Вести

Вучић: Наставићу да се борим за Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић грађанима је честитао Божић, у интервјуу за ТВ Пинк, и одмах открио какав је одговор дао КФОР на захтев за повратак српских снага безбедности на Косово и Метохију.

"Они су у свом пажљиво састављеном писму упућеном Влади Србије, које сам и ја добио, одговорили да сматрају да нема потребе за повратком Војске Србије на територију Косова и Метохије, притом се позивајући на Резолуцију 1244. Али они се нису позвали на део Резолуције који нама омогућава повратак снага, пошто немају право да одбију тај захтев. Они су се позвали на нормативну норму да чувају ред и поредак. Направили су још једну грешку. Они су некада од послушничких власти у Београду тражили да Милошевића изруче на Видовдан, тако су и ово уручили на Бадње вече. Уочи Божића да добијемо негативан одговор, знамо да то није случајно", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додаје да су написали и да "пажљиво мотре на то шта се збива на северу", иако је само два сата раније пуцано на дечаке српске националности.

"Није ваш посао да бринете о барикадама на северу, већ о свим Србима на Косову и Метохији. Њихово руководство брине о политичким решењима, о чланицама НАТО које су организатори свега тога, а не о стварној безбедности. Они су само политичко оруђе у рукама најмоћнијих западних сила, и видећемо какав ће наш одговор бити. Чекаћемо, и указивати како и на којим местима нису заштитили српски живаљ. Као дечак Стеван Томић у Клокоту. А да не причам о дечаку Стефану Стојановићу. Срамна је кампања из света подршке Куртају. Као случајно је пуцао на дете", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додаје да је проверио, иако је био на Хиландару, и да му нико од страних званичника није послао поруку да је ужаснут нападом на децу, а да је добио 11 порука амбасадора због Раде Трајковић, када је два сата седела на административном прелазу.

"А пуцање на српске дечаке их није насекирало. То говори о свима њима, и о односу према српском народу. Ја нисам очекивао другачији одговор КФОР-а. И питање је да ли ћемо ићи на седницу Савета безбедности. У нашој земљи постоје две групе које врше притисак због Косова и Метохије. Једни су тобожње патриоте који само праве проблем својој земљи. Они ће тражити седницу Савета безбедности Уједињених нација. Идемо сутра, ок, подржаће нас Руси. А шта ћемо онда. Запад ће да изгласа да се не врате српска војска и полиција. Шта ћемо после те седнице, да оставимо Куртију да коментарише како је и Савет безбедности Уједињених нација одбио то", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић додаје да је 2010. године неколико политичара из Србије због своје популарности тражило мишљење Међународног суда правде у Хагу, и да знамо шта се тамо десило.

"Штогод од бесмисленог чекања Раде Трајковић на административној линији, па онда шок бомба за ЕУЛЕКС. Сви су се оглашавали. Али нису били гласни када су српски дечаци готово убијени. Један од портпарола из Европске уније је рекао да је дошло до пуцњаве. Слушај бре, слушај ти. Нису тамо биле ловокрадице. Него је човек пун мржње, видевши децу да носе бадњак, пуцао на њих. Реч му нису рекли. Са свим тим ћемо се суочавати. Па онда имамо и притисак страних служби, које заједно са Куртијем, кажу да неће дозволити поделу Косова. Ко је то тражио? Овде је реч о покушају убиства двојице дечака. А онда видите и домаће агенте који то одобравају. То је једна матрица којом покушавају да нас разоре, заједно и са другим службама, чак и са истока. Верујем да нам предстоји тежак период, али борићемо се и трудити да сачувамо свој народ", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истиче да очекује да се ускоро види са породицама Стојановић и Томић, али да ће се проблеми за нас наставити.

"То је резултат атмосфере коју је Куртијев режим са неким споља правио. Нису они полудели из чистог мира. Све је ово плод атмосфере коју је створио Курти. Мене плаши да видим то и код нашег народа, да нисмо више у стању то сасвим рационално да посматрамо. Та слика на Бадњи дан је потресла Србију, изазвала сузе свих људи", рекао је председник Вучић.

Коментаришући писање дела медија о покушају убиства српске деце, председник Вучић је запитао и да ли се грађани сећају протеста због крваве кошуље Борка Стефановића.

"То је било ужасно, али сви су осуђени и похватани. Били су страшно потрешени због тога, али не због српског дечака који је упуцан. То показује како они тумаче ствари, како им одговара. Ја сам имао предност што сам имао талента од малена за асоцијације и поређења. Када тако рационално поређате ствари све вам је јасно. Шта сад да урадимо на Косову и Метохији? Па не много, нисмо имали снаге на југу Косова. Много је тешко осим свакодневних борби и молби да тражимо од НАТО да се бори за Србе. Али проблем је што су неке на ловорикама дочекали, а онда су одмах ослободили 1.800 Албанаца, попут Куртија и браће Мазреку, који су силовали и убијали. А ми се боримо за слободу Слађана Трајковића, Дејана Пантића. Ту је разлика", истиче председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је Дерек Шоле веома важан човек, и да ће са њим бити одржани изузетно битни разговори.

"Он нема никога ко му наређује у Стејт Департменту, можда само Џејк Саливен. Реч је о веома важном човеку", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да неће да коментарише твитове Раде Трајковић, а након што је му је водитељка прочитала шта је она написала, председник Вучић је истакао да Трајковићева само обавља прљаве послове за неке друге службе.

"Имам обавезу да ћутим о таквим стварима. На Савету за националну безбедност ја морам да потпишем да нећу одавати информације, и то никада нисам урадио. Погледајте само једну ствар. Неко би рекао да је реч о родољубивом односу, а знате ли зашто су сви ти родољуби против поделе. Зато што су за независно Косово у целини. Ради Трајковић је Србија, у којој лепо живи, суседна држава. А она је грађанка државе Косово. Да разјаснимо, за мене Косово није независна држава, за њу јесте. Зато је она против тога да Србија има било шта на Косову. Срби су криви, зато што је дечак прстићима напао на пиштољ терористе Куртаја, а носио је страшно оружје, бадњак у рукама. А то да се неко обрадовао нападу, можда се само она обрадовала", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да му је чиста савест по свим питањима, и да је нашим људима са Косова и Метохије рекао да ако знају да није био уз њих свих ових година, онда не треба да му верују.

"Увек је лако бити против, то је у људској природи. Скупе се комшије, па оговарају. Најлакше је проналазити кривца за своје неиспуњене животе у ономе ко је на власти. Ја сам чуо од Љиље Смајловић једну реченицу добру. Моја мајка је била уредник вести на РТС-у када је бомбардована зграда. Ми смо гонили много више Драгољуба Милановића, а не НАТО који је извршио директан злочин. Када не можете да урадите нешто неком јачем, гоните неког свог. То постоји у природи дела људи. Не могу да кажем да сам огуглао. Три године сам трпео лажи око Јовањице, за коју нисам ни знао шта је. И да додам, немојте да сметнете са ума, за Нову годину и Божић, Београд је био као Казабланка. Рекорд смо постигли, шпијуни су окупирали све хотеле. Приватне смештаје куће, зграде и виле. У Београду то није забележено од Другог светског рата па до данас", истиче председник Вучић.

Председник Вучић је додао да су управо стране службе спречиле да користимо литијум, који је могао да обезбеди огроман раст.

У студио се укључио Далибор Јевтић, који је рекао да се данас одржава протест Срба у Штрпцу због покушаја убиства дечака, и да је њихово општо стање добро.

"Атмосфера је тешка у народу, јер је пуно гнева због свега што се догађа, и велика је мука задесила наш народ. Још више боле ови покушаји да се на другачији начин прикаже покушај убиства дечака. Иако је јасно да је Куртај покушао да их убије, сада покушавају да прикажу како је дошло до неке пуцњаве", рекао је Јевтић.

Председник Вучић је поздравио народ на Косову и Метохији, посебно у Сиринићкој жупи и Штрпцу, и рекао је да је само доћи до тих места застрашујуће.

"То су споменици и мурали УЧК, а ти људи се доле држе и чувају наше име и презиме у најтежим околностима. Добро је да имамо и даље болницу у Грачаници у коју улажемо новац, то су ствари које можемо да урадимо. Желим им свима добро здравље, срећну Нову годину, и Србија ће бити уз њих", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истиче да је тежак период пред нама, али да морамо да својим радом подижемо брже Србију.

"То није питање само плата и пензија, оне су резултат напретка економије. Имали смо важне и велике резултате, иако имамо обичај да кукамо. Али када погледате минималац који је био 15.000 динара, а сада је већи од 40.000 динара, ту нема лажи. Ми смо 2008. године имали 2.250.000 запослених, а до 2012. године је 400.000 људи добило отказ. Ми смо тек сада вратили, иако имамо мање људи, сада имамо враћено на 2.250.000 запослених. То показује да смо много тога успели да променимо и да напредујемо", истиче председник Вучић.

Председник Вучић додаје да се повећао и извоз, и да смо данас на историјском минимуму незапослености.

"Имамо ми проблема у руралним срединама, и зато хоћу да замолим људе да радимо што више. Да смо послушали људе да је недеља слободан дан, ми не бисмо имали у Галерији рекорд од 129.000 људи. Напредује стандард, дајте да гледамо да радимо још јаче. Срећан сам што смо ове руднике открили у сиромашним општинама Србије. Једна је у Гаџином Хану, другу ћу открити наредних дана. У једној изузетно сиромашној општини, процветаће цео крај. Много више злата него што имамо у Чукару Пекију. Ниво страних инвестиција је на апсолутном максимуму. Чак 14 одсто већи у односу на сјајну прошлу годину. Има доста азијских инвестиција. То је сјајно у години рата. Очекујемо да имамо 63 одсто ниво директних страних инвестиција", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је на оптужбе академика Теодоровића да крши Устав уношењем бадњака у Председништво рекао да га оптужују за свашта.

"Оптуживали су ме и за Београд на води. Па за храст који расте на траси ауто-пута. То је била једна кампања, лудила, препројектујте пут, изгубите две године. А ми смо због једног дрвета сачували чак 500 живота. Не вреди, неко је то морао да изгура. За Београд на води су говорили да ће уништити град, а сада сви хоће да живе тамо. Зимску бајку је посетило чак милион људи. Оптужују људи зато што су неповерљиви, као када је краљ Милан уводио железницу. Такви смо просто", рекао је председник Вучић, а потом говорио о притисцима страних служби на нашу земљу и утицај страних служби:

"Смеје нам се цео свет због литијума. Морате да разумете да постоје земље које не желе да Србија ојача. Код дела земаља и ентитета у региону постоји жеља да се деси нешто лоше Србији, да не одскочимо. Погледајте шта је све рађено до Берлинског конгреса, а и после. Посебно су се две западне силе стављале на страну наших противника. А ви када имате литијум ви одскачете. Ана ми каже да јој људи честитају по свету, а ја не могу да им кажем да не копамо то. Насели смо као народ на акцију страних служби, то је био напад на Србију, где су многи мислили да бране Србију, али смо је уназадили", истиче председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да није разумео величину тог напада, и да смо изгубили много времена.

"Срећом имамо стабилне финансије, ова зима ће проћи добро, следећа ће бити много тежа, не само за нас него за целу Европу. А људи ове године нису ни осетили кризу. Ја сагледавам ситуацију за државу, држави је тешко. Људи не морају да се муче, шта њих брига колики је нама јавни дуг. Немци имају 70 одсто, Хрвати имају 80 одсто, а ми смо на 56 одсто. Биће нам врло тешко, очекујем велике проблеме око Косова и Метохије, и санкција Русији, то је двосекли мач", истиче председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио на свој одговор немачком листу "Цајт" - да је вука немогуће припитомити.

"То је иначе једна руска пословица, нисам ја творац, само сам читао нешто више од просечног човека. Слона и тигра има у циркусу, али вука не. Тешко је припитомити човека ког сваког дана кињите. А притом морате да знате да је Немачка за нас кључни партнер, и свака њихова реч је за нас важна. Ја не могу да потцењујем њихове речи, морам да бринем о томе. Трудићемо се да разговарамо са Немцима и објашњавамо нашу позицију. Они се позивају на међународно право, али им не иде када је у питању Србија. Иде им у смислу свих других земаља, од Сомалије, Либана, Либије, Јерусалима, Украјине, Русије. Једино на шта се не позивају је Резолуција 1244. Наше је да им објаснимо да ми подржавамо све резолуције Уједињених нација. Видећемо да ли ће нас чути. Нас очекује отварање фабрика Боша, Континентала. Имаћемо велики раст извоза због немачких компанија", рекао је председник Вучић.

На тврдње да је он балкански Путин, а Курти балкански Зеленски, председник Вучић је запитао на чију смо страну територију ми крочили.

"Нисмо ми напали ни Немачку ни Енглеску ни Америку, већ су они напали нашу земљу. Сва поређења су им онако бесмислена. Право да вам кажем, не интересује ме са ким ме пореде. Ми имамо своју, српску политику, која није ни руска, ни немачка ни енглеска, понајмање албанска. Водићемо своју политику, бићемо на европском путу, али водићемо рачуна о својим интересима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је он дуго у политици, и да уме да пореди периоде и прави асоцијације.

"Мајка ми је скоро рекла да сам потпуно сед, али није само питање година, ја сам дуго у политици. Милорад Вучелић ми је скоро рекао, неће се наљутити што ово откривам, да гледа ово око Косова, и рекао ми је чак и где имам могућност да лако одговорим и стекнем поене, ја нећу да се сагласим са нашим људима. Ја сам рекао да није моје да се сагласим са људима увек, по сваку цену и да скупљам поене, већ да сачувам мир. Колико смо само пруга направили, колике су плате, који су резултати", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић подсећа и на хапшење Милошевића, и иако је много штете и проблема направљено за српски народ, рекао је да се и даље пита зашто смо изручили председника на Видовдан.

"Да покажемо како смо мали и себе унизили. И јесмо ли постали део Европске уније. Не, после смо убили сопственог премијера. Шта год ја мислио о њему, он је био председник Владе ове земље. А и ту су неке службе одрадиле своје. После тога су рекли ухапсите Младића, па смо то урадили, па ухапсили и Караџића, па у кесама пребацивали Толимира преко Дрине. За све то добили смо визну либерализацију. Да уведемо санкције, они ће рећи да је коначно време за признање Косова. Зашто да верујемо било коме када смо потписали Бриселски споразум, а они нису ништа испунили. Дакле прво да се испуни потписано раније, па онда идемо даље. И немојте ви да одлучујете о томе, већ Срби одлучују како ће Заједница српских општина да изгледа, а не Немци или неке НВО", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да су Срби додатно уједињени након напада на нашу децу на Косову и Метохији, али да се нада да нас није ујединило у мржњи.

"Знамо шта нам је чинити, зато молим људе да радимо. Да се радујемо новом путу, прузи, извозу ИТ услуга, свакој тони пшенице и шећерне репе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да је Војска Србије способна да заштити Србе, али да не жели да говори о свим могућностима наше армије.

"Питам вас зашто Куртијеви јуришници 20 дана нису смели да крену на барикаде. Војницима следује 25 одсто повећање плата сада. А за специјалне јединице ће бити посебно, то сам већ причао. Хоћемо да направимо најбоље специјалне јединице у овом делу Европе. Има их сада око 1.200, укључујући и Кобре, које су се 100 одсто одазвале на позив да бране отаџбину. Наша војска је 10 пута јача него што је била, сви су обавили изванредан посао. Војска служи за одвраћање, и мораћемо даље да је снажимо", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је напредак економије, нових болница, путева, оно што нас гура напред, и да га не интересује када га нападају због бадњака.

"Тамо постоји соба где свако може да се помоли, које год је вере, а ја сам случајно Србин Православац, и тога се не стидим, и неће ми нико забранити да испуњавам своја права да верујем у Христа, и унесем бадњак", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да је Америка једна од земаља која највише гура независност такозваног Косова, али да је са њима могуће разговарати.

"Они се труде да разумеју нашу позицију. Ја не знам да ли нас стварно слушају, али ја сам имао добре разговоре са амбасадором Хилом. Он има врло тврде ставове, али он  чује и слуша шта ми говоримо, за разлику од неких који неће ни да нас чују. Такав је и Шоле, такав је и Ескобар. Да ли ће то изродити неко решење, не знам, не верујем у то. Скептик сам по природи. Па оштрију сте реакцију имали из Европске уније на шок бомбу, петарду једну, то је једно ништа, надигли су дреку као да је не знам шта. А упуцавање деце, дакле убица пуцао у децу српске националности. На то морамо да се навикнемо, као када вам за Бадњи дан причају о агресији на Хрватску, а никако да се сете Олује и Јасеновца", додао је председник Вучић.

Председник Вучић истиче да нико од Куртија није тражио гаранције да неће хапсити Србе, већ од Запада и НАТО.

"Он и да је дао неке гаранције не значи ништа. Његова реч не значи ништа, то знају сви у Европи. Ја не морам да се потпишем негде, сви знају да моја реч значи и важи, а њему нико не верује, ни у Приштини. Он има неку врсту комплекса, доста прича о мени. Сада ће да причају о људским правима, а пуцају на српску децу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да ће држава обезбедити пуну прехрамбену сигурност.

"Моја молба за све је да знају да то неће само од себе да се догоди. Прочитао сам текст Драгослава Бокана, да неки траже проблем за своју државу, а не решење. Дајте да се радујемо када је нешто у држави добро, и ипак се већина радује када је у држави добро. И наше је само да радимо, радимо и радимо. Обилазићу сва градилишта, да завршавамо што више. Ви ћете у марту моћи од Новог Београда да изађете на Милоша Великог за пет минута. Верујем да ћемо у септембру до Шапца ићи ауто-путем. Завршићемо и Кузмин-Сремска Рача", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додаје да ће се борити и за чистији ваздух, иако је видео податке да је пре 15 година било много веће загађење, али се тада ћутало.

Председник Вучић је истакао и да су га нападали зато што је рекао да жели да нова обилазница носи име Милутина Мркоњића.

"Па сећате се како је нападан споменик Стефану Немањи. Да не причам да смо склонили споменик Милошу и Карађорђу, када је убијена династија Обреновић и Карађорђевићи дошли на власт. Исправљамо неправде из историје, ми нисмо имали улицу Јасеновачких жртава, а имали смо Задарску. Па нисмо имали улицу Јунака са Кошара, а сада имамо Булевар. Народ који се не сећа своје прошлости и не брине о њој, тај народ нема ни своју будућност. Овако, не знам шта бих рекао, морамо да бринемо и о људима који су градили. Мркоњић је имао огромну енергију, иако није било новца. Успео је један део земље да подигне после бомбардовања и свега. Друга ствар је што је мање урадио после 2000. године, иако су били у власти",  рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је за протеклих 10 година урађено више него за 60 претходних.

"Да бисте знали грађани, ми смо имали Шид-Београд, Београд-Ниш, и Београд-Нови Сад. И то је направљено у Титово време. Још нешто је направљено у Милошевићево време, и то је све. А ми смо направили Ниш-Градина, све до Прешева, па радили комплетно све до македонске границе, па ауто-пут Београд-Чачак. Убрзано нам теку радови на деоници Пожаревац-Градиште-Голубац. Много тога радимо и градимо. Ове године чекамо да потпишемо уговор за Бачки Брег-Сомбор-Врбас, даље са румунском границом. До 2024. године завршавамо и до Лознице пут", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је његова срећа што је у последњем мандату и не мора никоме да се додворава.

"Моје је да гурам земљу, биће борба, али верујем да ће земља убрзано да напредује. Што сте се престравили, ја не мислим да мењам Устав. Мислим да не бих ни издржао трећи мандат, а дојадио сам и Богу и људима. Трчим борбу са собом, а не са политичким противницима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је на крају, уз Божић, честитао Светог Стефана нашим људима у Републици Српској и руководству српског ентитета.

"Да им пожелим дуговечност Републике Српске у оквиру Босне и Херцеговине, и да им поручим да увек могу да рачунају на своју Србију у свему, као што ми знамо да у тешким тренуцима увек имамо њихову подршку. Нека живи Република Српска", закључио је председник Вучић.

 

 

Извор: Новости/ТВ Пинк