Вести

Вучић: Народ је љут на оне који су га оставили без фабрика

Председник Александар Вучић поручио је данас грађанима Петровца на Млави да ће држава улагати у Петровац, Браничево и исток Србије, и да ће обезбедити посебне подстицаје како би инвеститори, домаћи или страни, могли да отварају фабрике и запосле људе.

Вучић је рекао да је његов најјачи утисак који је стекао обилазећи данас тај округ и Петровац то да је народ љут...

"Љут је на све у политици, а посебно на оне који су га оставили без фабрика, индустријских погона, без посла", рекао је председник.

Како је пренео, грађани са којима је поразговарао су му се пожалили да су фабрике уништене, и истакао да где год да оде у Србији, па и тамо где су дошли један или два, а неким градовима и 5-6 фабрика, људи и даље кажу да недостају фабрике.

"У претходним деценијама све је разорено и уништено. Влада Србије и ја се боримо за сваку фабрику, у сваком граду, Чачак, Краљево, Лозницу... Колико смо имали функционера из Чачка и Краљева, и других места, никада нико није довео ни једну фабрику, а ми смо их довели", констатовао је председник.

Грађани, каже, виде помаке кад виде нешто боље путеве у овом крају, али не виде још довољно.

"Надају се фабрици и зато смо данас и донели одлулку да доведемо инвеститора, да на месту касарне, направи фабрику и запосли 300 људи. Јер, одоше нам људи у иностранство, а и ови који остају овде не желе да имају много деце", објаснио је председник.

"Гледаћемо да касарну, коју је Пореска управа проценила на 174 милиона, дамо општини на управљање, да можемо да доведемо инвеститора, који ће на земљишту касарне да отвори фабрику и запосли 300 људи, како би овде могли да раде", рекао је Вучић, који је у Петровцу обишао и фабрику пелета.

Председник је истакао да ће одмах бити изграђен вртић, за који ће се издвојити 37 милиона динара, што је, каже, тражила локална самоуправа.

"Видели сте колико смо улагали од Салаковца, Црнића, до Петровца и даље према Жагубици, а остаје да туристички повежемо Петровац са Деспотовцем и Кучевом. Уложићемо у то 160 милиона динара и у радове ћемо кренути одмах", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да се недостатак фабрике у Браничеву није толико осетио, јер је велики број људи тог краја у иностранству, па су слали новац и помагали својима, али да је свакако време за нову фабрику у Петровцу, као и за изградњу Дунавске магистрале, преко Голупца, Доњег Милановца, Великог Градишта.

"Али, и то што ћемо да изградимо путеве неће нам вратити људе. Људе може да врати само бољи животни стандард, а тога нема без фабрика и сигурне будућности за њихову децу", рекао је Вучић.

Подвукао је да ће држава да осмисли посебне подстицаје за исток, као што је за југ Србије, да инвеститори, страни и домаћи могу да отварају фабрике.

Навео је да су улагања могућа само уз стабилне јавне финансије, те подсетио да Србија четврту годину за редом има суфицит у буџету, што је, каже, случај само још са Немачком, Аустријом, Холандијом и Луксембургом.

Поручио је да ће пензионери, захваљјући стабилним финансијама, сваке године имати пензије увећане значајно више од стопе инфлације и моћи ће пристојно да живе од ње.

Такође, повећаће се плате у јавном сектору - медицинским радницима, војницима, полицајцима, социјалним радницима, просветарима...

Вучић је, као позитиван пример истакао управо фабрику "Еко степ пелет", коју је посетио, а која за прво дете издваја 50.000 динара, а за друго дете 100.000 динара.

"Хвала за то, посебно у овом крају где имамо и понајвише проблема са бројем рођене деце. Надам се да ће и то променити, као што је и фабрика лепо урађена, а била је руина", рекао је Вучић и додао да ће држава гледати да помогне у складу са законом да фабрика прошири производњу.

Пренео је да му је власница фабрике рекла да је за пословање важно да буде мир и стабилност, јер се сваки немир у региону одрази и на посао, те поручио да ће се Србија трудити да сачува мир и пуну стабилност, да људи могу да раде и зарађују.

"Имамо политички проблем са Албанцима, који су ирационални, за које не разумем шта раде. И прављењем политичких проблема могу да угрозе читав регион", рекао је Вучић.

Грађанима Петровца на Млави је поручио да, ако то успемо да издржимо, ако не дође до дестабилизације региона, могу да очекују бољу будућност тог града, Србије.

"Са више оптимизма ћете моћи да чекате своју сутрашњицу, а ја ћу дати све од себе да можете да живите боље и од свог рада", рекао је Вучић.

 

О Тадићевој изјави и руљи

Председник Александар Вучић изјавио је данас, коментаришући изјаву Бориса Тадића да "политичке хуље никад нису могли без руље", да је Тадић увек када је говорио о својим противницима у ствари најпрецизније говорио о себи и својим савезницима.

"Да ли он, Тадић, то говори о себи или о овим његовима или о чему и о коме", запитао је Вучић и додао:

"Када кренете са вешалима и тестерама и онда друге оптужујете за руљу и то оне који никада нису имали руљу. Ми позивамо народ на регуларне скупове и где нико никог не бије и не малтретира и где нема вешала нити тестера нити батињања ни упада у било чије просторије. Данас прете да упадну у просторије приватне телевизије. То су застрашујуће ствари".

Вучић на питање о томе што опозиција прича о 6. октобру, истиче да је народ сматрао да 6. октобар треба да дође као нека правда, а не да после 5. долазе лопови.

"Ако сматрају да је време за правду и ја мислим да је време за правду и верујем и добро је да је део тога јуче почео и верујем да ће се наставити", навео је Вучић.

Каже да ће лопови који су уништили земљу после 5. октобра морати да одговарaју.

"Што се тиче одбројаних дана, одавно су ми дани ''одбројани'' законом. Плашим се да и они сами не знају да објасне свој тако мали рејтинг и малу популарност, јер народ неће насиље", истакао је Вучић.

Приметио је и да је пред скупштину Града Београда дошао човек, а реч је о Бошку Обрадовићу, који нема никакве везе са Београдом, те да не може да разуме да неки као "луде Насте" узимају знакове са градилишта.

"Е свака ти част геније, видео сам свашта у животу, али то нисам. Не знам ко су им ментори, ту нека друга струка треба да каже своје мишљење", додао је Вучић.

 

Бацили нас у слепу улицу

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, поводом актуелног стања у дијалогу са Приштином, који је обустављен због приштинских такси на српску робу, да се налазимо у слепој улици у коју смо бачени, и изразио уверење да та мера може бити укинута само јачим притиском на Приштину.

„Тешко је видети излаз из ћорсокака, у којем смо се нашли не својом кривицом. Бачени смо у слепу улицу, а неко други је пажљиво возио до ње“, истакао је Вучић у изјави новинарима током посете Петровца на Млави у оквиру кампање „Будућност Србије“.

Изразио је наду да ће бити вршен јачи притисак на Приштину да укине таксе, и додао да верује да је то могуће, али и да се плаши да то неће учинити.

„Тиме смо у проблему. Није нимало лакше што су они у тежем проблему. За нас је од огромног значаја да чувамо стабилност, да можемо да тргујемо са Приштином и свима другима. Да можемо да радимо, јер у раду и економији не могу да нас победе“, поручио је Вучић.

 

Стабилне финансије, суфицит у буџету 4. годину заредом

Председник Србије Александар Вучић рекао је у Петровцу на Млави, где борави у склопу кампање "Будућност Србија", да је Србија данас постала нормална земља, са стабилним финансијама, што раније није био случај.

Вучић је на питање новинара какав су буџет наследили 2012. године, рекао да је Србија била пред банкротством, да су сви погони, фабрике биле уништене.

"Не заборавите само један податак - 2012. године плаћали смо 61 одсто за пензије из буџета. То ниједна нормална земља не може да издржи. Данас је тај проценат око 27 одсто, што значи да је већи број запослених људи, да плаћају доприносе, да то иде из Пензионог фонда који се редовно и неупоредиво боље финансира него што је то било раније", рекао је Вучић.

Захваљујући томе што је Србија постала земља са стабилним финансијама данас можемо да говоримо о улагањима у путеве, у објекте од јавног значаја, подршци приватном сектору, додао је Вучић.

"Велика је то разлика и са поносом могу да кажем да четврту годину за редом имамо суфицит у буџету што Србија у историји никад није имала", закључио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк