Вести

Вучић: Морамо да будемо још снажнији и да идемо напред

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да Србија има литијум и да је добро што га има, јер ће то представљати  нашу компаративну предност у односу на многе у окружењу.

"Али и заједничку снагу целог региона, не само Србије. И због тога сам срећан. А на те увреде добио сам безброј предлога како да одговорим. Ја, да будем искрен, не знам шта бих рекао", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара како одговара на то што је рекао Срђан Шкоро позивајући на линч његовог сина Данила.

Додао је да они за то кажу да је то реч критике и да нема ништа против тога шта год да кажу и навео да је исти човек говорио о Мајданпеку и Бору са гађењем.

"То је једна матрица која постоји већ годинама и ништа се по том питању није променило. Нисам ја овде да коментаришем све те ствари и да говорим о ономе што погађа мене лично или било што друго, већ да се осврнем на оно што има дубљи смисао. Говорите о Мајданпеку и Бору са гађењем, као о најгорим местима на свету. Мајданпек је подигнут захваљујући руднику. Мајданпек не би постојао да нема рудника.

Пре свега да није било руде на Пеку, а затим да није било мајданпечког рудника, не би било прелепог Мајданпека. Тешко да би се развио и Доњи Милановац", рекао је председник Вучић.

Рекао је да када је кинеска компанија преузела рудник у Бору да је отплатила 1,2 милијарде долара дугова.

"И нисмо знали како да даље унапређујемо ни животну средину у Бору, ни како да експлоатацију даље унапређујемо, нити било што друго. Дакле, и у Бору и Мајданпеку је светла будућност и тамо ће лепо и пристојно да се живи и ради. Друга је ствар што неки људи полазе од себе, па је за њих незамисливо да раде у Мајданпеку и Бору", рекао је председник Вучић.

Рекао је и да се увек грозио кад год би неко славио и Ђинђићеву и Милошевићеву смрт.

"Јер сам знао да ту нема добрих људи. Неки су организовали прославе на Тргу републике после нечије смрти. Ти људи нису баш своји. Имају неки озбиљан проблем, кад нису у стању да покажу пијатет у таквом тренутку према било коме", рекао је председник Вучић.

Рекао је да када чује да неко позива да ће неког да полива уранијумом да мора да каже да Србија нема уранијум иако би волео да га имамо кад погледа колико, на пример, Русија извози уранијума и колико је важан за развој и напредак Руске Федерације.

"Волео бих да ми имамо уранијум, али немамо га, имамо литијум", додао је председник Вучић.

 

Моја деца не треба да трпе претње, то није део мог посла

Председник Вучић изјавио је да не зна шта да каже представнику опозиције који је у једној телевизијској емисији напао његовог старијег сина и истакао да он као председник мора да трпи разне претње и увреде, али да његова деца не морају.

Навео је да ти људи мисле да кад дође до промене власти, да ће неко да бежи и да се склања, а онда ће они "ваљда некога да туку".

Председник Вучић је рекао да напади на њега и његов рад немају везе са породицом и сином и истакао да ће они толико више да криминализују његову породицу, да нападају све њене чланове, посебно старијег сина и брата.

"Шта да одговорите таквима. Можда бих и ја имао одговор као ваш муж да нападну ваше дете, али не могу то да урадим јер сам обавезан на пристојно одговорно понашање и морам разне болештине и увреде да трпим јер ми је такав посао", рекао је председник Вучић додајући да на жалост живимо у друштву у коме је све то могуће.

Рекао је и да када имате такве фрустрације, немате политички програм, онда вам све смета и ништа вам не ваља - три моста у Новом Саду, Београд на води, фонтана на Славији, ауто-путеви према Грчкој, Бугарској, брза пруга Београд - Нови Сад.

"Они су стално демонстрирали, шта год да смо радили", рекао је председник Вучић.

 

Неће никад да руше Београд на води, можете их видети тамо

Председник Вучић изјавио је, коментаришући изјаву водитеља Зорана Кесића да би Београд на води требало срушити, да је увек у историји било људи који су били против модернизације и додао да Београд на води нико неће да сруши и да "све њих можете да видите тамо".

"Било је релативно кратко, али изразито глупо. Свако има право на свој став - много сам опасан и ми ћемо то да срушимо. Наравно неће никад да сруши. Неће нико да сруши. Све њих можете да видите у Београду на води како се шеткају и шепуре. Ја једном у два месеца када прошетам тамо, онда се изненадим када их видим како уживају", прокоментарисао је председник Вучић.

Наводећи да је обишао готово све европске градове, председник Вучић рекао је да је променада у Београду на води десет пута лепша него било која друга.

"Урадили смо нешто на понос свим грађанима Србије. Сличне ствари и велике и важне ствари радимо у околини Чачка, слично верујем да можемо да радимо и у Нишу, преко пута Делта ситија. Много ствари можемо да радимо таквих и наставићемо да радимо", рекао је председник Вучић.

Указао је да је било таквих људи кроз историју који су се бунили против сваке врсте модернизације.

"Када је краљ Милан 1881. године, баш 3. јула, сребрни будак забио и покренуо изградњу пруге до Ниша тада су му говорили да је то антиправославни хир, да је то довођење ђавола у Србију, да је то зла змија која ће да уништити наше шљивике и српску пољопривреду и тако даље.

Када смо уводили светло у кафани Хамбург, ту у Масариковој где је Београђанка данас, говорили су да поштеним људима осветљење није потребно. Увек имате људе који би да спречавају развој, модернизацију и напредак, али срећом имате и људе који хоће као локомотиве и булдожери да вуку напред", рекао је председник Вучић.

 

НБС купила још пет тона злата, то је додатак финансијској сигурности

Председник Вучић изјавио је да је Народна банка Србије у петак купила још пет тона злата и за то је плаћено 350 милиона евра и да сада Србија има 46,5 тона злата у вредности од више од 3,3 милијарда евра.

"То је додатак финансијској сигурности коју смо већ обезбедили, хоћемо да будемо сигурни и у најтежа времена. И зато сам рекао, тек ћемо да купујемо и да купујемо злато сваким вишком новца који будемо имали, да тиме додатно осигурамо наше резерве, да се тиме осигуравамо за тешка времена која нам предстоје, а које ја као председник Републике предвиђам", рекао је председник Вучић и честитао гувернерки Народне банке Србије Јоргованки Табаковић због тога.

Што се тиче локалних избора 2. јуна, председник Вучић је рекао да су неки људи остали код куће и да је међу њима био највећи број оних који би пре неког времена гласали против Српске напредне странке, али да нису хтели да гласају ни за опозицију.

Оценио је да се то десило управо због неодговорних изјава, као што је изјава Зорана Кесића да треба срушити Београд на води.

"Зато што људи неће да им рушиш оно што им је најлепше у граду. Видеће ту ускоро хотел Бристол како ће да изгледа. За три месеца се отвара Сент Риџис хотел. Хотел Бристол биће класик, један фантастичан, као да сте у сред Лондона. И биће и нови ланац хотела назван по нашем хотелу Бристол. Имаћемо много, много дивних ствари овде", навео је председник Вучић.

Додао је да ће сутра отићи да обиђе пут Студеница - Рудно, за који је рекао да је пут без икаквог економског оправдања, али да су га градили због људи који тамо живе.

"Морате да бринете о тим људима који живе у удаљеним местима. Огроман новац смо потрошили, идем тамо. Идем да будем мало са људима, попричам са њима, да кажем колико нам је стало, да о обичним људима бринемо и да смо увек ту да их саслушамо. Овакве ме ствари не брину, ове ствари ми дају огромну енергију. Када се неко на овакав начин понаша, онда ми то каже, е сад мораш да гураш још јаче, сад мораш да се бориш још више, сад мораш да будеш још снажнији", поручио је председник Вучић.

 

Све процедуре поштоване у вези са нашим кадетима у Босни и Херцеговини, бесмислена кампања

Председник Вучић изјавио је да су све процедуре и надлежности поштоване у вези са дефилеом српских кадета у Босни и Херцеговини и нагласио да они никога нису могли да угрозе.

Додао је да се сваки дан против њега у региону води бесмислена кампања.

"То је због Бећировића и због Жељка Комшића и свих њихових медија који су рекли да је Србија кренула у агресију после српског сабора због учешћа кадета Војне академије на меморијалним скуповима обележавања трагедије српског народа на Козари", рекао је председник Вучић.

Истакао је да нажалост медији нису пренели као вест то што је и министар спољних послова Босне и Херцеговине Елмедин Конаковић потврдио да је све било у складу са процедуром и надлежностима.

"Па зато што су два дана лагали, два дана обмањују јавност, два дана воде хајку, како ће сада да кажу, извините, ми смо најгори лажови. Сви њихови политичари, сви њихови медији. Знате ли да смо исто тако имали те кадете и 2017. године? На истим тим местима. Имамо слике у Чешкој и Аустрији. У Чешкој, Аустрији, Северној Македонији, Грчкој. То је најобичнија ствар и ситница. Ником то ништа не значи, све процедуре смо поштовали и Министарству иностраних послова Босне и Херцеговине упутили ноту", рекао је председник Вучић.

Истакао је да наши кадети нису имали ни војне чизме ни војне упртаче и да нису могли никога да угрозе.

"Него је само важно водити кампању против Срба. Ја их питам зашто то радите Бошњацима? Нама не радите ништа. Ништа не можете, ни ћете ништа да нам урадите. Што то радите Бошњацима? Што то радите свом народу којег терате да мрзи некога без икаквог разлога", нагласио је председник Вучић.

Подсетио је да су тако и у Црној Гори рекли како он, председник Вучић, не да извоз уља у Црну Гору, иако су у тој земљи купили 2,2 милиона литара уља више за шест месеци него прошле године.

"А имате само мање, а не више становника. И то је ОК. Добићете све нормално и кажемо нема никаквих  проблема. А не, креће онда: Вучић - Уљанов, велико српска идеологија која се шири преко уља и преко свега другог.

Онда текст - Вучић долази на Петровдан - то су закључци српског сабора, Бог зна шта ће да ради у Беранама. У Беранама хоћу да обиђем цркву коју сам обнављао. Не смем да одем ни цркву да обиђем, као што не смем да одем у Јасеновац. Зашто је то све тако? И све координисано, наравно, и све из Загреба, погледајте, 500 текстова има ту последњих 10 дана", рекао је председник Вучић.

 

У Француској се није десио "дебакл" деснице у другом, ни Макрона у првом кругу

Председник Вучић рекао је да се у Француској на изборима у другом кругу није десио "дебакл деснице" како су поједини оценили, али ни дебакл актуелног председника Емануела Макрона у првом кругу, већ да није једноставно разумети тај изборни систем. 

Рекао је да је јасно да је реч о огромној подељености у тој земљи, и да није много мање у другим земљама.

"Јасно је да ће председник Макрон сада бити можда и једина адреса у Француској која доноси одлуке. Ја га очекујем и надам се његовој посети током лета нашој земљи и мислим да ће то бити веома важно", навео је председник Вучић.

Рекао је да се не може говорити о "дебаклу деснице", јер бројеви говоре другачије.

"Једно је шта вам пише на табели на крају, а друго је како се до тога дошло, прочитајте шта је стварно опредељење људи. Нити је то био дебакл деснице и Марине Ле Пен, нити било шта слично, нити је то био дебакл Макрона у првом кругу. Али, то сад ви да објашњавате не вреди", рекао је председник Вучић.

Навео је да се сада мисли да је одједном десница у претходних 14 дана у Француској је пала.

"Не, они су добили више гласова него у првом кругу, значајно више у процентима. Њихов укупан број гласова је чак 37,1 одсто, другопласирани је добио 26,4 - то су левичарске странке, социјалисти плус Меланшон (Жан Лук), "зелени" и сви остали. Трећепласирани је председник Макрон, са 24,8. Дакле, они су убедљиво први, али су они повукли трећег кандидата и једни и други, свуда, и онда су имали избор само да гласају за оног другог", објаснио је председник Вучић.

Навео је да, када се сабере ових 24 и 26 то је 50, а 37,1 је мање од тога.

"Наравно, чак ни то није било баш тако, него је та разлика била обично мања од простог збира, али у коначним бројевима то изгледа много другачије, управо због самог изборног система, а не због опредељења људи", рекао је председник Вучић.

 

Најбрже смо растућа економија тренутно, важно да будемо у три, четири најбоље

Председник Вучић изјавио је да Србија јесте најбрже растућа економије у Европи са 4,7 одсто раста БДП у првом кварталу, али да је за нас важно да на крају године будемо у првих три или четири земље по расту БДП-а и да ће зато сутра присуствовати седници Владе Србије на којој ће се разговарати о расту БДП-а.

"Нама ће други квартал да буде слабији од првог квартала зато што смо имали ремонт рафинерија и наше хидроелектране у Бајиној Башти. Зато верујем да ће трећи квартал опет бити бољи него други. Сутра имамо седницу за БДП сутра коју ћу и ја лично да присуствујем. Хоћу да обавестим министре колико је важно да то раде и да ћемо оценити њихове резултате, а не то колико ће ПР служби да имају и лепих слика објављених", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да свака три дана иде на градилиште "EXPO 2027" и Националног стадиона.

"И ове недеље ћу да одем, обећао сам радницима да ћу са њима да ручам. Па ћу да понесем нешто, неки пребранац, купус и рибу да поделимо тамо на градилишту. Раде у немогућим условима, тамо је по 40-45 степени, али раде вредно машине. А ускоро ћемо за Национални стадион морати да уведемо трећу смену. Имаћемо рефлекторе, камере да можете у сваком тренутку да гледате како раде радници, машине и да градимо нашу земљу", поручио је председник Вучић.

Додао је да ће сви они који су радили против земље и споља и изнутра, само их мотивисати да раде још вредније, боље и успешније.

 

Ко има литијум постаје сила, неко регионална, неко светска

Председник Вучић изјавио је да ко има литијум постаје сила, неко регионална, неко светска.

На констатацију да више земаља у западној Европи покреће пројекте везане за литијум као што су Немачка или Француска која је такав пројекат прогласила пројектом од националног значаја, председник Вучић је рекао да ће сви они бити спремни пре Србије, и Португал, и Немачка, Чешка, Француска.

"Зато је требало нас да спрече пре две и три године, јер бисмо ми тада били први. И све би зависило од нас. Стране службе, и то неке западне су нас спречиле у томе тада. Били смо довољно наивни, нећу да кажем глупи, ја сам можда био довољно глуп да то одмах не разумем, шта се ваљало иза брега, а сви други људи су били наивни мислећи како су заштитили Србију или не знам шта, напротив, велику, велику медвеђу услугу смо себи учинили и много тога лошег својој земљи урадили", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, има ту милион ствари и ако влада буде уопште улазила у то, то може најраније тек за три и по, четири године да крене.

"Због тога се воде ратови. Видели сте прошли пут председник Боливије је рекао да је због литијума био покушан државни удар, гледали сте после тога текстове Дојче Велеа који саопштава да је у Украјини рат због литијума. Литијум је живот у будућности, онај ко има литијум постаје сила, неко регионална, неко светска", рекао је председник Вучић.

Додао је да жели да цео регион расте на том богатству, додајући да литијума има делимично и Република Српска, те да овај сукоб око имовине постоји делимично и због тога.

 

Срби чувају Дејтон, руководство у Сарајеву и неки са Запада хоће да га руше

Председник Вучић рекао је да Срби хоће да чувају Дејтонски споразум, да његово рушење не желе ни Бошњаци, већ њихово руководство као и поједини политичари са запада који се играју ватром, оптужујући Србе за то.

Коментаришући изјаву министра одбране Босне и Херцеговине Зукана Хелеза да је Дејтонски споразум грешка и да је председник Вучић током деведесетих пуцао из снајпера са сарајевских брда, рекао је да је та изјава веома опасна и упитао хоће ли на њу реаговати помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију Џејмс О'Брајан, као и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Босни и Херцеговини Мајкл Марфи.

"Што нисте реаговали на то када је (Хелез) рекао да је Дејтон грешка? Замислите да ја тако брутално лажем о члану њиховог Председништва", рекао је председник Вучић.

Поручио је Хелезу да ће, уколико покаже и најмањи доказ да је пуцао са брда у Сарајеву, истог тренутка престати да буде председник Србије.

"Позивам те, лажове један, са кинеским дроновима из Техноманије да, ако не докажеш - поднесеш оставку са функције која је далеко мање значајна", рекао је председник Вучић.

Додао је да су фотографије њега са пушком о којима је Хелез говорио лажне, као и да је био наслоњен на статив од камере.

Председник Вучић је рекао и да амбасадор Сједињених Америчких Држава у Босни и Херцеговини Мајкл Марфи дневно излази са "500 објава о Додику" и рекао да чека да види хоће ли реаговати у овом случају.

Додао је да су управо они који оптужују Србе умислили да је требало да уђу тада у Бања Луку, заједно са Хрватима и уз подршку Запада против Срба.

Председник Вучић је рекао и да њега интересује да ли ће се радити ауто-путеви, и пруге, а да га не занима да се извињава и да подилази некима због тога што су убијали Србе.

Рекао је да је његова обавеза да каже "извините" и "жао нам је" због тога што смо ми негде убијали ваше сународнике, као и да увек жели да положи цвеће, венац, све што је потребно, али да тражи и од других да се поклоне српским жртвама, јер то нису, како је рекао водене бојице, црвене боје, већ крв која је ту проливена.

"И ништа више од тога. А не, сетили смо се па ћемо сад не знам шта да измислимо ново против Срба па ће нам бити добро. Ево Доника Гервала је позвала све да помогну демократским снагама у Србији, пошто је Србија за њу нешто изван Косова (и Метохије).

Да помогнемо демократским снагама у Србији да оборе Вучића, они ће онда да признају независно "Косово". А ја позивам све друге да ме оборе, признајте "Косово", признајте да су Срби најгори злочинци, признајте све што хоћете, признајте све геноциде, и стварне и нестварне, и какве год хоћете. Ја у томе нећу да учествујем", рекао је председник Вучић.

Рекао је да не одговара ни ништа ни овима из Приштине ни овима из Сарајева и да их никада не вређа.

Председник Вучић је на питање о црногорском писцу Андреју Николаидису који је у последње време познат по антисрпским ставовима, рекао да он не мисли ни на шта.

"Такви ће да имају своје иницијативе и за рушење Републике Српске и за ратне репарације, све ће да раде, али кажем вам нема ништа од тог посла. Андреј Николаидис је био талентован, али је од мржње застранио, мржње према Србима и према мени", рекао је председник Вучић.

Додао је да он прашта све и нема проблем са тим, као и да ће за свој народ да се бори.

"Сви ти који мрзе Србе и који чекају да Србија буде на коленима, а и на коленима им није довољно мала, чекају да је баце потрбушке, да могу да је газе, е тада ће рећи да су задовољни", рекао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк