Вести

Вучић: Наша земља је успела да се супротстави притисцима

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да су у Босни и Херцеговини толико нервозни због резултата гласања на ГС УН о резолуцији о Сребреници, да је министар спољних послова БиХ Елмедин Конаковић данас де факто позвао на његово убиство.

"Толико су нервозни због резултата, неочекиваног, да је Конаковић себи дозволио да данас де факто позове на моје убиство", рекао је председник Вучић у емисији "Ћирилица" на ТВ Хепи.

На питање како коментарише то што Конаковић тражи ревизију пресуде и ратну одштету од Србије, председник Вучић је рекао да им смета што је Србија главни јунак и што је успела да се супротстави притисцима и направи не само респектабилан резултат, већ у таквим условима и околностима готово немогући резултат. 

"Што се тиче овога што је Конаковић говорио, ја бих то поделио на три дела. Први је тај у којем сте могли да видите да је за све крив Вучић, што је ОК", рекао је председник Вучић и додао да је друга ствар, а што је промакло медијима, да је Конаковић де факто позвао на његово убиство.

"Он је рекао - Вучић може огрнут или неогрнут том заставом, ОК, смета и застава Србије, а нама њихове заставе не сметају - да дође у Сребреницу 11. јула или у Уједињене нације. Ја сам у Сребреници био већ једном 11. јула. Погнуо сам главу пред спомеником, али нисам погнуо главу пред каменицама, флашама, ногама, песницама и свим осталим чиме су покушали да ме ликвидирају", рекао је председник Вучић.

Истиче да су бедни покушаји када кажу како је то неко одавде организовао.

"Хвала им на том позиву да будем убијен и будем ли се одазвао, само сви да знате да је одговоран за то убиство Елмерин Конаковић", навео је председник Вучић.

Што се тиче трећег, много важнијег дела, шта је њихов план, председник Вучић рекао је да смо ми од почетка разумели шта је њихов план. 

"Никада њихов план није био поштовање жртава да добију пијетет или саучешће или било шта. То су имали од почетка. Они чак и кад оду на српска стратишта, на Казане, како се зове једно важно српско стратиште у Сарајеву, не изговарају име Срби, као што не воле да изговарају Република Српска, већ изговарају РС", рекао је председник Вучић.

Додаје да се правдају како не пише у Резолуцији ко је починио геноцид, али да је неко морао да почини геноцид у којем они говоре.

"Не мора да пише ни у резолуцији о геноциду у Јасеновцу да су га починили Хрвати, па сви знамо ко га је починио. Не мора да пише ни ко је стрељао Јевреје у Крагујевцу и друге људе, али сви знамо ко је то починио. И све је то њима јасно. Дакле, прва је ставка била морална и политичка одговорност за српски народ. А даље су правно материјалне консеквенце. То јест, не били се дочепали наших пара", навео је председник Вучић.

Како је рекао, покушаће да иду на ревизију тужбе против Републике Србије, али да то није паметно.

"Ја не мислим да је то паметно, не због не знам чега, већ зато што то није добро за регионалне односе. Од најављене ревизије, пресуде и покушаја излачења ратне одштете од Србије, у правном смислу, то ће им бити веома, веома компликовано и тешко. Ми ћемо направити најбоље тимове", поручио је председник Вучић.

Нагласио је да ће за БиХ то бити још једно велико разочарање у будућности.

"Али добро, у будућности морамо да радимо на томе да градимо братство са Бошњацима, да градимо најближе односе, али ти најближи односе се неће родити тако што ће неко да удара у главу сваког Србина који помисли да другачије мисли од њихове званичне политике и да при томе мора да каже да им је много лепо. Тако да, то показује колика нервоза влада у Сарајеву, то показује да нису још довољно зрели", навео је председник Вучић.

Нагласио је да то само показује да политички нису сазрели да разумеју процесе који се одвијају у свету и који ће морати да се одвијају и у нашем региону.

"Има времена, бићемо и стрпљиви. Ја ћу сутра имати најпре са муфтијом Исламске заједнице Србије састанак, као и са његовим имамима, а онда ћу имати састанак са другом, Исламском заједницом у Србији. Са свима ћу да разговарам о неопходности најближих односа и то је то", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је поменуо словачког премијера Роберта Фица, на кога је средином месеца покушан атентат и рекао да не верује да је напад на њега био случајан.

Председник Вучић је додао да ће планирана заједничка посета са премијером Мађарске Виктором Орбаном премијеру Словачке Роберту Фицу 29. маја бити одложена. 

"Требало је 29. Виктор (Орбан) и ја да идемо да га видимо, али ћемо ићи првом приликом, јер још увек није добро", рекао је председник Вучић.

Говорећи о економији, председник Вучић је нагласио да је спровођење реформи неопходно како би земља могла да напредује и како би на крају и плате и пензије биле веће.

"Ми сутра полажемо камен темељац у Чачку. Прво смо отворили фабрику Форверк, а сутра положемо камен темељац фабрике компаније "PWO Groupe" - 89 милиона евра је инвестиција. То је одлична фабрика металних компонента за аутомобилску индустрију и то је велика ствар за Чачак, околину, али и за цео Моравички округ", рекао је председник Вучић.

Истакао је да људи често не разумеју шта је Експо и додао да је за њега Експо синоним за напредак и развој.

"Ми до Експа морамо да урадимо не само национални стадион, већ и пругу од аеродрома до центра града. Извињавам се таксистима, онај ко хоће може да узме луксузни такси какав хоће, али када изградимо пругу, неће више људи морати да иду од аеродрома до Прокопа или до Новог Београда и до Земуна. Моћи ће да иду возом", рекао је председник Вучић.

Говорећи о предстојећим локалним изборима 2. јуна, председник Вучић је напоменуо да би све што је до сада постигнуто огромним и посвећеним радом, могло да буде уништено за годину или две.

Додаје да су и локалне листе СНС измењене неколико пута, јер се очекивало да носиоци и представници разговарају са људима и слушају људе, јер је, како је рекао, суштина "власти" брига о људима. 

"Чуо сам неколико пута, слушајући сада око избора у Будви, да "без нас нема власти", та реченица. Па, није смисао у томе да будеш власт, већ шта ћеш да урадиш за људе. Зато смо променили листе - људи, морате да примате људе и покажете бригу према људима. Мораш да имаш идеју, план, програм", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да све у држави никада неће бити перфектно, али да је јако важно истаћи то да, иако у Србији за 12 година има 500.000 људи мање, формално је запослено 550.000 више него пре 12 година.

"Природни прираштај је мали, одлив је био велики, сада је минимални. На ниском природном прираштају губимо становништво, знајући то желим да људу чују и размисле, да ми данас и поред 500.000 људи мање, имамо формално 550.000 запослених више него пре 12 година.Тако можемо да се супротставимо у УН, да нам расте привреда и да градимо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је видео данас да су опседнути заставом којом се огрнуо.

"То сам урадио намерно. Ставили смо преклопљену заставу код Марка. Они су на све могуће начине покушавали да сазнају шта ћу да говорим, урадим У нашој делегацији су људи који су навикли на сва поштовања правила, а правила су она који вам они сами наметну Нико није могао да ми забрани да ставим своју заставу. Ви не знате какав је то тренутак. Само са Орбаном сам имао 10 разговора по питању те Резолуције, ручкова, вечера, састанака са представницима Индонезије који су на крају гласали за, са представницима Ирана, Египта. Не мислим да је то узалудан труд. Видели сте да је изашао немачки представник, а није му пало на памет да крене од њихових жртава. Нисам ја машина, већ обичан човек. Два пута се обезбеђење постављало између српских и бошњачких жртава. Поштујете и бошњачке жртве, све вам то пролази кроз главу, знате да је историјски тренутак. Ја кад одем да полажем испит о кошарци, па није свеједно", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је он некима "патетичан", док за Путина исто не кажу кад заплаче.

"Толико сам срећан што сам се сетио да понесем заставу. То је била моја идеја. Сваки пут ћу да је носим", рекао је председник Вучић.

 

Немцима би више одговарала Србија која би им аплаудирала за овакве иницијативе у УН

Председник Вучић је између осталог говорио и о Немцима као народу, али и политици коју воде као и значају инвестиција из ове земље.

"Морате да доносите резултате који морају да буду на одговорнијем приступу. Немачки народ је велики народ који морамо да поштујемо. Када нас нападну, као што су нас напали у Уједињеним нацијама, онда одговоримо као што смо одговорили, без страха и устезања. Као што сам против личних увреда на рачун Аналене Бербок, шта год мислио о њој. Ништа добро не мислим о њеном раду. И то је све што могу да кажем. Као што се њихова фондација "Хајнрих Бел" и фондација СПБ-а "Фридрих Ебарт" дају све од себе да нашу коалицију "Србија сутра" сруше са власти овде, ми ништа по том питању не радимо тамо, али смо свесни да нису задовољни таквом Србијом и да би им више одговарала Србија која би им аплаудирала за овакве иницијативе у УН, која би им аплаудирала за независно Косово и тако даље. Ја то прихватам као чињеницу", истакао је председник Вучић.

Додаје да нема никакве сумње да је Немачка најмоћнија земља Европске уније и да је немачки народ велики, и да је то не само због економије и њихове економске снаге, већ и Гетеа и Шилера, браће Грим, који су свој језик очували у најтежим околностима. 

"Свој језик, писмо и културу никоме не дају. Вредни су и марљиви људи који умеју да напредују", додао је председник Вучић.

Присећајући се реформи, председник Вучић је рекао да је данима рачунао. Била је језива ситуација. Помор су нам оставили -26 одсто стопа незапослености. Било смо четврти у региону по просечној плати. Знам да морамо то да урадимо, позвао сам их као левичаре, Дачића и Марковића. Њима се журило на неки скуп. Ивица устао и био фер: "Подржаћемо те, само кажи шта треба". Један податак је фрапантан, молим вас да саслушате пажљиво: 550 хиљада запослених више него пре 12 година, на 500 хиљада људи мање. Тих 550 хиљада су нам донели да можемо да се супротставимо у УН, у Савету безбедности, да можемо да градимо ауто-путева као никад у историји. Када то кажем, то је буквално суштина. Морате да имате снажну економију и да растете. Суштина је да све то може да буде уништено за годину или две. Нема резултата без рада", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је звао Милана Кнежевића да га пита за резултате избора у Будви.

"Неки који су добили два мандата кажу да без њих нема власти, исто кажу и они са седам мандата. Та реченица "без нас нема власти", па није смисао да будеш власт, већ шта ћеш да урадиш за Будву". То је као кад игра Ивичин Партизан са Јавором, да се не наљуте у Ивањици. Партизан добио 10 утакмица, па Јавор мора 11. Где то пише? Мораш да имаш идеју и програм. А не само што ми је лепа ташна - машна. Људи у Србији све боље разумеју", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ћемо покушати да сачувамо мир, стабилност и слободу.

"Плашим се да свет иде у најтежем правцу и када ја то кажем узмите то са највећом озбиљношћу јер ја нисам политички аналитичар. Мислим да не постоји нико ко има такав спектар контаката као ја, што су и наши противници признали. Плашим да ћемо се суочити са најтежом ситуацијом, можда и тежом него за време Другог светског рата, са великим бројем убијених свуда. Ми ћемо дати све од себе да не учествујемо у томе. Све ће се одлучивати у наредних пет месеци. Све мора да буде јасно до 5. новембра. Стефан Шварцман је подржао Доналда Трампа. Он му је обезбедио и новац за кампању. То је сигнал свим инвеститорима у Америци да подрже Трампа, а шта ће да се све деси да се то не би догодило. Само гледајте како се убрзава машинерија", рекао је председник Вучић.

Нада се да ће избори бити завршени успешно јер нам "никаква нестабилност није потребна".

"Три теме ће нам бити кључне: Развој и напредак Србије, питање хране, лекова и здравства и да даље развијамо све способности које се тичу вештачке интелигенције", рекао је председник Вучић.

Истиче да воли како Милан Кнежевић говори јер наши људи коначно смеју да размишљају о себи и да кажу оно што заиста мисле.

"Ми раније нисмо смели да писнемо. Нисмо смели да кажемо да је Јасеновац злочин, а камоли геноцид. Они нама шаљу протестне ноте што смо се, ваљда, дрзнули да кажемо да нисмо геноцидни народ. И онда кажу да то не пише. Па не мора да пише. И на тараби пише свашта, па се нико не залеће" рекао је председник Вучић.

Поновио је да је реалан резултат гласања о Резолуцији о Сребреници у ствари 84:107.

О причама да је Србија гласове у УН плаћала по 500.000 евра, председник Вучић је рекао:

"На "европском путу" нам је обавеза да повећавамо подршку страним земљама. Бедно је да мислите да са 500.000 можете да купите глас. Пођимо од претпоставке да је то тачно, иако није, са тим у јавност су изашли наши политички противници у Србији и дали муницију онима који су против Србије. На страну што није тачно, њихов приступ је денунцијантски. Е, то не могу да разумем. Људи, чувајте своју државу, немој да идеш против државе кад је држави тешко. Није држава отирач", рекао је председник Вучић.

 

О језивим увредама опозиције - Урадио сам све оно што нико није у 100 година

Председник Вучић је између осталог коментарисао и испад Душка Радосављевића, политиколога и опозиционог активисте, који је у емисији на телевизији Н1 Вучића назвао "нечастивим" и упитао се шта ће он у Храму Светог Саве.

"Мислим да сам заслужан за изградњу највећег броја цркава и манастира, и за највећу подршку џамијама и католичким и протестантским црквама, али посебно православним црквама и манастирима. Никада их нико није у српској историји изградио, можда краљ Милутин, наравно веће, важније. У савременом српској историји свакако нико. Када пита шта је тај "нечастиви" тамо радио? Па ништа. Урадио све оно што то нико није у 100 година урадио, урадио мозаик у Храму Светог Саве и да се дају највеће паре у историји Србије. Није тај Храм Светог Саве урадио не знам ко, већ највећим делом владе које смо имали у последњих 10 година. У последњих 10 година смо урадили више него у последњих 100. Само да то људи имају у виду. Само да то људи знају када причају о "нечастивима". Храм Светог Саве је такав зато што је неко по први пут рекао хајде да прекинемо са тим причама о донацијама од хиљаду, две, него смо узели и потрошили и 90 милиона евра, огроман новац. Патријарх Иринеј није могао да верује, и патријарх Порфирије када сада то види. И ја сам срећан због тога. Прво су ме нападали, а сада сам "нечастиви". А "нечастиви" је свако ко се супротставља њиховој политици група за притисак и тако даље", рекао је председник Вучић.

 

Бин Зајед је заслужио огромно поштовање српског народа

Председник Вучић нагласио је и велико пријатељство са Уједињеним Арапским Емиратима и Мухамедом бин Заједом.

Истакао је да смо ово пријатељство могли да видимо и приликом гласања о резолуцији о Сребреници у Уједињеним нацијама. 

"Емирати не само да нису гласали против Србије. Погледајте још нешто, не бих да говорим даље. Тај је човек заслужио огромно поштовање српског народа. Погледајте како су гласали сви његови пријатељи и видећете невероватну правилност. Погледајте како су гласали и Бахреин, и Оман, и Етиопија и Сејшели и Малдиви", навео је председник Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи