Вести

Вучић: Наш посао је да чувамо своју земљу

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је добио много питања грађана која се односе на Косово и Метохију и поручио да ће Србија улагати све више и борити се за бољи живот наших грађана без обзира да ли живе на југу или северу Косова.

"Много питања стигло ми је данас везано за Косово и Метохију. Неки кажу да треба да ослободимо целу Србију терета који носимо већ 20 година, а не контролишемо Косово. Други људи кажу да треба да повратимо све што смо изгубили, а неки трећи мисле потпуно супротно првима и другима“, објаснио је Вучић.

Вучић је нагласио да је оно што је важно за људе са Косова и Метохије да ће Србија улагати све више и борити се за бољи живот нашег народа без обзира да ли живе на југу или северу Косова.

"Не правимо ми ту разлику, ту разлику праве Албанци, јер за њих је све на југу одавно завршено, и желе да отимањем севера у потпуности заокруже своју, како кажу, државну независност и територијалну целокупност. Наш посао је да чувамо своју земљу“, нагласио је Вучић.

Поручио је да људи морају да разумеју да Србија мора да преговара.

"Управо зато слушамо од албанских представника да је споразум близу, иако је светлосним миљама удаљен, како би оптужили Србију да је кривац за непостизање договора. Зато морамо да инсистирамо на дијалогу и покушају да направимо компромисно решење. Исто тако знамо сваког тренутка шта је наш посао и шта су наши задаци, и са колико одлучности морамо да штитимо националне и државне интересе“, казао је Вучић.

Вучић је захвалио Србима на КиМ што чувају своја огњишта, брину не само о својој, већ и будућности своје земље, и додао да ће Србија наставити да помаже и улаже још више напора и енергије него до сада.

 

О породиљама: Питања у вези са накнадама биће решена

Вучић је поручио да се питање накнаде за породиљско боловање мора решити изменом Закона о финансијској подршци породица са децом.

Иначе, питање породиљских накнада је спорно због тога што се основица за израчунавање накнаде утврђује на основу збира месечних основица на које су плаћени доприноси у последњих 18 месеци пре отварања боловања, док је то раније важило за 12, а пре тога за шест месеци.

“Тражио сам од министра за рад Зорана Ђорђевића већ више пута, да тих 18 месеци који се траже да пре одласка на породиљско жена мора да ради и да буде запослена, да се то смањи на 6 до 9 месеци. Премијерка Ана Брнабић га је молила за 12 месеци”, рекао је Вучић.

Како је истакао, мора се ићи на измене закона, јер је најважније питање како да се повећа број деце у земљи.

“Мораћемо на различите олакшице да идемо и да помогнемо женама и породицама”, рекао је Вучић.

Вучић је указао да су постојале фирме које су се бавиле, како каже, преварантским послом и које су пљачкале државни буџет, јер су фиктивно запошљавале труднице и извлачиле новац из државе.

“А, оног секунда када прође рок, онда кад извуку паре - угасе фирму, па оснивају неку другу. Али, ми не можемо да полазимо од тога да су сви криминалци. Те криминалце треба да гонимо, ако је то тако”, рекао је Вучић.

“Управо је то оно што хоћемо да променимо”, подвукао је председник.

Додао је да је данас минимална зарада 27.022 динара, а пре неколико година је била 15.000, што је, каже, велика разлика.

“Али, свакако овај проблем ћемо морати да решимо, зато што ту страдају и оне жене које ни на који начин нису учествовале у преварама. Не можемо ми да казнимо наше жене, зато што постоје преваранти који оснивају фирме за такве послове, да би пљачкали државу. Женама треба да омогућимо да имају право на такву врсту примања и плата, а не петоструко или десетоструко нижу”, указао је Вучић.

Вучић је указао да су одредбе закона који се односе на утврђивање накнаде прилично неразумљиве.

“Ово нико не може да разуме… Ја ћу да разговарам са Аном Брнабић, онда зна шта би по том питању требало да се направи, па да идемо са таквим предлозима у скупштину”, рекао је Вучић и замолио надлежне у Министарству за рад да грађанима не шаљу чланове закона и нејасне одговоре.

 

За брже добијање држављанства, потребни људи

Председник Србије Александар Вучић поручио је да је неопходно да се убрза и олакша процес добијања држављанства Републике Србије.

Вучић је рекао да се дигла велика дрека око Маркуса Пејџа, кошаркаша Партизана, и додао да су људи били донекле у праву.

„Ми смо излазили у сусрет клубовима да бисмо им помогли у Европи, а једни и други су испали из Европе“, објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да ће проблем бити одмах решен.

„Ми имамо за мене чудну политику према давању држављанства страним грађанима, посебно имајући у виду ниску базу фертилитета нашег народа и грађана где је спас за нас у довођењу дела људи из региона, без обзира на националну припадност да бисмо могли да опстанемо као народ и земља“, објаснио је Вучић.

Вучић је указао да је исти проблем имао када је обилазио Трговиште, где је срео људе из Северне Македоније који су се доселили да живе у Србији, хоће наше држављанство, а годинама не могу да га добију.

„Апеловаћу и на премијерку Ану Брнабић, а видећемо да као посланичка група у Скупштини поднесемо захтев за добијање неупоредиво брже и лакше нашег држављанства, јер у глобалном свету је то бесмислено. Ништа не чувамо тиме што некоме нећемо дати држављанство, поготово не Србима из Западног Срема, Барање или Источне Славоније. Хвала људима што знају где им је отаџбина, што воле Србију“, поручио је Вучић.

Вучић је поновио да ће овај проблем бити решен и казао да је молио безброј пута да се проблем реши, те изразио уверење да ће процедура моћи да се убрза.

„За разлику од оних који би да плаше Србе и Србију мигрантима и не знам ким још, нама је потребан живот, потребни су људи, а не празне ливаде, празне шуме и пољане“, закључио је Вучић.

 

Изградња станова за снаге безбедности у Крагујевцу за 35 дана

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће изградња субвенционисаних станова за снаге безбедности у Крагујевцу почети за 30 до 35 дана.

"Мислим за 30-35 дана, расписан је тендер за Краљево и Крагујевац. Морамо сада да убрзамо Нови Сад, Београд и Сремску Митровицу. Али, Крагујевац и Краљево, уз Врање и Ниш који су већ почели, за 30-35 дана креће", рекао је Вучић.

Вучић је додао да се прво мора видети како ће ти станови да изгледају, колико ће људи бити задовољни, а да онда тај модел може даље да се шири и да буде прихваћен не само за снаге безбедности, већ и за младе научнике, младе брачне парове, који немају други начин за решавање својих проблема.

"Оптимиста сам по овом питању, мислим да је одлична идеја, али људи морају да знају да смо се суочили са безброј проблема", рекао је Вучић.

Подсетио је да је на читаву кампању која је вођена против тог пројекта, када су критичари наводили да држава даје велике паре.

"Па, наравно да држава даје новац, зато се и зову субвенционисани, помажемо људима...Наравно да то нас кошта 600-650 евра, а ми хоћемо да дамо неком за 400 евра, негде 450", рекао је Вучић.

Додао је да суштина и јесте у томе да држава да више.

"Иначе не можете да платите комплетне инфраструктурне радове, да уведете трафостанице, воду, платите све и да некоме продате стан за 400 евра по квадрату. То није могуће", каже Вучић.

Према његовим речима, држава за тај модел има довољно новца.

Напоменуо је да су се суочили и са другим, техничким проблемима - неспремношћу и незаинтересованошћу дела локалних самоуправа и инвеститора јер, како каже, они од тога немају додатне приходе.

"Тиме чини само људима којима дајемо станове", додаје Вучић.

То, међутим, омогућава развој градова, а тим људима обезбеђује и останак и опстанак.

Наводећи да ће у Врању бити 180 тих станова и у Нишу 200, Вучић је рекао: "Свих тих 180 људи ће остати у Врању заувек."

 

Ђацима гимназије у Крушевцу: Планирајте останак у Србији

Председник Србије Александар Вучић одговорио је ђацима гимназије у Крушевцу у вези њиховог проблема са наставом другог страног језика, и том приликом им поручио да би волео да планирају свој останак у Србији, а не одлазак.

"Морамо да замолимо Младена Шарчевића, министра просвете, да пружи озбиљан одговор. Вероватно се ради о рационализацији наставног кадра, али добићете одговор у најкраћем могућем року. Поручио бих вам да бих волео да не планирате одлазак из земље, иако знам да је непопуларно то што кажем, јер је то изгледа омиљена реченица свих у свим медијима. Волео бих да планирате останак у нашој земљи, да градимо нашу Србију", рекао је Вучић.

Говорио је и о рационализацији и указао, истовремено, и на обичај људи у Србији да сваког 30. августа "кукају" због нових намета због поласка деце у школу.

"Наравно да ће књиге да купују родитељи, а оне преваре како је све бесплатно па онда је од родитеља кроз буџет наплаћивано три пута више - само су ти људи били богатији. Када се говори о рационализацији у медијима имате често питање - зашто се гаси најудаљеније одељење на Јастрепцу или општини Сјеница где има један ђак?", каже Вучић.

Вучић додаје да је за државу много јефтиније да ангажује аутобус који ће тог једног ђака сваког дана да вози у школу у неко друго место и да га враћа кући него да овако плаћа два домара, наставника, грејање, струју...

Указује да су људи навикли на то социјалистичко самоуправно време у којем све мора да буде и држава све може, а не рачуна се са тим да ће онда у таквим случајевима то утицати на плате и пензије.

 

 

Извор: Танјуг