Вести

Вучић: Наш слоган је Будућност Србије

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће у четвртак започети кампању "Будућност Србије", у оквиру које ће обићи свих 29 округа у Србији како би грађанима представио постигнуте резултате, какви су даљи планови и да чује њихове примедбе.

"Моја жеља је била, а разговарао сам и са премијерком Аном Брнабић, да обиђемо, то покрећем као председник, свих 29 округа у Србији - 25 у централној Србији, Војводини и Београд, и 4 на Косову и Метохији", рекао је Вучић.

Хоћу да разговарам са свим људима шта смо урадили, да покажемо резултате и поднесемо извештај, али и да кажемо шта ћемо да радимо у будућности, додао је председник Србије.

Како каже, кренуће се од Пчињског округа, где се иначе завршава најтежи део пута кроз Грделичку клисуру, али радићемо и на изградњи јефтиних станова.

"Уз субвенције државе, верујем да ћемо моћи да понудимо квадрат за 400 евра у Врању, да људи остану да живе", рекао је Вучић.

Како каже, очекује да обиђе више од 100 општина, да чује примедбе људи, шта их тишти, да покажемо колико смо школа, вртића, болница отворили или обновили, а у каквом су катастрофалном стању били.

"Борићемо се за сваког човека. Погледао сам распоред, од 7 ујутро до 22 сата, покушаћемо све то да остваримо. Људи не воле када свој посао и себе хвалите, али разлика постоји. Само у Нишу имамо шест нових фабрика. Срећан сам што Нишлије то умеју да поштују", рекао је Вучић.

Вучић је најавио да ускоро креће изградња аутопута према Мердару и Приштини, и то је стратешки пут за нашу Топлицу.

"Наш слоган је Будућност Србије. Сматрамо да смо променили изглед земље. Ствари нису идеалне, никада неће ни бити, али смо много тога добро учинили, а можемо и хоћемо још напорније да радимо", рекао је председник.

Прича о будућности се, додаје, односи на нове фабрике, изградњу станова за снаге безбедности, а касније и за део просвете, младе брачне парове...

"Што се економског развоја тиче, мислим да са тим немамо проблема. Проблем је стабилност у региону са оваквим светским околностима. За нас та позиција није нимало лака, нарочито када имамо нерешене односе са Приштином...

На констатацију да су неки предлагали да уведемо контрамере Приштини, пошто је она увела таксе од 100 одсто на робу из централне Србије, Вучић је узвратио питањем - шта би Србија тиме добила.

"Шта би био резултат осим све веће нервозе? Шта бисмо добили, осим што бисмо показали колико смо јаки и некоме наудили? Шта би Србија имала од тога? Ови људи? Можда мање посла, мање радних места...", упитао је председник.

У том контексту, подсетио је на напад на њега пре неколико година у Сребреници и упитао да ли је требало да одлучи да прекинемо дипломатске односе са БиХ док не истраже ко је покушао да га линчује, што БиХ неће да уради.

Како је рекао, није важан он, већ је важно да имамо мир са Бошњацима и пристојне односе.

"То је суштина. Када водите државу, морате да показујете трпељивост и стрпљење веће него када сте ''обичан човек'', јер сваки ваш потез може да нанесе штету земљи, а то не можете да дозволите", рекао је Вучић.

 

Крајем априла одлука о великој инвестицији

Председник Србије Александар Вучић је изјавио да се добро одвијају преговори са једном великом страном компанијом која би могла да има највећу инвестицију у Србији и да одлуку о томе очекује крајем априла.

Вучић је рекао да је данас добио извештај о томе и да смо тренутно број један у преговорима у односу на друге две земље, чланице ЕУ, из централне и источне Европе.

Председник је рекао да би велика фабрка могла да буде изграђена у једном од два града - у Поморављу и Шумадији.

"То би била велика инвестиција и крајем априла очекујем одлуку", навео је Вучић и нагласио да би та инвестиција била значајна за целу Србију пошто би та компанија извозила из фабрике у Србији годишње око 4,5 милијарде евра.

Додао је да су ту за нас огромни бројеви и да бисмо направили велики посао ако бисмо успели да доведемо тог инвеститора у нашу земљу.

 

Симбол политике опозиције - вешала, моје - будућност Србије

Председник Србије Александар Вучић је изјавио да су вешала симбол политике опозиције односно спречавање напретка Србије, док су симбол политике коју он води будућност наше земље, нове фабрике и школе, као и станови за младе људе.

Поручио је и да ће народне захтеве увек да чује и да слуша, али да неће да прихвати ниједан захтев Ђиласа, Јеремића, Бошка Обрадовића, јер зна да је њихов захтев само да они могу да наставе пљачку Србије, а коју им он, како је рекао, неће више дозволити.

Вучић каже да се није уплашио вешала и да пристојни људи не би смели то да раде - да носе вешала на протестима.

"Жао ми је што је један од тројице младића малолетник, пошто је и трећи пронађен. Жао ми је, али сам уверен сам да ће он поправити свој став у будућности, о својој земљи и боље разумети колико су неке ствари недопустиве".

Вучић је рекао да би волео да млади то разумеју кроз образовање и школовање, а не кроз казне и додао да не би волео да неко то што каже схвати као притисак да та особа буде пуштена.

"Већ да млади кроз образовање надоместе своје недостатке, јер је то најбољи пут за будућност", поручио је председник Србије.

На питање како коментарише то што су се појавиле информације да је вешала подметнуо неко из СНС, Вучић је рекао да су се "страшне ствари догађале у претходна 24 сата од стране лидера Савеза за Србију".

Додаје да не брине што су вешала њему наменили они који су уништили Србију у претходном периоду: Ђилас, Јермић, Обрадовић и други.

"Они желе да политика постану вешала, јер спречавају напредак Србије. То је симбол њихове политике - фуксе, курве и вешала, а моје политике симбол је будућност Србије, фабрике, школе и станови за младе људе. Али, ви од мене нећете чути да плачем што говоре о мојој породици и прете ми".

Вучић је додао да сви знамо да то никада неће моћи да спроведу у дело, али и да сви знамо на чијој је страни народ.

Коментаришући наводе да је један од малолетника рекао да му је Срђан Ного, функционер Двери, дао вешала да носи, Вучић је рекао да то није тачно, али да је тачно да су они који су носили вешала, били постакнути из врха једне политичке организације која је најважнији члан СзС.

Појаснио је да су они на твитеру, а међу њима и Никола Јовановић, потпредседник Народне странке, нашли лице једног дечака и упоредили га са лицем дечака који је носио вешала.

„Рекли су да је тај младић из СНС и тог тренутка креће хистерија на друштвеним мрежама... Они су лагали, то није тај дечак. Овај који је из СНС се јавио, у Немачкој је, на спортским припремама. Напустио је земљу пре 5-6 дана, ни не личи чак на овог младића... „ навео је.

Затим је, каже, кренула друга врста преваре, када су схватили да није провокатор, па су онда почели да говоре „па, то је само једна мала омча, пертла, шта има везе вешала...“.

„Кажу на импровизованим вешалима. А, каква друга постоје? Каква су то импровизована, а каква су неимпровизована вешала?“, упитао је Вучић.

То је, каже, застрашујућа одбрана нечега што не може да се одбрани, али и додаје да то не чуди, јер, истакао је, нико ко подржава СзС није осудио оно што су говорили његови лидери и увреде на рачун новинарки Иване Вучићевић, Иване Жигић, председнице општине Савски венац Ирене Вујовић...

„Њихови аналитичари су ишли по телевизијама и говорили да није добро да то раде, не због тога што је страшно када жени кажете да је курва, него зато што ће власт то да користи. Мо смо у ту фазу дошли“, констатовао је председник.

Истакао је да су озбиљни аргументи на страни СНС, јер су они који воде СзС затварали фабрике, док је актуелна власт довела бројне инвеститоре, уместо раста од -3,1, сада је раст +4,5, уз смањену незапосленост са 25,9 на 11,1 проценат.

„Нисам ја узео 500 милиона евра и немам фирму, већ су њихови лидери узели по 500 милиона евра. Ђилас је зарадио за пет година владавине, као градоначелник... или Јеремић који је добио 7 милиона евра, а никада никоме није оправдао за шта их је добио... „ рекао је Вучић.

Подвукао је да га занимају и да жели да говори о обичним људима, који су заиста незадовољни.

„Није велики број оних који заиста учествују у протестима, али имамо значајан број људи који су незадовољни и то се не огледа кроз протесте. Већи је број људи који исказују незадовољство и о њима желим да бринем, да видимо шта не успевамо“, навео је Вучић.

Свестан је, каже, да су то људи којима се власт не обраћа довољно, којима се чини да су запостављени и да не могу да доносе одлуке, да се не питају колико би требало.

„Прихватам да је могуће да ту грешимо и гледаћемо да то исправимо“, поручио је.

Ти људи, каже, са друге стране немају опозицију којој би веровали, која је институционална и која чује шта су њихови захтеви.

Зато је посао власти да емоцију тих људи разуме и да им се обраћа у будућности, како би се видело који су њихови проблеми и шта може заједнички да се реши.

Други део који учествује у протестима, каже, је политичка елита бившег режима, али му, не пада ми напамет да разговара са „пљачкашима који су разорили земљу“ и да никога не моли ни за какву милост.

„Они би сада најрадије, када би могли, све да прекину, само да знају како да нађу излаз из свега, јер не знају шта ће са собом. А, Вучић им је крив што им не да никакав излаз, јер нећу да прихватам ниједан захтев Ђиласа, Јеремића, Обрадовића, јер знам да је њихов захтев само да они могу да наставе пљачку Србије. Пљачку Србије им више никада нећу дозволити“, поручио је Вучић.

Подвукао је да ће народне захтеве увек да чује и да слуша.

„Оно што можемо да испунимо, то ћемо да испунимо. Што не можемо - тако ћемо рећи народу. Али, нећу да га лажем и, пре свега нећемо да пљачкамо народ, онако како су га они пљачкали деценију и више“, рекао је Вучић.

Како каже, један део су људи који су изгубили бенефиције које су раније имали, ако можемо некако да им помогнемо да се осећају боље, да се чује њихов глас.

На питање какви су захтеви демонстраната стигли до Председништва, Вучић одговара да не зна јер сва писма која су остављали одмах би након што би отишле камере склањали.

"То је само за сликање, све им је представа. А шта ће друго да измисле Ђилас, Јеремић?", упитао је он и навео да један од лидера СзС, чим се у суботу заврше протести оде у Дубаи.

"А ти Вучићу се бори за Трговиште, Ваљево, Крагујевац.... за свако место и није у томе проблем. Ми морамо добро да разумемо да Србија мора да иде напред и да неће да се враћа у прошлост", истиче Вучић.

Поводом вешала, погрдних израза које упућују женама, и претњи на све могуће начине, Вучић каже да су то "приче за малу децу" и да од тога нема ништа, не зато што они то не би хтели, него зато што им то пристојна Србија, озбиљна држава то неће дозволити.

Вучић каже, да су протести ранијих година били много бројнији, посебно у Београду али да то данас нико не сме да примети јер "њихово величанство бр. 1, величанство бр. 2 и величанство бр. 3 то организују и сви морају да говоре да је огроман број учесника протеста а дупло је мање него што је било на неким раније", каже Вучић.

Кометаришући спот СНС на рачун опозиције и протеста, а за који из опозиције кажу да је претећи, Вучић каже да има само један проблем - требало је да говоре у споту о 500 милиона евра, а не о крађи 5 милиона евра.

"Ишли су им на руку. Не знам стварно шта је претња, на свим лицима у споту је осмех. Осим што говоре истину о томе како су се тајкуни увезали, неретко и они са оне стране закона, да би срушили власт. Коме се овде прети? Можда, само мени", казао је, те додао да је видео да неки од њих кажу да вешала нису претња, а да спот јесте.

"Толико су нервозни и у толикој су паници, јер немају политику, програм, план, не знају шта ће", закључио је Вучић.

 

Србија мора да сачува своје националне интересе

Србија мора да сачува своје националне интересе, до сада смо успевали, а надам се да ћемо и убудуће, поручио је председник Србије Александар Вучић.

Вучић је истакао да грађани данас зато дају подршку странци коју води и политици коју представља, и та је подршка све снажнија упркос најжешћим нападима са разних страна.

Вучић је рекао да су спољни притисци имају врло велики утицај на нашу земљу и да није лако издржати.

Вучић је објаснио да са једне стране споља желе слабију Србију, да је натерају на решење за Косово које не би било компромисно, други желе да не дође до решења, а трећи да Балкан буде полигон сукоба.

"Нама ниједна опција не одговара. Ми морамо својом будућношћу и решењима да се бавимо", истакао је Вучић.

Говорећи о косовском "чвору" он је навео да се не можемо правити да се ништа није догодило, јер је Косово прогласило независност 2008. године.

"Они су решили. Косово је прогласило независност, немојте да се правимо да се ништа није догодило. То дефакто постоји на терену", рекао је Вучић додајући да су се власти после 2000 понашали неозбиљно и неодговорно.

Док су се они свађали између себе отишла је Црна Гора, а Косово прогласило независност, истакао је Вучић и додао да је народ то научио.

"Људи у Србији одлично разумеју све. Народ не можете више да преварите. Знају колико смо били слаби 2008." рекао је Вучић додајући да је један лидер тада отишао у Румунију, а други издао два саопштења.

Вучић каже да не може никога да оптужује да је организовао паљење америчке амбасаде, ни Коштуницу ни било кога другог, јер није неодговоран.

Додаје да је те вечери он осуђивао паљење амбасаде, да је позивао да се то не чини и да му не пада на памет да се правда.

"Оно што су људи препознали да нам је тако растурена Србија донела много лошег, нисмо могли да заштитимо националне интересе", што се, како је навео, одразило и у економској и у политичкој сфери.

 

О Ранку Панићу, двоструким аршинима, "шалама"...

Председник Србије Александар Вучић показао је фотографију младића Ранка Панића, убијеног на протестима 2008. године и, како је рекао, није се изненадио што нико у студију не препознаје ко је на слици, јер је, наводи, претходна власт крила да је он страдао током демонстрација због хапшења Радована Караџића.

О убијеном Панићу Вучић је говорио упитан да коментарише како могу да га смене са власти они који му траже оставку на улици.

Вучић је одговорио да за смену постоји уставна процедура и да могу да га смене, али да му се чини да немају довољан број гласова посланика, нити народну вољу.

"Једино што не могу јесте насиљем. Све друго, демократски је у реду", рекао је Вучић.

За Панића је рекао да је био храбри борац који је штитио српски народ у Крајини, те да је био одважан и способан.

"Није чудо што га не знате, јер је то била чувана тајна у време демократског режима. Тај човек је убијен 2008. године. Овај млади момак је убијен на демонстрацијама, нико није смео да објави да је убијен. Данас они који ми причају о медијској затворености, тада нису смели то да објаве", рекао је Вучић након што Панића нико у студију није препознао на фотографији, приметивши да је управо данашњи "аутократски режим" омогућио свима да шетају колико хоће, да заустављају саобраћај, да сами обезбеђују скупове.

Крили су да је убијен и "је л' сте чули да је неко тражио од великих демократа Ђиласа, Тадића... да поднесе оставку", запитао је Вучић.

Коментаришући протесте, поручио је да се насиље неће дозволити, као ни насилно упадање у институције и пребијање људи.

"Ми никога дирнули нисмо. То само говори како су у свему двоструки аршини. Једна јавност за њихове потребе, у реду је да кажу курве, јел то та Србија пристојна? Пристојна Србија неће да буде део такве Србије. Пристојна Србија није Србија у којој кријете лице овог убијеног човека зато што вам то политички не одговара", рекао је Вучић.

Подсетио је да је на мрежама 2014. године било речи како има на стотине мртвих у Обреновцу, да се људи бацају у пећ у Лазаревцу, касније да је вода затрована у Београду, да се не треба вакцинисати...

"После су казали, мало смо се шалили. Па имате ово са вешалима, мало смо се шалили, па курве...Прекините више да се шалите", поручио је Вучић.

 

Грађане интересује бољи живот, а не тајкуни

Грађане интересују њихов живот и напредак, а не ко ће од тајкуна да буде још богатији, а ко сиромашнији, каже председник Србије Александар Вучић.

"Око 99 одсто људи навија за своју земљу и жели да она иде напред и зато цене рад, марљивост и поштење", навео је председник.

Вучић је казао да има много пристојних људи који излазе из тог ''воза'' у којем их неко тера да вичу - доле Вучић зато што је то популарно, и желе у ''воз'' са пристојним људима.

У том је смислу поменуо да је један спортиста из Ниша, који је "примеран дечак и добар спортиста", "због опозиције био приморан да се брани да није носио вешала на протесту".

Како је приметио, лидери опозиције полазе од себе, јер би они вероватно убацивали провокаторе на протесте и зато, каже, не могу да разумеју да ова власт то не ради.

Поменуо је и да је Драган Ђилас псовао младића само зато што му је рекао да је покрао паре када је био на власти.

"И онда ми они причају о демократији и пристојној Србији", казао је и додао да они заборављају на правило да треба саслушати другу страну и показати поштовање.

Исто тако, додао је, никад нису рекли извините што смо убили Ранка Панића, а камоли да су хтели да дају оставке, као што ни током 12 година владавине нису успели да казне убицу Славка Ћурувије.

Како је оценио, пола ствари које лидери и тајкуни опозиције предузимају раде само зато што им недостају извори за пљачку.

Када опозиција говори о изборним условима, приметио је, не узима у обзир да је садашња власт бирачки списак од њих наследила.

Поручио им је зато да могу како желе да уреде бирачки списак, али да не могу живе људе да сахрањују.

Објаснио је и термин "капиларни гласови", који означава да је то поступак у којем се од неких угледних симпатизера странке тражи да утичу на друге људе да гласају за странку.

Ту се, како је навео, ништа не догађа на бирачком месту и да ту нема ничега ''тајног и злокобног'' и да се тако скупљају гласови у скоро свим земљама света.

Говорећи о глумцима који су се оградили од протеста, Вучић је рекао да ни Мики Манојловић нити Милош Биковић нису чланови СНС и додао да су, ипак, против њих одмах повели хајку.

Вучић је рекао да су то велики глумци, али и људи који држе до себе.

"То говори колико имате обичних људи који ћуте сваки дан и желе добро својој породици, као и свом народу и земљи", додао је Вучић.

Говорећи о примедбама на слободу медија, Вучић је казао да опозиција има највећег оператера СББ, да власт 24 сата седам дана у недељи напада телевизија Н1, као и многи недељници и други медији, али да ипак опозиција све критике своди на Пинк, иако, каже, свака приватна телевизија има право да износи своје опредељење, као што то чине и утицајне светске телевизије, попут ЦНН-а.

"И РТС је пристојна телевизија", додао је.

 

Учинићу све да спречим ратни сукоб, без понижења СР

Председник Србије Александар Вучић каже да је спреман да учини све што може, све што није понижавање и рушење Србије, да спречи да дође до било каквог ратног сукоба, а да при томе чува достојанство Србије.

"И немојте ви да ми држите патриотске лекције, немојте да ми причате ви, политичари, који сте се накрали пара и своју децу сакрили у иностранству. Држите ми придике, али децу сте склонили. Немојте, јер се за Косово борим боље него ви, и више сам га сачувао...и данас Срби на северу и у Грачаници у косовском Поморављу осећају се слободније него пре 10 година кад су сваки дан бринули за своју безбедност. Брину и данас али макар за нијансу мање", рекао је Вучић.

Вучић каже да је актуелна власт успела и да оствари реверзибилан процес, односно повлачење признања Косова.

"Која је то земља повукла признање у њихово време, ко се то бори, они или ја", упитао је Вучић.

На опаску новинара да смо на домак споразума о Косову, Вучић каже да нисмо никада били.

Такође, на коментар водитеља да би, ако потписао споразум, можда добио и Нобелову награду - да се томе и раније смејао, још 2013, као и причама да би ту награду добили Тачи или Ивица Дачић.

"Мало је Тачи предлагао себе, мало је Дачић себе, а ја сам се смејао и тада. Пустите ме Нобелове награде", каже Вучић и наглашава да је Дачић тада урадио важан посао за Србију.

"Кад је реч о разграничењу, пошто су сви нешто скочили, моје питање је - нема проблема, ви ћете стварно да кажете Албанцима, а они ће са одушевљењем да прихвате, они ће да седе и чекају шта ћемо ми следеће да урадимо, да им објасните да је Качаник старо српско место па ћемо ми сада да ушетамо, вероватно на коњима - прекините да причате глупости, престаните да лажете и кажите шта се тамо догађа. То је место где има највише ''исисоваца'' по глави становника у свету", рекао је Вучић.

"Кажите људима о којим границама говорите, о оним о којим ми говоримо или о којима говоре неки други, хоћете да решимо проблем или да се поново бијемо? Ако хоћете да се бијемо онда прво да видимо где су чија деца, чија ће деца да страдају. Нисам сигуран да они који се тако јуначе размишљају на тај начин да њихова деца гину. Моја деца неће нигде да иду. Једна је спрема и шта год се у Србији биће ту, али ја то не бих волео да иду у ратове и сукобе", каже Вучић.

 

Нема решења за Косово ако га народ не прихвати

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ниједно решење за КиМ неће постојати уколико га већина народа не прихвати, али је додао и да се тренутно не говори ни о каквим решењима, јер нема ни разговора.

"То сам рекао стотину пута. Ја нећу да се играм као у Македонији са консултативним референдумима на којима народ каже да је против, а ви у скупштини изгласате то. Мислим да је то добар споразум за њих, поздравио сам га, али начин на који је то изведено, ја то никада не бих урадио", рекао је председник.

Вучић је додао да када референдум не успе, може само да констатује да референдум није успео и демократски да се то саопшти јавности.

"Да је у Србији постојао било какав референдум, да смо добили 49 одсто, а друга страна 51 одсто, моје је да поднесем оставку и да кажем, референдум у складу са Уставом и законом није успео, грађани су се одлучили за неку другу опцију. То би био епилог зато што морате да поштујете грађане", навео је Вучић.

Како је рекао, народ је носилац врховног суверенитета и не можете да идете против народа.

"Нико неће да се игра са судбином народа и државе, ни на који начин и ја сам захвалан ту и патријарху Иринеју на његовом рационалном и озбиљном ставу који разуме нашу муку на КиМ, али и муку нашег народа у РС, Хрватској, Црној Гори", казао је Вучић.

Приметио је да је због тога појединима и патријарх био "бот и да треба да виси на Теразијама".

Вучић је констатовао да се патријарх Иринеј понаша озбиљно и да није његов посао да се некоме додворава већ да буде одговоран.

Вучић је рекао да поштује и оне који другачије мисле.

"Мој посао је да поштујем реч мојих противника, једино не могу да поштујем лопова, али реч противника, мислећих људи, увек ћу да поштујем", рекао је Вучић.

Говорећи о притисцима светских сила у вези са питањем Косова и Метохије, Вучић је рекао да не може да каже да њега неко позива и да покушава да наређује, јер, како истиче, они знају да са њим не могу тако да разговарају.

"Знају да није Србија слаба као 2008. или 2010. године. С друге стране не понашамо се бахато, ми поштујемо међународне правне принципе. Ми разумемо реалност, суштина је да заштитите своје интересе, да заштитимо наш народ на КиМ, ако нећемо ми то да радимо, ко ће да ради. Албанско руководство је показало да им није стало до Срба, показали су да они желе да Срби напусте КиМ", рекао је Вучић.

Каже и да је уверен да ћемо с тим имати још много проблема, али да је управо зато важно да ми једни друге поштујемо, ма како да нам се ставови разликују.

 

Ужасно сам забринут за наш народ, лудило Албанаца траје

Ужасно сам забринут за наш народ, јер лудило Албанаца не престаје, рекао је председник Александар Вучић.

"Ужасно сам забринут за наш народ, лудило међу Албанцима не престаје", рекао је Вучић и подсетио да је говорио да ће увођење такси бити велики проблем.

Вучић је додао да не може да каже да су Американци били некоректни, али да га чуди што се Албанци тако понашају према њима, као и оно што ради ЕУ.

Вучић је међутим, поновио да мора да води рачуна шта и како каже, јер би све друго Србију доводило у опасност, а то, каже, не смемо да радимо.

А кад је реч о значају косовског питања, поменуо је, између осталог, да о томе сведочи и чињеница да су стране службе, али и приштински медији изузетну пажњу посветили протесту који је у суботу одржан у Косовској Митровици, а на којем је, како је навео, било 76 људи, од тога 23 новинара.

Остало су, како је рекао, били одборници са листе ГИ СДП и чланови њихових породица, као и Рада Трајковић...

"Постигнут је велики успех тим скупом. То је била велика вест у албанским медијима", приметио је, те додао да је дан пре тога у шетњи било 6.000 људи, који су тражили укидање такси и право за српски народ.

Албански медији су томе посветили један пасус или нису уопште известили, јер их српска мука није уопште интересовала.

"Све то радите да бисте оцрнили свој народ. Што то радите против своје земље и народа, што то радите људи", упитао је Вучић, наводећи да су их политички лидери из Београда на то натерали.

А његово је у свему томе, како каже, да ћути и да трпи и да од свакога чује ружну реч, а да никога не сме да увреди.

 

Мере ЕУ због Кине, верујем да ће Јункер помоћи

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је Европа увела мере на челик због Кине, јер Кина драматично иде напред, а ми смо у томе колатерална штета, али да је уверен да ће нам Жан-Клод Јункер, председник ЕК, као и канцеларка Немачке, помоћи ако дођемо у проблеме и наша економија буде угрожена.

Како је рекао он је тражио да Србија буде изузета из тих мера, као што је то учињено за неке европске земље, али и неке афричке и то на основу С СП, али је комесарка Сесилија Малстром рекла да то за Србију и Швајцарску не може.

Додао је да је захвалан Јункеру и Меркеловој.

"Знам да ће нам она помоћи ако то озбиљније угрози нашу економију, имам и обећање Јункера", рекао је Вучић, додавши да га погађа кад види како се овде спрдају са Јункером.

"Он има сличне проблеме са ногом као и ја и ако се креће теже то не значи да је пијан... Исмевају човека који је увек ту да помогне Србији, као и Путин и Меркелова. Путину никада неће заборавити 2015, као и Меркеловој код Милановићевог ''лудила'' са санкцијама. Јункеру верујем да ће нам помоћи ако дођемо у било какве проблеме", закључио је Вучић.

 

Неће ми опростити јер сам урадио оно што они нису смели

Опозиција ми никада неће опростити што сам имао петљу да урадим све оно што они нису смели, рекао је председник Србије Александар Вучић.

"Наравно да никада нећете рећи да је неко од вас бољи зато што више ради и зато што је био храбрији да предузме тешке мере", приметио је.

Како је навео, на прошлим парламентарним изборима коалиција коју је предводио имала је 48 одсто гласова грађана, а верује да би данас имали неки проценат више, што, оцењује, није лако.

Навео је и да грађани добро виде ко се бори и ко је подигао Железару Смедерево и РТБ Бор, који сада раде, док је претходна власт позивала људе "да саде кикирики".

"Можете да видите, када нису избори, обично је опредељеност људи који кажу да ће да гласају за СНС, да ће сигурно изаћи и гласати за СНС 61-64/65 одсто. Порасла је подршка СНС од почетка демонстрација, али није само то важно, важан је степен подршке, степен сигурности", наводи.

Такође, каже и да данас између 75 и 77 одсто људи који, иначе, гласају за СНС кажу да ће 100 одсто изаћи да гласају.

"Рекли сте да људи нису глупи, ако хоћете да бирате председника и премијера који ће да вам се додворавају сваки дан онда... Људи хоће да бирају будућност за себе и своју децу, а не прошлост. То је оно што људе занима и то људи разумеју, не можете да их преварите", поручио је Вучић.

Такође, запитао је да ли у неком диктаторском режиму грађани на улицама носе вешала за диктатора и да ли је то негде забележено, те напомиње да је у савременом свету та врста претеривања карактеристична за ране тоталитарне покрете у демократским земљама.

"Али, сувише је наш народ осетљив на то и посебно на том месту, где су страдали српски родољуби, где су их Немци вешали, место на којем је после тога писало, такође, погрешно, када је дошла комунистичка власт, онда је било - краља Перу на бандеру. И тако, каже, "стално једно врзино коло, убили смо Ђинђића, као земља као људи, неко је то урадио, шта год мислио о њему.

"Иако нисам био сагласан са његовим идејама, да се не правим да сам тај, али ови који су га наследили и данас управљају тиме, са њим баш никакве везе немају, не рачунајући оне који су склоњени у страну".

Вучић је рекао да је зато реакција пристојне Србије била много јача, да је читава ствар с вешалима многе пристојне људе наједила, али да они, каже, морају да ћуте и слушају и трпе све то од политичких лидера "који руководе и храброст добијају на психологији масе и руље".

Они, каже, не могу да доносе рационалне одлуке, не разумеју да постоји тиха пристојна Србија која само хоће да брине о својој деци и будућности Србије.

 

Спреман сам да чујем све аргументе, нисмо подељено друштво

Председник Александар Вучић каже да је увек спреман да разговара са обичним људима и да види шта је оно што може да се уради, као и да не пристаје на причу о подељеном друштву, јер су њему сви људи важни.

"Са сваким сам спреман да разговарам од обичних људи, који желе да се нешто чује. Ја немам проблем.. Људи говоре о једној страни, на којој су они који су потписали. Да не меримо ко је потписао, а ко није. Важни су и једни и други", рекао је Вучић.

Вучић је навео да зна готово све професоре и асистенте, иако не лично, са Правног факултета и додао да су многи дошли код њега задовољни да кажу да је свега 20 одсто потписало, иако су очекивали да ће их бити 40 одсто...

"Али, и то нам је сигнал. Ја не могу да кажем да је Коста Чавошки, шта год ја мислио о његовим ставовима, неко ко не заслужује поштовање. Срећан сам што је 75-80 одсто људи није потписало, и хвала им на томе. Није то само због мене, јер има ту и противника моје политике, а нису хтели да потпишу. А, хвала и овим другима. То значи да морамо да чујемо и њихове аргументе, да видимо шта можемо да урадимо", рекао је Вучић.

Поручио је да су сви потребни и да он неће да пристаје на причу о подељеном друштву - осим ако није 65 одсто са једне, 25 одсто са друге и 10 одсто са треће. стране.

Наше друштво није подељено. Сви људи су нам важни, сваки човек нам је важан и то што је неко потписао не значи ништа. Хоћу са тим људима да разговарам колико сутра", рекао је Вучић.

Како је рекао, потписали су и они који су видели прву прилику и помислили да је готов, али и више оних који су потписали из убеђења, сигурни да су нешто добро за Србију урадили.

На критике у вези са подизањем споменика Стефану Немањи, који би требало да буде висок 28 метара, одговорио је да ће то бити величанствен споменик владару који је створио Србију.

Рекао је да споменик ради Рукавишњиков, један од три највећа уметника Русије, а споменику ће грађани моћи да приђу, док ће са доње стране бити мали музеј, да се види шта су нам све оставили.

Једна улица добиће и име краља Александра Карађорђевића, који је убијен у Марсеју, најавио је Вучић.

На питање како се осећа када га упоређују са Пиночеом, због најаве отварања националног стадиона, Вучић је одговорио: "Све је то ок".

"Ја никада нисам никога убио, немам оружје, нити ми пада на памет... Пре бих волео да мене неко убије, него да ја било када то учиним, не дај Боже, ни у саобраћајној несрећи. Али, када морају да вас пореде и са онима који су одговорни за убијања, тортуре... Шта да радите? Осмехнете се и гурате даље", рекао је Вучић.

 

Крај ће бити, али не кад кажу Ђилас и Јеремић

Председник Србије Александар Вучић каже да ће крај његове власти бити онда кад то буде желео он и српски народ а не Ђилас, Јеремић и Обрадовић.

"Хоће (Миломир) Марић да каже - све има свој крај, па и власт Александра Вучића. Хоће крај, ускоро, али не кад то хоће Ђилас, Јеремић и Обрадовић, већ кад то будем желео, кад то буде желео народ", рекао је Вучић.

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи