Вести

Вучић: Набавком "корнета" побољшана оперативна способност Војске Србије

Председник Републике Србије  Александар Вучић поручио је припадницима 72. бригаде за специјалне операције у касарни "Растко Немањић" у Панчеву, након приказа најмодернијег противоклопног система "корнет" који је недавно стигао у Србију, да иду у корак са најбољим специјалцима у свету и захвалио им на пожртвованости и љубави према својој земљи.

Вучић им је честитао Нову годину и пожелео све најбоље њима и њиховим породицама, као и да наставе да вредно раде и тренирају и воле своју земљу као и до сада, и додао да ће се држава потрудити да још побољша опрему и да ће све то бити боље из године у годину.

Након приказа способности, Вучић је обишао шаторе у којима је изложена опрема Војске Србије - ронилачка, противоклопна, пешадијско наоружање, верачка опрема.

Вучић је током обиласка најавио и долазак немачке фирме у Врање која ће запослити 1.000 људи, неоткривајући њено име и представницима Министарства одбране рекао да ће Војска Србије моћи да купује неке ствари од те фирме.

Прокоментарисао је да је "корнет" много бољи од "фагота" и да може да погоди мету чак на осам километара.

Погледао је дронове, затим пушко-митраљезе, као и пушку "Scar" која је у употреби у нашој војсци и додао да је то најбоља пушка, боља и од хеклера, прегледао је и нову опрему за специјалне операције, као и нову ронилачку опрему.

Додао је да треба да стигну и нова ронилачка одела, као да ће се набављати војни чамци са ниским газом за мање реке.

Вучић се упознао и са најновијим оптоелектронским уређајима за ноћно осматрање и дао налог да се набави и део опреме најновије генерације.

Такође, упознао се и са опремом за телекомуникације израелског произвођача, где му је речено да нам недостају људи за рад са радио релејним уређајима.

Обишао је војна возила и нарочито похвалио руски уаз и додао да су једном приликом могли да се превезу на неко место само уазом.

Свака част Русима, додао је Вучић.

Погледао је и кинеска војна возила, као и војне санке за снег и нова војна одела за снег.

"Раније смо пали на мање од 1.000 зоља, када су се хвалили уништавањем своје војске, док сада имамо 25.000 зоља", нагласио је Вучић.

Представници српске армије представили су председнику најсавременији противоклопни систем "корнет", истичући да он служи за уништење противоклопних циљева, савремених тенкова и да нико у региону нема овакво борбено средство.

 

 

Србија увек спремна за дијалог, али без диктата

Србија је увек за дијалог спремна, али дијалог без условљавања и без диктата и наредби за српску страну, поручио је Вучић.

Вучић је, на питање какав је став Београда по питању будућности дијалога и да ли је реално очекивати да се он заврши до краја ове године, рекао да је Србија увек спремна за дијалог.

"Међутим приметили сте две ствари ко је пажљиво и на озбиљан начин читао изјаве Аљбина Куртија. Прво, рекао је да може дијалог наравно, али да у центру буде међусобно признање. То је била тачка један. Пошто сам схватио да не разуме о чему говори, рекао је да су на чистом европском путу и да ће тражити пријем у ЕУ, а да је Србија чланица Евроазијског савеза.Он не разуме шта је потписати споразум, а шта бити члан“, објаснио је Вучић.

Вучић је изразио уверење да је до тог закључка Курти вероватно дошао читајући поједине западне медије.

"Србија се налази на европском путу и има веома добре односе са свим својим пријатељима у свету, Русију, Кину, Индију, и наставиће да их чува", нагласио је Вучић.

Вучић је указао да је предстојећи референдум прилика да покажемо да смо опредељени за европске вредности.

"А то је пре свега да грађани разумеју да ће професионалци сами бирати судије и тужиоце без мешања политике. То је важна порука да се Србија мења“, закључио је Вучић.

 

Панчево данас један од најјачих градова у Србији

Вучић је истакао да Панчево, као један од највећих индустријских центара има много бољу будућност него што је имао.

Вучић је, упитан да ли је Панчево непрестаним улагањима у северну и јужну индустријску зону постао индустријски центар, рекао да је Панчево доласком компанија "ZF" и "Brose" постао један од најјачих градова у Србији.

Подсетио је да је Панчево осми по величини град у Србији, у којем цена квадрата непрестано расте, у који долазе људи из различитих делова Србије, па и Београд, јер су плате у "ZF" и "Brose" велике.

"Панчево ће се тек развијати. Долазиће нови технолошки центри. А решено је на вишегодишњем и вишедеценијском нивоу и питање Петрохемије. Панчево мора да постане град образованих људи. Видећемо шта ћемо са универзитетским одељењима да урадимо. Много планова још имамо. Нарочито око изградње додатне инфраструктуре, регионалних и државних путева“, обајснио је Вучић.

Вучић је изразио задовољство што Панчево данас има изванредну будућност.

 

Протестовати је увек лако, радити је мало теже

Вучић је изјавио да не види смисао за данас најављене протесте и блокада путева у неколико градова, јер, како каже, држава је усвојила захтеве грађана, док је све остало, оцењује, политичка игра различитих опозиционих група о заузимању чела протеста.

На питање новинара у Панчеву, како коментарише наставак блокада путева, на које су данас позвале еколошке организације, Вучић је рекао да свако има право да ради свој посао, али да му је жао што су морали да измишљају његове изјаве да би неког позвали на протесте.

“Да обавестим јавност још једном - држава је урадила свој посао, прихватила и усвојила све захтеве грађана, а те врсте политичких игара између различитих опозиционих групација ко ће да заузме чело протеста … Протестовати је увек лако, радити је мало теже”, рекао је Вучић.

Вучић је поновио да, што се тиче Рио Тинта, никаквих померања, нити нових акција или деловања те компаније у будућности неће бити, ни на који начин, док ми о томе сами између себе не будемо разговарали.

“Не видим смисао протеста ни данас, ни за месец, ни за три, ни за шест, ништа се неће догодити”, рекао је Вучић.

Понавља да је испуњено све што су тражили грађани “обичан народ”, који, каже, зна да је то његова реч која ће се поштовати.

“А, све друго… Све што не угрожава безбедност људи, немам ништа против, у политичком смислу исто немам ништа против”, додао је Вучић.

Вучић је констатовао да ништа не изазива бес људи више него када некога зауставите у слободном кретању и нарушавате му уставна права.

Додао је и да се полиција у Србији неће понашати као полиције појединих европских земаља.

“Нећемо изводити службене псе на народ, нећемо тући жене пендрецима, нећемо изводити водене топоове, ништа од тога…

Оставићемо народу да сам закључи, а сигуран сам да ће народ увек да поштује највише поштење, рад, активизам, борбеност и оне који чине ствари у интересу народа и земље”, рекао је Вучић.

 

Још без решења у случају нестанка младића из Сплита

Вучић је изјавио да још нема решења у случају нестанка младића из Сплита, 31. децембра у Београду.

“Јутрос сам добио информације о момку из Сплита, и чекам нове. Има детаља, али без везе је да их ја говорим, то ће полиција да саопшти”, рекао је Вучић на питање да ли српска полиција има нове информације о том случају.

Суштински, немамо решење још, истакао је Вучић.

Вучић је изразио наду да ће наши надлежни органи успети да пронађу младића и да већ имају неку скицу онога што је могло да се догоди.

"Надам се да ће наши надлежни органи успети да пронађу Сплићанина који је нестао. Желим то и због њега и његове породице и једино могу да кажем да наши належни раде све и већ имају неку скицу оннога што је могло да се догоди", рекао је Вучић.

Додао је да надлежни, ипак, морају још много рада да уложе и дају све од себе како би га пронашли.

 

Вођење државе није испуњавање жеља

Када водите државу нисте у могућности да испуњавате жеље људи, јер да је вођење земље испуњавање жеља, онда би то свако могао да ради, поручио је Вучић.

Вучић је, на констатацију да се опозиција нада да би могла да га сруши по питањима везаним за Рио Тинто и причама о одштетама, те питање да ли би држава, ако буде плаћала одштету могла то да учини на основу билатералног уговора са Великом Британијом, Вучић нагласио да када водите државу у сваком тренутку морате да водите рачуна о свим интересима, финансијским и колико ће шта да кошта.

"Ако кажемо данас све уговоре раскидамо, неко би нас на арбитражи питао хоћемо ли да платимо милијарде. Ми би питали оне који су склопили уговоре хоће ли они да плате шта су склопили, а сада траже да се раскине, а то неће хтети. Све ће да се ломи преко грбаче нашег народа“, уверен је Вучић.

Вучић је рекао да је било добро што није држава слушала захтеве за гашење термоелектрана, јер да је то учинила не би имали струје.

"Прошли су празници и никоме није недостајала струја, а у региону искључују струју“, додао је Вучић.

Вучић је рекао да је природно код нас да своју државу најчешће критикујемо и да не разуме ту дозу аутошовинизма која постоји, чак и да је све код нас најлошије иако је обрнут случај.

"Ваљда ће се то променити и ове и у годинама пред нама“, истакао је Вучић.

 

Београд иде у корак са најразвијенијим метрополама света

Вучић је изјавио да је дочек Нове године приређен у Београду на води показао да Београд може да иде у корак са најразвијенијим и најпосећенијим метрополома у свету, да је Београд свет и да је дочек био симбол снаге и победе.

"Београд је свет и то је показао. И са изузетком неколико инцидената све је прошло у најбољем реду. Поносан сам на Београд и Србију како се понашала целе претходне године", поручио је Вучић.

На питање новинара да прокоментарише поједине негативне коментаре да је величанствен дочек Нове године у Београду био кич, док за дочек у Дубајиу кажу спектакл, рекао да сваке године гледамо дочеке на Тајм скверу у Њујорку и чувену куглу која се спушта уз дупло мању и свакако не лепшу зграду него што је Кула Београд, и увек је, како каже то оцењено као фантастично, модерно и фенси.

"А када је у Србији 10 пута боље него на Тајм скверу и када цео свет у "но комент" приказује како изгледа лајт шоу на згради која представља нови симбол нашег града, онда ајде да нађемо неку замерку. Па, зашто је певала Марија Шерифовић и Карлеуша, па забораве да кажу да је певао Бреговић... Па, наши медији неће намерно да кажу да се то дешава у Београду на води", прокоментарисао је Вучић.

Вучић је додао да је видео десетине хиљада људи у Београду на води и да сви воле ту да шетају.

Такође, каже да чак поједини медији чекају да им Београд на води плати да би емитовали како је то лепо место. . .

"Да не поверујете, то је такво време", нагласио је Вучић.

 

Бошњаци у Србији безбедни, ово је њихова земља

Вучић је поручио Бошњацима да ће у Србији бити увек безбедни и да је ово њихова земља, а да је на надлежним органима да предузму одговарајуће мере против полицајаца који су у Прибоју певали песме којима се прети припадницима других народа.

"Бошњацима у Србији кажем да је ово њихова земља и то говорим овде у Панчеву као што сам говорио у Сјеници или Тутину, једнако колико и моја и једнако колико и свих нас и биће апсолутно безбедни и заштићени", поручио је Вучић одговарајући на питање да ли се Бошњаци могу осећати безбедно и каква ће бити реакција државе после снимка који се појавио на друштвеним мрежама, а на коме се виде полицајци у Прибоју који певају песму у којој величају злочин у Сребреници.

Вучић је истакао да нико не може да мисли да је добро и паметно да се вређају или да се прети припадницима других народа подсећањем на убиства невиних људи, као и да не постоји човек који то може да оправда.

Вучић је рекао да је тај снимак видео у регионалним медијима, који, како је приметио, недвосмислено из Србије не желе да емитују било шта што би било лепо, ћуте о економским резултатима или величанственом дочеку Нове године у Београду, а подижу негативне теме.

Вучић је додао и да је боље да не коментарише писање хрватских медија о овоме, али је истакао да Срби и Бошњаци једни без других не могу ни да живе ни да опстану.

"Што пре то схватимо боље и за једне и за друге. Прочитао сам на стотине реакција после тога што се догодило у Прибоју и те реакције нису на понос никоме као ни иницијални догађаји. Мржња с једне стране изазива још већу мржњу са друге стране и то никоме није донело добро", поручио је Вучић.

Вучић је позвао све људе да воде рачуна о својим комшијама и пријатељима Бошњацима, као и Бошњаке да воде рачуна о Србима.

Каже да су му у Сјеници припадници ВОА и БИА говорили да не седа у један или други ресторан јер се ту певају песме Насеру Орићу или неке друге, али да он сматра да није грех ако је негде отишао да поједе зељаницу или ћевапе.

"За нас је једини избор мир", рекао је Вучић и навео да је данас добио писма и Бошњака и Срба и да моли и једне и друге да разумеју да српска држава неће дозволити било какве сукобе, немире, инциденте или угрожавање безбедности било кога.

"Понављам, моја порука Бошњацима - ово је њихова земља као и наша и они у њој морају да се осећају као свој на своме, а уверен сам да ће надлежни органи у складу са законом предузети одређене мере", закључио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк