Вести

Вучић: Наставићемо да градимо Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је задовољан разговорима које је обавио са представницима изборних листа, у оквиру консултација о мандатару нове владе, додајући да му се чини да је већина политичких странака разумела тежину ситуације са којим се суочавамо.

"Важно је да смо разговоре обавили, иако они не значе да смо се у свему сагласили и да по многим питањима мислимо исто или слично, али смо могли да разговарамо, што је добро за српску демократију", рекао је председник Вучић.

Изразио је жаљење што "једна и по листа" није била заинтересована да учествује у ономе што је грађење институција и уставна одговорност.

"Али, верујем да ће се то променити, а било би важно за демократски поредак", рекао је председник Вучић и додао да је задовољан конструктивношћу, коректним односима и релативно добрим нивоом одговорности за ситуацију у земљи.

Председник Вучић је данас, и прошле седмице у четвртак и петак, обавио консултације са представницима листа које су прешле цензус на парламентарним изборима 3. априла.

 

Чим ме обавесте о већини предлажем мандатара

Председник Вучић рекао је да је завршио консултације са странкама и листама које су освојиле мандата на прошлим изборима, и најавио да ће, чим га Српска напредна странка, која треба да почне разговоре са Социјалистичком партијом Србије, обавести да је обезбедила већину, саопштити мандатара.

Председник Вучић је рекао да су га Српска напредна странка и њени коалициони партнери обавестили да већ имају већину у Народној скупштини, која се креће од 130 до 160 народних посланика.

"Замолио сам их да ме, када заврше разговоре, обавесте о томе, да би могао у писаној ноти, у складу са уставним овлашћењима, мандат да поверим лицу које предложи Српска напредна странка, а које не мора нужно да буде из те странке", објаснио је председник Вучић.

Рекао је да број од 130 до 160 посланика, колику већину очекује у скупштини Српска напредна странка, показује да постоје три или четири потенцијалне опције.

"Када буду знали тачно на који начин желе да формирају владу, а то очекујем одмах после конституисања скупштине, рекао сам да ме информишу о томе кога желе да предложим за мандатара, и увере да су обезбедили довољан број гласова за већину. Истог дана, а најкасније у року од 24 сата од тога предложићу мандатара за састав нове владе и тада се уставна улога председника у овом процесу се завршава", подвукао је председник Вучић.

Пренео је да је протеклих дана са својим тимом разговарао са представницима изабраних листа у Народну скупштину Србије, у складу са Уставом Србије и закону о избору народних посланика.

"Обавили смо консултације са 11 изборних субјеката и верујем да смо, не само обавили уставну улогу, већ и разговарајући сазнали нешто више о програмима политичких странака, а од нас су могли да чују о односу државе према појединим питањима", рекао је председник Вучић додајући да су консултације биле важне и врло добре.

Пренео је да је разговарао са представницима мањинских странака, чији су захтеви различити. 

Тако је рекао да, што се албанске партије тиче, она је за интеграцију на локалном и регионалном нивоу, не и на републичком.

Када је реч о Савезу војвођанских Мађара, разговарано је, како је рекао, о наставку сарадње, која је била на добробит земље и допринела најбољим односима Срба и Мађара.

Из "Муфтијиног аманета", рекао је да су имали исту жељу.

Што се представника хрватске мањине у Србији тиче, рекао је да је разговарано о проблемима Хрвата у нашој земљи и потенцијалном учешћу у будућој влади.

Истакао је да је разговарао и са другим политичким листама различитог програма, опредељења, са Заветницима, Дверима, Демократском странком Србије, који су изнели своје опредељење и захтеве по питању Косова и Метохије, неувођења санкција Русији, и неких других догађаја од "Евро прајда" до захтева за укидањем недеље као радног дана.

"Неке захтеве смо прихватили неке не", објаснио је председник Вучић.

Рекао је и да је разговарао и са представницима листе коју је предводила Мариника Тепић, додајући да су три политичке странке дошле, а да се две нису одазвале.

Ти разговори су, пренео је, били, и поред разлика, отворени и коректни.

"Изразили су жељу да остану у опозицији. То је нешто што је било очекивано", рекао је председник Вучић.

Са посланицима ПОКС-а, рекао је, имао је посебне разговоре, на њихов захтев. Изнели су државотворни приступ, говорили о кључним, виталним питањима од интереса за земљу, уз релативни ниво сагласности, додао је председник Вучић.

Разговарано је, како је рекао, и са представницима СПС-ЈС-Зелени, са којима је размотрена досадашња успешна сарадња.

Председник Вучић је рекао да ускоро треба да почну разговори СНС и СПС, а да ли ће се на тај начин формирати већина остаје да се види.

 

Ако буде проблема постоје планови за смањење температуре грејања

Председник Вучић најавио је могућност да се током зиме ограничи централно грејање у становима на одређену температуру уколико буде проблема са испоруком енергената, ако се, на пример, неко позове на "вишу силу", а што се већ дешава појединим земљама.

"Ми смо разматрали опције, али нисмо донели закључке да то чинимо, свако смањење температуре у становима за грејање је уштеда од око 5,6 одсто дневног нивоа потреба за гасом. Још то нисмо разматрали, али да знате да ако будемо имали већих проблема или се било ко буде позивао на вишу силу, да то постоји као могућност", рекао је председник Вучић.

Истакао је да за сада није таква ситуација.

"Видели смо да је Европска унија смањила температуру неопходну на 19 степени. У Београду и Новом Саду прописане су на 19 до 21, али су обично 22 или 23 степена. Нисмо договарали да смањујемо температуре, али да знате да имамо све планове у зависности од тога шта може да се деси", рекао је председник Вучић.

 

Када буде поскупљење струје, неће бити веће од 10 %

Председник Вучић изјавио је да када буде дошло до повећања цене струје и гаса, да оно за становништво неће износити више од 10 одсто.

"Када буде било повећања цена, гледаћемо да то повећање цена електричне енергије и гаса не иде преко 10 одсто за наше становништво", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је то невероватан успех имајући у виду какве су цене струје и гаса на тржишту.

 

Информација о забрани пута у Јасеновац прво у хрватским медијима

Председник Вучић изјавио је да се информација о томе да му је забрањен одлазак у Јасеновац прво појавила у хрватским медијима јуче ујутру, док из Србије није било реакције, јер је наша земља желела да протестну ноту хрватском амбасадору упути у тишини.

То се догодило, како је рекао, зато што су они мислили да ћемо ми изаћи у јавност, иако смо ми желели да ноту предамо у тишини, већ је био заказан састанак за 10.00 на којем ће нота бити предата и зато су кренули у напад са суманутим аргументима.

Наводи и да се у српским медијима, који су претходних дана говорили да прави циркус и представу и то понекад због Косова и Метохије, некада Украјине, пада украјинског авиона, није појавила информација о забрани Хрватске да оде у Јасеновац.

"Али, подразумева се да сам ја крив", приметио је иронично председник Вучић и показао наслове у хрватским медијима који су о том догађају извештавали на начин да је тиме хтео да изазове хаос.

"Замислите тај хаос, можда зато што би моја трака била у бојама заставе Србије у складу са страдалним народом у Јасеновцу, али да то називате хаосом и провокацијом било је претерано и изненадио сам се", каже председник Вучић.

Наводи да је исти наслов у вези хаоса био у свим медијима, као и да у Хрватској и Босни и Херцеговини причају о извештавању медија у Србији који им се свиђају, и у најгорем светлу говоре о њему, Србији и неистинама које се нису дешавале.

Додаје и да то у Србији није случај, односно да има медија који су извештавали на другачији начин.

"Рекли су да сам желео да банем и да дођем у тајну посету, претио да ћу доћи и изазвати каос, затим да је пропао тајни план посјета, Радман ми објашњава да није исто одлазак у Јасеновац и на море, а ја никада нисам желео да идем на море", рекао је председник Вучић.

Истиче и да су писали о украјинском авиону који је превозио оружје у Бангладеш, о томе како се "ближи Олуја, а Ацо почиње провоцирати", као и о новом Вучићевом лажном препаду на Јасеновац.

"Мислио сам да могу да промене две речи у тексту који им пошаљу, али све је исто, а преписују и медији у Србији, нема разлике", каже председник Вучић.

 

Повећане резерве гаса у Банатском Двору на 234 милиона кубика

Председник Вучић изјавио је да је Србија повећала своје резерве гаса у складишту Банатски Двор на 234 милиона кубних метара, што је довољно, ако се дневно повлачи пет милиона, за неких 46 или 47 дана.

"Имаћемо за 50 дана тачно, ако је максимално извлачење по пет милиона кубних метара, иако нам је потрошња већа. Али, зато складиштимо гас у Мађарској како би могли још по шест милиона да извлачимо дневно", рекао је председник Вучић.

Рекао је да ћемо тако моћи да обезбедимо 11 милиона кубика дневно, што је довољно за покривање више од 70 одсто наших дневних потреба.

"Тиме би смо се осигурали", истакао је председник Вучић.

Навео је да се Гаспром позвао на "вишу силу" у снабдевању једне земље и да у сваком тренутку може било ко позове на "вишу силу" и да останемо без гаса и струје.

"Зато форварди и фјучерси не постоје тренутно у трговини струјом", додао је председник Вучић.

Када је реч о угљу, председник Вучић је рекао да смо до сада набавили свега 110.000 тона, увезли директно, а што је један дан потрошње зими.

"Сада то иде мало убрзано и очекујемо додатну подршку и наших кинеских партнера и верујем да ћемо успети да од њих увеземо два милиона тона. Нећемо да трошимо 100.000 тона да увеземо, него понека додатна количина од 10.000 до 20.000 тона. Нама онда милион тона може да траје и три месеца", истакао је председник Вучић.

Подсетио је да је држава на три недеље забранила извоз дизела и бензина да би се омогућиле нормалне цене за продавце, да би могли да увозе гориво.

"То радимо како не би дошло до несташица и ту су ствари под контролом", поручио је председник Вучић.

Рекао је да се са пољопривредницима разговара да им се помогне тако што ће им се омогућити до краја септембра или почетка октобра слободан извоз житарица и још неким мерама.

Додао је да забрињава суша која ће оставити последице по кукуруз, али мање него прошле године.

Председник Вучић је нагласио да ниједан велики инфраструктурни пројекат није обустављен и да ће за мање од годину дана бити завршен ауто-пут од Појата до Крушевца и од Прељине до Пожеге, али и Лајковац - Ваљево, као и Нови Београд - Сурчин.

Урадићемо и Нови Пазар - Тутин, обилазницу око Београда и друге обилазнице, додао је председник Вучић.

 

Биће великих промена у образовању, да се не забораве жртве

Председник Вучић најавио је велике системске и систематске промене у нашем образовању, како би сачували сећање на српске жртве.

"Сада смо схватили да је за нас Јасеновац забрањено место и зато ћемо радити да у главама српске деце то не буде забрањено место. Да би ишли у будућност морате да знате шта се догодило у прошлости", рекао је председник Вучић.

Рекао је и да ће бити спроведене велике систематске и системске промене у образовном систему Србије, да ће се уложити новац у виртуелне пројекције, представе, филмове, књиге и обнову важних књига, које ће бити превођене на друге језике света да би људи могли да знају шта се догодило.

"Као што немамо право да ниподаштавамо и не говоримо са највишим пијететом о жртвама других народа, попут Бошњака, не смемо да дозволимо да наше жртве бацају под ноге", поручио је председник Вучић.

Рекао је да, када год планира негде да иде, и приватно, иако нема обавезу, на пример када год је ишао на територију Босне и Херцеговине, где је у 65 одсто случајева био у Републици Српској, увек је обавестио све о његовом доласку.

"Окренуо бих увек Бакира (Изетбеговића) и (Жељка) Комшића. Немам обавезу да то радим, али то сам увек радио", подвукао је председник Вучић.

Тако је, додаје, било и сада: "Покушали смо све договором, али никада није било време за одлазак у Јасеновац. И никада неће доћи време", констатовао је председник Вучић.

Пренео је да, када га питају хрватски новинари када ће се завршити посао о несталим особама, и када он њима каже да ће српске власти дати све од себе јер то породице заслужују да знају, они су шокирани, јер немају сазнања да је више несталих Срба него Хрвата.

"Тада схватим да они не знају да има више несталих Срба. Њима никада није нико рекао и да је Миле Будак злочинац. И зато у данашњој Хрватској имају десетине улица Миле Будака, министра просвете некадашње Независне државе Хрватске", указао је председник Вучић.

Такође је рекао да је њему савест потпуно чиста, те да зна зашто је крив многима у Србији - зато што је, како је рекао, Београд и даље космополитски град, али и што више није антисрпски град, и што се не стиди чињенице да је српски град.

"Зато вам је сметао споменик Стефану Немањи, Обала јасеновачких жртава. Седамдесет и седам година се нисмо сетили Јасеновца, све наше београдске власти, јер су увек њима управљали из Загреба, управљала је та идеологија - да се некоме не замеримо", приметио је председник Вучић.

Додао је да је била срамота да немамо Обалу јасеновачких жртава.

"Извињавам се што сам то променио и наставићу у ових пет година да и даље будете љути на мене, а да Београд остане космополитски и српски град", рекао је председник Вучић.

 

Пленковићу први пут упутио захтев за посету 2. септембра 2021. године 

Председник Вучић изјавио је да је премијеру Републике Хрватске Андреју Пленковићу први пут затражио званично да посети Јасеновац 2. септембра 2021. године, истичући да је то било месец дана након обележавања годишњице "Олује".

Председник Вучић је то рекао одговарајући на тврдње хрватских медија да је јучерашњим покушајем да посети Јасеновац желео да провоцира јер се приближава 4. август, када се и обележава годишњица Олује и, како рекао, њихово славље, а наше туговање.

"Први пут контактирамо кабинет премијера Пленковића са обавештењем у ком наступају саветници и заменик шефа кабинета Сузана Васиљевић и Дејана Мишетић са нашом молбом да 10. септембра посетимо Јасеновац", пренео је председник Вучић.

Рекао је да је 4. септембра добио повратну поруку из кабинета Пленковића у којој је писало да моле да се помери посета због "унутарње политичке ситуације".

"Молба је услишена, нисмо ни изашли у јавност, сматрамо да се са партнерима на такав начин разговара. Нама је Хрватска веома важна", истиче председник Вучић.

Додао је да је 1. марта 2022. године поновљен захтев за посету Јасеновцу, и да је након два дана стигао одговор "посета није добро дошла у овом тренутку".

"Ни тада нисмо изашли у јавност", рекао је председник Вучић и додао да је трећи пут сам обавестио потпредседника хрватске владе Милорада Пуповца да ће отићи у Јасеновац и да му је рекао да ако мисли да има потребе да обавести Пленковићев кабинет да то учини и он је то учинио.

"Рекао сам му: "Како год хоћеш". Он био фер у својој објави и рекао да зна тачно о чему говоримо и да зна да смо покушавали да то обелоданимо. 

То очигледно није била никаква тајна за њих, као што није била у септембру, као што није била ни у марту. И као што у септембру и марту није било никакве годишњице Олује нити је било чега другог", објаснио је председник Вучић.

Рекао је да су "Олују они некако подсвесно повезали са Јасеновцем".

"Да не улазим у њихову подсвест, ја нисам никада, али они јесу. Чини ми се више говори о њима. Ми ћемо поћи и доћи у Јасеновац и бићемо коректни, поћи ће можда једна камера са нама зато што ћемо да објавимо догађај када се заврши да бисмо избегли сваку провокацију и само ћемо обавестити јавност да смо то урадили", рекао је председник Вучић.

Оценио је и да је срамота да 81 годину од када је основан један од најстрашнијих нацистичких логора смрти у Европи, ниједан председник Србије није био у Јасеновцу.

Председник Вучић је рекао да је у Јасеновцу био у два наврата, али не као председник.

"Рекао сам да желим да одем за време мандата да покажем поштовање према жртвама и покажем да нећемо заборавити српске жртве и јеврејске и ромске и свих других који су ту на монструозан начин убијани", рекао је председник Вучић.

Објаснио је да је у четвртак, 14. јула у 11 часова у просторије Председништва Србије дошла отправница послова хрватске амбасаде Маја Богдан да пренесе молбу Пленковића и министра спољних послова Гордана Грлића Радмана да председник Вучић не иде у Јасеновац.

"Пренели су да су збуњени, да су за посету чули неслужбено, и саслушао сам излагање отправнице послове Богдан. Тања Јојић, моја саветница за спољне послове, нагласила је да председник Вучић нема проблем с тим да ли ће да буде присутан службено или не, већ да сам намеравао да у Јасеновац одем у приватну посету, без посебног медијског покривања и да свакако не бих давао никакве изјаве које би значиле провоцирање хрватске државе", рекао је председник Вучић.

Додао је да му више не пада на памет да слуша "бесмислице да није време у ово или оно време године" и да је само желео да оде да положи цвет.

"Онда смо добили цео овај циркус који су направили од пола 8 у недељу ујутру, сами, без да смо ми било шта урадили. Грех наш се своди на то да сам желео да уђем у земљу Европске уније и положим цвет на месту где је, ми бисмо рекли стотине хиљада, а по рачуну Хрвата, ако поштују Туђамана, рекли би десетине хиљада, убијено у Јасеновцу, свакако највећим делом Срба, па ми се чини да је нелогично да покушате да забраните да се тако нешто догоди и правдате то провокацијама", рекао је председник Вучић.

Одбацио је аргумент да је то радио уочи обележавања "Олује" као неистину.

"Да не кажем да је лаж јер сам то радио од септембра прошле године када је обележавање Олује завршено", нагласио је председник Вучић.

Истакао је да Борис Тадић у време када је био председник није био у Јасеновцу, већ у Доњој Градини.

"Ја сам био девет пута у Доњој Градини, седам пута службено, два пута приватно, па и за себе кажем да нисам био у Јасеновцу", рекао је председник Вучић.

Судбина Јасеновца, подвукао је, језива је, у сваком смислу.

"Не само што је то био по монструозности најстрашнији логор на тлу поробљене Европе, иако не највећи по броју убијених, тај логор никада није ослобођен, тај логор никада ни партизанске ни четничке јединице нису нападале", указао је председник Вучић.

Оценио је да се "много чудних ствари дешавало око Јасеновца и свих других логора смрти на територији НДХ".

Председник Вучић је истакао да ни Јосип Броз Тито никада није био у Јасеновцу да ода пошту српским жртвама, али и јеврејским и ромским.

"Интересантно је да ни после никада нико из Србије није отишао у Јасеновац и није изразио жељу", рекао је Вучић.

 

За десетак дана знаће се више, име мандатара у складу с тим

Мандатар за састав нове владе биће или са листе Српске напредне странке, или евентуално са листе неког од коалиционих партнера, са којима би требало да се направи договор за 10-15 дана, изјавио је председник Вучић.

На питање да ли је после консултација са представницима изборних листа можда смањио број кандидата за место премијера, председник Вучић је рекао да то сада није много другачије од онога што се већ знало о томе ко може да формира нову владу.

"За десетак дана знаћемо нешто више, и у зависности од тога биће предложен и нови мандатар", рекао је председник Вучић.

Указао је да је јасно да ће то бити неко или са листе Српске напредне странке или евентуално са листе неког од коалиционих партнера, са којима би листа око Српске напредне странке требало да направи договор у наредних 10-15 дана.

 

Имаћемо боље односе са Хрватском, а када "о том потом"

Имаћемо ми мир са Хрватском, боље односе једног дана, када ће доћи - о том потом, а свакако горе не можемо да имамо, оценио је председник Вучић.

"Они који мисле да су унизили мене или Србију, унизили су себе, јер су показали шта су табу теме и забрањена места", поручио је председник Вучић говорећи о забрани посете Јасеновцу.

На питање да ли је могуће укинути телевизијску претплату за јавни сервис Радио Телевизије Србије, будући да је, како тврди, главни и одговорни уредник "Информера" Драган Вучићевић, синоћ у Дневнику, у прилогу о случају Јасеновац, непримерен простор дат шефу хрватске дипломатије, председник Вучић је рекао да је он крив за претплату.

Објаснио је да јавни сервис иде увек преко леђа грађана, и када иде преко буџета.

"Мислим да је РТС у начелу једна пристојна телевизија. Јутрос сам видео Дневник, нисам видео синоћ, имао бих примедби, али то је ваљда добро да их имам", рекао је председник Вучић.

Рекао је да је очигледно део нашег васпитања и културе да се увек извињавамо.

"Да Гага Антонијевић није скупио петљу да направи филм о Јасеновцу никада га не би имали. Јер никада нико није хтео и неће да се замера Ровињу, Дубровнику и Загребу. Гага је смео и хтео. Не само да сам га наградио орденом, да постоји обичај да се за живота некоме направи споменик тражио бих то", истакао је председник Вучић.

Указао је да Антонијевића за тај филм нападају и београдски медији и упитао шта је нетачно у том филмском делу, у којем су пуштене речи Вјекослава Лубурића и шта је поручио.

"Проблем је истина. То је проблем за многе. Када се било шта догоди постоји део људи у земљи који увек иду на страну оних који нападају Србију да би били фенси и припадали лажној елити", констатовао је председник Вучић.

Оценио је да сматра да не треба укинути ТВ претплату, иако би то људи желели да чују.

"Гледаћемо шта можемо да урадимо да боље послују и мање ваших пара дајемо", нагласио је председник Вучић.

Истакао је да има довољно "нас и наше деце" која ће наставити да граде Србију која се неће стидети себе, и Срба који се неће стидети свог имена и презимена.

"На посао, много тога је пред нама и да наставимо да радимо, спремамо се за јесен и зиму. Живеће Србија, српски народ, али једнако са њим и сви други народи у Србији", закључио је председник Вучић.

 

Без контакта са званичницима Хрватске, а не знам ни о чему

Председник Вучић изјавио је да се, након што му није дозвољена посета Јасеновцу, није чуо ни са ким од хрватских званичника, а не зна, како је рекао, ни о чему би са њима разговарао.

"Ни са ким нисам контактирао од представника хрватских власти, осим са Милорадом Пуповцем, а не знам ни о чему да разговарам", рекао је председник Вучић на питање да ли се, после забране посете, можда чуо са председником Републике Хрватске Зораном Милановићем.

Додао је да он има велико поштовање према свима њима, али да не зна шта би даље рекао после свега, када неко нешто уради на овакав начин, и каже да је он хтео да доведе некога у хаос, провокације.

"Нећу да се додворавам никоме док сам жив. Мене занима моја земља, мој народ", поручио је председник Вучић.

Додао је да са наше стране желимо партнерски однос, али то није питање помирења, већ поштовања жртава, јер ћемо увек другачије гледати и на НДХ и на деведесете године.

Они ће, како је рекао, акцију "Олуја" да славе, а ми ћемо тог дана да тугујемо, свако из својих разлога - они што су се, како говоре, ослободили Срба, а ми што нам је 250.000 Срба протерано са огњишта.

 

Обожавам Јадранско море, али ми је Јасеновац важнији

Председник Вучић истакао је да обожава Јадранско море, али да му је Јасеновац важнији од сваког мора.

Одговарајући на питање новинара да ли иначе не воли море или само "хрватско море", председник Вучић је истакао да се то море зове Јадранско и да је тако учио из географије.

"Обожавам то море, то је фасцинантно, фантастично море, али не љутите се што ми је Јасеновац важнији од сваког мора, од Јадранског, али и сваког другог. Вама је намера била да кажете да је Вучић шовиниста и мрзи хрватско море. Ја обожавам Јадранско море и у Словенији, Италији, Црној Гори, Хрватској, али много више од тог мог обожавања ми је стало до Јасеновца и до српских жртава", рекао је председник Вучић.

 

Дуг списак званичника Хрватске који су посетили Србију без процедуре

Председник Вучић изјавио је, на питање новинара зашто за посету Јасеновцу није испоштовао хрватски протокол и ишао, како је то предвиђено, преко Министарства вањских и европских послова те земље, да се увек такве ствари прво договоре на вишем нивоу и да онда није ни потребна процедура, пошто постоји поверење, као и да је велики број хрватских званичника без процедуре и икаквих проблема посетио Србију.

"Када је реч о томе да ли је поштована процедура или није, прво разговарате са партнерима на људски начин. Не морате да идете тако и такве ствари се раде тек када се уговоре на највише нивоу, онда се иде на Министарство спољних послова, а некада и не мора да се иде, јер постоји поверење", рекао је председник Вучић.

У прилог тој чињеници, председник Вучић је прочитао дугачак списак хрватских званичника који су у последњих четири или пет месеци посећивали Србију из разних разлога, а да такође нису ишли по тој процедури преко Министарства спољних послова.

"Најпре, са мном је био на састанку Радман Грлић када смо били на отварању Куће Бана Јелачића у Петроварадину, дошао је без процедуре Министарства спољних послова. Договорили се са нашим кабинетом и подразумевало се да смо ми ту да пружимо сваку помоћ, али без икаквог обавештења упућеног Министарству спољних послова Србије", рекао је председник Вучић.

Запитао је да ли је Грлића због тога неко зауставио на граници и рекао да ли се тек тако долази у Петроварадин или у Кућу Бана Јелачића.

Председник Вучић је навео да је тако и саборски заступник Горан Ивановић био гост Удруге буњевачких Хрвата на такмичењу 9. јула ове године, министар образовања Радован Фукс био у посети Суботици 24. јуна, Марина Будимир градоначелница Илока била у посети Суботици 15. јуна.

Додао је да ништа од тога није било по процедури, па им није забрањен улаз.

Затим је Иван Радић градоначелник Осијека био у Суботици 18. маја, градоначелник Запрешића Жељко Турк 4. марта, Звонко Милас државни секретар и Здравка Бушић изасланица председника Сабора 18. марта.

Да ли им је неко забранио да уђу, и о чему онда причате, запитао је председник Вучић.

"Који год дан, у наредна два месеца, пошто сам им написао до 17. септембра, да ми одреде за посету, ја ћу отићи, нећу имати ништа прече тог дана него да одем у Јасеновац. За мене је полагање цвећа и одавање почасти српским мученицима од највишег значаја. Нема те посете на свету која може да ми буде у Београду или било где друго важнија од посете Јасеновцу, кад год ми благоизволе одобрити, али се плашим да од та посла нема ништа. Да су хтели, могли су и до сада да одобре стотину пута", поручио је председник Вучић.

Како је рекао, поједини медији тако нису ни објавили или на три секунде само оно што је (Ефраим) Зуроф рекао о томе.

"Али, нема ког хрватског аналитичара нису објавили. Један је стручњак који каже да је - тиме обављао обавештајни посао за Русе. То им велики аналитичар. Ови наши су све Ајнштајни један до другог у односу на њихове аналитичаре. Пази, руски обавештајни посао 2. септембра. Пустио сам их да лупетају и онда сам вам саопштио податке када сам стварно тражио да идем у Јасеновац", навео је председник Вучић и додао да је све што су причали било неистинито.

Председник Вучић је рекао да је и Марко Милановић, син председника Хрватске, недавно био у Србији и освојио прво место на кадетском првенству у рвању.

"Какав је проблем? Изванредан млад дечко, спортиста. Да ли је требало да кажемо не можете да уђете, јер је потребно посебно обезбеђење. Има још, дугачак је списак. Али, када тражите разлоге да нешто не дозволите, наћи ћете хиљаду ствари. Могли су да кажу да ми је неко скинуо раткапну на аутомобилу, па да то буде разлог", навео је председник Вучић и додао да би и то вероватно угрозило суверенитет Хрватске.

 

Све процедуре испоштоване, видећемо шта пише у ноти Грчке

Председник Вучић изјавио је, на питање новинара да ли има сазнања која су пренели грчки медији да су Грци уложили протест Србији због тога што нису имали сазнања о товару у авиону који се срушио на северу Грчке, да нема никаква сазнања о томе, али да не зна због чега би то урадили пошто је Србија испоштовала све процедуре и да је све чисто као суза.

На питање новинара како коментарише то што се грчки медији позивају на њихове дипломатске изворе и наводе да су Грци уложили протест нашој амбасади у Грчкој, Вучић је рекао:

"Немам никаква сазнања, нисам у грчком министарству спољних послова, прочитао сам да ће да уложе протест нашој амбасади у Грчкој, али не знам којим поводом."

Навео је да га је пре него што је започео данашње обраћање јавности позвао министар одбране у Влади Републике Србије Небојша Стефановић и обавестио да је све по том питању испоштовано до последње процедуре и да је све чисто као суза.

"Па ћемо да сачекамо да видимо шта пише у ноти", додао је председник Вучић.

 

Нисам хтео трећи пут да прихватим одговор "није време"

Председник Вучић изјавио је да није желео да и трећи пут прихвати одговор хрватских власти да није време за његову посету Јасеновцу.

Одговарајући на питања новинара, поновио је да је желео да договори са Загребом посету кад год му дозволе те да је желео да на фер начин то изведе и овог пута, односно да и овога пута то не буде у јавности.

"Али, нисам желео да прихватим трећи пут "није време"", истакао је председник Вучић.

Наводи да је у Јасеновцу био приватно једном када је имао шест, седам или осам година и 2011. године, када још није био у влади што има снимљено, као и изјаву после тога.

Подсећа и да је у Доњој Градини био много пута.

"Сада сам рекао - ево хоћу да одем службено, реците дан када вам одговара, никакав проблем, само реците када је време и ништа више", наводи председник Вучић.

Питао је како то да "нама није било време да за 77 година у Београду буде направљена улица Јасеновачких жртава, како није било време да направимо споменик Јасеновачким мученицима, како нам није било време да имамо улицу Љубана Једњака".

Истиче и да многи медији заборављају Глинску цркву, а подсећа да је у њој побијен велики број Срба.

"Не, Глина је позната зато што је Вучић био шести говорник на некој трибини и нешто тамо причао 1995. године, а Петриња у којој никада у животу нисам био је позната по томе што сам тукао затвореника. И то сте измишљали јер сте помисли да сте ме уплашили да не дођем у Јасеновац", подсетио је на оптужбе хрватских медија.

Наводећи да би сваки "регуларан човек" на његовом месту рекао - "нећу више ово себи да радим", председник Вучић је истакао да је поносан на то што то за њега није проблем.

Како је рекао, све насловне стране медија од јуче, на којима се говори о његовом покушају да посети Јасеновац, ће да урами како би његово троје деце и, нада се, велики број унука, могли да се диче својим оцем и дедом који, како наглашава, није поклекао под притисцима, лажима и који је бранио своју Србију, чувао свој српски народ и који је штитио образ свог српског рода и државе трудећи се да ничији други не укаља.

"Зато смо ми о свему ћутали, а о свему овоме известили су Хрвати јер смо чували њихов образ, а не свој и хтели да помогнемо нашем народу у Хрватској. Наставићу да се тако понашам, а рекао сам одавно шта је лек, једини лек, а тада ћу сам да се склоним, другог лека нема против таквих као што сам ја", закључио је. 

Председник Вучић је рекао да Србији предстоји много инвестирања и са Републиком Српском у очувању наше традиције, културе, као и да сада знамо колико нам је потребно да у Доњој Градини подигнемо не само храм Јасеновачким мученицима, већ и музеј и све друго, да бисмо могли децу и унуке да учимо шта је то што више никада не сме да се понови.

 

Рачунао сам да је највиша европска вредност слобода кретања

Председник Вучић изјавио је, коментаришући забрану хрватских власти да посети Јасеновац, да је Србија на европском путу и да рачуна да је слобода кретања, слободан проток људи највиша европска вредност.

"Ја сам спремио пасош, један и други, обичан пасош, дипломатски, какав год им је потреба. Дођем на границу, предам пасош и онда се слободно крећем, то су основна начела Европске уније. Нисам знао да има неки посебан начин како да се представим и легитимишем", рекао је председник Вучић уз примедбу да су неки представници хрватских сигурносних агенција за београдске медије рекли да је "Вучић мислио да уђе у Јасеновац као у Ниш".

Питајући јавно, зар је спорно што је желео да однесе цвет или цвеће, те да је доскора сматрао да је неоспорно да је реч о највећем стратишту које постоји на простору бивше Југославије, не једног већ свих народа укупно.

"Јер не постоји ниједно стратиште такве величине или монструозности, случајно српског народа, на простору бивше Југославије као што је Јасеновац. Ја сам мислио да то непобитна чињеница и за наше хрватске партнере, а не само за нас. Испоставило се да сам изгледа желео у забрањени град", рекао је председник Вучић.

Истакао је да ће Србија увек желети да има цивилизовану комуникацију.

"То је важно и због Срба у Хрватској и због Хрвата у Србији. И немам проблем са тим што ме нечији медији не подносе јер ме доживљавају на челу Србије као велику опасност", рекао је председник Вучић.

Упитао је да ли је он крив што Србија има суфицит у трговини са Хрватском или што их је пристигла по питању висине БДП-а или "што је мој отац посмрче усташке жртве" или што су спалили седам кућа Вучића.

"Све куће Вучића 1992. године су спалили. Извињавам им се ако сам погрешио, или ако смо криви због тога, ми ниједну њихову кућу нисмо спалили, а о свим другим бесмисленим лажима којих сам се наслушао претходних дана спреман сам да одговарам", рекао је председник Вучић.

Додао да 2. септембра 2021. године када му је одбијен захтев за посету Јасеновцу "није било ни Русије ни рата ни санкција".

"Какве то везе има, какве везе има неки авион, саобраћајна несрећа авиона, не разумем. Украјинци возили украјинским авионом. Зашто Украјинци? Зато што само они могу да превозе, то су увек превозили само за нас Белоруси, Руси и Украјинци, али пошто су уведене санкције, они имају те велике четворомоторце авионе, могу да носе огроман терет, могу да носе оружје, зато изнајмите украјинску компанију и дођу да превезу ", рекао је председник Вучић, алудирајући на коментаре медија да посета Јасеновцу има везе са падом украјинског авиона.

Истакао је да није било "Бог зна каквог опасног материјала".

"Бангладешка влада је потврдила да је купац тих производа. Ми зарађујемо на томе, од тога живи индиректно 25.000 људи у Србији, а директно 14.000 људи у Србији. Не разумем шта смо хтели да сакријемо тачно? Осим што неко мора да нађе увек кривца у Србији. Знам ја зашто сам ја крив. Разумем ја Хрвате зашто сам ја њима крив, да сам на њиховом месту, исто бих се понашао, али бих вероватно тражио мало паметније разлоге, а не овако тупава објашњења", рекао је председник Вучић.

Али, како је рекао, разуме зашто га мрзе.

Како је навео, "Србија је била до колена Хрватској увек, сви владари или већина владара су им служили, како их позову или како им кажу они их слушају, а никоме није пало на памет да пусти тужиоце да слободно раде свој посао, па да се подигне оптужница за убијену децу".

"Замислите, то је страшна провокација, оптужница за убијену децу на Петровачкој цести. Није провокација што сте убили децу од 6, 9 и 13 година, већ то што они који су убили децу треба да одговарају за ту децу. Није вас срамота да мртви 'ладни то говорите", рекао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк