Вести

Вучић: Мој посао је Србија и грађани Србије

Председник Србије Александар Вучић је одбацио је вечерас као нетачне коментаре да најављено пооштравање казнене политике није оригинално, те да је и претходна власт повећавала казне за кривична дела.

Вучић је рекао да су судови у време претходне власти за трговину наркотицима изрекли чак 61,11 одсто условних казни.

На коментар новинара да поједине судије кажу да није оригиналан и да су и претходници покушали исто да пооштре казнену политику, као и да се показало да то не смањује број кривичних дела, Вучић је запитао о коме се ради, а на одговор да је реч, на пример, о судији Апелационог суда Миодрагу Мајићу, узвратио:

"Како сте га погодили одмах? Не можете никог другог ни да читате, пошто не силази са Шолакових и Ђиласових медија. Богом дан да соли памет, а прво сврати до неких амбасада да му они кажу шта да мисли о томе. Па се он онда појави да нам објасни шта мисли о томе", приметио је Вучић.

Истакао је да је сит тога да мора да одћути таквима који нам стално држе нека предавања.

"Кад су то повећавали казне, када су за трговину дроге 61,11 одсто од осуђујућих пресуда биле условне осуде, па када су то онда повећавали казне?", запитао је Вучић.

Вучић је указао да је исто тако адвокат Боривоје Боројевић, иначе члан странке Вука Јеремића рекао да је ових дана у великој акцији полиције ухапшени Филип Кораћ "невин и фин" човек.

"Нема ко не зна ко је Кораћ. Што не кажете како му иду телохранитељи по граду. Ми их хапсимо, па их пуштају, иако шетају хеклерима. Шта ће им хеклери, све поштени свет", казао је Вучић.

Вучић је казао да је Кораћ онај који је организовао довођење Хрвата на стадион Партизана.

„Они који су скинути голи, од којих су неки већ убијени. Та банда мафијаша и нарко дилера дошла је да заводи ред по налогу Кораћа, за којег ови знају да није крив. Што је доводио те људе? Да постави своју мрежу нарко дилера. Што то радите када сте поштени", поручио је Вучић.

Рекао је да опозиција хвали мафијаше, да причају како знају да су то фина господа, јер хоће паре мафијаша.

Они, каже, желе да живе у 90-тим, јер не умеју да функционишу у промењеном свету, у каквом ми данас живимо, али да он неће дозволити да криминал влада као тих година и деценија.

"Ја ризикујем све, они ништа", рекао је Вучић и поновио да је политика странака бившег режима заправо политика повратка у 90-те.

Навео је да је најгора година, по броју убистава, била 2001, и 2002, као и 2003, када је убијен и премијер.

Према његовим подацима 2001. било је 215 кривичних дела убиства, а 2017."свега" 72.

Нешто лошија, додао је, била је прошла година са 96 или 97 убистава.

Рекао је да се прави лоша слика, као што су радили и 90.-тих када је требало сатанизовати Слободана Милошевића, па сви знају за књигу из тог доба "Видимо се у читуљи".

А у време највећег криминала између 2001. и 2003. нису, каже, правили проблем од тога, да би заштитили своју власт.

 

Нису их интересовала деца, већ могућност да искористе Јурића

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да жели да охрабри Игора Јурића, који се борио за увођење доживотне робије за убице деце, а не за или против власти, истичући да данашњи напади на њега показују да део политичке елите у Србији уопште није био заинтересован за добробит деце, већ само како могу нешто, па и Јурића, да искористе да нападну Вучића или његове сараднике.

"Тај човек се месецима борио, некада ми се допадало, некада не оно што је радио, али шта да кажете човеку који је изгубио дете на најтрагичнији начин? Шта друго да радите, осим да се посветите томе да се то никоме више не деси. И он је то изгурао. И не занима ме шта ће рећи Савет Европе или било ко други, пречи су ми животи наше деце ", рекао је Вучић.

Вучић, међутим, наводи да су данас сви скочили на Јурића зато што хвали одлуку која је донета.

"Па, он се за то борио, не за то да на власти буде Вучић или Петар Петровић, него да деца буду заштићена и то је прошло. Али, не, ти си зликовац, ваљда је добар само онај који ће да каже нешто против државе или мене", истиче Вучић.

Како каже, то показује да део политичке елите уопште није било брига за децу и нарко дилере, већ да то "искористе да нападну мене или сараднике".

Вучић је Јурићу поручио да се и даље бави заштитом деце.

"Биће ту још предлога, неки ће проћи, неки не. Желим да га охрабрим и да се не секира, резултати се хвале и памте, а не они што су агресију и примитивизам ставили на врх свог политичког деловања", каже Вучић.

 

Говорили најгоре о Ивановићу, а данас су његови "поштоваоци"

Марко Јакшић и Рада Трајковић су од 2005. о Оливеру Ивановићу говорили све најгоре, а данас су се напрасно претворили у његове поштоваоце, приметио је вечерас председник Александар Вучић.

Оптужују, каже, и Небојшу Човића да је заједно са њим учествовао у неким спорним пилот пројектима, као и да је желео да разбије мањину од 80.000 Срба јужно од Ибра.

"То је говорила Рада Трајковић, не Вучић", рекао је и додао је да су Ивановића оптуживали да је за то за шта су га лажно оптуживали имао подршку Београда.

"Председник Заједнице српских општина Марко Јакшић оптужио је носиоца Српске листе Оливера Ивановића и Координациони центар да руше јединство косовских Срба. И каже да је само државни савет овлашћен за преговоре, а не други, поготово не Ивановић који има подршку три промила Срба... А, Јакшић данас објашњава да је Ивановић био свесрпски лидер са 100 одсто подршке, а да су га зликовци из Београда убили", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је он сам Ивановића познавао од пре 2000. године, да је Ивановић увек обављао важне функције и био један од оних који су водили наше групе "Чувара мостова" северно од Ибра.

"Био је човек који је имао свој ауторитет и интегритет. Није био увек најомиљенији. А, најсмешније ми је када они који су о њему говорили најгоре, данас о њему говоре најлепше", рекао је Вучић.

Истакао је да је он помагао Ивановићу, понекад чак и заобилазећи и косовске прописе, како би та помоћ стигла.

Поновио је да је за нас од кључног значаја откривање убица Оливера Ивановића.

 

Је л' нормално да слушам те глупости о убиству Ивановића

Председник Србије Александар Вучић запитао је вечерас, коментаришући оптужбе да власт стоји иза убиства Оливера Ивановића, ко уопште може да помисли да је некоме у Београду то одговарало.

"Убиство се десило у дану када су расписани избори, зар неко мисли да је некоме у Београду одговарало да се то деси...Кажите ми коме би то одговарало, сем ако је у питању неки тотални лудак", запитао је.

Оливер Ивановић је, каже, изашао на изборе и убедљиво изгубио, и никаквих проблема није било.

Истакао је да је Београду веома важно да се расветли то убиство, а додао је, кључна је чињеница да Београд нема никакве ингеренције и да наши органи нису могли да обаве увиђај, јер, како каже, нису добили приступ.

"Ми све време бауљамо у магли. Тражили смо сателитске снимке, али нису хтели да нам дају. Ми свакако радимо, али они су нас оптужили од првог тренутка. Затим је кренуо жесток притисак споља", наставио је.

Председник је рекао и да је Оливер само једанпут био код њега, а да његова супруга није била са њим.

"Ја сам послао свог старијег сина да га сачека када је изашао из затвора. Трудио сам се да тој породици помогнем у том поступку", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да су политичари бившег режима имали 12 година на власти, а да нису закључили убиство Ћурувије.

"Али, све време сте директно причали да је Вучић наредио да убију Оливера, бедници и олоши најгори, срам вас било, ја сам том човеку помагао више него сви ви заједно и нећу да кажем ни како сам то чинио, јер сам варао и албанске законе да би та помоћ стигла", рекао је Вучић.

А онда запитао: Је л' нормално да слушам те глупости и сада ће још да малтретирају и његову жену...

И то ради тај Веселиновић, и он ће сад као мало да се повуче из тог неког председништва, а он то све ради по налогу Ђиласа, рекао је Вучић, подсетивши да је тај исти Веселиновић нудио премијерки Црнца, а сада Милени (жени Ивановића) замера да је "жена ђаво".

"А онда се јавио и други јунак, онај Сергеј Трифуновић, који каже да је она као лака жена и ко зна шта је у њеној глави", поменуо је, те закључио да ти људи с чојством немају никакве везе и само би да живе туђе животе, а "Милени не праштају што је седам месеци након трагедије наставила да живи и негде је играла...такви би све себи опростили, али то исто другима не би".

Како је навео, чуди га да је тек сада рекла да се осећа да је таргетирана, и она и син, односно да се чуди да је толико издржала те притиске.

"Они би за њу рекли да је дивна само ако би рекла да је Вучић убица. Она за разлику од њих све зна - и какви су они и какав сам ја", приметио је.

Каже и да је она упозната са истрагом, те да зна да је изјављивала да и она сама води истрагу, али, како је навео, озбиљну истрагу води само држава.

Замерио је људима из претходне власти, а који га сада критикују, што нису открили убице новинара Милана Пантића, што нису ни истрагу повели у случају убиства Ранка Панића, те је приметио да "они хоће само као некрофили да се дочепају власти".

Навео је и да су у случају новинара из Гроцке откривени и извршиоци и налогодавац, да се још трага за оним ко је све то осмислио.

"Кад су упали у његов изнајмљени стан, рекао сам да све говори у прилог томе да је у питању провалник, али да се извињавам унапред ако грешим, и испоставило да је био провалник и он је ухапшен", навео је Вучић.

Али, додаје, они сада ћуте, јер волели би да никога нисмо ухапсили, а да онда они кукају и буду жртве.

Казао је и да су нападачи на Борка Стефановића ухапшени, а да је он много теже батине добио 2008, па нико није предузео ништа.

"Дакле, све смо похапсили, а они никога нису никада никога ухапсили, већ само хоће да прете...и то може јер смо ми пристојни људи, у ствари већина људи у Србији су веома пристојни", казао је, а критичарима поручио да могу да шетају, да псују, износе своје мишљење, измишљају, "све то може, једино што не може је насиље".

 

Сарадња са Русијом важна за будућност

Председник Србије Александар Вучић истакао је, поводом предстојеће посете председника Руске Федерације Владимира Путина Србији, да је наша сарадња са Русијом важна за будућност.

Вучић је најавио да ће током посете Путина бити потписан 21 споразум.

Председник је казао да за разлику од оних који мрзе Русе, па увек кажу да су русофили јер воле руску књижевност, не разуме тај приступ, јер његов посао није да прича о књижевности.

„Мој посао је да водим политику и гледам да ли ћемо ми Срби имати гас“, додао је Вучић.

Указао је да се данас видело, када је отварана фабрика у Лесковцу, да гас тече на око 2,3 километара одатле, и да јужно од Лесковца немамо гасовод.

Вучић је рекао да се наслушао како ће доћи у Србију гас из гасовода ТАП и ТАНАП, али да му је лично председник Азербејџана Алијев рекао да ту нема довољно азербејџанског гаса за Србију пошто део иде за Албанију и Италију.

„Морамо цевоводе и гасоводе да направимо, и да видимо одакле ћемо набављати гас. Наслушао сам се прича из света да ће нам гас долазити из гасовода ТАП и ТАНАП. Када сам био код председника Азербејџана Илхама Алијева и питао за гас преко ТАНАП-а он ми је рекао да нема гаса за нас. Када дођу са запада стално говоре да узимамо гас од ТАП и ТАНАП-а само да не бисмо узели руски гас, иако у тим гасоводима нема гаса“, објаснио је Вучић.

Вучић је казао да онда дођу неки са Запада и кажу му да узме од ТАП и ТАНАП-а и гасовода Ист мед, само да не би узели руски гас.

Навео је да нам због раста индустрије расте потрошња гаса и да ће у наредних пет година износити пет милијарди кубних метара гаса годишње, док сада износи три.

Вучић је истакао и да зато не жели да узима дупло скупљи гас из политичких разлога да би га тапшали по рамену и да је њему посао да обезбеди грађанима најефтинији гас.

Навео је да је зато најбоље када Турски ток стигне до Бугарске да та земља га довуче до наше границе и онда ми да га преузмемо преко гасног интерконектора.

"Немам никакав идеолошки проблем. Дајте ви други јефтини гас, једва чекам, али га још нисам видео", додао је Вучић.

Указао је да, што се ЛНГ гаса са Крка тиче, за шта врше притисак на њега да узимамо одатле гас, нагласио је да је дупло скупљи и да неће зарад политичке цене да га купује.

„Најефтинији је гас тренутко код Руса. Када Руси доведу Руски ток до Бугарске, ми ћемо платити да доведу до нас. Зато је Путинова посета важна. Немам никакав идеолошки проблем. За разлику од других мој посао је Србија и грађани. Дајте други јефтинији гас, али га још нисам видео”, рекао је Вучић.

Вучић је казао да слуша што да плати толику цену за гас, а да му онда говоре да мора да разуме геополитичке односе и да га одмах заболи глава када тако нешто чује.

Указао је да са Русима радимо одлично и железницу, и да је уверен да ћемо изградити и нови диспечерски центар.

“У Русији има најмање железничких несрећа. Због тога нам је важан диспечерски центар”, рекао је Вучић.

Вучић је указао да смо имали само једну трагедију од када је изграђен аутопут Чачак - Љиг, а ранијих година имали најмање пет.

Због тога, подвукао је, важно је да унапређујемо нашу инфраструктуру.

Најавио је да ћемо са Русијом имати и сарадњу универзитета.

Посебно је похвалио министра Ненада Поповића, истакавши да се показао као битан човек у сарадњи са руским привредницима и руском државом.

 

Највећи број људи који шета су пристојни и добри људи

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да су највећи број људи који шета београдским улицама пристојни и добри људи, и да када говори о том протесту он мисли искључиво на оне које их воде.

Вучић је рекао да су ти који воде те шетње они који су опљачкали ову земљу.

“Има људи који ту шетају зато што су остали без функција и привилегија. Али, бар две или три хиљаде њих је ту зато што се не осећају добро”, казао је Вучић.

Његов посао је, истиче, да разуме зашто се ти људи не осећају добро.

“Мислим да ти људи хоће да кажу: Хеј, нас нико не чује. Они мисле да смо ми сви заједно лопови. Они хоће да кажу: Морате да нас чујете, морате да нас видите”, навео је председник.

Труди се, каже, и да их чује и да их види, и да разуме који су то њихови захтеви.

При том, прецизирао је, никоме не жели да се додворава.

“Поносан сам на то што не морам никоме да се додворавам”, рекао је Вучић.

А не мора да се додворава зато што је, како каже, сада све много пута боље него у “њихово време”.

“Раст плата, пензија, запослености, стање нашег дуга, припремљености за кризу... Све је боље… И на пољу културе, отворени музеји… Све је неупоредиво боље. У здравству просто није за поређење колико је боље, градимо и градићемо клиничке центре…”, казао је председник.

На констатацију да је обећао плату од 500 евра, Вучић је рекао да ће коначан податак имати крајем марта за јануарску плату.

Очекује да ће то бити износ од 465 евра, што је, како је рекао, 35 евра мање од 500, али је за више од 140 евра више него што смо имали за време бивше власти.

Сигурно је, каже, да све то није довољно и да има много бољки, али, указује да ни он није идеалан.

“Ја не бих могао као Макрон да се додворавам, понекад сам арогантан, нисам леп... Али, ја радим сваког дана напорно, спавам, али спавам мање од нормалних људи, имам висок притисак...", истакао је и додао:

“Дакле, радим и борим се, грешке исправљам. Јурим, отварам фабрике, више сам места обишао него сви премијери заједно пре мене…”, казао је Вучић.

За опозиционе лидере каже да могу да га називају каквим год именима, али да никако не може да прихвати да га називају лоповом.

Неприхватљиво му је, истиче, да му лопов каже да је он лопов.

Или, на пример, каже Вучић, да га Вук Јеремић назива издајником.

Издајник истиче, није, уз подсећање да су се и одлазак Црне Горе и Косова, Међународни суд правде о Косову, пребацивање питања Косова из УН у ЕУ, граница на Јарињу… догодили у "њихово време".

“Све то догодило се у оно време, време бивше власти”, закључио је Вучић.

 

Почаствован сам орденом

Председник Србије Александар Вучић рекао је да му орден Александра Невског, који ће му Владимир Путин уручити током предстојеће посете, значи много, да обавезује за будућност, и да показује да смо успели да сачувамо независност, сувереност Србије у одлучивању, да Србија буде свој на своме, и да то зна и Путин.

Упитан о томе како види различите коментаре на рачун ордена - од тога да је то велика част, до тога да то није тако значајно, да је чак "парче метала", Вучић је одговорио:

"Јесу ли га они добили, то парче метала?"

Подсетио је да је тај орден 1914. године добио Никола Пашић, а Александар Карађорђевић као регент, пре њега.

"Био је веома популаран пре Октобарске револуције, толико да је касније, након што је укинут после револуције, поново враћен", додао је Вучић.

Каже да му лично значи много, али да ће нешто на ту тему "сачувати и да каже пред Путином".

"То је велико признање за некога и то после 100 година и после таквих великана. Толико је неважан тај орден да га је добио и Петар Велики. То је ствар која вас обавезује, обавезује вас за будућност. Показује вам да сте успели да сачувате независност, сувереност Србије у одлучивању, да Србија буде свој на своме, то зна и Путин", рекао је Вучић.

Вучић додаје да и у Русији има кампање против њега с циљем да Србија буде само неко ко ће да слуша, као што има и у Европи и Америци.

"Путин поштује независност Србије и хвала му на томе. И на томе што је схватио каквим притисцима је била изложена да се окрене против Русије, да прихвати пут у НАТО и да учествује у разноразним кампањама против Русије - а Србија никада то није урадила", рекао је Вучић.

Подсетио је и да је Путин носилац нашег највишег ордена и то заслужено.

Навео је да има доста разлога за то, али посебно је истакао 2015. годину, када је Путин спречио усвајање Резолуције у СБ УН, према којој би Срби били проглашени за геноцидан народ, за шта нису били проглашени ни Немци за време Другог светског рата.

"Молили смо га и ја и Томислав Николић, и њега и Лаврова и Чуркина. Путин је то спречио и бескрајно му хвала на томе", навео је Вучић.

Вучић је рекао и да је добио почасни докторат института МГИМО, наводећи да је из региона то добио само још један човек - из Словеније.

"Они те титуле и признања не разбацују. Иначе ми све то не би значило пуно, али у овом случају ми значи. Почаствован сам и надам се да ће и моји унуци бити поносни", закључио је Вучић.

 

Треба нам више правде, зато строжије казне

Људи су гладни правде, треба нам више правде, а чиме ћемо за то да се боримо ако не строжијим казнама, поручио је вечерас председник Александар Вучић.

Коментаришући измене закона односно пооштравање казнене политике, Вучић је навео да он не зна ко су "крупне рибе", али да мисли да је важно да направимо системске мере и да смањимо стопу криминалитета у нашој земљи.

Код нас су вести из црне хронике увек на насловним странама, али свеједно, наше је да то смањимо на минимум и да урадимо озбиљне ствари, рекао је Вучић.

Како каже, сви проналазе начине како да извргну закон руглу и на било који начин умање казне криминалцима.

"Оно што ми хоћемо, јесте да кажемо да не могу да производе дрогу. Будемо ли дозволили да нам дрога поједе школе готови смо и џабе нам реформе. Доносимо драконске казне и законе", рекао је Вучић.

Председник је рекао да неки можда не разумеју мере које Србија жели да преузме и можда би неки желели да држе предавања на ову тему, јер су "стручњаци", зато Србија жели да препише казне из земаља Европе.

"Узећемо казне које има, рецимо, Немачка, па неће бити казне мање од пет година за диловање! А ако починиоца ухвате други пут, нема казне од пет, већ од минимум седам и по година! И минималне казне морају бити драконске", казао је.

Додао је да је за силовање блага политика кажњавања, 3 године затвора, али да ће и ту бити веће и драконске казне.

"Пет до 15 година! Толике ће казне бити, па да видимо да ли ће неко покушати да силује и да мисли да ће да се извуче - каже Вучић, додајући да је они који су за њега рекли да "није оригиналан", требало да те мере већ уведу и преузму.

 

У фебруару камен темељац за фабрику Линглонг

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће у фебруару бити положен камен темељац за изградњу кинеске фабрике гума Линглонг у Зрењанину.

Вучић је то рекао на питање гледаоца који се укључио у емисију током Вучићевог гостовања, и поставио му питање када Зрењанинци могу да очекују отварање неке нове фабрике.

"Линглонг биће највећа комапнија у Зрењанину после Дрекслмајера, то ће бити 30 пута већа инвестиција. То је нешто што ће променити све у Зрењанину и само да све буде у реду", рекао је Вучић и навео да се Србија за долазак те инвестиције много борила.

Најавио је и да ће Зрењанин након неколико деценија добити чисту воду.

Према његовим речима, за Банат долазе бољи дани, за Житиште, Милошево, Сечањ...

 

Време је да се на скупштини странке некима захвалимо

Председник Србије и СНС Александар Вучић изјавио је вечерас да је време да се на скупштини странке захвале неким људима из партије.

Вучић је рекао да се однедавно у касним поподневним сатима укључује у седнице општинских и окружних одбора странке и истакао да је СНС странка народа.

"Зато неки који глуме елиту говоре - њима, када долазе у Београд, треба да дате 5 литара млека... Немојте да потцењујете свој народ. Ако неко и узима пет литара или 5 килограма нечега, то нису они, већ неки други. Немојте да потцењујете, то су добри људи", рекао је Вучић.

Навео је да СНС и јесте убедљиво највећа политичка снага зато што је изникла из народа.

"А, да ли има људи који се понашају као што су се понашали функционери Ђиласове и Јеремићеве партије, пошто су они сви из исте ДС...? Ја у својој странци кажем - само немојте никада да постанете као они. А, да ли имамо таквих људи - имамо и време је на скупштини странке да се тим људима захвалимо", рекао је Вучић.

Како каже, види да многи којима су се захвалили, ни не заслужују поверење народа.

"Сви људи мисле да заслужују да буду селектори и политичари. Није то питање шта људи мисле, већ је питање објективне процене. Постоје резултати рада, ниво ангажовања, поштење, преданост и посвећеност послу. У складу са тим, мењаћемо ствари и унутар партије", рекао је Вучић.

 

Како и о чему је све Вучић причао с Путином, изван рефлектора

Председник Србије Александар Вучић је изјавио вечарас да са председником Русије Владимиром Путином увек разговара отворено о свему, да је чак био и у његовој кући и да му је Путин свирао клавир.

Вучић је рекао да се са Путином сусрео до сада 14 или 15 пута, први пут када је био потпредседник владе, када је са Томиславом Николићем и Ивицом Дачићем отпутовао у Сочи, где је још тада са Путином отворено разговарао о решењима и евентуалним компромисима.

Председник Србије наводи да нам је Русија увек помагала и када је реч о аплицирању Косова за улазак у Интерпол и Унеско и друге међународне организације, али да је и Србија на сваком месту такође подржавала Русију.

Вучић је евоцирао и сећање на неке моменте из сусрета са Путином после или мимо официјелних састанака.

"Путин је рационалан и озбиљан човек, није саткан од митова, али му је стало до традиције. Када сам био код њега кући, купио сам му икону, примио ме у 22.45 сати, били смо сами и свирао је клавир. Погазио сам све протоколе и успео да му донесем икону, која није прошла све процедуре њихове тајне полиције. Он је устао и показао и поверење и поштовање и свој православни дух. Изненадио сам се што је није ставио негде са стране, већ је одмах поставио на сто уз зид, три пута се прекрстио и пољубио је".

Вучић је додао да су затим разговарали о православном духу и како православље Путин доживљава.

Додао је да Путин изванредно свира клавир и да га је те ноћи позвао да гледају заједно хокеј - ноћну лигу.

Вучић је шаљиво додао да не зна ни клизаљке да навуче и да се не разуме у хокеј.

Каже, такође, да су тако отворено разговарали и по питању КиМ и да би га Путин питао шта би више желео, на пример - "ово је за тебе ризично, а боље за земљу" и слично.

"На такав начин разговарамо, потпуно отворено. Тако разговарам и са другима".

Вучић је навео да када га Путин пита да ли је Србија на европском путу да му каже да је свеједно шта он лично мисли о томе, али да наша земља има 68 одсто трговинске размене са ЕУ и 20 одсто са земљама региона које су на европском путу.

Када је реч о поглављу 31 о заједничкој спољној и безбедносној политици, Вучић каже за ЕУ:

"Имате више од пола поглавља да нам отворите, а прописано је да то буде када буде затварано, тако да ни ви сами не знате када ћете то да нам отворите, а камоли када ћете то да нам затворите".

Вучић је истакао да Србија није Русији забила нож у леђа када им је било најтеже и када су то сви урадили.

"Били смо фер и одговорни и водили своју политку, то није политика балансирања већ јасних циљева који су у интересу грађана Србије и Србије и баш ме брига шта о томе мисле и што ће после посете Путина да нас нападне пола западних медија и што ће 10 дана после тога да нас нападне пола руских медија. Мој посао је да обезбедим да грађани Србије живе боље, да буду поштовани у свету ,а то да ли нас неко воли у свету - нико нас никад није волео и нико нас не воли данас и неће нас волети, али нас данас више поштују него јуче, а надам се да ће нас сутра поштовати све више него што нас поштују данас", закључио је Вучић.

 

Измишљају...али, шта је то мене брига

Председник Србије Александар Вучић рекао је да га разне приче и писања у медијима, укључујући и друштвене мреже, за шта каже да су углавном будалаштине, не погађају, али да то показује докле су неки спремни да иду.

Вучић је на питање о томе да круже приче да ће Србија морати да се одрекне сарадње са Русијом ако жели у ЕУ и да ли је свестан тога, каже:

"А шта то мене брига? Мене занима шта каже наш народ. Неће мени стране амбасаде да одређују...Веома сам поносан што је Србија независна у доношењу одлука", рекао је Вучић.

Вучић додаје да се нада да ће то, независност у одлучивању, уз изузетно успешне мере фискалне консолидације, бити тековина која ће бити запамћена.

Поводом тврдњи да је новогодишњи ватромет плаћен 800.000, каже:

"Рекли су да је 50.000 евра за целу годину. То је тако било у њихово време, кад су мост отварали. Овај синоћ каже - Вучић бацио бомбу у двориште свог професора док је био у четничкој омладини, а ја сам ушао у Радикалну странку 1993. године, а тада није било четничког покрета. Кад почнете да лажете то онда више никаквог смисла нема, можете да измишљате шта хоћете. Ово само помињем да би сте видели докле може да се иде", рекао је Вучић.

Слично је прокоментарисао приче да је за време поплава било 1.000 мртвих.

"То је лагао Ђорђе Вукадиновић, а све што тврде, тврде да знају 100 одсто проверено", примећује Вучић.

На питање да ли је у Америци ангажовао лобисту, он каже да је то урадио Вук Јеремић и то - државним парама.

"А држава је од тога добила независно Косово", каже Вучић.

Примећује да је лобирање нормална ствар, да је нормално да то радимо, али да је данас наша позиција нешто боља него што је била и да можемо да разговарамо и са људима који имају утицај, као што су Болтон, Помпео или Џеред Кушнер.

"Мене баш брига, али ово користим као полугу да покажем докле се може ићи у неистинама", закључио је Вучић.

 

Кад САД притисну ПР биће резултата

Председник Србије Александар Вучић је, поводом захтева САД да Приштина хитно укине таксе наметнуте Србији или ће бити санкционисана, истакао да ће, када САД снажно реагују и покажу свој утицај, бити и резултата.

“Када САД снажно реагују и примене свој утицај на Приштину резултата ће бити, верујте ми на реч. Ово је снажна реакција САД да би Приштина могла да не реагује”, рекао је Вучић.

Председник Србије је указао да су наметнуте увећане таксе на робу из Србије зауставиле дијалог и истакао да је замрзнути конфликт са Приштином најгоре могуће решење, јер, како је рекао, када дође до одмрзавања, сви ћемо потонути.

Вучић је приметио да грађани Србије нису навикнути на истину о Косову, већ волимо, каже, да се причају бајке.

“И тако причамо бајке, уживамо у томе… Ја нисам бајкописац, мој посао је реалан, озбиљан И одговоран”, рекао је Вучић.

Запитао је шта би се догодило када “они крену у акцију против нашег народа”, те подсетио да је он на себе преузео ризик и ставио до знања да ће Србија штитити свој народ.

“Да ли сте спремни да ви ваше дете пошаљете у рат”, запито је Вучић и не плаши се, каже, да то пита.

“Никога се не плашим, само кажем”, рекао је и указао да је нама потребан мир, али да тај мир не долази од себе.

Мир, казао је, мора да буде резултат компромиса и споразума, а ако то нећемо, тешко ћемо тај мир очувати.

То, истиче, људи морају да разумеју.

Сит је, каже, лажи и превара.

“Знам да Срби не желе никакав споразум са Албанцима, јер сада је много боља ситуација, а Срби воле да када је ситуација добра покажу мишиће”, навео је.

Не желећи да прича о Албанцима, Вучић тврди да Срби не разумеју да је наша шанса у томе да економски напредујемо и развијамо се и да ћемо тек тада имати утицаја у региону.

“Очигледно је да ја то не могу никоме да објасним, али говорим то да остане записано у историји. Да остане записано да то није моја кривица”, казао је и истакао да се поводи за популарним већ за реалним и озбиљним.

Најлакше је, констатује, бити против свега.

“Крив сам што сам се дрзнуо да кажем разграничење са Приштином да се коначно зна шта је наше, а шта њихово”, казао је Вучић и поновио да никакав споразум са Приштином не постоји, да смо, како је рекао, 100 хиљада година далеко од споразума.

“На томе треба да радимо, али не можемо јер имамо таксе, немамо ЗСО. Погледајте каква је нервоза у приштински круговима, али они су спремни да се боре.. А, да ли смо ми”, запитао је председник.

Казао је да није случајно рекао да више неће бити Олује и Бљеска против српског народа и да неће дозволити да Срби буду протеривани са Косова, као што је то био случај 2004.

“Решење јесте у споразуму. Једном мора да дође до њега. Јер, ми сада идемо у супротном смеру”, рекао је и истакао да се на томе ради, али и да проблеми постоје.

Стално каже слуша како неки говоре како је “Вучић све већ договорио и мора да пристане”.

“Не морам баш ништа и ништа се нисам договорио, али знам шта су потребе нашег народа и наше земље”, поручио је Вучић.

 

О томе како реагује на нападе на породицу

На питање како реагује када му неко дирне породицу, председник Александар Вучић вечерас је у студију Пинк телевизије рекао да су се "трудили и смислили, као и договорили како да му лично напакосте и смислили су да кажу како су приводили, и привели мог сина".

"Ишао је на контра скуп (у дану Параде поноса) и викао је против људи који су шетали. Не знам шта је викао, можда уа, педери, као што мени вичу. Мој посао је био да обезбедим скуп, да могу слободно да шетају и мирно. Не волим њихове шетње и нисам срећан што је то радио мој син са 16 година. То је био тај страшан грех мог сина", казао је Вучић.

Ако је то нешто што је његов велики грех, додао је, или ако неко каже да није сина добро васпитао, каже - прихвата то.

"Али, да на такав покварен начин пљују и да то користе у политичкој борби, говори само о њима, а не о мени", приметио је и нагласио да је његов син легитимисан, а не приведен.

Поменуо је и да се случај пребијања његовог брата развлачи сувише дуго, "никако да се то заврши, јер ваљда је он својим телом напао пендрек, па су лагали на многим телевизијама, па као није дао личну карту..."

 

О квотама за челик: Пустите малу Србију да живи

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да ЕУ сутра одлучује о квотама за кинески челик, те да је молио челнике Уније да да квоту Србији довољну за производњу у Железари.

„Ако сте изузели Норвешку и Камерун, изузмите и Србију“, порука је, рекао је Вучић.

Вучић је најавио да премијерка Србије Ана Брнабић сутра путује, с тим у вези у Брисел, а да је он раније упутио писмо председнику Европске комисије Жан Клод Јункеру, као и немачкој канцеларки Ангели Меркел.

„За пар месеци Железара ће бити прва фабрика у Србији, са најјачом производњом, ако ЕУ не уведе смањење квоте за кинеске произвођаче, што би била катастрофа за нас. Молио сам Меркел и Јункера да то не ураде, јер ако то учине, оде све у пропаст”, казао је Вучић.

Указао је да смо ми мали произвођачи у Европи са свега 1,5 одсто удела.

„Пустите малу Србију да живи“, поручио је Вучић ЕУ.

 

О томе на шта је поносан

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је поносан на многе ствари које је урадио, пре свега за напредак Србије.

Вучић се одговарајући на питање на шта ће бити поносан када се буде повукао са власти, најпре нашалио рекавши "можда ћу да се повучем, а можда ће да ме скину наредних дана, како кажу", а потом рекао да је много тога чиме се поноси.

Од напорног и тешког рада, каже, до јавног дуга испод 50 одсто БДП.

"Поносан сам на то што имамо уређене и јавне финансије, што сам заслужан онолико мало колико је било могуће да доводим фабрике, а отворили смо више од 100. Поносан сам на железару, на РТБ Бор", рекао је Вучић.

Вучић је казао да је само око железаре имао више од 300 састанака у целом свету, борећи се за Србију.

"Поносан сам што је Србија независна и суверена земља, што смо имали безброј демонстрација, а да нико није привођен, тучен, за разлику од њих који су на нас слали специјалце и посебне бригаде", казао је председник.

 

Са Тачијем на енглеском, кад се свађамо - на српском

Председник Србије Александар Вучић испричао је вечерас да у сусретима са косовским председником Хашимом Тачијем разговара на енглеском језику, али да када дође до вербалног сукоба, каже, пређу на српски.

На питање водитељке да ли је поред вербалних било и неких других сукоба, Вучић се присетио једног момента током првог бриселског дијалога, када је бившки косовски министар правде "скочио" на Ивицу Дачића, а он морао да му прискочи у помоћ.

"То се брзо завршило", рекао је Вучић кроз смех.

Каже да у Бриселу не сме да дође до физичких сукоба, већ да је то место где треба да дође до судара идеја, визија и будућности.

 

Како су Хрвати изгубили Вареш...

Председник Србије Александар Вучић поручује и Хрватској и БиХ да треба више да сарађујемо, да не понављамо исте грешке из прошлости, јер ћемо сви губити у будућности.

"И једни и други смо много грешака у прошлости правили и ако се не опаметимо губићемо и у будућности. У међусобним сукобима ништа не добијамо и зато је добро да почнемо да сарађујемо и разговарамо на озбиљан начин", поручио је Вучић.

Вучић је рекао и да су Хрвати правили неке грешке у Босни и Херцеговини, као и ми на Косову и Метохији, због чега су данас у многим местима постали мањина, а негде готово да их и нема.

"Ово нисте до сада чули из мојих уста. Хрвати су мислили - не треба нам да узимамо своје ентитете, јер читава је Босна наша...то је концепт Црвене херцег Босне, односно Хрватске. И, имали су и у време НДХ целу Босну и рачунали да је то њихов вјековна територија. Остали су сада без Вареша, почели да губе општине у централној Босни и свуда су Бошњаци постали доминантна снага", додао је Вучић.

Каже да су Хрвати постали мањина и у Бусовачи и у Травнику, где готово да их нема, као и да су у Бугојну сада мањина.

Све место за местом "губе", рекао је Вучић и навео да су се нама исте ствари дешавале на КиМ.

"Нисмо ни ми извукли поуку из тога, нити они", нагласио је Вучић.

Рекао је да са Хрватима, са којима се око Олује никада нећемо сагласити, морамо да разговарамо о будућности.

Истакао је и да му је тешко да говори о односима са Хрватском, јер увек спутава своје емоције због породичних и личних разлога и да се увек пита да ли је о томе говорио на најбољи начин, због онога шта су Хрвати радили члановима његове породице.

Додаје да, ипак, мора све да сагледава из рационалног угла.

А то што нас они нападају објашњава и чињеницом да су Хрвати, као и ми, спортска, такмичарска нација: "Завршили су улаз у ЕУ и НАТО и сад морају нешто друго да измисле", навео је Вучић.

Додаје да су мислили да је готово са Србијом после Драгана Ђиласа, Вука Јеремића и Бориса Тадића и да је то био суноврат Србије.

Вучић наводи да је, такође, потребно да сачувамо мир у БиХ и интегритет БиХ, али и интегритет у Републици Српској.

"Желим да подстакнем добре односе Срба и Бошњака, јер после односа Срба и Албанаца то ће бити кључни односи, које морамо да решавамо у будућности. И сваки пут истакнем поштовање интегритета БиХ, али ми се чини да Бошњаци чине исту грешку као што смо ми од Другог светског рата до деведесете године, а то је ''самовиктимизација све време'' и очекивање да ће сви други морати да прихвате све оно што ми мислимо".

Вучић додаје да они у БиХ не желе да виде рационалну жељу код српског руководства да има добре односе са Бошњацима, већ да желе да ми говоримо све оно што они говоре.

Навео је да не видимо исто улогу Насера Орића или стварање Српске, али да то не значи да Београд не жели БиХ као партнере.

"Искористите то, пошто имате пријатеље у Београду и Србији. Неки од њих желе то само ако смо у свему сагласни, али то се никада неће догодити да мислимо исто. Нећете имати бољу прилику у Србији за изградњу пристојних односа између Београда и Сарајева. Искористите то", поручио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/Пинк