Вести

Вучић најавио обрачун са криминалцима: Београд вам није прћија!

Он је додао да је министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу наложио да се о томе направи извештај

Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас да нема никаквих нових информација у вези хапшења пензионисаног генерала МУП-а Братислава Дикића у Црној Гори, и да ће бити интересантно да се види шта ће се даље дешавати.

Ништа званично нисмо добили – рекао је Вучић новинарима у Градској кући у Нишу, оговарајући на питање да ли има нових информација у вези тог догађаја.

Он је додао да је министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу наложио да се о томе направи извештај.

– Добро је да се ништа није догодило, али ће бити интересантно да се види шта ће се даље дешавати – рекао је премијер и нагласио да ће се Србија жестоко обрачунати са криминалом без озбира на цену коју може да плати.

Вучић је поручио криминалцима из других земаља да се врате у своју, јер у Србији то више неће моћи да раде.

Жестоко ћемо се обрачунати са онима који мисле да им је Београд прћија и да по Београду могу да убијају како стигну, па нек добро размисле да ли су јачи од државе или нису – рекао је Вучић новинарима у Нишу.

Он им је поручио да ће Србија да победи без обзира на цену коју ће морати да плати.

- То да иду да убијају, да један пишти из теретане, а други пиштаљком с пута, ко ће кад да пуца, један калашњиков, други калашњиков… То нека забораве и нека то врате у своју земљу, а у нашој држави то неће да раде – поручио је Вучић.

Он је рекао да његова реакција на догађај од пре два дана, када је, иначе, убијен један од вођа навијача Партизана, није била реакција само на један дневни догађај и истакао да ће се држава обрачунати са криминалцима, без обзира на цену коју може да плати.

Стефановић: Полиција ће бити декриминализована до краја године

 Стефановић је подвукао да нису сви били у вези са криминалним клановима, али да неки јесу.

На питање на основу чега ће бити отпушени људи, уколико не буде пријава против њих, Стефановић је рекао да никада није поменуо реч отпуштање.

– Ја сам рекао да ће се полиција декриминализовати. А шта то значи, видећете до краја године и наравно да ћемо све радити у складу са законом – рекао је Стефановић.

Он је истакао да ће се тражити законити начини да се сузбије таква врста понашања унутар полиције.

– Послаћемо јасну поруку не само онима на руководећим местима већ и онима који мисле да то што остварују контакте са криминалним групама за неку малу добит или ако неко даје информације, апсолутно нећемо толерисати – рекао је Стефановић.

Он је казао да је раније рекао да не може да гарантује да ће за апсолутно сваког бити нађено довољно доказа, али да то не значи да неће бити настављено са покушајима.

– Покушаћемо да до краја године одрадимо највећи део посла, а то смо радили и пре. Сектор унутрашње контроле је поднео неколико стотина кривичних пријава против припадника полиције - рекао је Стефановић.

Министар је подвукао да нису сви били у вези са криминалним клановима, али да неки јесу.

Он је уједно најавио да ће се интензивније радити на унапређењу технике и стања ватрогасно – спасилацких јединица чији је задатак да буду ослонац грађанима у ванредним ситуацијама, а да ће две владе одлучивати о статусу Српско-руског хуманитарног центра у Нишу.

Српска полиција нема никакве везе са дешавањима у Црној Гори

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да српска полиција сигурно није учествовала ни на који начин у хапшењу бившег шефа српске Жандармерије Братислава Дикића.

Министар је рекао да очекује званичну информацију Црне Горе поводом хапшења Дикића, уколико је та информација тачна.

– Не, полиција сигурно није учествовала. МУП не учествује у извршењу било каквих дела, а, ако је неки држављанин Србије учествовао, очекујем информацију и о томе, па ћемо видети шта је тачно, али је сигурно да полиција није учествовала ни на који начин у томе – рекао је Стефановић новинарима у Бујановцу.

Он је додао да је ту информацију чуо из медија.

– Очекујем неку врсту званичне информације, ако је то тачно, од полиције Црне Горе или да се тужилаштво огласи о том питању, до бих то могао да коментаришем – рекао је Стефановић.

Министар је раније за Тањуг изјавио је да сваки грађанин Србије треба да одговара уколико је починио неко кривично дело, али је поново истакао да ће се српска полиција обрачунати са црногорском мафијом.

– Тренутно немамо довољно информација о догађајима о којима пишу црногорски медији и морамо да сачекамо званичне информације државних органа у Црној Гори – рекао је Стефановић.

Ако је било ко од грађана Србије починио неко кривично дело он за то треба да одговара, али ми је драго да наши грађани никога не убијају у Црној Гори и не обрачунавају се на улицама Подргорице, Будве или неких других градова – категоричан је Стефановић.

Оно што је потпуно јасно, додао је, јесте да ћемо се ми са црногорском мафијом у Србији обрачунати у потпуности и нећемо дозволити да Београд и Србија “буду полигон за њихове обрачуне и нападе на наше грађане”.