Вести

Вучић: Морамо да радимо више да смањимо стопу незапослености

У Власотинцу је данас отворен нови производни погон компаније Грунер, а председник Србије Александар Вучић је након пресецања врпце поручио да уложени капитал износи 6,5 милиона евра, у којем Србија учествује са 3,2 милиона евра.

Помагаћемо и даље, поручио је Вучић и додао да ће овај нови производни погон упошљавати нових стотину запослених.

Председник је, међутим, приметио да је у Власотинцу велика стопа незапослености и додао да ћемо зато, како је рекао, морати много више да радимо.

"Мораћемо још више да радимо, јер овде је веома висока стопа незапослености и мораћемо још да радимо да би било мање сиромашних људи и наде за будућност", рекао је Вучић.

Председник је захвалио истовремено генералном директору Грунера Едварду Шпрајцеру, иначе, чији је отац иначе Словенац погинуо на територији Србије током Другог светског рата. Председник је рекао да је одмах приметио да Шпрајцер није прави Немац, јер зрачи топлином попут овдашњих становника, а види се и да воли и лепе жене, а Власотичанке то јесу.

Председник је захвалио Немачкој што отвара породичне фабрике у Србији и констатовао да је то највеће богатство.

"Када они долазе значи да Србија није лоше место", рекао је Вучић.

Приметио је и да Србија мора највише да улаже у младе људе у њихово образовање и тек тада, можемо да рачунамо на другачију будућност.

"Није помоћ када некога нахраните тако што му упецате једном рибу, па му упецате други пут рибу. Помоћ је када га научите да пеца", рекао је Вучић.

Обраћајући се генералном директору Грунера Шпрајцеру, Вучић је рекао да му захваљује зато што је показао љубав према земљи у којој му је отац страдао. Позвао га је и да што више показује убудуће то нешто српско што има у себи.

Иначе, у новом погону запослено је 50 радника, те их сада има укупно 480 у тој фабрици, а план је да до 2020. године буде примљено још 50 радника у новом погону.

"Боље је него што је било, али мора да се ради још више. Дали смо 30 милиона, 20 милиона за Дом здрваља и 18,5 за ОШ Карађорђе, што је укупно око 70 милиона евра заједно. Појачаћемо развој југа Србије", рекао је Вучић.

 

По каквој је то математици 450 мање од 350?

По каквој је то математици 450 евра мање од 350, запитао је данас председник Србије Александар Вучић поводом појединих навода да плате и пензије нису повећане, већ "враћене на претходни ниво".

"Кажу: када повећате плате за 10 одсто да је то опет мање. Како је то 450 евра мање од 359, или како је 409 евра мање него 350 или 330. Објасните ми ту математику", рекао је Вучић и додао да је, када неко не располаже чињеницама већ само мржњом, "морално морање" борити се за пристојну Србију, а не они који знају само да пљују, псују и мокре по гробовима.

"Ми који припадамо пристојној Србији, а то су вредни радници, али не они најгори ђаци који су себе без покрића прогласили за елиту, ми ћемо успети јер сам убеђен да људи поштују рад", истакао је.

Он је рекао да је задовољан оним што је до сада учињено, али да "морамо још више и боље".       

"Када свако себи постави питање може ли боље, сигуран сам да ћемо имати боље резултате", рекао је Вучић.

Он је казао да је лично поносан на неке ствари, попут отворених седам фабрика у Нишу и најавио да ће ускоро бити решен проблем Куршумлијске и Луковске бање.

"У плану је изградња пута Ниш - Приштина и то ће довести до доласка инвеститора у Топлицу, где имамо четири округа. Житорађе је буквално спашено, као и Лебане где смо изгубили људе. Пре 15, 20 година све смо гасили и затварали, сада отварамо", рекао је Вучић.

Он је најавио да ће до маја бити отворена два дела пута кроз Јабланички округ, који иду ка Македонији, што је веома значајно за довођење инвеститора.

"Тражићемо у Лесковцу нове инвеститоре, у Власотинцу, Црној трави која нам је важна због границе према Бугарској. Морамо све да урадимо да тамо сачувамо становништво", рекао је Вучић.

Вучић је казао и да је као председник Владе и председник државе обишао више општина него други политичари за последњих 45 година.

 

Циљ неких амбасада - смањење утицаја Српске листе и Србије

Председник Србије Александар Вучић саопштио је данас да поједине западне амбасаде врше велики притисак и утицај са циљем да "растуре" Српску листу, смањен је утицај у Приштини и утицај Србије на Косову и Метохији.

Вучић је рекао да се не ради о "раздору" међу Србима на Косову, како је гласило једно од новинарских питања, поводом подршке појединих политичких покрета из Београда политичким ривалима Српске листе на Косову и Метохији. Њихово је право, рекао је, да подрже свог кандидата, као што је право сваког да се кандидује и да каже шта мисли.

Проблем је, међутим, сматра председник Вучић, притисак и утицај појединих западних амбасада са циљем да се "растури" српска листа и ослаби утицај и присуство Србије у покрајини:

"Они не желе да Срби имају 'златну акцију' у влади у Приштини и настоје да им ту позицију отежају и онемогуће на локалним изборима, и у локалним срединама", оценио је Вучић.

Истичући да сви имају право да се кандидују на тим изборима, Вучић је рекао да би неке требало питати ко им је омогућио да их превозе Кфоровим аутомобилима и за чије се то потребе ради.

"Питање је и зашто је Шћепановић морао да буде убијен", рекао је Вучић.

 

Одакле им паре за кампању, људи неће преваранте

Председник Србије Александар Вучић запитао је данас из чега ће Саша Јанковић и Драган Ђилас да финансирају своју кампању за изборе у Београду, пошто немају ни странку, а тиме ни могућност легалног финансирања.

"Ко ће да им плати кампању? Њихове агенције, Мишковић?", запитао је Вучић, одговарајући на питање новинара у Власотинцу у вези са "математиком Јанковића и Ђиласа за београдске изборе"

Председник СНС је рекао да напредњацима нису потребни тајкуни, да легално добијају новац, док друге финансирају тајкуни и криминалци.

"Из чега ће да се финансирају ти стручњаци, како да се финасирају пошто ни странке немају?" упитао је Вучић.

Додао је да унапред, као и увек до сада, честита онима који су већ победили на изборима, али је уверен да Србија, пристојна и нормална, нити слуша нити верује преварантима.

Вучић је одговарајући на питања новинара рекао да им честита на победи и да је то у реду и да није ништа страшно и ако СНС изгуби изборе. Како је рекао, чуо је и за најаву неке пријаве због 19.000 динара донације СНС и рекао да неки троше милионе евра за кампању и нико их ништа не пита. Вука Јеремића, додаје, нико не пита за 6 - 7 милиона евра које је дао у кампањи за председничке изборе, на којима је једино СНС имала све чисте рачуне и није остала дужна никоме.

Упозорио је да су многи остали дужни за рекламе и кампању и из опозиције, а има и оних из власти, док је СНС, истиче, све своје рачуне платила.

Како је оценио, међу опозицијом "нервоза је велика", јер би "они који су пљачкали сада да се врате, да наставе своју пљачку...".

"Многи су увезани и они би да се врате по сваку цену, да земљу докрајче и униште", рекао је Вучић и додао да је на поштеним и пристојним да омогуће да нам деца раде и буду поштена, а не да "пишају по нечијим гробовима".

"А, овима честитам, као и уочи свих прошлих избора", рекао је председник Србије.

Додао је да неки стално причају да ће он проћи као Милошевић или Коштуница на ванредним изборима и слично, и поручио:

"Нисам ни Милошевић, ни Коштуница, а Србија нормална и пристојна неће да слуша преваранте и они који би себе да прикажу као елиту, без било каквог покрића".  

 

Што ме штити? Не треба ми то

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да не зна зашто нису сви новинари пуштени на пријем поводом Дана БИА, али и објаснио да он није отишао на пријем из протеста, јер сматра да нико није морао да га штити од новинарских питања.

"Немам појма зашто нису пуштени, требало је све да их пусте. Не мислим ја да су то биле безбедносне провере. Гашић ми је све другачије објаснио, али то уопште није важно, уопште нисам хтео да улазим у то", децидан је био Вучић одговарајући на питање новинара зашто поједини новинари нису добили дозволу да уђу на пријем БИА.

Он је додао да, иако много воли шефа БИА Братислава Гашића и много цени његов рад, није могао да допусти себи да оде.

"Ја сам гост и ја ћу на то да одговорим. Што ме штитиш, кад ми то није потребно. Што ме штитиш на сличан начин како се понаша Јанковић, који неће да одговори Гоци (Узелац новинарки ТВ Пинк) и никоме, јер не зна шта да одговори. То што он не зна шта да одговори, ја знам шта да одговорим, јер се борим за то, живим за то, и радим на томе", нагласио је председник.

Како је додао, ни Радуловић неће да одговори, Јеремић није хтео да пусти ни Гоцу ни Вучићевића ни Студио Б.

"И сви сте ћутали, а ја нисам ћутао када су наши то урадили, него сам на најснажнији начин протестовао - нисам отишао на свечану академију, код човека и људи чији рад изузетно ценим и поштујем, људи из БИА", рекао је Вучић и истакао да је његов посао да ради и да одговара напитања грађана Србије.

Оно што они (Радуловић, Јанковић, Јеремић) раде и сматрају да је њихов посао да псују и да мокре по туђим гробовима, они то, каже Вучић, не разумеју.

"Ми морамо да разумемо и да покажемо разлику између нас и њих", закључио је Вучић.

На питања о разрешењу Миливоја Михајловића вршиоца дужности директора Радио Београда, као и коментара у неким медијима да је реч о једноумљу, Вучић је рекао да прво треба да се договоре ти што то причају да ли је једноумље било јуче или је данас.

"Не може да буде до јуче једноумље, а сада питање што је смењен", навео је председник Србије.

 

 

 

 

 

извор: Танјуг