: Много труда и наде улажемо у развој истока Србије

Председник Србије Александар Вучић поручио је да држава улаже много труда, али и много наде у развој истока Србије, како би се део људи из иностранства вратио у своју земљу, а за то су потребни путеви, инвестиције и фабрике.

Вучић је рекао да је данас први од 25-26 дана у којима ће обилазити инфраструктурне пројекте широм Србије.

"За људе овде у Тимочком крају је важно да улажемо велики новац, у пут Зајечар - Књажевац, који је важан за њих, али за Крагујевац, Београд, Нови Сад, за све који би желели да дођу на Стару планину, на исток Србије", рекао је Вучић и истакао да је држава платила и изградила индустријску зону у Зајечеру, јер жели да тамо буде отворен велики број радних места.

"Идеја је да око 2.500 овде ради. Ово је спас за Тимочки регион. Није то само још једна плата у породици, већ и новац за град, који ће имати веће приходе, за улагања у инфраструктуру, за своја околна села, без подршке централне владе", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је само у путеве које је данас обишао, уз пут Зајечар - Неготин, дужине 21 километар, који је у лошем стању, држава мора да уложи више од 2,2 милијарде динара, односно преко 20 милиона евра.

Фабрике неће тамо где нема инфраструктуре, додао је председник.

"Много труда и наде полажемо у развој истока Србије, да део људи из иностранства вратимо, да тај 'одлив' из последњих 30-40 година, преокренемо на нашу страну, да враћамо људе", рекао је Вучић.

 

Мени истиче мандат, али нисам сигуран да ће њихов доћи

Вучић је рекао да је одавно преболео све што је у људском смислу требало да преболи и да је схватио да "не можете превише људског да очекујете ни у политици, а ни код оних које сте сматрали саборцима".

Вучић је тако одговорио на питање новинара о прислушкивању, а упитан за опширнији коменатар, рекао је да му је "све то одвратно", те да су за њега ту две или три ствари интересантне.

"То је да су се неки радовали томе надајући се да ће моћи да покажу нешто ужасно и одвратно па да кажу да могу да победе своје политичке противнике. Не морају да се радују превише. Мени истиче ускоро мандат, али нисам сигуран да ће њихов да дође", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да су неки од лидера бивше власти предлагали да се емитује 1.500, односно сада већ 1.800 разговора који су прислушкивани.

„Замислите да су они на власти како би преслушавали свакога од вас и пуштали то по телевизијама. То говори на шта би држава личила", рекао је Вучић и нагласио да су му много већи неки други проблеми, односно то како су неки људи гинули, а да су били на мерама надзора или праћење.

"За мене је важно да надлжени државни органи раде свој посао без сметњи", нагласио је Вучић.

 

Нисам ни поменуо локалне изборе у Зајечару

Вучић је рекао да у Зајечару није ни улазио и није говорио о локалним изборима и слао било какве предизборне поруке, иако би волео да Српска напредна странка оствари бољи резултат у Зајечару него прошли пут.

На питање зашто је баш изабрао Зајечар за почетак обиласка изградње важних инфраструктурних пројекта и да ли је његова посета у вези са предстојећим локалним изборима у Зајечару, Вучић је рекао да није говорио ни о каквим политичким предизборним порукама уочи локалних избора, нити је помињао те изборе.

Вучић је, међутим, навео да би волео да резултат Српске напредне странке у Зајечару буде позитаван и подсетио да су напредњаци на прошлим локалним изборима у Зајечару освојили 36 или 37 одсто.

Вучић је најавио да ће сутра посетити Ваљево, а тамо нема избора, а за три дана и Чортановце и Стару Пазову.

"Можда смислимо и тамо неке изборе", рекао је Вучић и навео да не може ништа да се уради за два или три дана и да људи треба да виде шта се урадило за неколико месеци и годину дана.

Након обиласка радова на изградњи путне инфраструктуре у Зајечару, Вучић је рекао да је био сигуран да ће људи са Н1 бити одушевљени тиме што градимо путевима које они, које промовише та телевизија, нису ни посетили, ни видели на мапи, а камоли почели нешто да граде.

"Најбоље би било да ништа никад не радим", рекао је Вучић и поручио да је желео да подигне исток Србије, и у том смислу навео да је више пута молио и састајао се са људима из компаније Аптив да дођу у Зајечар.

 

Нисам антиваксер, ускоро ћу примити вакцину

Вучић је најавио да ће у наредних неколико дана примити вакцину против корона вируса и да у кампању вакцинације по Србији креће крајем марта или почетком априла.

Вучић је рекао да ће вакцину примити на истоку или југу Србије, у Мерошини, Жагубици или у неком другом месту и да ће снимити како прима вакцину.

Вучић је рекао да је чуо да постоје неки људи који за њега кажу да је можда антиваксер и на то поручио да ће се вакцинисати.

"Снимићу то да сви могу да виде, ако не снимим рекли би да лажем. У вакцини лежи спас", поручио је Вучић и навео да они који говоре против вакцине говоре против своје земље и свог народа.

"У сваком случају, вакцина је живот и вакцина је спас", нагласио је Вучић.

Вучић је навео да ће обићи исток и југ Србије, јер је ту најмањи број људи примио вакцину.

Вучић је рекао да је само у једном случају на почетку вакцинације било проблема, а да у даљем току није било никаквих озбиљнијих проблема.

 

Нико не сме да прети новинарима

Новинари се морају поштовати и нико не сме да им прети, поручио је Вучић, наводећи да тај апел упућује пре свега представницима власти, јер код оних са Маурицијуса и из Хонгконга нема на шта да апелује.

Упитан да прокоментарише бахато понашање Драгана Ђиласа према новинарима на конференцији за медије у суботу, Вучић је рекао да су они извели нешто како би преварили новинаре и како би се говорило о томе, а не о рачунима на Маурицијусу, Хонгконгу, Швајцарској.

Вучић је оценио да већину представника бившег режима чине бахати и осиони људи, који су се бахато борили за власт, али да је суштинско питање у томе одакле им новац.

"Одакле им новац, наш новац, и да ли су плаћени сви порези. А што се се тиче бахатости навикли сте, они могу да раде шта хоће", рекао је Вучић, подсећају и да су тукли колегиницу са Пинка, а да нико из међународне заједнице није реаговао.

Вучић је рекао и да би пре свега од свих људи из власти тражио да поштују новинаре.

"Имате право да одговорите, како новинарима Крика тако и другима, да кажете да не говоре истину, да су лицемери, али немате право да претите и износите личне увреде", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да тако апелује на озбиљне људе, а код ових, како каже, случајева са Маурицијуса и Хохгконга, нема на шта да апелује.

 

Са Аптивом у Зајечару подижемо исток, нових 2.500 радних места

Вучић је најавио да ће ирска компанија Аптив, један од светских лидера у производњи електричних инсталација за путничка возила, почети да гради фабрику у Зајечару у септембру или октобру, која ће бити завршена до децембра 2022. и до када запослити 2.500 радника.

"Аптив већ сада запошљава 250 људи и запослиће до јуна још око 250 радника и онда ће кренути у бранфилд објекту да раде. А, нова фабика креће са изградњом у септембру или најкасније у октобру", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да ће запошљавање 2.500 људи у тој фабрици бити од кључног значаја за подизање Зајечара и истока Србије.

"То је оно што мења слику. Када други инвеститори виде да је Аптив дошао и они ће доћи у индустријску зону", навео је председник.

Вучић додаје да ће индустријска зона бити опремљена добром инфраструктуром и да ће долазак нових компанија пуно значити не само за Зајечар, већ и Бољевац, Неготин и Књажевац односно цео Тимочки округ.

"То су добре вести. Са Аптивом већ имамо добро искуство, отварали смо са њима прву или другу фабрику у Новом Саду после 40 година, као и у Лесковцу".

Вучић напомиње да је дуго трајала борба за привлачење Аптива у Зајечар, пошто је та компанија хтела да гради фабрику у неком другом месту.

"Али, ми смо инсистирали на Зајечару да би оживели исток Србије, да би удахнули живот истоку. То је за нас било важно", закључио је Вучић.

 

Нисам важан ја, већ да њихова пљачка добије епилог

Вучић је рекао да су његовим политичким противницима сада постали најозбиљнији они из Српске напредне странке за које мисле да нешто могу да ураде против њега, па сада тако говоре и о Небојши Стефановићу.

"Али, није овде питање да ли сам ја готов или не, него хоће ли њихово лицемерје, измишљотине и пљачка добити епилог или не", рекао је Вучић.

Вучић је приметио да су из Српске напредне странке сви озбиљни, а када је он у питању, рекао је да је близу краја мандата и да не морају да се муче.

"Сада је и Небојша, кога су до скоро звали слина, постао најбољи на свету, јер се надају да би нешто могао да уради против мене. Наравно да је озбиљан, али не морају да се муче против мене", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је толико тога урађено против њега, толико милиона сати потрошено на тајкунским телевизијама, да је, како иронично примећује, "одавно готов".

"Њима су озбиљни само они за које помисле да би могли нешто да ураде против мене, тако им и онај кога су до јуче оптуживали да је педофил, постане најчешћи гост. До јуче су оптуживали и друге, па су сад постали сведоци не знам чега", рекао је Вучић.

Вучић поручује да "није овде питање да ли је он готов или не, него хоће ли њихово лицемерје, измишљотине и пљачка добити епилог’’.

"Што се мене тиче, није важно. Ко год да настави мораће да гради и путеве и пруге и неће смети да пљачка Србију. Неће смети да има рачуне на Маурицијусу, а видите којим се они све триковима служе, али се сви праве наивни", закључио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк