Вести

Вучић: Мој посао је да се бавим напретком Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је да ће од следеће недеље да борави у Подрињу и прецизирао да ће обићи општине из више округа и део Колубарског и Златиборског округа, а да је, када је реч о ископавању литијума, потребно да се отвори широка дебата.

"Све подрињске општине ћу да обиђем из више округа. Дакле, обићи ћу и део Колубарског округа, обићи ћу и део Златиборског округа, дакле Бајину Башту, све до Костојевића, Бачеваца и Рогачице. Обићи ћу и Љубовију, наравно, обићи ћу највећи део Мачванског округа, можда без Шапца, али сва ова друга мања места. Дакле, од Коцељеве, Богатића, Владимираца, Малог Зворника до, разуме се, Лознице, Крупња. Дакле, Рађевину, Јадар, све ћу да обиђем", изјавио је председник Вучић.

Говорећи о данашњем састанку са научницима из различитих области о ископавању литијума, председник Вучић је рекао да од њих тражи да поступају по својој савести и у складу са својим знањем и образовањем.

"Ја тражим да се питају они људи који то знају и да се боре. Да се боре за било који свој став, али да се боре. То је страшно важно. Не то, па држава има обавезу да ме плати, па има држава обавезу да те плати, али ви сви имате обавезу да радите и да се борите за државу. Што бих ја био будала и што бих био луд да идем да се борим, две и по године пред крај свог мандата, да се не додворавам људима, па најлакше је, ево бићу херој. Рећи ћу, склоните се и не треба нам литијум. А шта ћемо онда? А шта ћемо онда за пет година, за десет година? Неко мора да размишља о будућности, а не о свом мандату", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић напоменуо је да је чуо много аргумената и много добрих примера и добрих ствари.

"То су били људи из наших института, са наших факултета и геолошке струке и рударске струке и грађевинске струке и хемије и физике и физичке хемије и председник Српске академије наука и уметности. Сви су били ту", изјавио је председник Вучић.

И, како је истакао председник Вучић, договор је се наставе разговори, да се отвори широка дебата.

"Имамо времена, нема никаквих одлука у наредном периоду. Да отворимо прво разговоре, широку дебату, а онда да се боримо за истину, каква год да је. И рекао сам људима, не тражимо ми од вас да се ви повинујете нечијем ставу државе, рецимо због економије, због великог раста, великих плата, што је свакако чињеница. Не, молим вас. Ви нам реците шта је то што мислите, ми ћемо да поштујемо ваш став. Само тражимо од вас да грађански храбро изађете и кажете, а не да подилазите маси или било коме другом, зато што не желите да будете нападнути на друштвеним мрежама, не желите да будете проказани у неком од медија", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да нема проблем да он буде најнападанији човек и поновио да моли научнике да покажу грађанску храброст, пошто је потребно њихово знање.

"Ви га имате, ми га немамо. Дајте нам то ваше знање, за које сте плаћени, помозите својој земљи, помозите свом народу и ништа више од тога", истакао је председник Вучић и додао да је код њих видео велику енергију и велику жељу да Србија напредује.

Говорећи о израженом страху код људи у Западној Србији поводом еколошких последица које може изазвати ископавање литијума, председник Вучић изјављује да ће причати и са представницима компанија Рио Тинто.

Коментаришући вест да је у Чилеу након много година ископавања литијума почело да улеже земљиште и да ли постоји студија која може да утврди све последице, управо то била једна од данашњих тема.

"Не заборавите да смо имали фабрику винил хлорида недалеко од Сплита, као и да данас имамо фабрику у Прахову, која је тежи и већи проблем од овога, али када чврсто контролишете ствари, онда тај проблем немате. Ми смо имали фабрику никл-кадмијумских батерија у Гњилану у Србији. Знате шта је то, каква је то бомба у односу на ово о чему причамо?", изјавио је председник Вучић.

Према речима председника Вучића, ми данас користимо милион тона сумпорне киселине само на једном месту у Србији.

"Ми метанол користимо у "МСК" у Кикинди и још се боримо да нам "МСК" ради, где је пет милилитара смртоносно, али строго контролисани услови, то морате да радите.

Председник Вучић је истакао да не треба да бежимо од науке, него да треба да гурамо земљу напред.

 

У тој корпи је 81 и у њему су прехрамбени производи, до јабука, сапуна, прашка и слично

"Ја предлажем, пошто су мене ни кривог ни дужног назвали "паризер" због 18 производа. Дакле, сутра Милоша и Тому да назову рецимо "персил" или "јухор паштета". Значи, списак ће бити знатно шири, од 81 производа", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће бити веома ниска цена јабука, као и да ће јухор паштета која је 55 динара, а на акцији 40 динара, бити 37 динара.

Ту ће бити, додаје, и чајних кобасица, јогурта, прашка за веш, шампона, воћа, поврћа, меса, месних прерађевина, млека, млечних прерађевина и житарице и друго.

Председник Вучић је истакао да су септембар и октобар месеци који су тешки за грађане када је реч о потрошњи новца и да ће зато акција трајати у тим месецима, али и јануар и фебруар због чега ће влада у децембру подићи пензије које ће увећане грађанима бити исплаћене до 10. јануара.

"Дакле, биће од чајних кобасица, шампона, прашка за веш, јогурта, воћа, поврћа, свега што је потребно за људе. Овим мислим да подигнемо и ту стопу одговорности код трговаца, али јасно показујемо колико нам је стало да они сиромашнији, они људи ниже средње класе и средње средње класе могу са лакоћом да преброде овај период или ако не са лакоћом, оно свакако да могу да приуште пристојан и достојанствен живот", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће акција спуштања цена малим делом утицати на тренутно смањење инфлације, али да уједно показује бригу и пажњу према људима.

Председник Вучић је навео да је на повећање инфлације у претходном периоду утицало пре свега повећање цене нафте, као и да се инфлација не може држати под контролом уколико се вештачки држе цене.

"Кад год смо то покушали да урадимо, долазило би нам до несташице и стварања вештачких залиха одређених производа", рекао је председник Вучић.

Када је реч о данас постигнутом договору о расту минималне цене рада за 13,7 одсто у 2025. години, председник Вучић је рекао да радници не могу да буду незадовољни.

"Знате, да повећамо и за 200 одсто, неко ће рећи, па слабије живимо него у Данској. Па да, али не можете за 10 година да надокнадите или 20, претходних 300 или 400 година. Али, убрзано се приближавамо и убрзано то надокнађујемо. Веома сам срећан због тога, јер то показује нашу бригу о људима, бригу о сиромашнима и то је важна веза нас", рекао је председник Вучић.

Рекао је да и ове године преговори нису били лаки јер су послодавци и синдикати били веома удаљени у почетним позицијама.

"Док су једни тражили повећање 30 одсто, послодавци су мислили да је негде њихов максимум осам одсто, ипак се до договора дошло. Онолико колико сам пратио, наравно, председник владе и министар финансија, господин Вучевић и господин Мали су пре свега водили те разговоре, али сам и ја био у контакту са тим људима, али и са њима и поставили смо одређене циљеве. Да би послодавци прихватили ви морате да олакшате послодавцима, зато пођете са 25.000 до 28.432 неопорезивог дела дохотка, да им то подигнете, односно да им спустите обавезе", рекао је председник Вучић.

 

Важно да са Макроном разговарамо о веома битним питањима

Председник Вучић изјавио је да је од великог значаја што ће са председником Француске Емануелом Макроном, који долази у посету нашој земљи, разговарати о веома битним питањима укључујући војно техничку сарадњу.

"Погледајте како је посета подељена. Ићи ћете у посету "Шнајдеру", што значи позив на сарадњу у области иновација, науке, технологије, вештачке интелигенције и долазак нових француских инвеститора. Обилазак онога што је важно на аеродрому, завршни радови, јер наш аеродром постаје највећи ваздушни хаб у овом делу Европе", изјавио је председник Вучић.

Истовремено, како је додао председник Вучић, то је показатељ како ће да раде француске компаније на метроу, где већ изводимо озбиљне радове и шта даље треба да чинимо и кроз њихове компаније везане за животну средину од "Суеза" до "Веолије" које имају велике послове и тек ће да имају.

Напоменуо је председник Вучић да није све завршено када је реч о војно техничкој сарадњи и куповини авиона "Рафал".

"Бесана ноћ је пред нама и још није завршено. То би била велика ствар за нас, јер би значило огроман напредак у борбеној готовости и војној моћи Републике Србије, сигурности наше земље. Ми нигде не изазивамо проблеме, нити то планирамо, нити то намеравамо", нагласио је председник Вучић.

Ово је огроман сигнал поверења између Француске и Србије, нагласио је председник Вучић.

"Желимо само да сачувамо своју земљу, али тиме би Србија била многоструко, многоструко, многоструко јача. Имамо још једну ствар око које нисмо сагласни. Није то више питање цене, то је питање одређених гаранција. Ако то успемо да решимо, биће у реду, али око овога се мучимо већ четири дана", изјавио је председник Вучић.

Након што на београдском аеродрому испрати председника Француске, председник Вучић иде у Праг, где ће учествовати на важном панелу и разговарати са чешким председником Петром Павелом, али и Урсулом фон дер Лајен, Мирославом Лајчаком, Владимиром Билчиком и, како је изјавио председник Вучић, свима који одлучују о регионалним питањима на различите начине.

Председник Вучић је навео да ће, што се њега тиче, фокус бити на Србији.

"Ја се бавим само Србијом и напретком Србије, а остало препуштам њима, они то боље знају. Све ово око Русије, Украјине, Блиски исток, то нека се они баве тиме. Мој посао се бави Србијом и народом у Србији", поручио је председник Вучић.

 

Извор: Танјуг/РТС