Вести

Вучић: Наставићемо озбиљну сарадњу на свим пољима са Турском

Председник Александар Вучић захвалио је турском председнику Ердогану на величанственом дочеку и снажној опредељености за подизање економске сарадње на највиши могући ниво. 

Председник Србије је на заједничкој конференцији за новинаре са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом рекао да је управо турски лидер најзаслужнији за "вртоглави успон" сарадње две земље. 

Вучић је након састанка у Анкари казао да је посебно захвалан што је турски председник, упркос страначким обавезама, издвојио два дана да дочека српску делегацију и показао тиме да му је Турска изнад страначких интереса, да је прави државник. 

Указао је да је Турска "највећа сила" на Балкану, што, сматра, треба да је јасан одговор онима који се питају колики је утицај Турске, и у питањима која су од значаја за нашу земљу.

Вучић је захвалио Ердогану на величанственом дочеку "којим је указао почаст свим грађанима Србије"

"Мислим да су људи у Србији могли да буду одушевљени и виде посебан респект на који је наша земља наишла у Анкари. Они то умеју да цене и следећи пут кад будете долазили, потрудићемо се да вас дочекамо на још вишем нивоу, а једнако и пуног срца као први пут кад сте долазили", рекао је Вучић обраћајући се Ердогану. 

Кад је реч о, како је рекао, унутрашњим стварима Турске", Вучић је поновио да Србија није крила подршку турском председнику и демократском поретку, који је био нападнут у време пуча у тој земљи. 

"И пре већих и важнијих савезника Турске, у тој тешкој ноћи Србија је изашла са јавним изјавама и осудом напада на демократију и Ердогана, јер смо принципијелно штитили међународноправни и уставни поредак сваке земље чланице УН, у том случају Турске", напоменуо је председник Србије. 

Како је рекао, данас је делегација Србије видела последице тог напада и није веровала како је изгледало када неко изведе авијацију због напада на легалне власти.

Српска делегација је и положила венац за погинуле, а Вучић је поручио да ће Србија увек умети да штити право нација на сопствено опредељење и избор влада и сопствену будућност у складу са свим међународно-правним актима. 

Вучић је рекао да нас све више ствари везује за Турску у којој, наглашава, препознајемо искреног партнера и пријатеља. 

"Наставићемо озбиљну сарадњу на свим пољима, не само у области привреде, него и у области друштва, спорта, културе", каже Вучић. 

Наводи и да је међу присутнима у сали препознао легенде и турске и српске кошарке и захвалио им што су дошли. 

"Хвала што вам је стало до добрих односа Србије и Турске", рекао је Вучић наводећи да ће Србија бити добар домаћин за четири екипе из Турске у којима има и Срба, те да их највише у Фенербахчеу - Каленић, Гудурић и Жељко Обрадовић. 

Пожелео им је да се у Србији осећају као код своје куће, наводећи да је у Србији највише турских туриста чији ће број, како очекује, бити увећан у 2018. 

"Желимо да видимо још више турских туриста у Србији, знам да су српски туристи добродошли у Турску", навео је Вучић и поново захвалио председнику Ердогану на величанственом пријему делегације Србије. 

Поручио је да Србија у Труској има пријатеља, као и Турска у Србији. 

"Хвала председнику Ердогану што улаже у мир и стабилност на Балкану, чекамо вас у Србији, надам се ускоро", каже Вучић.

 

Наравно да је важно шта Турска мисли

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Турска највећа сила и највећа земља на Балкану, што не оставља дилему по питању утицаја и тежине ставова те земље.

"Да ли је важно шта Турска мисли? Наравно да је важно", рекао је Вучић, а те речи су пропраћене аплаузом турских министара који су присуствовали заједничкој конференцији за новинаре са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом. 

Србија као релативно мала земља одлично разуме шта је то што и Турска, и Русија, и САД и ЕУ и Кина мисле, објаснио је Вучић, али је подвукао да је Турска управо у региону:

"Турска је ту, ту је на Балкану и то је за нашу земљу веома важно", истакао је. 

Питајући се како је могуће да неко не види какав утицај Турска има на друге земље, Вучић је подсетио да је код нас све присутнија у економском смислу, те указао и на шири контекст њеног утицаја код нас и у региону: 

"За нас је веома важно да имамо добре, партнерске односе са Турском и да се сачува мир и стабилност", закључио је председник Вучић.

"Мој пријатељ је објаснио све", укључио се Ердоган и подвукао да су сви напори, састанци, у циљу успостављања мира у региону.

"У свету имамо потребу за миром и ми на Балкану посебно желимо да се успостави вечни мир у региону и на томе заједнички радимо", рекао је Ердоган.

Можда је најважнија тема у том смислу отварање радних места нагласио је председник Турске и додао да су радови на изградњи инфраструктуре најбољи пример за то. 

Додао је и да инвестиције из Турске управо јесу прилика за нова радна места што је важно за оживљавање многих регија и за просперитет. 

Као изузетно важно у том правцу Ердоган је истакао и туризам, напоменувши да ће Турску ове године посетити 40 милиона туриста, да она има веома велико искуство и да ће помоћи Србији.

 

Очекујемо још инвеститора из Турске

Председник Александар Вучић изјавио је данас у Анкари да је турски председник Реџеп Тајип Ердоган јасно позвао све инвеститоре из његове земље да улажу у Србију што је више могуће и да су те његове речи охрабрујуће, тако да очекујемо што више турских инвеститора у Србији.

"Ердоган је јуче и данас рекао да позива све инвеститоре да улажу у Србију што је више могуће, а када такве речи чујете од њега то много значи за Србију. То је недвосмислен, кристално јасан и чист сигнал за иневститоре у Турској, али и пријатељства према Србији", рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији са Ердоганом.

Вучић је тиме одговорио на питање да ли је добио уверавања да ће Турска наставити да улаже у Србији и развија јаку економску сарадњу.

Вучић је подвукао да Србија брине о турским иневститорима, те да је он лично примио готово сваког турског инвеститора који је дошао у нашу земљу и то не једном, већ више пута.

Свим инвеститорима је поручио да су добродошли у Србију, јер изванредно раде свој посао и вредни су.

"За нас је важно да имамо људе из Турске који су вредни, а Ердоганове речи су охрабрујуће и очекујемо их у што већем броју", рекао је Вучић.

Упитан за начин финансирања аутопута Беоргад - Сарајево, Вучић је рекао да са Србијом неће бити проблема око модела.

"Ми желимо да управљамо аутопутевима у будућности, што значи да ћемо ићи или на кредитно финансирање или ћемо ми део из буџета да преузмемо, а део на овакав начин, то остаје између нас и Турске да договоримо", рекао је председник Србије.

Како је приметио, Турци раде брзо, добро и ефикасно, док Србија данас нема проблема са новцем, јер има суфицит у буџету и може да гради.

"Само молимо председника Ердогана да, ако може, подстакне и убрза тај процес у БиХ, то би за нас било од великог значаја. Што се нас тиче, не видим никакве проблеме у нашој сарадњи", рекао је Вучић.

 

До краја године 1,3 милијарде евра размена са Турском

У прва три месеца ове године трговинска размена Србије и Турске повећана је 31,4 процента, а до краја године размена између две земље достиће цифру од 1,3 милијарди евра, рекао је председник Србије Александар Вучић у Анкари. 

Вучић је рекао и да се изградњом и реконструкцијом регионалних путева код Тутина, Сјенице и Новог Пазара обезбеђује "велики залог за будућност читаве те области". 

Каже да ће се радити на реконструкцији пута Нови Пазар-Дуга Пољана-Сјеница, Нови Пазар-Тутин у дужини од 22 километара као и да ће се радити између Сјенице и Тутина такозвани брзи пут.

"Трговинска размена од милијарду биће драстично и драматично превазиђена већ у 2018. јер у прва три месеца имамо раст наше трговинске размене од 31,4 посто тако да очекујемо да већ ове године достигнемо бројку од милијарду и 300 милиона евра", каже Вучић. 

Вучић се захвалио Ердогану што су турски инвеститори дошли у мање средине након посете турског председника Србији и тамо отворили предузећа.

"После посете председника Ердогана дошли су турски иневститори у та мала места. Данас у Србији имају живот и добру и пристојну будућност", поручио је председник.

Каже да ће изградња аутопута Београд-Сарајево бити од огромног значаја и за Србе православце и за Бошњаке муслимане. 

Изразио је задовољство због потписаног споразума о сарадњи у области пољопривреде који ће, каже, довести до повећања сточног фонда у Србији. 

"И у свим другим областима имамо значајан напредак", нагласио је Вучић и навео да би по информацијама које је чуо, ускоро могла бити комплетирана изградња Канапа, као и Турског тока који је важан и за Србију, јер од некога мора да добија гас. 

"Надам се да ћете ускоро завршити и изградњу турског тока, јер ми немамо гас и до сада нисмо имали решења ако дође до прекида гаса из Украјине", рекао је Вучић обраћајући се турском председнику Ердогану.

 

O Фајнал фору Евролиге

Председник Србије Александар Вучић и Ердоган, дотакли су се на прес конференцији и предстојећег Фајнал фора, завршнице кошаркашке Евролиге, који се игра у Београду, а на којем ће, међу четири најбоље екипе, играти и турски Фенербахче, који предводи прослављени српски стручњак Жељко Обрадовић.

У свом обраћању председник Вучић дотакао се кошарке, прво приметивши две легенде тог спорта, бивше репрезентативце Турске Мирсада Туркџана, рођеног у Новом Пазару и Хидајета Туркоглуа, чија породица је пореклом из Сјенице, којима је захвалио на присуству.

"Хвала вам што сте овде и што вам је стало до добрих односа Србије и Турске", рекао је Вучић.

Председник Србије је поручио да ће Београд бити добар домаћин свим екипама које се састају.

"Ми у три од четири, а можда и у све четири екипе, имамо играче, а највише Срба је у Фенербахчеу, играчи Никола Калинић и Марко Гудурић, као и легенда светске кошакре са највише ервопских титула Жељко Обрадовић", истакао је Вучић.

Илуструјући колико је велико интересовање за Фајнал фор, Вучић је навео да "нема више карата, колико људи жели да дође", те додао да ће доћи и председник и премијер Литваније на утакмице.

"У Београд и Србију сте добродошли, желим вам да се осећате као у својој кући", поручио је Вучић.

 

Претње? Ништа ново, радим свој посао

Председник Србије Александар Вучић каже да последње претње које су му упућене преко једног сајта нису ништа ново, јер се са тим суочава сваки дан. 

Смешно му је, наводи, јер да су такве претње упућене неком другом "скочила" би сва удружења и политичке странке. 

"Са тим се суочавам сваки дан, за једне сам издајник, за друге сам злочинац. Само мислим да сам нормалан и да водим нормалну, озбиљну и одговорну политику, али то није ништа ново", рекао је Вучић поводом текста "Постоји ли за Вучића друго решење осим метка" који је објављен на порталу "КМ Новине". 

Додаје да се ради о сајту из централне Србије, и по ИП адреси вероватно из околине Чачка. 

"Не видим да је то нешто нарочито ново, сад би требало да плачем као неки што плачу кад им неко каже да су лоше кашљали", рекао је Вучић новинарима упитан о претњама које су му упућене. 

Види, каже, да су се неки тобож забринули што је недавно био без обезбеђења, па им сад криво што обезбеђење није било са њим. 

"Ја сам потписао, не може нико да ме натера да водим обезбеђење ако то ја нећу. Желео сам да будем са сином и ћерком и са њима сам провео два дана и то је то, то је моја жеља, преузео сам ризик на себе и немој да кукају тобож за мном, пошто знам да ми ништа добро никада нису желели", каже Вучић. 

Поручује им да они раде свој посао, а да је његов посао да ради добре ствари за Србију и за њене грађане. 

"И то ћу наставити да чиним", додао је председник Србије.

 

И Харадинај је стручњак, али победе нема из бахатости

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас у Анкари, коментаришући изјаву косовског премијера Рамуша Харадинаја да Србија не разуме "ко је победио, а ко изгубио", те да се из такве бахатости и осионости никада није родио победнички резултат.

Вучић је новинарима након састанка са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, приметио да је Харадинај и раније "држао придике о томе колико кога има".

"Очигледно је стручњак за право, државу, уставно-правни поредак. Честитам му на томе. За нас је важније да је потпуно јасно да њима не пада напамет било какве компромисе да праве. Они мисле да је то што су Американци и неки други бомбардовали Србију - њихова велика победа и да из тога треба да извуку све што им није припадало. Ја сам увек говорио да је важно, да се надам и да се борим да до решења дође, да је то неопходно за будућност" подвукао је Вучић.

Вучић је казао да није добро ако неко мисли да је решење у томе да он добије све, а да при том оне са којима преговара понижава на сваки могући начин.

"Када Харадинај прича о Медвеђи, он заборавља да тамо има мање од 10 одсто Албанаца. Ако на такав начин рачунате не знам шта бих више рекао", рекао је Вучић. 

Приметио је, каже, да Албанцима могу да кажу "доста" они који то у суштини неће, а који су учествовали у стварању такозване независности Косова, а они који то хоће, говоре то сваки дан и зато су, додаје, приморани да преговарају са нама.

"Они мисле да је то нужно зло, што морају да трпе некакве Србе и некакву Србију. Из такве бахатости и осионости никада се није родио победнички резултат и молим их да тако наставе", поручио је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/Пинк