Вести

Вучић: На скупу наде 26. маја показаћемо шта је нормална Србија

Председник Републике Србије и председник Српске напредне странке Александар Вучић изјавио је да су у акцији прикупљања илегалног и легалног оружја грађани предали 20.000 комада оружја и минско-експлозивних средстава.

После седнице Председништва странке, председник Вучић је рекао да је то веома озбиљна бројка, да се акција наставља и убрзава.

"За ту количину оружја и минско-експлозивних средстава смо сигурнији", поручио је председник Вучић.

Рекао је да је све спремно за Скупштину странке 27. маја у Крагујевцу и да ће тада 4.000 делегата изабрати ново руководство странке и донети одлуку о уласку странке у нови, шири покрет.

"Оно што је важно да се странка припреми и да са новим руководством буде спремна за све изазове", рекао је председник Вучић.

Додао је да се на седници разговарало и о притисцима поводом КиМ, као и о извештају који је поднео директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

"Постоји де факто план чија је суштина да ми њих де факто признамо, а они ништа да не ураде. Највећа партија пружила нам је подршку да нађемо компромис, али да чувамо национални интерес Србије", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да се разговарало и о економској ситуацији.

"Наложићемо Влади да приступи реформи јавних предузећа, отворенијем наступу у довођењу инвеститора али и да се решавају проблеми људи", рекао је председник Вучић.

Додао је да људи који се налазе у највећој партији и која је, како је рекао,  нормално да буде критикована, морају да више разговарају са грађанима и саслушају народ и да прихвате њихове примедбе.

 

Скуп 26. маја не сме да буде скуп мржње, већ наде

Председник Вучић је изјавио да скуп који је заказан за 26. мај не сме да буде скуп мржње, већ скуп наде.

"Ово не сме да буде скуп мржње. Тај скуп мора да буде све супротно од онога што неки други раде", поручио је председник Вучић после седнице Председништва СНС.

Председник Вучић је истакао да 26. маја неће бити одржан скуп СНС-а или СПС-а, већ да су на њега позвани сви добри људи.

Председник Вучић је додао да ће на том скупу бити показан пут Србије напред, у будућност.

"Морамо да уверимо Србију да ће Србија, не само да опстане, већ да ће моћи још брже да напредује", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да верује да ће то бити највећи скуп икада одржан у Србији, не рачунајући онај на Газиместану.

"За нас је важно да на овом скупу наде 26. маја са почетком у 19 часова људима улијемо наду у Србију, да могу да живе нормално", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да не постоји ниједна област у којој Србија није остварила напредак.

Говорећи о незадовољним пољопривредницима, указао је да су државне субвенције 2012. године износиле 25,8 милијарди динара, а данас 81 милијарду, те да пољопривредници данас излазе са најмодернијим тракторима на улице.

"Позивам их да разговарају. Ја сам спреман да их примим увек и у сваком тренутку", рекао је председник Вучић, али је истакао да не пристаје на политичке претње.

 

Скуп ће бити испред Скупштине јер ми нисмо антисистемски оријентисани

Председник Вучић је изјавио да ће скуп те странке заказан за 26. мај бити одржан испред Скупштине јер, како је рекао, СНС није антисистемски оријентисана.

"Мора да постоји ред у држави. Некако је симбол да будете испред институција система. Друго, можда те вечери буде неких одлука које се тичу баш тих институција, а то се не односи на спаљивање и рушење, већ се тиче озбиљних и далекосежних одлука", рекао је председник Вучић после седнице Председништва СНС.

Одговарајући на питање новинара да ли су поједини грађани приморани да се појаве на скупу 26. маја, председник Вучић је нагласио да сви ти који су наводно приморани не треба да дођу на скуп.

Међутим, истакао је да ће на скупу бити људи који поштују лидере Српске напредне странке и да неће окретати главе ни од њега, али ни од осталих учесника.

Председник Вучић је навео да се то догодило на опозиционом протесту одржаном у Београду, рекавши да је у СНС-у то другачије.

"Код нас људи имају другачији однос. Они понеког и воле, а свакако имају поштовање, што ми је најважније", рекао је председник Вучић.

Додао је да је на другом опозиционом протесту "Србија против насиља" било скоро 12.000 људи, од чега 9.000 није хтело ни да се окрене за опозиционим лидерима.

Председник Вучић је рекао да је добар део људи дошао јер је заиста веровао да је реч о борби против насиља и да се њима обраћа.

Говорећи о оружју које је предато претходних дана, председник Вучић је рекао да се војно наоружање враћа војсци, али да се највећи део минско-експлозивног наоружања уништава.

 

Увек сам се највише ослањао на подршку народа

Председник Вучић је изјавио да се увек ослањао на подршку народа.

"Увек сам веровао у свој народ и увек сам се највише ослањао на народ, и то на онај обичан народ и обичне људе који ништа нису добили од државе", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је захвалио народу на свој подршци до сада.

"Ту подршку обичног народа видећете и 26. маја. Хвала народу на томе", рекао је председник Вучић.

 

Не постоји ниједан разлог за хајку на Порфирија

Председник Вучић је изјавио да не постоји ниједан разлог за хајку коју против патријарха српског Порфирија води део опозиције.

"Да водите такву хајку против цркве, ја морам да кажем да ми је јасно каква је то антисрпска агенда, пошто не постоји ниједан разлог зашто би ту хајку водили. Они који је воде против патријарха очигледно ништа не знају о вери, а да ни поштовања и васпитања немају превише", рекао је председник Вучић, одговарајући на питања новинара после седнице Председништва СНС.

Председник Вучић је истакао да је Србија секуларна држава, где су јасно одвојени црква и држава, али да је потребно да разговарају.

Како је рекао, анархо-либералне снаге које себе називају грађанским снагама увек су много агресивне, и на кога год да крену, на крају се обрачунавају са било којим патријархом, од патријарха Павла, Иринеја до Порфирија.

"Не могу да се сете још патријарха Германа, не знају још шта би да замере, и увек то против цркве и на крају државе, али имате људе којима је то избор и морате то све да допустите. Свако има право на своје мишљење док не угрози физички интегритет неког другог или институције система, или државни поредак", поручио је председник Вучић.

 

Изјава Јове Бакића језива

Председник Вучић је оценио да је изјава социолога Јове Бакића да се СНС не може победити на изборима језива за било кога, а камоли за неког ко сматра да је интелектуалац и да заслужује нечије поштовање.

"А како мислите да нас победите, тако што ћете да нас убијете, као што су неки други предлагали, тако што ћете да нас јурите улицама са моткама, ви јунаци", рекао је председник Вучић одговарајући на питања новинара.

Председник Вучић је запитао ''у којој се то земљи долази на власт без избора''.

"Или мислите да мора бити избора, а да не сме да се кандидује Александар Вучић и да не сме да буде носилац листе, што, како је рекао, слушамо четири и по године. Где то има у свету? Нема нигде. Није ни Емануел Макрон излазио на изборе по арондисманима и локалним изборима, али је стајало његово име. Па, кога брига", поручио је председник Вучић.

Како је рекао, опозиција тврди да је он најгори зликовац и оптужили су га за 50 убистава.

"Па шта вам онда сметам, најлакше ћете да ме победите. И сами знате колики сте лажови. Знате и сами колико сте лагали око свега и никаквог уверења немате осим да се дочепате власти без избора. Сваки човек који има трунке демократског у себи би се побунио против тога. То није српска традиција и тога нигде нема", поручио је председник Вучић.

Додао је да, што се њега тиче, нема проблем са тим и нека наставе са таквим изјавама.

"Да бежим од Јове Бакића, Бојана Пајтића, Мирослава Алексића и Драгана Ђиласа нећу никада док сам жив. Дођу понекад та тужна, суморна времена у којима најгори испливају на површину, они који нису могли разред да прођу, и који помисле да је време за њихову акцију. Срећом, то време кратко траје", рекао је председник Вучић.

 

Спреман сам да разговарам са пољопривредницима

Председник Вучић је изјавио да жели да разговара са пољопривредницима који хоће да решавају своје проблеме, али не са, како је рекао, ''професионалним демонстрантима''.

Одговарајући на питања новинара после седнице Председништва СНС, председник Вучић је истакао да је ове године за пољопривреду издвојено додатних 15 милијарди динара на буџет од 65 милијарди.

"Осамдесет милијарди и кажете да није довољно. Спреман сам да саслушам и чујем, само немојте да ми долазите, а после кажете да сте неовлашћено снимали Ану Брнабић и још сте слагали да је рекла нешто што она није рекла. 

Долазе сељаци да ми кажу ко су ови да прислушкују Ану Брнабић, на разговору на којем би требало да решавају проблеме", рекао је председник Вучић.

Како је нагласио, исти човек долазио је код њега да преговара о разним питањима.

"Погачар нам је долазио да разговара за фриленсере, ја мислио да је он фриленсер. Па нам је долазио као вођа протеста за кров над главом. Ја мислио да му је угрожен кров над главом. А сада видим и да вози трактор, село није видео ни на слици, а главни је и по том питању. Неки анархо-либерал, једино што знам да мрзи Србе и Србију. Свуда би поцепао српску заставу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да ''зато зове људе да дођу на скуп наде па да решавамо проблеме''.

"Дођите ви сељаци па ћемо да решимо све проблеме у четири или пет пута и биће вам боље. Ја ћу да решавам те проблеме, довешћу целу Владу, спреман сам дан и ноћ да разговарамо, само немојте да ми доводите професионалне демонстранте", поручио је председник Вучић.

 

Највећи део оружја које је предато се уништава, а део враћа Војсци Србије

Председник Вучић је изјавио да се највећи део оружја и минско-експлозивних средстава, које су грађани вратили у акцији враћања оружја, уништава, а да се део враћа Војсци Србије.

"Највећи део иде у Војно-технички ремонтни завод где се добар део минско-експлозивних средстава уништава, а један део, да би могао да остане употребљив, врши се комплетан преглед наоружања и уколико се види да је то војно наоружање, враћа се војсци", објаснио је председник Вучић одговарајући на питања новинара после седнице Председништва СНС.

Додао је да се највећи део минско-експлозивних средстава ипак уништава, јер није лако извршити преглед, а да се, што се тиче самих цеви, оне шаљу у Заставу оружје.

"Када доставите 20 или 30 хиљада комада, очекујемо да за то што користе ударне игле, магацине и све остало, врате нам 3.000 модуларних пушака. То су сада ове пушке које смо направили и које имају своје недостатке, али су све боље", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, тако раде све нормалне и демократске земље и драго му је што је то наишло на пажњу у ЕУ и што кажу да је акција предаје оружја одлична акција.

"Поносан сам на одговорност наших грађана, јер то је много већа безбедност за наше људе", поручио је председник Вучић.

 

Типсаревић дошао у СНС зато што је частан човек

Председник Вучић је изјавио да је добро за СНС што се бивши тенисер Јанко Типсаревић учланио у ту странку, и да је постао члан зато што је, како је рекао, частан човек.

На питање новинара да прокоментарише критике упућене Типсаревићу због учлањивања у СНС, председник Вучић је рекао да се 1993. године укључио у СРС због хајке која се тада водила против радикала.

"Часни људи гледају то на другачији начин. За часне људе је прилика када се против некога води хајка, а са њим су сагласни по појединим питањима. То је питање части, поштења и личне храбрости, морала, да тада будете ту. Зато је Јанко Типсаревић дошао", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, све који су коментарисали да је бивши тенисер био уцењен треба да буде срамота.

"Не него смо му платили. Нема он пара, па смо га платили. Јадан он, уценили смо га. Као и Дуду Ивковића и свакога у овој земљи. Срам их било", поручио је председник Вучић.

Навео је пример певачице Јелене Карлеуше која је рекла да није за њега и која је, како је рекао, све је најгоре говорила о њему, али је овог пута рекла Вучић је у праву.

"Нико не сме ништа да каже, хоће да нас све побију, да ли је то будућност коју нудите Србији? Зато је дошао Јанко Типсаревић и долази све већи број људи. Људи хоће да живе нормално, а не да се убијају, обрачунавају са неким и забрањују да се бави политиком", рекао је председник Вучић. 

Додао је да у СНС воле што се они баве политиком, "јер док је њих таквих, за нас зиме нема". 

"Ви немате право на свој став јер је немогуће да Јанко Типсаревић буде за ово. Причају глупости сваки дан и лаж до лажи, шта би са Јовањицом, три године сам трепео и слушао те лажи и глупости. Уколико нешто није у складу са чињеницама, тим горе по чињенице", сматра председник Вучић. 

Додао је да се данас први пут чуо у животу са Јанком Типсаревићем, да су га чланови градског одбора бучно поздравили и да је добио шампионски аплауз.

 

Варају се они који мисле да ће се СНС распасти

Председник Вучић је изјавио да се варају они који мисле да ће се та странка распасти када једном изгуби изборе, што се, према његовим речима, неће скоро десити.

Одговарајући на питања новинара после седнице Председништва СНС, председник Вучић је рекао да је поносан што у тој странци има много дивних и препоштених људи којима је, како је рекао, морал важан, који имају принципе, трпе нападе и боре се.   

"Они који мисле да ће СНС да се угаси, када једном изгуби изборе, а то се неће десити скоро, варају се. Џаба вам судијска помоћ из иностранства, увек смо бољи са 20 разлике. И када буду изгубили изборе, отићи ће они који су отишли први пут када су изгубили функцију, а структура странке, организациона и политичка, биће веома чврста као што је увек и била", сматра председник Вучић.

На питање новинара да ли се осећа усамљено у време демонстрација и да ли га је неко разочарао, председник Вучић је одговорио да мора да се навикава на нову улогу у српском друштву, али да неће себе да промени због тога и, како је рекао, увек ће говорити оно што мисли.

"Био сам разочаран многим људима и то ми покаже свака кризна ситуација. По правилу увек се највише разочарате у људе којима сте највише дали. На листама оних који подржавају оне против мене има највише оних којима сам доста тога доброг учинио, што ме подсећа да треба да чиним мање доброг", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, он нема разочарења, а погоди га што је у појединим ситуацијама био наиван.

"Ни на кога не можете да рачунате у животу осим на своју породицу и најближе, а ја сам схватио да могу да рачунам на странку коју сам стварао са Томиславом Николићем. У странкама у којим сам ја био, никада нико неће упадати машинкама, јер ћемо се ми увек бранити и ја нећу нигде да бежим из ове земље", рекао је председник Вучић.

Додао је да је јако поносан што сутра ујутро иде на први лет за Чикаго ''Ер Србије'' и да је поносан што ће Србија имати два директна лета за САД.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк