Вести

Вучић: Наш интерес је да сачувамо мир и стабилност на Балкану

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бриселу да је атмосфера на радном ручку код високе представнице ЕУ Федерике Могерини била отворена и да је на састанку потврдио позицију Србије да дијалог може бити настављен чим Приштина укине таксе које је увела.

Вучић је пренео да је Тачија видео на ручку.

„Пришао нам је када нас је било више. Нисмо имали данас ту врсту дијалога. Били су присутни и представници Македоније, Црне Горе.. Ово је био важан тренутак за све нас и европску будућност, оцену и процену онога што ће се збивати“, казао је Вучић.

Констатовано је на састанку да земље морају више да раде на међусобним односима без обзира на то где се налазе на европском путу.

"Сви су научили лекцију да смо ми на европском путу, али, у ствари, односи се погоршавају", констатовао је Вучић.

Вучић је поновио да је Србија спремна за наставак дијалога у сваком тренутку чим Приштина укине таксе.

Вучић је рекао да је пренео осталима да Србија такође остаје заинтересована за стварање јединственог регионалног економског простора.

Указао је да Србија има своје националне и државне интересе, али да је највећи да очувамо мир, стабилност у региону.

Вучић је оценио да земље региона морају да раде много више на међусобним односима, невезано где се налазимо на европском путу.

„Ми своју позицију нисмо мењали. Ми смо за изградњу заједничког економског тржишта, јединственијег него до сада, јер чак и да будемо 2025. део ЕУ, што не можете са сигурношћу да кажете, због ситуације са Косовом, али и самог развоја у ЕУ, треба да будемо боље повезани, да имамо бољи приступ страним инвеститорима који би лакше долазили на наше тржиште. То је оно о чему сам говорио“, казао је Вучић.

Указао је да је Србија у најтежој позицији, јер су Црна Гора, Македонија признале независност Косова, а БиХ не признаје, јер Срби то не дозвољавају, иначе би то урадило и Сарајево.

„У таквој ситуацији смо по том питању прилично усамљени, али се трудимо да у свим осталим сферама развијамо што боље односе, и гледамо да када се заврши тужна сага о таксама наставимо дијалог и приближимо се компромисном решењу. Нисам неко ко је превише оптимиста, али не желим ни на који начин да кварим божићну и новогодишњу идилу мојим изјавама. Ми ћемо наставити да разговарамо и проблеме решавамо“, казао је Вучић.

Додао је да је имао разговоре и са Доналдом Туском, којег је обавестио о свему, те и кратку билатералу са Федериком Могерини.

„Наше је било да разговарамо. Ствари што се економије тиче иду добро, оно што квари све је око КиМ. Не ради се само о томе да наши губици нису мали. Губили бисмо, ако таксе остану, 40 и 43 милиона на месечном нивоу, што је врло тешко и лоше, али би то преживели. Најважније је како нашем народу омогућити нормалан живот на КиМ", истакао је.

Верује и нада се, истиче, да ће таксе врло брзо бити повучене.

"Нико не може да буде сам на свету и мислим да ће сви наставити да инсистирају на томе. Није Србија усамљена. Ако то заврше пут дијалога је апсолутно отворен. То ће додатно побољшати наше економске перспективе, повратити позицију целог региона, значити велики напредак у будућности“, рекао је Вучић.

 

Честитам славу грађанима, пите за колеге из региона...

Председник Александар Вучић данас је, из Брисела, честитао Светог Николу свим Србима који славе ту славу.

Како је рекао, то је српска црква, односно иако католичка, са нашим је иконама и олтаром и закупљена је на 60-ак година.

"Ми смо овде данас били у српској цркви у Бриселу и мало смо и са нашим људима били овде", рекао је Вучић.

Посебно је захвалио Љиљани Јефтовић из Мисије Србије при ЕУ која је направила посне пите, којима је он послужио све колеге са Западног Балкана.

Кроз шалу је прокоментарисао да су се свима више свидела пита са печуркама, а њему пита са кромпиром.

"Свима се све свидело", рекао је Вучић и додао да је све то део наше традиције.

 

САД су заинтересоване, али смо далеко од решења

Морамо наставити да тражимо решење за Косово, јер ће, у супротном, лоша решења пронаћи нас и вратити нас уназад, поручио је данас председник Србије Александар Вучић, поводом писма председника САД.

Вучић је рекао да писмо Доналда Трампа у вези са КиМ говори три ствари, а једна од њих је да су САД заинтересоване за решавање проблема Косова компромисом, каквим таквим.

Писмо такође показује да је у цео процес амерички председник укључен по први пут отворено, што значи да ће велика машинерија подржавати долазак до таквог решења, рекао је председник Вучић.

Уз напомену да је прочитао текст о писму, које "и физички" очекује сутра, Вучић је рекао да није сагласан са Трамповом оценом да су преговори Београда и Приштине у финалној фази:

"То што Трамп каже да смо ушли у финалну фазу, ја са тим не могу у потпуности да се сагласим. Не мислим да смо близу решења", рекао је Вучић и додао да му се чини да то "показује колика је заинтересованост САД да се дође до решења".

Није желео да говори о томе како САД "технички могу да се укључе у дијалог", али је додао да ће на крају све зависити од одлука у УН, ако, напомиње, икада дођемо до тога.

„Да причам о техници док суштину нисмо средили, не иде", додао је.

Да ли је могуће доћи до решења и да ли је реално, запитао је председник и додао да не мисли да је лако и једноставно.

"Али, мислим да немамо алтернативу него да наставимо да разговарамо. Јер, ако не будемо наставили да тражимо решења, лоша решења ће пронаћи нас и вратити нас назад", рекао је Вучић.

У процес, према његовим речима, треба да буду укључени и други фактори, Русија, Европа, Кина, Уједињене нације, да знају шта је на столу, о чему разговарамо и шта је то што можемо да постигнемо.

"Али, оно што је важно у овом тренутку је то да смо далеко од решења. Још нисмо решили ни таксе, које нису ни формални, ни мали разлог, већ од суштинске важности за нас", рекао је председник Вучић.

На питање да ли је порука Трампа Тачију индиректна порука Рамушу Харадинају, с обзиром да Трамп на неки начин инсистира на томе да Приштина не повлачи потезе који би могли регион да врате уназад, Вучић је рекао да је таква тумачења чуо и данас у Бриселу.

"Не могу да говорим од кога све, пошто није фер, али сам чуо таква тумачења и овде", рекао је Вучић.

За став председника Вучића по питању порука из Трамповог писма интересовали су се и страни новинари у Бриселу.

"Писмо је важна чињеница, али, с друге стране, нисам толико оптимистичан као што је Приштина, али ни као што је, изгледа, био Трамп", рекао је Вучић.

Ипак, то нас, истакао је, додатно обавезује да радимо на мирном решењу, да наставимо дијалог чим Приштина укине таксе и да видимо да ли је могуће наћи свеобухватно решење.

Важно је, како је додао, имати подршку САД процесу преговора, јер то показује не само њихово опредељење, већ и посвећеност том важном питању.

"Ми имамо наше националне, државне интересе - да чувамо мир и стабилност на Балкану и да наставимо дијалог", рекао је председник Вучић и још једном истакао да није тако оптимистичан.

 

Ништа нисмо тражили, верујем да таксе неће остати

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је информисао званичнике у Бриселу о свему што се дешава на Косову и Метохији, и да ће пут ка дијалогу са Приштином бити отворен када таксе буду укинуте.

"Разговарао сам данас са Туском, имао сам кратку билатералу са Могерини, остаје још Јункер. Нисмо тражили ништа, информисали смо их о свему. Наше је било да разговарамо", рекао је Вучић.

Вучић је напоменуо да Србији на економском плану иде добро, и да ствари квари само ситуација око КиМ.

"Према процени, следеће године ако остану таксе губици би били око 43 милиона евра на месечном нивоу. То би било тешко, али бисмо преживели. Важније је како да помогнемо народу на КиМ да опстане", рекао је Вучић.

Вучић је изразио уверење да таксе неће опстати.

"Нико не може да буде сам. Кад се то заврши, пут ка дијалогу је потпуно отворен а то ће побољшати нашу европску перспективу", закључио је Вучић.

 

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк