Вести

Вучић: Мој посао је да будем председник свих грађана

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је да ће разговарати са свим политичким факторима у Србији који хоће да разговарају, али да никога неће ништа да моли.

"Имаћу нешто мање обавеза јер више нисам председник Српске напредне странке, али ћу бити посвећен и даље напретку Српске напредне странке и консултовати се са Вучевићем. Али, пре свега ћу и приоритетно бити посвећен напретку Србије и разговарати са свим политичким факторима, са онима који хоће да разговарају, а са онима који неће, ја ту да помогнем не могу. И да молим било кога за било шта - нећу", рекао је председник Вучић.

Рекао је да је његов посао да буде председник свих грађана, што је био и до сада и да се нада да је успевао у томе.

"Трудићу се да будем неко ко ће да мери правично за све политичке актере, али Српска напредна странка је у мом срцу, ја сам њен члан и подржаваћу Српску напредну странку", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је та странка донела огромне и револуционарне промене, напредак у свим сферама друштвеног живота, у готово немогућим условима.

Рекао је да ту мисли и на сталне нападе различитих режима на Косову и Метохији на Србе, а посебно Куртијевог режима, као и да је било 85 земаља које су признале независност тзв. "Косова", док је власт под вођством Српске напредне странке успела у томе да 27 или 28 земаља повуку признање.

Председник Вучић нагласио је да је Србија била 2012. године најлошија по стопи раста у региону, док сада има експлозивни раст и има стопу незапослености од свега девет одсто и додао да се минимална плата повећала са око 15.000 на 40.000 динара, курс се не мења.

Председник Вучић честитао је (председнику Републике Турске Реџеп Тајип) Ердогану на победи и истакао да је он искрени пријатељ Србије, иако се не слажу по питању Косова и Метохије.

"Видите, неки могу и после 20 година да побеђују на изборима, ако су добро радили за свој народ", додао је председник Вучић.

На питање како коментарише то што је опозиција говорила да обмањује јавност када је најављивао да ће се повући са места председника Српске напредне странке, рекао је да нису веровали, јер су увек полазили од себе.

"Једном сам рекао да ме они, овакви какви су, неће победити на политичкој сцени и да ћу се сам повући када будем разумео да је довољно и доста и када будем  схватио да немам више оне енергије и снаге коју сам имао као до пре годину или више година, када будем оценио да је то немогуће, онда ћу сам да се склоним, али они ме неће победити. И тако ће да буде, као и ово што сам рекао да ће да буде и то сам и урадио", навео је председник Вучић.

Додао је да је то озбиљан демократски процес и да желе да покажу да ствари у нашој земљи не зависе од једног човека.

"Да остављамо простор млађима и другима и да покажу своје знање и енергију", рекао је председник Вучић. 

 

Најтежа ситуација на Косову и Метохији тек предстоји

Председник Вучић изјавио је да најтежа ситуација око Косова и Метохије тек предстоји, нешто што, како је рекао, до сада нисмо видели и нисмо могли да сањамо да ће да се догоди.

"И све захваљујући провокативним акцијама и ужасно неодговорном понашању Аљбина Куртија. Плашим се опште несигурности, нестабилности, плашим се чак и великих сукоба, јер знам да Срби ово да трпе не могу, а знам да овај други који је све изазвао, ни за живу главу не жели да се повуче, јер чезне и машта да буде неки Зеленски", рекао је председник Вучић.

Рекао је да, када је то говорио, људи нису веровали и да су мислили да је то "обавезни бирократски део" који политичари испричају, не разумевајући да се овог пута дешава нешто много озбиљније.

"Ја сам вечерас од неколико амбасадора и европских представника добио поруке које говоре да су веома забринути због сутрашњих догађаја, прексутрашњих, питали су ме шта мислим, рекао сам да сам једнако забринут и много више зато што је у питању наш народ", додао је председник Вучић.

Како је рекао, Срби неће да седе скрштених руку, Срби ће свакако да протестују, да траже своје зграде назад, које су узурпиране и које им је режим Аљбина Куртија отео уз бруталну примену полицијске силе.

"Наредних дана у уторак и среду имаћу састанке и са Емануелом Макроном у Братислави, са свим регионалним лидерима и Мирославом Лајчаком, а 1. јуна идем у Кишњев, тада је Европска политичка заједница, велико заседање, биће 46 европских лидера", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће и у Молдавији имати више састанака, те да ће се састати и са чешким премијером, можда и са председником Црне Горе Јаковом Милатовићем.

 

Спреман сам на дијалог, али нећу испунити захтев да сменим Гашића

Председник Вучић изјавио је да је спреман на дијалог са представницима опозиције, али не и да испуњава нечије хирове и зато је поручио да један захтев никада неће бити испуњен, а то је да министар унутрашњих послова у Влади Републике Србије Братислав Гашић буде смењен.

"Рекао сам да сам спреман на дијалог, да разговарамо, али никада им неће бити испуњен захтев за смену Братислава Гашића. То је бесмислен захтев, све убице је ухапсио, нисмо ту да испуњавамо нечије хирове. Да разговарамо и да се договарамо, зато смо ту", рекао је председник Вучић.

Такође, рекао је да опозицију не интересују ти захтеви, да желе само да испоруче фреквенцију једном тајкуну.

"Да ли су рекли хвала што сте укинули ријалити, нису били заинтересовани, а нису ни за РЕМ ни за Ружића, већ да тајкуну Шолаку испоруче националну фреквенцију, сви раде за једног тајкуна и то им је само посао", рекао је председник Вучић.

 

На скупу "Србија наде" могли су се чути позиви на дијалог и разговор

Говорећи о скупу "Србија наде"., који је био одржан у петак, 26. маја, од петка, председник Вучић је рекао данас да је на том скупу било могуће чути позиве на дијалог и разговор.

"Прихватио сам многе од иницијатива, отварам врата разговорима, али то их не занима", рекао је председник Вучић.

На питање зашто поједини медији наводе да је Србија подељено друштво, председник Вучић је оценио да је тога "увек било" у Србији.

''Говорило се да је тако било у време Слободана Милошевића, ето, њега смо ухапсили, јуначки га испоручили на Видовдан, а последице тога биле су катанчење фабрика, уништење домаћина и села, остављање људи без посла. Имали смо и Ђинђића, говорило се да никада ни тада није било подељеније, а онда је Ђинђић убијен. А онда, приче о томе како да се спасимо од злих радикала који би да врате земљу у деведесете... Када подела у Србији није било? То је ваљда демократија?'', рекао је председник Вучић.

Оценио је да у Србији друштво није подељено на две исте половине.

"Код нас није 50 према 50, то је код нас око 62 према 36, плус они неважећи листићи. Нисам сигуран да политичке партије, на пример оне Павла Грбовића, можете у исти кош са оним Војислава Шешеља'', рекао је председник Вучић.

Додао је да подела није изражена, колико то јесте, како је оценио, мржња.

 

Позивам на дијалог, никада нећу потписати прелазну владу

Председник Вучић рекао је да позива политичке противнике на дијалог, али да не пристаје на политичке уцене и да никада неће потписати прелазну владу.

Рекао је да се помирио са судбином још 2014. године, када је постао премијер, јер су у Србији они који су је највише задужили, или протерани или убијени.

"Ја сам спреман да платим сваку врсту цене, али нећу да пристанем на уцене. Ја позивам на дијалог, али не молим за себе ништа, јер у иностранству немам ни кућу ни бродове. У земљи шта имам сви знају, а ускоро ћу да купим плац на истоку Србије, са погледом на Дунав", рекао је председник Вучић.

Рекао је да је спреман да помогне онима који кажу да ће да иду да га убију или избаце са (власти) оставком и да се иде на референдум да се народ изјасни.

"Можете и да ме убијете, али нећу потписати прелазну владу никада. А да ме убијете - подигли сте ме у небеса за сва времена, да се прича о ономе што сам урадио у подизању Србије", поручио је председник Вучић истичући да другачије без избора добију нешто, не могу.

Поручио је да зато људи треба да буду мирни, а где год су постојале прелазне владе, руководио је страни фактор и те земље су уништене за дуги низ година.

"То је директно разарање Србије, да учествујем у разарању Србије јер ми неко прети на улици или то чине странци, издржао сам и милион пута притиске око Косова и Метохије. Ја живим шта ће да пише у уџбеницима, а не за сутра или прекосутра", рекао је председник Вучић.

Рекао је и да неко мора да брани Србију, и да он зато иде у Братиславу, јер не може да пусти Аљбина Куртија да иде тамо и лаже, да не може да пусти Србију на ветрометини, а не да се бави тиме како ће да побеђује Срђана Миливојевића или Здравка Поноша.

На питање да су неки чланови последњих дана напустили СНС, председник Вучић је рекао да је странка жив организам.

"Отишло је много и дошло још више", рекао је председник Вучић и упитао да ли (Драган) Шормаз, (Станислава) Пак (Станковић) и Зорана Михајловић могу да се упореде са (Јанком) Типсаревићем, (Рашом) Радовановићем, (Дејаном) Томашевићем.

На питање да прокоментарише одлазак Драгана Шормаза, председник Вучић је навео да је тражио да буде државни секретар и да му је рекао да ће видети.

Поводом одласка Станиславе Пак упитао је када ју је неко последњи пут видео, а поводом одласка Зоране Михајловић додао је да се знало да ће да оде чим не буде више министарка.

Додао је да постоји тиха и пристојна Србија која не мора никога да мрзи и руши, за разлику од неких који толико мрзе, који мисле да нико није за њих, а није скоро нико.

"Они беже од људи на протесту, јер има много људи који су изашли због других ствари на улицу, код нас и ако има грешака, нема тог типа расистичких увреда према народу, али разговорима можемо проблеме да решавамо", рекао је председник Вучић.

Осврћући се на наводе у хрватским медијима, рекао је и да то много више говори о њима, а не о нама и пристојном и нормалном свету.

"Ја сам толико миран и увек сам најмирнији у кризним ситуацијама. Дао сам све од себе", рекао је председник Вучић.

 

Нисам уплашен, многе нису успели да уплаше, али неке јесу

Председник Вучић изјавио је да претње "износе најгоре кукавице" и да њега нису уплашили.

На питање да ли га плаше изјаве појединих јавних личности о "јурњави по улицама", председник Вучић рекао је је за ТВ Пинк да га више брину они којима је требало шест или седам година да студирају на универзитету.

''Поносан сам што многе људе нису успели да уплаше. Неки имају своје пословне интересе, који стално гледају како да увек буде: "Добар дан чаршијо, на све четири стране", који имају своје приватне интересе, па њих и могу да уплаше", рекао је председник Вучић.

Оценио је да је "слично било" и са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом.

"Изгубио је Истанбул, па су рекли, ево, готов је. А ево, сад ће да влада још колико година", рекао је председник Вучић.

Навео је да је потребно бити присебан, прибран и одважан.

''Треба разумети шта су потребе државе. Она није играчка, како они то замишљају, већ морате озбиљно о томе да размишљате'', рекао је председник Вучић.

 

Карић лајковао протесте, он од мене лошу реч неће чути никад

Председник Вучић изјавио је да је Богољуб Карић лајковао протесте, али да он о њему неће ништа лоше да говори.

На питање зашто је Карић данас тема у медијима, председник Вучић је рекао:

"Зато што је лајковао протесте наших политичких противника, што је Шормаз мање важан или Зорана Михајловић, ја мислим да је важнији. Ја сам био код њега кући два пута у Минску, у кући у Београду једном. Ја да говорим лоше о њему нећу, он је мени све рекао о себи и оном што је урадио и све најбоље желим њему и његовој породици".

Председник Вучић истакао је да Карић није његов пријатељ иако му жели све најбоље.

"Пријатељи нисмо, нити ћемо бити, желим му много успеха и сваку врсту свега што могу да помогнем у животу што се посла тиче, ако могу да помогнем у складу са законом, увек ћу то да учиним. То је све што имам да кажем. Од мене, лошу реч неће чути никада", навео је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је сигуран да Карићу ништа не дугује.

"Што се тиче других људи, у тешким временима увек постоје људи и увек су то први они којима много учините у животу", рекао је председник Вучић.

На питање, "да ли очекује наставак одласка добрих пријатеља", председник Вучић је рекао да му то нису добри пријатељи.

"Имам веома мало добрих пријатеља и никада ме ниједан од њих неће напустити. Што се политике тиче, после три месеца напустило ме више пријатеља откада смо дошли на власт него у 10 година после, зато што нису били задовољни местима које су добили и не знам шта, али држава није играчка и важнија је од пријатеља", нагласио је председник Вучић.

Рекао је и да Слободан Милошевић није имао добро мишљење о Карићу, јер је Карић на неким протестима мислио да је Милошевић готов, због чега му је у једном разговору рекао:

"Вучићу да знаш, кад год помислиш било шта добро, само знај да је реч о најгорем човеку на свету".

Председник Вучић је рекао да се не слаже са тим.

"Ја то не могу да кажем и нећу да кажем, али Милошевић јесте то рекао, баш ове речи у мом присуству", додао је председник Вучић.

Рекао је и да му је Милошевић у разговору, такође, говорио о свом анимозитету према таксистима и адвокатима, и да му је у једном тренутку и то рекао за Карића.

 

Мета протеста нисам ја, већ Србија, подршка из Загреба и Приштине то потврђује

Председник Вучић изјавио је да мета протеста није он, већ Србија и да се то види у подршци које демонстрације имају у Загребу, Приштини и неким другим градовима региона.

"Загреб, део политичког Сарајева, део политичке Подгорице и Приштина желе по сваку цену да дође до промене власти у Србији. Не раде они то због Александра Вучића. Нисам ја мета. Мета је Србија у правом смислу те речи", рекао је председник Вучић.

Председник је зато упитао - шта мислите због чега је неко у Загребу или у Приштини заинтересован да у Србији дође до свргавања власти на протестима?

Зашто је то њима у интересу, зато што је Србија лоша, да би Приштина и Загреб желели финију, бољу, лепшу и успешнију Србију. Верујете ли у то? То би њима била само она Србија која неће да штити свој народ на Косову и Метохији или која не би била регионално конкурентна, једнако слаба као у време Бориса Тадића да представља регионалну крпу која ће се свуда извињавати и да буде последња економска рупа на свирали Западног Балкана", рекао је Вучић и поручио да та смена власти може да дође само након победе на изборима.

Председник је указао да ће се наставити притисак и од споља због Косова и Метохије и независне политике Србије.

Због тога ће желети да ме ослабе, навео је председник Вучић.

"Радиће све што је потребно да би могли да припремају за будућа времена неке друге, који би служили њиховим интересима," рекао је председник.

"Знају да није лако да ме победе, јер политичари у овој земљи нису велике популарности и способности, али ће да раде после тога све што је потребно, да припремају неке друге да служе њиховим интересима," рекао је он и нагласио да му није лако да гледа да неко организује политичке протесте због ужасне трагедије.

Додао је да не мисли да је то фер, али да разуме грађане зашто реагују, јер би и он између осталог тако реаговао.

Изразио је жаљење што је опозиција имала различите захтеве, али ниједан везан за децу.

Подсетио је да је држава прикупила већ више од 50.000 комада оружја и позвао грађане да не забораве да је рок 8. јун.

Нагласио је да ће политичари који су организовали протест у тренутку када су се десила два велика злочина, ући у анале бешчашћа.

Председник је додао да се тако нешто није десило нигде у свету и да се такве ствари не користе у политичке сврхе, што се видело и у Немачкој када је тинејџер у гимназији убио 19 људи.

Ово је озбиљан преседан који ће сви у будућности користити и уз овакво стање рада страних обавештајних служби у Србији, неопходно је уложити много напора да бисте очували какву - такву стабилност, рекао је Вучић и додао да га то брине за будућност.

 

Никада нећу устукнути пред насилницима

Председник Вучић поручио је да никада неће "устукнути пред насилницима", да се није уплашио, да није побегао и да то никада неће учинити.

"Никада нећу да устукнем пред насилницима и никада их се нећу уплашити, нисам се уплашио ни када су опколили Председништво и када су упадали са тестерама у РТС, и када су долазили њих петорица да ме туку, ја сам изашао пред њих петорицу и нису ме тукли. Када сте спремни да дате свој живот за отаџбину у сваком тренутку и да размишљате само о томе шта ће писати сутра, онда немате никакав проблем, ја немам баш никакав проблем", рекао је председник Вучић.

Коментаришући оптужбе глумца Николе Којо да је председник "украо наду и срећу", председник Вучић је рекао да је министарка културе у Влади Републике Србије Маја Гојковић тим поводом написала најбоље саопштење у коме није, како се говори, напала глумца, већ је изнела податке.

"Она је навела цифре и податке - негде око сто пута више се данас улаже у филмску индустрију и индустрију серија него тада, него пре 10 година у време режима који су они помагали и подржавали. То су чињенице. Можете ви то да волите или да не волите", рекао је председник Вучић.

Поводом оптужби да се за то издвајају "народне паре", председник Вучић рекао је "да то јесу народне паре" и упитао зашто тада нису говорили да су то "народне паре".

"Немојте да говорите како је нешто неуспешно, зато што држава Србија данас улаже многоструко више, ради многоструко боље и успева да то направи, а то може само када има више фабрика, бољу економију и када се боље, одговорније, поштеније и успешније и умешније понаша", рекао је, поред осталог, председник Вучић.

Председник Вучић додао је да неки људи морају да воде рачуна и да знају да ли је у питању диктаторски режим, јер ако јесте, како је рекао, "онда од диктатора колико год да су народне паре - то не узимате".

"А нисам још чуо да постоје диктатори који финансирају и оне који су против њих. Јесу и њихове и наше паре, али и паре говеда и оваца, свих нас, и то мало више наше и говеда и оваца, фекалија како нас називају, из тора и како нас све већ називају. Па када користите те паре говеда и оваца, и фекалија, и свих осталих, онда бар мало поштовања према говедима и овцама покажите", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић поновио је да су организатори протеста на улици имали четири захтева и да је оставка министра просвете Бранка Ружића као један од захтева испуњен, као и захтев за укидање ријалити програма, и нагласио да ће за трећи захтев који се тиче РЕМ-а моћи да се разговара, а да четврти захтев - оставка министра унутрашњих послова Братислава Гашића, неће бити испуњен.

На питање шта се десило са захтевом за оставке људи са РТС, председник је рекао да тај захтев није ни постојао, али да није проблем и да га потпише.

"То нису тражили и никада није био званични захтев. Што се тога тиче потписаћу им. Никакав проблем немам, пошто ја мислим да је РТС постао, а бићу блажи као председник, веома пристрасан на њихову страну и то је најблаже што могу да кажем. Тако да нисам разумео што су протестовали. Замислите захтев хоћу да уђем у ТВ и да се обратим једном, а они их укључују пет пута у току дневника. Да вам кажем, то још само у Северној Кореји има да вам се укључују у РТС-у, у државном медију, уз сво поштовање према Северној Кореји, то још само тамо има", рекао је председник Вучић.

Рекао је и да људи који протестују имају много разлога и за политичко незадовољство. 

"Шта мислите зашто су људи били незадовољни 2014. године и 2016. године, 2017. године, 2019.  године, 2020.  године. у време короне, шта мислите што су упали у Скупштину зато што смо хтели да пооштримо мере, пре тога су хтели да упадну у Скупштину јер су им биле благе мере. Имате увек једну широку лепезу људи посебно у Београду, посебно оних који су изгубили привилегије 2012. године који су сваки пут незадовојни и само траже нови разлог да буду незадовољни. Имате, ту су се скупиле све структуре - какве везе има Младен Обрадовић и Наим Лео Бешири? И заједно Срђан Ного и Лео Бешири протестују, и сад ме питајте око чега они заједно протестују?", рекао је председник Вучић.

Политичари позивају своје присталице да дођу на протест, додаје председник Вучић и додаје да што се тиче оних који нису ту ни због једне политичке странке, они имају различите разлоге за незадовољство.

"Људи имају лична и политичка незадовољства, незадовољни нашим радом мисле да може боље, мисле да је могуће другачије, то је њихово право. Морамо да разговарамо да видимо чиме су тачно незадовољни и како да то решавамо. То је најчистије и најнормалније. Демократски принципи морају да се поштују, зна се како се власт осваја на изборима и ту нема никакве филозофије и то се неће променити у овој земљи", рекао је председник Вучић и истакао да се не плаши никога, посебно не претњи затвором. 

"И из затвора бих вас побеђивао, и из гроба бих вас побеђивао. Јер ја имам идеју и идеологију која се зове Србија, програм и политичке принципе, за разлику од њих који никакве политичке принципе немају. Какве везе имају Наим Лео Бешири и Бошко Обрадовић? Лепо им да буду заједно. Око чега су се сагласили - да сам ја убио децу, око чега? Видите да ја не бежим од таквих ствари да говорим на најтежи могући начин и о последицама по себе и о свему другом. И говорим кроз осмех зато што ми се тако може, јер сам ја тако одлучио да будем слободан и не зависим од уцена, од претњи, ни споља, ни изнутра", рекао је председник Вучић.

 

Протесте организује опозиција, да се не правимо наивни

Председник Вучић изјавио је да протесте "Србија против насиља" званично организује опозиција, која и пријављује скупове, додајући да то није никаква тајна.

"Пише у пријавама скупова. Људи мисле да је то народни протест. Није. То је њихов протест. Мислим да је добро да се зна ко је организатор. Да се не правимо наивни, потписали су да су они организатори - Срђан Миливојевић, Мариника Тепић, онај понављач из Трстеника, неки из Не давимо Београд, Зеленовић", рекао је председник Вучић.

Додао је да треба да кажу да су протести против Вучића и власти, а не да говоре да су против насиља.

"Немојте да говорите да је против насиља кад имате све насилнике тамо. Велимир Илић против насиља? Онај Бошковић новинар што је изубијао жену против насиља? Бјелогрлић против насиља? Срђан Ного против насиља? Је л' су за приватно насиље да пребијају кога стигну, а нису за друштвено насиље? Своје политичке опоненте називају свињама, овцама, говедима, сендвичарима, безубима, и да ће све у логор да нас стрпају, и то не производи поделе него је то тако?", упитао је председник Вучић.

Како је додао, "извињава се што се не плаши да им каже то у лице".

Рекао је и да је било много људи, мање него на прошлом протесту, али да јесте много све да их је и дупло мање.

Коментаришући интересовање хрватских медија за протесте у Београду, председник Вучић је рекао да се видела њихова опседнутост Александром Вучићем.

"Уопште не игноришем протесте, људи добродошли сте да разговарамо,  да видимо како да решимо проблеме, на силу неће моћи. Нећу да вам потписујем прелазне владе јер нећу да уништим своју земљу, нећу да учествујем у новим Мајданима, мој посао је да штитим Србију", рекао је председник Вучић.

Говорећи о изјави Радомира Лазовића из Не давимо Београд, који је рекао да је "Србија спремна да се ослободи Вучића и Русије", председник Вучић је рекао да је Србија слободна земља, "није руска губернија била, нити ће бити, као ни америчка ни европска".

"Ја сам разумео да се и због овог протестује, добро је да људи то знају", навео је председник Вучић.

Приметио је да током кампање нико није био за санкције, а сад су за то да се уводе санкције против Русије.

Председник Вучић је истакао да је Србија годину и четири месеца издржала са својом политиком упркос најтежим притисцима.

 

Хвала народу и целој Србији на подршци ових 11 година

Председник Вучић захвалио је вечерас "народу и целој Србији" на подршци у последњих 11 година.

Председник Вучић поздравио је Србе који живе на Косову и Метохији и рекао да ће они увек иза себе имати државу Србију.

"Они чувају нашу отаџбину. Знам колико им је тешко, и јуче и данас, колико је тешко када неко скида нашу заставу. Само их молим да не наседају на провокације Приштине. Знам да ће све то бити много тешко, али нека знају, да шта год буде, како год да неко у свету реагује, они ће имати своју државу иза себе", закључио је председник Вучић.

Председник Вучић је, након укључења гледалаца, рекао да коментаре о сендвичима и опозициону кованицу "сендвичари" треба схватити као шалу.

"Иде лето, направићемо ускоро мајице на којима ће писати "Сви ми сендвичари". Прихватићемо то као шалу. Ја волим сендвиче, шта им фали? То није скупо, кад дете крене у школу, дате му сендвич", рекао је председник Вучић.

Навео је да је то нешто што једе обичан народ.

"Шта други једу? Јастоге и кавијаре, па им ово смета?", рекао је председник Вучић.

 

Када дођу тешка времена, нема много спремних да се одупру притисцима

Председник Вучић изјавио је да када дођу тешка времена нема много људи који су спремни да се одупру притисцима, као и да тада најбоље препознате ко вам је пријатељ.

"И тада видите и најбоље препознате људе, али сам позитивно изненађен и нисам очекивао да ће у свим овим условима жестоког притиска споља, ангажовања бројних агенција у том хибридном рату против Србије, сламању и смањивању снаге Србије, да не би могла да се одупре чак и војним притисцима на Косову и Метохији, а да не причам о томе шта раде изнутра кроз безброј група - једни каче петокраку, други носе Љотићеве униформе... Никаквог заједничког именитеља нема, осим мржње према мени", рекао је председник Вучић.

Поручио је "да ће и даље да буде громобран за све добре људе у овој земљи и за све људе који размишљају о Србији".

"Запамтите моје речи, за 10, 15 и 20 година, видећете како ће историја да суди о делима, а мораће да суди кроз чињенице и бројке, што је најважније", додао је председник Вучић.

Председник Вучић је то рекао коментаришући видео снимак "Има једна прича о орлу и вранама" који је објавио на Инстаграму, а у којем се као поука наводи да треба гледати само напред.

"Има једна прича о орлу и вранама. Каже, кад њега вране нападну, он лети толико високо, не брани се никако. Тако да оне саме отпадну, јер оне не могу достићи његову висину. Поука ове приче, брате мој, гледај само напред, јер својим успехом ћеш уништити своје душмане. Иди толико високо да твоји душмани ће сами отпасти", наводи се у снимку.

Председник Вучић је написао да је тај снимак добио од једног Крајишника. 

 

Називају ме "злом и непомеником" јер немају аргументе

Председник Вучић, коментаришући поруке да је "зло против ког се треба борити на улици", рекао је да се осећа одлично када то чује јер они који то говоре не могу да му кажу да "руше Вучића јер је изградио нула километара пруге".

"Осећам се одлично - јер они не могу да кажу идемо да рушимо Вучића зато што је изградио нула километара пруге као и ми, они не могу да ми кажу Вучић је изградио 20 километара ауто-путева колико и ми, пошто је изградио 20 пута више. Они не могу да ми кажу Вучић није изградио болнице, само четири је изградио због короне. А да не причам о КБЦ Београд, КБЦ Ниш које смо се од земље подигли у потпуности и поставили нову опрему. Сада иду Крагујевац и Војводина", рекао је председник Вучић.

Истакао је да не могу да кажу да нема пара за позоришта, филмове и серије, и да би био забринут да све наведено могу да му кажу, и да када немају аргумент онда говоре да је "непоменик, зло, односи срећу, ђубре из Чипуљића".

"То је потребно да би Срђан Миливојевић постао урбани тип, а ја да будем сељак. Ја сам поносан, ево реците да сам ја из Чипуљића - то је једно српско село на територији Босне и Херцеговине; било је српско, више није, у ком су 1941. године све угледне Србе и српске породице усташе побили; поносан сам на чињеницу, иако ми је жао што мој отац свог оца није упознао, већ је рођен после његове смрти, и онда су их усташе протерале за Србију, па их је Недић прихватао и у централну Србију, она га је негде у Црквенцу код Свилајнца родила у некој школи. Најугледније Србе су покупили и побили. Да се стидим свог порекла одатле? Поносим се својим пореклом које је пола са оне стране Дрине, а пола је из Војводине", рекао је председник Вучић.

Коментаришући твитове Зоране Михајловић у којима пише "ми Београђани" председник је рекао да га не интересује ко је одакле, и да су за њега сви људи једнаки.

"За мене су сви људи једнаки, били из Пирота, Тузле, Чипуљића, Београда, Новог Сада. Мене интересује ко колико морала, озбиљности и одговорности има", поручио је председник Вучић.

 

Србија не сме да стане, мора да се гради и напредује

Србија мора да напредује, ради и гради и да се бори, Србија не сме да стане, поручио је председник Вучић и навео колико се сада гради од путева до брзих пруга.

"Да вас не подсећам да када год је Србија стајала под различитим притисцима увек смо само несрећу свом народу доносили. Србија мора да ради и да гради. Морамо и ми да се боримо, да радимо и да се посветимо томе што је могуће више", рекао је председник Вучић, напомињући колико су сви нервозни, гледају шта ће и како ће, "једни како да направе неки политички поен, други како да се извуку из свега", а да неко мора да гледа како да се граби напред.

Председник Вучић је подсетио да од 1976. године до 2012. године није изграђен ни један километар пруге, а да се сада гради брза пруга Београд - Ниш, Београд - Нови Сад - Суботица.

"Да не причам о научно - технолошким центрима, о болницама - ни једну болницу нисмо изградили од 2000. године до 2012. године, ниједну. И ти људи хоће да владају овом земљом", приметио је председник Вучић.

Када је реч о железничкој конекцији са Будимпештом, председник Вучић је рекао да ће Србија завршити брже свој део.

"До Суботице ћемо ми да идемо брже и до Палића. Лакше ће нам бити већ до краја следеће године, или јануар - фебруар 2025. године најкасније. За годину и по дана, за годину и по дана ето нас на Палићу за тако кратко време да је то за сат", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је за Србију важно повезивање са Црном Гором и да се рад убрзано наставља.

"Најтежа деоница нам је ова до Пожеге, и онда долази још тежа деоница до Сјенице односно Дуге Пољане, преко Ариља и Ивањице, али тиме решавамо тај део Србије - тиме ћемо и Бошњаке да приближимо и Београду, у будућности и Сарајеву, и мислим да је то добро, али ћемо тиме много да помогнемо људима и у Моравичком округу и у Златиборском округу, да продужимо до Беле Земље горе до изнад Ужица, затим и до Котромана, обилазница око Чајетине иде, и онда ће када се то заврши и сви ови други пројекти на истоку Србије, онда ћемо морати да настављамо и даље", рекао је председник Вучић.

Када се говори о притисцима, председник Вучић је рекао да "мора да ради" и да се бави и Косовом и Метохијом, и представљањем Србије.

"Шта треба, да не одем на скуп европске политичке заједнице у Кишињев, да би ми тамо рекли - аха, у Србији је ужасно стање, немојте да идете Немци и Французи и да инвестирате тамо. Нема баш много смисла. А тамо ћу да се видим са Шолцом на пример, а у Братислави са Макроном. И само за то су ми потребне огромне припреме, знате ли колико тога мора да се научи, прочита и спреми како да у најкраће време изнесете оно што желите", рекао је председник Вучић.

 

Нема смене Гашића, ако не може да се реши проблем, идемо на изборе

Председник Вучић изјавио је да ће се ићи на изборе ако не буде могао да се реши проблем и део опозиције настави протесте са захтевом да се смени министар унутрашњих послова Братислав  Гашић.

Рекао је да никада од избора није бежао и да ће их бити и сада ако део опозиције каже "настављамо протесте иако сте нам све испунили, а нећете да смените по нашем захтеву  Братислав Гашића".

"Бату Гашића да смените у Скупштини нећете. Не прихватате то, идемо на изборе. А онда можете да бојкотујете, не би било први пут, радите шта хоћете, да објасните да поново услови нису добри, а прошли пут су били добри", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је поновио и да прелазних влада док је жив и док још четири године одлучује, неће бити и да нема те силе на свету која ће да га притисне на разарање земље.

Најавио је да ће за Видовдан бити формиран Иницијативни одбор за Покрет за народ и државу, и изразио очекивање да ће СНС донети одлуку да буде део тог покрета, као и да верује да ће изаћи на предстојеће изборе.

Најавио је и да ће тог дана после много деценија бити отворена и Обилазница око Београда.

Оценио је да је велика штета за земљу због тога што раде неки политичари, јер се тиме шаљу лоши сигнали инвеститорима и да ће морати више да се ради у другом делу године да би се изгубљено време надокнадило.

На питање ко га никада није издао, рекао је да у обичном народу увек проналази највећу снагу, у људима који виде колико држава напредује и колико је у њој урађено.

"У њих се уздам увек када за прави избор Србије и када ја не будем ту. Они су ти, наши домаћини, сељаци, радници, пензионери и одговорни млади људи који знају шта је отаџбина и држава. Увек се уздам у народ и људе, зато никада од избора нисам бежао", рекао је председник Вучић.

На питање, да су га издали неки политички пријатељи, председник Вучић је рекао да на то гледа другачије и да га нису издали, јер свако има право на свој политички пут.

Поменуо је да је то учинио и Радош Љушић, који је, како је рекао, двадесет пута веће име од оних који су сада отишли.

"Свако својим путем, желим им сву срећу", рекао је председник Вучић и додао да је поносан јер док је био председник Српске напредне странке никога нису избацили, свако је могао да оде кад год му се учини да ће му на неком другом месту бити боље.

 

Не могу свима у Србији да удовољим, посебно тешко у ери друштвених мрежа

Предесдник Вучић изјавио је да, шта год радио, никада неће моћи да угоди свима у Србији, и оценио да је то поготово тешко у ери друштвених мрежа.

Председник Вучић рекао је да опозиција није поздравила одлуку о укидању ријалитија иако то доноси профит власнику Пинк ТВ.

"Да се не лажемо немам права ни на шта, шта год да урадим неће се свидети некима", рекао је председник Вучић, на питање "да ли су две последње трагедије показале да нема право ни на слабости".

Председник Вучић навео је да када се не појави негде, поједини то критикују, ако се појави кажу сваки дан се појављује, "досадио је и Богу и врагу".

"Ако се опходимо лепо према мигрантима кажу правимо паркинг за мигранте, ако неког мигранта приведемо кажу то је брутално, када је била корона, када уведете мере кажу овај би да нас хапси, ако не уведем мере хоће да нас побије, шта год сам урадио за неке није било добро", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић изразио је жаљење што опозиција није позитивно реаговала на одлуку Жељка Митровића о ријалитијима.

"Ја то не гледам. То ми је потпуно безвезе. Не знам ниједног лика одатле, можда су лоши, можда су дивни људи. Ко је довео ријалити у Србију, ко је довео Великог брата? Јесам ли ја зарађивао паре од ријалитија или они који данас протестују због ријалитија? Нигде у свету то није укинуто, ево укинућемо код нас. Јесте ли задовољни? Јесте ли похвалили и победили? Не, нису", рекао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк