Вести

Вучић: На европском смо путу, али очекујемо више поштовања

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Бледу да Србија остаје посвећена европском путу, али да очекује више поштовања од Европске уније и да то неће да крије.

Вучић је на отварању Бледског стратешког форума, у кратком обраћању на отварању лидерског панела "Европа после Брегзита и Ковида-19", рекао да постоји део грађана који не подржава европске интеграције, посебно због косовског питања, али да то не утиче на политичку одлуку да је Србија на европском путу.

Председник је рекао да је увек био веома јасан и да увек понавља поруку да је Србија на европском путу и да му је посвећена, али да Србија такође види да она није главна тема међу земљама ЕУ, што је, како је рекао, и нормално у овим околностима.

На коментар модератора Ника Гауинга, иначе гостујућег професора Краљевског колеџа у Великој Британији, да је током Светског економског форума ставио до знања да је Србија заинтересована за ЕУ до одређене границе, Вучић је рекао да је тада говорио о томе да је Србија очекивала више поштовања од Европске уније.

"Можда су и људи из ЕУ очекивали више поштовања с наше стране. Обе стране би требало да учине колико могу да побољшају ствари. Морам да кажем да је то нешто што морамо да урадимо за заједнички бољитак", рекао је Вучић.

На опаску Гауинга да је Вучић тада за "Euronews" рекао да Србија није веома ентузијастична, Вучић је рекао да је то тачно, јер постоји 40 процената грађана који су против уласка у ЕУ, махом због тога што виде ЕУ као организацију која прави притисак кад је у питању косовска независност.

"То је истина, али то не утиче на наше политичке одлуке. Ми смо на европском путу, видимо много тешкоћа, не припадамо напредним економијама, али нећемо ући ове године у рецесију, иде нам добро", рекао је Вучић.

 

Лакше је кад припадаш "клубу", али, ипак...

Изјава Бојка Борисова о несолидарности ЕУ на почетку корона кризе послужила је Вучићу да још једном укаже на двоструке европске стандарде, те на предности припадања "клубу" ЕУ.

Вучић је, наиме, подсетио да је он на почетку кризе скренуо пажњу на то да ЕУ није показала јединство и солидарност и да су га због тога напали, како је рекао, буквално сви.

"Виктор Орбан је то сада потврдио", рекао је Вучић и додао да Борисова нико не критикује зато што је "он део клуба ЕУ".

"Тако да сам научио да је увек боље припадати клубу, него бити ван њега и Србија жели да буде део клуба ЕУ", рекао је Вучић.

Ипак, како је рекао, иако Србија није члан "клуба", а он само један "мали човек", управо га је позвала канцеларка Ангела Меркел, пренео је учесницима Форума.

Вучић се позвао и на паралелу са нападима на немачки Бундестаг и на српски парламент, те подсетио да је у Београду том приликом 27 људи ухапшено, а већина пуштена већ следећег дана, док је у Немачкој био само покушај напада односно уласка у парламент, а ухапшено је 300 људи.

"Тукли су их оштро и док је то код нас био чин диктаторства у Немачкој је то био чин одбране демократије".

Вучић је поновио да Србија жели да буде део клуба ЕУ, од које иначе примамо велику подршку, али имамо и своје ставове и видимо шта се дешава у ЕУ.

Морамо да сарађујемо и са ЕУ на политичком, а са САД на економском пољу и ако одустанемо од сарадње са САД они нама неће бити непријатељи, али ће нам бити опонент, рекао је Вучић и додао да су све то геополитичке игре.

 

 

Извор: Танјуг