Вести

Вучић: Моравски коридор до краја марта 2024. године

Председник Србије Александар Вучић обишао је радове на изградњи деонице ауто-пута од Појата до Крушевца, у оквиру будућег Моравског коридора који ће спојити ауто-пут Београд - Ниш са ауто-путем "Милош Велики".

Вучић је обишао радове на мосту преко Јужне Мораве код Сталаћа, који ће бити дуг 248 метара.

Вучић је у разговору са представницима извођача радова, америчко - турским конзорцијумом ‘’Бехтел Енка’’, разговарао о динамици радова за поједине секције, роковима и решавању проблема на градилишту.

Вучић је рекао да, по уговору, прва два сектора (од Појата до моста преко Јужне Мораве и до места Макрешане) рок до септембра 2022, али је затражио од извођача и добио обећање да ће радови бити убрзани и завршени до краја 2021, а да радови на деоници Појате - Крушевац до места Кошеви да почну радови до маја или јуна.

Вучић је рекао да очекује до краја марта 2024. буде завршен цео Моравски коридор.

"Ово ће бити значајан ауто-пут за нас, први дигитални ауто-пут, велики број људи живи на том подручју", истакао је Вучић и затражио од министра Момировића да се убрза процедура издавања виза за раднике како би могли да се убрзају радови.

"Људи овде чекају путеве, а не да ли ће неки ћата да потпише визу за раднике, па уместо за један дан да изда визу то траје три месеца", рекао је Вучић и додао да је бесмислено да земља буде затворена за раднике ангажоване на великим пројектима.

"Не интересују ме ваше процедуре", додао је Вучић.

Вучић је затражио и да се убрза експропријација земљишта, како би могла да се убрза реализација.

На мосту преко Јужне Мораве код Сталаћа тренутно се ради на стубовима и наглавним гредама на обалама са обе стране, а касније ће да крену радови и на стубовима у кориту реке.

На првој деоници од Појата до Крушевца паралелено се граде четири моста.

Председник је раније најавио да ће обићи велике инфраструктурне пријекте у Србији како би се уверио како напредују.

Читава дужина Моравског коридора од Појата до Прељине је 112 километара, а прва деоница овог ауто-пута од Појата до Крушевца је 28 километара.

Радове изводи турско-амерички конзорцијум ‘’Бехтел Енка’’ с којим је потписан уговор за изградњу овог ауто-пута вредан 745 милиона евра.

То ће бити први дигитални ауто-пут, јер ће дуж његове трасе бити постављени оптички каблови и дигитална опрема који ће омогућити бесплатан бежични интернет и најмодернији сyстем управљања саобраћајем.

Током изградње коридора биће регулисан ток Јужне Мораве и њених притока у дужини од 68 километара.

Ауто-пут је пројектован за брзину до 130 километара на сат, имаће 11 петљи, 71 мост, 23 надвожњака, пет подвожњака и 31 пропуст.

Моравски коридор повезаће три округа: Расински, Рашки и Моравички, са Коридорима 10 и 11. Повезаће све веће градове централне Србије између Појата и Чачка - Крушевац, Краљево, Трстеник и Врњачку Бању.

Моравски коридор чине три деонице: Појате - Крушевац у дужини од 27,83 километара, Крушевац - Адрани дужине 53,88 километара и Адрани - Мрчајевци - Прељина дужине 30,66 километара.

Радови су почели у децембру 2019. године, када је најављено да ће цео ауто-пут бити готов за четири године.

"Верујем да ћемо до краја године, односно до јануара 2022. имати готов ауто-пут од Појата до Крушевца до места Макрешане", рекао је Вучић након обиласка радова на мосту преко Јужне Мораве код Сталаћа, који ће бити дуг 248 метара.

Вучић је рекао да је пуно људи ангажовано на том градилишту и похвалио извођача ‘’Бехтел - Енку’’.

Вучић је напоменуо да је водостај Мораве ту виши за два метра и да је цело подручје имало проблема са поплавама.

Председник је нагласио да ће држава само за регулисање водотокова дуж Моравског коридора из буџета платити 200 милиона евра.

"Да је неко пре говорио да ће држава бити у стању то да уради, рекли би да су то фантазмагорије", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да је држава у Моравски коридор до сада инвестирали што кроз авансе и на други начин 210 милиона евра српских пара из буџета.

Вучић је рекао да је 80 одсто готова експропријација земљишта и да је остало да тај посао заврше још Трстеник и Врњачка Бања.

Нагласио је да ће Србија добити најшири и најмодернији ауто-пут, пошто ће бити потпуно дигитализован, што значи да ће дуж њега бити положени оптички каблови, па ће грађани имати не само интернет већ и разна обавештења на

ауто-путу, о саобраћају и гужвама, важним објектима, где су фабрике, ресторани и друго.

Моравски коридор ће, истиче повезати све велике градове у том делу Србије, као и Врњачку Бању која је по броју туриста претекла Златибор и Копаоник. До Врњачке Бање моћи ће да се стигне за око сат и по од Београда.

Вучић је рекао да ће захваљујући Моравском коридору то подручје постати "Мека и Медина" за инвеститоре.

Запитао је када је то Србија имала снаге да реализује тако велике пројекте и издваја толико средстава из буџета и додао да то показује колика је сада снага Србије у финансијском и економском смислу.

Напоменуо је да је већ сада скочила цена издавања станова у Крушевцу са 150 на више од 300 евра.

Читава дужина Моравског коридора од Појата до Прељлине је 112 километара, а прва деоница овог ауто-пута од Појата до Крушевца је 28 километара.

Радове изводи турско-амерички конзорцијум "Бехтел Енка" с којим је потписан уговор за изградњу овог ауто-пута вредан 745 милиона евра.

То ће бити први дигитални ауто-пут, јер ће дуж његове трасе бити постављени оптички каблови и дигитална опрема који ће омогућити бесплатан бежични интернет и најмодернији систем управљања саобраћајем.

Током изградње коридора биће регулисан ток Јужне Мораве и њених притока у дужини од 68 километара.

 

Ускоро креће изградња Адрани – Мрчајевци

Вучић је најавио да за месец дана крећу радови на изградњи ауто-пута до Краљева, сектор 3 од Адрана до Мрчајеваца.

Вучић је истакао да ускоро креће изградња ауто-пута на траси Чачак – Краљево, што је обећано за ову годину, сектор три, секција осам, а касније и секција девет.

„Адрани – Мрчајевци креће већ за месец дана“, објаснио је Вучић и истакао да је за Адране важно уређење водотока, јер су плавили сваки пут.

На питање шта је са обновом мостова који су срушени током поплава 2019.године, Вучић је рекао да му је навајжније што је у Сирчи изграђен мост, што је обећао раније.

"Проверићу сам шта је са осталим мостовима. Пре него што дођем у Краљево грађани ће моћи да виде да смо спремни да обновимо много више“, рекао је Вучић и додао да ће се настојати да се обнови што је могуће више.

Вучић је нагласио да спајање аутупутем Чачак – Краљево значи много, и да после остаје да се поправе путеви.

"Затим ћемо моћи да маштамо и покушамо да проширимо пут ка Рашки и Новом Пазару. А Нови Пазар ће добити везу преко Пожеге, Ариља и Ивањице. Читав јужни и југозападни део земље биће повезан са централним делом“, истакао је Вучић.

 

Вакцинисаћу се у понедељак – уторак

Вучић је поновио да ће се он лично вакцинисати када број ревакцинисаних пређе милион што ће се догодити сутра или прекосутра.

"Вакцинисаћу се у понедељак или уторак у једном малом месту у Србији и тада ће бити довољно вакцина да се људи вакцинишу", рекао је Вучић.

Вучић је позвао грађане Србије да се вакцинишу, наводећи да "бројеви (заражених) у Београду за нијансу падају" и да се такве ствари дешавају због вакцинације.

 

Не говорим о Ђиласу пред страним амбасадорима

Вучић, после обиласка радова на изградњи Моравског коридора код Крушевца, где је био је присутан и амерички амбасадор Ентони Годфри није желео да одговара на новинарска питања везана за Драгана Ђиласа.

На питање новинара да прокоментарише то што је Ђилас синоћ негирао постојање свих рачуна, али и да је о "свему говорио осим да те милионе нема", Вучић је рекао да надлежни органи раде и да он неће пред страним амбасадорима да говори о томе.

"Радиће надлежни органи свој посао. Много ми је важније да поштујемо своју земљу, а нема поштовања земље, ако нападате противнике пред странцима. Ја то нећу да радим, а шта мислим: Мани га се, Мито", рекао је Вучић.

 

Попуштање мера када се стекну услови и епидемиолози сложе

Вучић је рекао да ће мере против пандемије бити ублажене првог дана када се за то стекну услови и када епидемиолози буду сагласни са тим.

"Пустите Кризни штаб да ради свој посао", поручио је Вучић одговарајући на питања новинара уз опаску као и да су за њега најважнији људски животи, а не да се као неки политичари неодговорно додворавају народу због јефтиних политичких поена.

Вучић је рекао да има утисак да лагано падају бројеви заражених у Београду и напоменуо да је тешко изборити се са новим сојевима вируса, који су инфективнији и смртноснији.

"Ја сам за то да слушамо струку, а не да ли ће неко да се свиди народу", нагласио је Вучић и додао је за њега најважније да се спасе макар и један људски живот и додао је да Србија има најблаже мере, пошто је свуда, од Аустрије, Немачке и Италије све затворено.

Председник је истакао да је најважније да прво почну да падају бројеви и да ће онда мере бити попуштене, као и да то није политичка одлука. 

 

Србија налази начине да додатно помогне Северној Македонији и Црној Гори

Вучић је изјавио да Србија налази начине како додатно да помогне Северној Македонији и Црној Гори у вакцинацији становништва.

Вучић је додао да не разуме када неко критикује то што су у Србији били привредници из региона, и што страни држављани долазе због вакцинације, као и да му није важно и није му проблем што је због тога изостала захвалност дела "колега".

"Важно ми је да су људи задовољни, да су се делимично заштитили сада када су примили прву дозу, а када добију другу биће још и боље, и да ће их штити од тешких последица и смрти или бар у 99 одсто случајева. То је оно што можемо да урадимо", рекао је Вучић упитан колико је поносан на писање медија у региону да вакцинација људи из земаља Западног Балкана организована у Србији.

Вучић је додао да му није јасно како неки људи не схватају да ми не можемо да будемо спасени ако људи у региону нису.

"Не знам како то неко не разуме, нисмо ми пусто острво, живимо заједно са другима", рекао је председник и нагласио да ће 10 дана након што се он вакцинише у Србији вакцинисати још 500.000 људи.

Вучић је рекао да лоби оних који су против вакцине није јак, али је потребно да се оде у села, у мање средине, јер се тамо људи мање брину о себи.

"Када одете у село домаћини ће вам се придружити и неће бити проблема". рекао је Вучић.

‘’Увек има оних који ће вам рећи да ово није кран, ни багер већ да их трујемо из хеликоптера, таквим људима можемо тешко да објаснимо’’, рекао је председник.

 

 

Извор: Танјуг