Вести

Вучић: Награда иде грађанима, који су ме обавезали да тражим мир

Председник Србије Александар Вучић добитник је међународне награде Златни лав за мир за 2018. годину, на свечаној церемонији у Венецији.

Комитет за доделу награде одлучио је да амбасадор мира у свету за 2018. буде председник Србије због, како је наведено у образложењу, "плодног доприноса, међународног домета, који карактерише Вучићев мандат", те његових "снажних напора у промоцији мира".

Председник Вучић поручио је да додела те награда неком ко, као он, долази са Балкана - улива наду, те да заправо припада свим оним људима у Србији који су га обавезали да ради у интересу мира.

"Чињеница да сам ја добитник ове дивне награде, ја, који долазим са Балкана, којег су толико пута звали ''инкубатором ратова'', са Балкана на којем су жртве поравнале историју, из Србије, чија су деца, генерацијама, расла за рат, из Београда, који је 44 пута био разрушен до темеља, из земље, региона, у којима је славна смрт вековима била главна обавеза и задатак - то је више од наде", истакао је Вучић, захваљујући се на признању.

То је доказ да у Србији, у целом региону, "постоји она тиха, безимена већина, која хоће мир, која га доживљава као услов свих услова, као насушну потребу, и која жели да, после векова смрти, наступи нова ера, она у којој је врлина родити, и живети, помоћи, излечити, а не више убити, и не више - умрети".

"Зато ова награда и иде њима, свим тим без имена, без славе, непознатима, тихим и добрим људима у Србији, који су ме обавезали да тражим мир, и подржали ме у томе, и дали ми снагу, и обавезали ме да то радим тако да они, на крају, буду награђени. Не само овим Златним лавом. Него миром.", истиче Вучић.

"Драги пријатељи, хвала вам на овој дивној награди, и хвала вам што сте показали, и на тај начин, да мислите о нама, и да вам је стало. Значи, за нас, из малих народа, када видимо да смо део света, и те целине, чак и када је у њој мир реткост, и награда", закључио је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг