Вести

Вучић: Наставићу да штитим интересе Србије и нашег народа

Председник Србије Александар Вучић рекао је да није непријатељ Албанаца, већ оних који угрожавају српски народ.

"Због Албанаца хоћу да кажем да нисам непријатељ Албанаца. Напротив, ја сам непријатељ свакоме ко хоће да прогони и убија срспки народ", рекао је председник Вучић и додао да "стога разуме изјаву Кадрија Весељија да је он највећи непријатељ косовске независности.

Вучић је додао да ће после Весељијеве изјаве додуше "морати да води рачуна у иностранству како ће који Албанац да реагује или да угрози нечију безбедност".

Вучић је нагласио да ће наставити да штити интересе Србије и нашег народа.

"Они би много волели да су им противници они које би лако побеђивали, па сам на неки начин и почаствован таквом изјавом", казао је Вучић.

 

Осудио сам насловну Илустроване политике

Председник Србије Александар Вучић осудио је данас и као председник Републике и као грађанин насловну страну Илустроване политике.

"То није јавни дискурс какав желимо", рекао је Вучић поводом насловнице тог недељника са поруком "Пси су пуштени".

"Покушаћу да одговорим без било каквог ''али''. Као председник Републике и обичан човек то осуђујем", рекао је Вучић и додао да се нада да се тако нешто неће понављати, бар не у медијима у чијем власништву било какав удео има држава.

Упитан да ли ће неко бити кажњен, Вучић је рекао да није полицајац да би кажњавао, те да се нико не кажњава због уређивачке политике, и додао да се Надзорни одбор Политике не меша у уређивачку политику.

Вучић је указао такође да се ствари врло често једнострано посматрају, те да тако нико није реаговао на насловне стране на којима је писало "Само снајпер Србина спасава".

"Нисте ме питали ни данас да ли ме је узнемирило то што поједини политичари, случајно моји политички противници, забрањују новинарима да буду новинари, и то најтиражнијим новинарима, зато што другачије мисле. Нисте се сетили да кажете како то да на јавном сервису, када наркодилер Сандуловић говори о председнику републике да је криминалац, новинар му каже ''хвала на томе'', а када потпредседник највеће странке пита како је могуће да не знамо ко је уплатио седам милиона долара Јеремићу и одакле 25 милиона евра Ђиласу, новинар га ућуткује...", рекао је Вучић.

Председник је приметио да јесте тема Илустрована политика, а да није тема РТС, забрана Драгану Вучићевићу да говори, то што неко тражи да новинари иду у затвор...

"Ја немам двоструке аршине. Имам исти аршин и за Илустровану политику и за оне који прете Драгану Ј. Вучићевићу, Александру Игњатовићу, за оне који туку новинарке Пинка... То је потребно да сви у друштву имамо - да истим аршинима меримо добре и лоше ствари", рекао је председник.

Упитан да ли има утисак да су новинари и медији у Србији подељени на "оне за и оне против Вучића", Вучић је одговорио питањем - да ли је некоме забрањено да говори против њега, да ли је неко због тога санкционисан и коме није на нека питања одговорио.

"Кад је оно што говорим истина, тим горе по истину", констатовао је председник каква је перцепција када њега медији нападају.

Поновио је да су сви новинари и уредници на РТС постављени у време ДС и да нико од њих није промењен, те упитао ко је најнападанија личност у Србији, те указао на последња издања и насловнице недељника Време, НИН, Недељник...на која се, каже, није жалио, напротив:

"Молим их да ме још више нападају, јер то снажи демократију у Србији, мене мотивише још више и показује разлику између овог и оног периода, до пре шест година, када нисте смели да кажете реч против Ђиласа, управо захваљујући Шолаку и Дајрект медији који су контролисали све медије. Данас то није случај", рекао је Вучић.

Вучић је навео да неке телевизије 24 сата на дан воде кампању против њега и истакао да би желео да критика његовог рада буде још жешћа.

"Волео бих да ми не дирају децу, а мене туците како хоћете, измишљајте шта хоћете, не можете да победите марљивост, рад, образовање, посвећеност, љубав према отаџбини", рекао је Вучић.

 

О случају Панда: Истину нећемо крити, ко год да је

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће до краја бити испитано убиство у кафићу "Панда", у Пећи, 14. децембра 1998. године, и да истину нећемо крити, ко год да је извршио тај злочин.

"Имамо сазнања, а наши ограни трагају за потпуним сазнањима. Радимо све и могу да буду уврени да истину нећемо крити. Било да је реч о Албанцима или Србима", рекао је Вучић.

"Мислио сам да ћемо то раније да решимо, али сам први који је скупио храбрости да говорим о томе", приметио је председник, али и нагласио да 20 година од тог злочина нико није хтео да се изложи ризику да о томе прича.

"То је наша обавеза“, каже Вучић.

Подсетио је да се тај злочин није десио ни 2016, ни 2013. године, већ 1998. године и додао да зна колико се излаже ризику због свега, али и сматра да породице убијених младића заслужују да знају ко је угасио њихове животе, без обзира на све проблеме са којима можемо да се суочимо.

 

ЦГ уводи деликт мишљења, реаговаћемо, чекамо одговор

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће држава Србија реаговати на забрану уласка у Црну Гору интелектуалцима Матији Бећковићу, Чедомиру Антићу, Александру Раковићу и Дејану Мировићу, те оценио тим поводом да Црна Гора тиме уводи, не вербални деликт, већ деликт мишљења, што је, подсећа, незамисливо и недопустиво у Европи у 21. веку.

Вучић је рекао да је разговарао са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем, да је разговарао са колегама из Црне Горе, и да су добили информацију да је за четири лица одлуком владе Црне Горе забрањен улаз.

"Не знамо да ли има још неких лица. Званично нисмо ништа као држава добили", рекао је председник Србије и додао да је као објашњење наведено угрожавање сигурности, темеља безбедности Црне Горе.

"Држава Србија мора да реагује. Ово је нешто чиме сам био шокиран, јер ми смо забранили улаз криминалцима, лицима са потерница, лицима које припадају Кавачком и Шкаљарском клану" рекао је Вучић и додао да је неко други као одговор на то, "или не знам шта већ", забранио другачије мишљење.

Додао је да Црна Гора тиме санкционише, или уводи, не вербални деликт, већ деликт мишљења, да не дозвољавају да неко о прошлости, садашњости и будућности мисли другачије.

"То је недопустиво у 21 веку у Европи" нагласио је председник Србије и оценио да је то правно неодрживо.

Даће, каже, све од себе да ступи у контакт са председником Црне Горе Милом Ђукановићем, како би замолио за другачију реакцију, више одговорности и озбиљности.

"Не бих волео да Србија, која је бастион слободе изношења и права да се износе различите идеје, а у нашој земљи слободно износе идеје они који су за независно Косово, који би да цепају друге делове територија, и они који о Србима у Црној Гори мисле овако и онако, који су против или за РС...сматрамо да је то демократско право сваког и не желимо никоме да то укинемо", нагласио је Вучић.

Истакао је да жели да људи у Црној Гори разумеју нашу поруку и додао:

"О конкретним мерама ћемо разговарати, ако не добијемо другачији, рационалнији и разумнији одговор".

 

O победи у Великом рату, Љајићу, привредном расту...

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, поводом стогодишњице примирја у Првом светском рату, да је Србија слободарска земља, али и демократска, и да је уверен да ће чувањем мира и даљим јачањем економије, постати једна од најбоље уређених, наjмодернијих и свакако богатијих земаља у овом делу Европе.

Вучић је, честитајући грађанима ову годишњицу казао да данас славимо велику победу српског народа - улазак првог комите, затим Прве армије Петра Бојовића у Београд.

„То је предивна, али и скупо плаћена победа са милион и 247.000 жртава. Она нас обавезује да се озбиљно и одговорно понашамо у будућности, да штитимо мир, чувамо свој народ, чувамо људске капацитете али да никоме никада не дозволимо да нам угрози слободу“, поручио је Вучић.

Иначе, пошто је замољен да прокоментарише овај јубилеј за мање од минута, приметио да му траже, „у друштву у којем влада страх од страшног диктатора, том диктатору одређују да мора нешто тако важно, као што је ова велика победа, да је прокоментарише у 50 секунди“.

На питање о нападима на потпредседника владе и министра Расима Љајића, за којег су Војислав Шешељ и Моамер Зукорлић рекли да је вођа нарко картела, председник је рекао да ће стати у Љајићеву заштиту, јер то није истина, али и приметио да њега самог политички сарадници углавном не бране када га нападају.

"Да, хоћу. Све оно што они никада нису радили када сам ја у питању. И многи од наших коалиционих партнера. Расим још и јесте, јесте Вулин и понекад Дачић, неки други нису никада, остали су углавном ћутали и сакривали се".

Према његовим речима, његови политички сарадници су углавном ћутали када су други говорили да је његов брат вођа нарко дилера, да има поља марихуане...

Поновио је да ће он, ипак, заштити Љајића, јер Љајић није нарко дилер, и остаће у влади.

"Али, суштина је у томе да сам видео да и људи у мојој странци, који су много осетљиви на ситнице, а на крупне ствари, кад није њихова кожа у питању, тада углавном не реагују", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је његов посао да заштити све и да се бори за све који добро, вредно и марљиво раде.

Рекао је и да њега лично не боли то што га неки не бране, јер је то, каже, људска природа и људи настоје да се извуку из разних сукоба.

"Али, људи воле оне који се боре за њих и који не беже ни од чега", рекао је Вучић.

Председник је рекао и да повећање прогнозе раста Србије за ову годину са 2,9 на 4,2 одсто, што је данас саопштила ЕБРД, значи да ће грађани живети боље, да ће људи имати веће плате и пензије, као и за капиталне инвестиције.

Додао је да у медијима може да се пише било шта, али да нико не може да представи да је минус 3,1 боље од плус 4,5.

"Неће бити да не ваља кад повећавате плате и пензије, када градите аутопутеве, који неки нису помислили да промене ни горњи слој асфалта... Људи то виде и не можете ту врсту рада да сакријете. Не можете да сакријете како се развија Боград и други делови Србије, јер свако види фабрике или како се у Београду гради оно што су називали мојом фантазмагоријом", рекао је председник.

Вучић је додао да га свака критика мотивише да ради више и боље.

"А, молим ове друге да то не раде мојим политичким противницима, јер треба да буде разлика у раду, приступу, поштењу и одговорности", закључио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва