Вести

Вучић: Најважнија политика је привреда, верујемо у отворени Балкан

Председник Републике Србије Александар Вучић и премијери Северне Македоније и Албаније Зоран Заев и Еди Рама потписали су у Скопљу три документа која ће олакшати трговину у региону и омогућити јединствено тржиште рада, али и међусобну помоћ у ванредним ситуацијама.

Лидери три земље потписали су на регионалном економском форуму, у оквиру иницијативе "Мини Шенген", Меморандум о разумевању о сарадњи на олакшању увоза, извоза и кретања робе на Западни Балкан, Меморандум о разумевању о сарадњи у вези са слободним приступом тржишту рада на Западни Балкан и Споразум о сарадњи у заштити од катастрофа на Западни БалканУчесници Економског форума у Скопљу сложили су се о значају економског повезивања Србије, Северне Мекедоније и Албаније уз поруку да би иницијатива о повезивању допринела и другима на Западном Балкану.

Вучић је рекао да у овој иницијативи нема ничег лошег, да је она добра за све наше људе и никога не угрожава.

Вучић, Заев и Рама сагласни су да су иницијатива о регионалној сарадњи, олакшавању бржег протока роба, услуга и људи, те стварање јединственог тржишта рада, веома важни за грађане региона, којима ће значајно олакшати живот и допринети даљем расту економије. Вучић је истакао да су поверење, поузданост и лојалност најважнији и да треба да служе као међусобни ослонац.

"То показује да можемо да будемо од помоћи више једни другима, на начин на који очекујемо подршку од свих осталих. Не треба да заборавимо помоћ првих суседа, а чини се да подривамо поверење, губимо наду једни у друге. То треба да превазиђемо, да верујемо у сопствене капацитете, да постанемо поуздани партнери и верујемо једни другима", рекао је Вучић.

Додао је да јавна администрација мора да пренесе то поверење на грађане.

"Верујем да су грађани почели да се упознају више. Раније смо налазили довољно изговора да би се вређали међусобно, а нисмо проналазили начине да сарађујемо, већ само како да остваримо политичке поене. Данас не бринемо о томе, већ о заједничкој будућности и резултатима", указао је Вучић.Позвао је и друге из региона да се прикључе, ако желе, наводећи да би свуда били добродошли.

"Срби који су посетили Албанију и који су и даље на албанској обали осећају се сигурније после данашњег састанка. Такве поруке морамо да шаљемо људима. Ја сам жустар подржавалац ове иницијативе и верујем да ће је наставити и они који нас наследе, јер ово није иницијатива за неколицину политичара, већ за добробит грађана", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да ће коментаре о Приштини оставити по страни, али да када је реч о Босни и Херцеговини не разуме шта је проблематично и зашто би били против иницијативе.

"Када год их питате једини одговор је десила се Сребреница. Да, пре 26 година, али морамо да живимо заједно", указао је Вучић током панел дискусије на форуму.

Вучић је додао да се сада успостављају правила и суштина сарадње и да се тиме утире пут ка будућности.

Наводи да се правила успостављају у сарадњи са пословним људима и привредним коморама три земље, а да ће се мењати и десет пута ако не функционишу, али да ће сви бити успешнији.

Вучић је истакао да ће три земље за две године имати бар за један одсто већу стопу раста у односу на друге земље Западног Балкана због ове инцијативе, а у то не сумња ни Светска банка.

Вучић је указао да је увек реч о политичким питањима али да је најважнија политика - привреда.

"Ја у то верујем и задовољан сам што су Зоран и Еди веома заинтресовани. Верујемо у све ово, имамо моћ у нашим рукама да испунимо све зарад наших људи", поручио је Вучић.

Шта је лоше у томе ако желимо да више људи из Северне Македоније и Албаније дође у Београд или наших оде у Драч, упитао је Вучић.

"Ко је тиме увређен, једино је питање да то радимо сами и за нас и не постављамо питање другима који су већ износили многа питања за све што смо урадили", навео је Вучић.

Говорећи о успостављању слободног тржишта радне снаге казе да томе претходе промене у законодавству, до 15. октобра, а затим и последње припреме.

Вучић је објаснио да ће постојати обједињени регистри из све три земље који ће олакшати приступ профилу радника, где да их пронађете и употребите.Ова мера ће допринети већем зближавању и окупљању пословних људи и њиховој слободнијој комуникацији.Вучић је напоменуо да ће пет сати бити скраћено путовање до Беча или Тиране када се укину границе између тих земаља.

 

 

 

Извор: Танјуг