Вести

Вучић: Наставићу још јаче да се борим за Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је жеља премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да увуче Србију у сукоб са НАТО.

Председник Вучић рекао је да Курти прича неистине када тврди да се тзв. Косово наоружава због српских база у копненој зони безбедности.

"Постоје наше базе тамо још од сукоба са НАТО, сада их има и мање. Он тражи довољан разлог за бесмислице које изговара, да увуче Србију у сукоб са НАТО. То је њихова политичка жеља и ми то морамо да избегнемо", поручио је председник Вучић.

Додао је да се нада да ћемо да сачувамо мир, да дајемо све од себе и да је због тога разговарао са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом. Рекао је да верује да је потребно да са наше стране уложимо још доста напора и нагласио да не постоји ништа вредније од мира.

Додаје да када неки људи емотивно реагују и кажу да би требало да "завршимо са тим па како било", да то значи да ти људи не разумеју последице, а оне су да би неким мајкама деца била враћена у ковчегу, а да то није било потребно.

"Бољи је избор да се тако нешто не деси. Улажемо огроман труд, прећуткујемо злодела која долазе из Приштине, реагујемо благо, не зато што је то знак наше слабости, већ одговорности. Хоћемо ли успети у томе, видећемо", рекао је председник Вучић.

 

Разговараћу са Ердоганом, испорука "бајрактара" је кршење Резолуције 1244

Председник Вучић изјавио је да је са председником Турске Тајипом Реџепом Ердоганом разговарао о испоруци бајрактара Приштини јер је све то, како је рекао, против Међународног јавног права.

"Против Резолуције 1244, то знају и људи у НАТО то знају и Американци у НАТО, то зна и Столтенберг то знају сви. Не сме да постоји ни тзв. косовска војска ни било шта. Разговарао сам са Ердоганом, рекао је да ће ускоро доћи у Србију и када буде дошао онда ћемо наставити да разговарамо", рекао је председник Вучић.

Турска је регионална велесила, рекао је председник Вучић, Србија је мала, али се држи Међународног јавног права и држаће се и Устава Србије и међународно јавно - правних норми.

"Тако да, свако свој посао, што би рекао наш народ", рекао је председник Вучић.

 

Наредних дана ћу разговарати са Стјуартом Пичом, за септембар пуна агенда

Председник Вучић изјавио је да ће наредних дана разговарати са специјалним изаслаником Велике Британије за Западни Балкан Стјуартом Пичом, везано за однос британских званичника према Косову и Метохији, али је и најавио да ће средином септембра у УН имати бројне разговоре, које ће, како се нада, моћи да искористи и за разговор на ту исту тему.

Председник Вучић је рекао поводом навода Алише Кернс о шверцу оружја на Косово и Метохију, као и писања медија да британски обавештајци постављају темељ за нови рат на Косово и Метохију и да новинар Кит Кларенберг тако чита Куртијево одолевање, односно то што месецима неће да саслуша савете и притиске западних земаља да деескалира ситуацију на Косово и Метохији.

"То је текст који су пренеле Новости, из греј зоне, Кита Кларенберга, нисам сигуран да је све тачно, али нисам сигуран и да је све нетачно. Наше службе то анализирају. Потребно ми је време, нисам паметан толико да све знам у свако време, као неки аналитичари, не могу тако да се односим, не мислим да Лондон има у овом тренутку разлоге за сукобе на Балкану, али да ли је веома чудно то што је Алиша Кернс радила, јесте", рекао је председник Вучић.

На коментар новинарке да за Кернс кажу да је агент МИ6, председник Вучић је додао да нема сумње да је она добро повезана и са унутрашњим и спољном службом Велике Британије, рекао је председник Вучић.

"А да ли је агент, да у то не улазимо", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић је најавио да ће наредних дана разговарати са Стјуартом Пичом, као и са другим важним саговорницима.

Имамо велику агенду за септембар, 18. и 19. ћемо у СБ УН имати много различитих сусрета, верујем и надам се да ћемо и по том питању моћи да наставимо ако до тада будемо успевали да сачувамо мир и стабилност, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је такође навео да је важно и да се реши ситуација око ухапшених Срба, за које не знају ни зашто су их ухапсили они који су то учинили.

 

Посета представника Српске листе Вашингтону важна

Председник Вучић рекао је да је посета представника Српске листе Вашингтону важна јер, према његовим речима, представља "легитимизацију њихове улоге и позиције нашег народа на Косову и Метохији".

Када је реч о спољној политици Србије и о представницима Српске листе који и данас бораве у Вашингтону, председник Вучић је истакао да су ти састанци јако важни.

"Прво важно је да они виде како то стварно изгледа у свету посебно у Вашингтону, да не мисле да је то лако и једноставно, а с друге стране важно је, јер је то и потврда и легитимизација њихове улоге у позиције нашег народа на Косову и Метохији", рекао је председник Вучић и истакао да не мисли да тај разговор може да буде лош.

Говорећи о томе да је Србија ангажовала две лобистичке компаније за лобирање у САД, председник Вучић истиче да је обавештен о томе, као и да је због тога срећан.

"Требало је то да радимо много раније, са много више новца и на транспарентан начин, да људи знају да улажемо тај новац", рекао је председник Вучић.

Истакао је да ће у будућности бити потребно улагање доста новца не само у САД, већ и у многа друга места широм света.

 

Курти има озбиљне комплексе, не интересују га инвестиције већ друге ствари

Председник Вучић изјавио је да се код приштинских званичника види нервоза када дају интервјуе и говоре о Београду, али и озбиљни комплекси.

Упитан да прокоментарише то што га је, како је бивши министар спољних послова Косова Петрит Сељими пребројао, Аљбин Курти у једном интервјуу поменуо 21 пут, председник Вучић рекао је да то показује да Курти има "озбиљне комплексе".

"Курти није заинтересован за инвестиције, а ја јесам. Ми морамо бити спремни да чувамо нашу земљу, и да је сачувамо од било каквог напада. Зато улажемо у нашу војску. Наши трошкови се ту мере у милијардама евра", рекао је председник Вучић и додао да сви имају разлог да поштују српску војску.

 Додао је да га радује то што види да је они не поштују, не зато што не виде јачину наше војске, већ зато што смо ми изнад свега онога што је она била пре 10 година.

 

На утакмицу сам ишао јер ми је гост био Лука Гори

Председник Вучић рекао је да ратне сукобе покушава да изазове онај ко о њима говори, коментаришући оптужбе премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да је транспарент навијача Црвене Звезде на утакмици са Фиорентином "о повратку српске војске на Косову и Метохији" провокација. 

Курти је оптужио председник Вучић због посете тој утакмици и у свом "твиту" навео да су навијачи Црвене Звезде повели нереде 1990. године који су били варница која је потпалила рат.

"Ратне сукобе покушава да изазове онај ко о томе говори, не неко други и он само увек пренебрегава чињеницу коју ми иначе поштујемо, јер ми разумемо да они Косово доживљавају као независну земљу, али они заборављају Устав Србије и заборављају како грађани Србије доживљавају Косово и Метохију - као део Србије", одговорио је председник Вучић.

Уместо да у тим оквирима тражимо компромисна решења и начин да разговарамо, додао је председник, Курти не жели да разговара.

"Ја сам последњи пут на северној трибини био пре скоро 30 година, иако сам добар део своје младости провео на тој трибини, не стидим се тога, напротив. Мислим да је фер да ни од кога то кријем, нити бих могао. Какве везе има ко за кога навија, нисам се родио у својој 40. години када сам постао премијер. Ја сам човек који је лојалан ономе што воли и ту нема филозофије. То не значи да не поштујем и друге клубове и помажем једнако, као и репрезентацију", рекао је председник Вучић.

То је бесмислено, рекао је председник Вучић, и рекао да не иде на утакмице већ да је у последњих десет година посетио једну или две, а да је тог дана био на утакмици Звезде и Фиорентине, јер је италијански амбасадор Лука Гори био његов гост.

 

Наша армија је неупоредиво снажнија, улажемо у војску

Председник Вучић изјавио је да Србија има 2,3 милијарде евра страних директних инвестиција, што је изнад нивоа претходне године која је по том питању била рекордна са 4,4 милијарде евра.

"То је оно што нас уз још неке ствари држи високо и снажно подигнуту српску економију на пиједесталу европских економија", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да држава улаже огроман новац у Војску Србије, истичући да је, како је рекао, наша армија данас неупоредиво снажнија.

"Неки други за то нису заинтересовани, ми имамо шта да изгубимо, али без обзира на све то ми морамо да будемо спремни да чувамо своју земљу и да је, не дај Боже да до тога дође, заштитимо од било каквог напада. Зато улажемо огроман новац у Војску Србије", рекао је председник Вучић.

На питање да прокоментарише велику пажњу суседа због његове посете Пасуљанским ливадама и да ли имају разлога да се плаше српске војске, председник Вучић је рекао да на то не реагује, а да сви имају разлога да поштују српску војску.

Како је рекао, разлога да се плаши нема нико.

Председник Вучић је истакао да је снага српске војске 12 пута по својој ватреној моћи и људским капацитетима већа у односу на пре 10 година.

"Ми смо имали изванредног Љубишу Диковића, али није имао ни из чега да пуца. Настављамо са развојем кроз нашу наменску индустрију развојним програмима којима најчешће руководи Војнотехнички институт, затим те наше машине иду у технички оперативни центар", рекао је председник Вучић.

"Узели смо 118 хамера од Американаца, 66 је стигло. На то смо накачили и мистрал, негде корнете…Све што данас лети у српском ваздухопловству је до зуба наоружано. Ми смо раније имали летелице које су служиле само за транспорт, данас имамо чак и те до зуба наоружане тако да могу да се супротставе сваком и на земљи и у ваздуху", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, он је врховни командант и његов посао је да се тиме бави.

"Нисам од оних који облаче униформу и воле да шаљу не знам какве поруке. Надам се да никад неће бити потребе да обучем ту униформу. Сувише сам матор да бих био резервиста, али ако затреба да отаџбину браним увек ћу се одазвати. Док ме не видите у униформи добро је", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да Србија мора да буде одвраћајући фактор за све оне што мисле да проведу агресију над Србијом и оценио да би онај ко би данас напао Србију мора да плати много вишу цену него 1999. године.

 

Самостална Србија и економски развој стубови моје политике и покрета

Председник Вучић изјавио је да је суштина будућег покрета за државу и народ, независна и самостална Србија која се налази на европском путу, али која чува своја традиционална пријатељства и самостално доноси своје одлуке, а не да неко други доноси одлуке уместо ње.

"То је први стуб политике коју водим. Други стуб је убрзани економски развој. Нама је 2012. године БДП био 33 милијарде, а ову годину завршићемо са 68 милијарди евра. Створићемо за 12 година више него у претходним деценијама, да не кажем у целој историји", рекао је председник Вучић.

Додао је да су његови снови колико ћемо путева и ауто-путева изградити, института, научно-технолошких паркова, нових музеја и позоришта.

"Немам снове да останем на власти три или четири месеца дуже. Историја ће да суди", поручио је председник Вучић.

 

Санкције Вулину вид притиска на мене

Председник Вучић изјавио је да су санкције које су САД увеле Александру Вулину - вид притиска на њега.

"Да ли је то порука за мене? Јесте, сасвим сигурно. Немам никакве сумње да јесте. Шта би требало да радим, да клекнем на колена да бих опстао три или четири месеца дуже на власти", питао је председник Вучић.

Додао је да у делу наше јавности постоји бескрајна сервилност према странцима, Американцима, Европљанима, Немцима, свима.

"Они стварно мисле да постоји нешто што је неко њима обећао, Косово и слично, па то слушам већ 11 година. Они ми тако више од 11 година држе батину за вратом да сам ја нешто обећао. Тако мали Ђокица заишла политички живот", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је то тако зато што су људи који то причају, живели у време када је тако било.

"Не заборавите да су 2008. године формирали владу у кафани. Тајкун, плус амерички амбасадор и припадници коалиције ДСС и ДС. То је опште познато, постоје комплетни извештаји о томе како су странци утицали на то. Да ли можете да замислите да неко дође код мене и каже "Влада мора да изгледа овако"?", питао је председник Вучић.

Додао је да Србијом не управљају Американци.

"Ми их поштујемо, они су велесила, као и Кинези и Руси и Европљани. Ми се налазимо на европском путу, али овом земљом управљају грађани Србије преко својих представника. Овом земљом ће да управља наш народ док год сам председник Републике Србије, бар још четири године", поручио је председник Вучић.

 

Рекли су ми - најави санкције Русији и неће бити санкција Вулину

Председник Вучић изјавио је да је вече пре увођења санкција Александру Вулину од једног званичника добио најексплицитнији савет да се то неће десити ако барем најави санкције Русији.

"Да сам вече пре него што је (америчко Министарство финансија) донело санкције Александру Вулину, не званично увео санкције већ само их најавио, или напоменуо да ће бити промена у политици, како ми је речено, санкција Вулину не би било, а ја сам ћутао", рекао је председник Вучић.

На питање од ког званичника је добио такав савет, председник Вучић је рекао да се то не говори.

"Најексплицитније, најједноставније тако ми је речено, ћутао сам", рекао је председник Вучић.

"И немам проблем са тим, моја политика се неће руководити тиме, Александар Вулин је коректан човек, али да је држава у опасности, рекао бих му да поднесе оставку", рекао је председник Вучић.

Додао је да неће да било који појединац буде испред политике државе, а да ли ће држава бити у неком тренутку угрожена па ћемо, како је рекао, морати да мењамо политику, то, рекао је, не зна.

 

Немам проблем са неистинама и лажима опозиције

Председник Вучић поручио је опозицији да, ако жели да живи у сопственим неистинама и лажима, он са тиме нема никакав проблем.

"Ја нисам чуо да ми кажу када је била прича о глумцима, да ли боље зарађујете данас или раније, више радите данас или раније? А то да вам нико не одговори на то када ви кажете су марва, овце и свиње и говеда они који долазе на нечије туђе политичке скупове и мислите да то не заслужује одговор, како то мислите? Јесте ли се извинили за то? Нисте. Мислите да имате право да то говорите и да вам нико ништа не одговори. Јесте ли ви Богови, а они који припадају већинској Србији су марва?", рекао је председник Вучић.

Они који су претходно били на власти, упитао је председник Вучић, јесу ли много паметни, па објашњавају где Србија треба да иде, како би је вратили на 500.000 отпуштених људи и закатанчене фабрике и уништену Србију.

"Морате да водите рачуна и будете фер према свима, зато и  бирам речи када говорим о њима и о свему другом. Још нешто, да ми не говорите да увек говорим о истим стварима, болнице, путеви и друго, у време ових веома модерних који нису крезуби, имали смо нула научно технолошких паркова, сада имамо четири. И градимо још један на Торлаку. Колико смо имали научних института у њихово време? Ни један. Ми смо направили три - један у Крагујевцу за информационе технологије, и Биосенс у Новом Саду и још један за вештачку интелигенцију у Новом Саду", рекао је председник Вучић. 

 

Просечна плата у Србији 2025. године 1.024 евра, то су чисти резултати

Председник Вучић изјавио је да ће просечна зарада у Србији 2025. године износити 1.024 евра, а у Београду око 1.200 евра и више од тога.

Председник Вучић рекао је да је просечна плата у Београду 2012. године била 452 евра, а данас је 931 евро, а да ће 2025. године бити 1.200 евра.

Председник Вучић је додао да је број вртића у главном граду повећан са 276 колико их је било 2013. године, на 731, а стопа незапослености је пала са 15,9 на 7,5 одсто.

Према његовим речима, у Србији је просечна зарада била 331 евро, сад је 735 евра (у мају), а 2025. године ће бити 1.024 евра по рачуницама.

"Ми ћемо пре краја године у децембру имати просечну плату 840 евра, до краја 2024. године од 927 евра у Србији. Је л' ви разумете шта то значи, у односу на 331 евро? А све време нам је курс динара према евру стабилан", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да Србима има 23 милијарде девизне резерве, плус 38,5 тона злата и оне стално расту.

Рекао је да је 2001. године када је било и више становника, Србија имала 2.257.000 запослених, а 2012. године 400.000 мање.

"А 2023. године иако нас има мање јер у природном прираштају губимо, имамо 2.367.000 запослених”, рекао је председник Вучић и додао да је то за пола милиона више запослених људи у односу на 2012. годину.

"Ово су чисти резултати", рекао је председник Вучић и навео да је стопа младих са 53,2 одсто пала на 24 одсто, а стопа незапослености генерално са 25,9 на девет или десет одсто.

Додао је да се за прво дете давало 2012. године 305 евра, а сада око 3.000 евра, док је за четврто било 2.865 евра, а сада се прима 24.000 евра у више година.

 

Лутовац износи бесмислене флоскуле

Председник Вучић на наводе које је изнео председник Демократске странке Зоран Лутовац да се у тренутку невремена која су погодила Србију то није била "главна тема", већ су медији преносили активности председника Србије који је "гори од суперћелијске олује по Србију", одговорио да су то бесмислене флоскуле. 

"То су те бесмислене флоскуле. Ту је нешто друго мени запало за око - каже извештавате о активностима Александра Вучића. Замислите ви то, желите да се не извештава о активностима председника државе? Узгред, тих дана сам разговарао са више председника других земаља и премијерима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је упитао шта је смисао речи које је изнео Лутовац осим да се искаже тај уметнути део реченице да је "Александар Вучић гори од суперћелијске олује".

"Ух, како сам му рекао. А шта си ти урадио за Србију тог дана, осим што си то урадио, да некога увредиш. Јеси ли ти набавио хеликоптере за пожаре? Ми имамо најбољи хеликоптер за гашење пожара, реч је о руском Камову који смо набавили, сада нам долази и други. Најбољи, носи пет тона воде", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је упитао шта су они који га оптужују урадили по питању регулације река и вода, коју су болницу изградили док су били на власти и сада.

"Један километар пруге? Знате ли где је - нико не зна, јер не постоји. Реконструисали су 31 километар пруге Батајница-Голубинци, а ми смо реконструисали 806 километара пруге. А ми смо изградили нову брзу пругу и настављамо да градимо", рекао је председник Вучић. 

 

Избори најкасније до маја наредне године

Председник Вучић изјавио је да ће бити избора када год то опозиција хоће, а најкасније до маја наредне године.

"Више не знам да ли они хоће изборе. Гледам да им испуним све жеље. Ако не буде великих жеља и честитки за раније изборе, ићи ћемо на изборе у априлу, мају и то је то. Онда када долазе редовно", рекао је председник Вучић.

 

Нисам разговарао ни са родитељима ни адвокатима у вези укидања Анкетног одбора

Председник Вучић је, на наводе новинара Слободана Георгиева да председника није било срамота да седи са родитељима убијене деце и да са њима направи неки дил - директно или преко адвоката, како би се укинуо Анкетни одбор, рекао да пре свега, није видео ни једног адвоката ни родитеља одавно.

"Ја нисам видео ни једног адвоката. Причамо о човеку који је рекао да би све који мисле другачије од њега стрпао у концентрационе логоре. Не, ја сам за разлику од онога што су они говорили на својим медијима, обишао и Дубону и Мало Орашје и да будем сасвим отворен, много ме је то погодило. Разговарао сам са тим људима и они су ми и тада говорили неке ствари око самих протеста што нисам хтео да говорим у јавности, јер сам сматрао да је нефер. Разговарао сам са двоје или троје родитеља деце која су убијена у масакру у Београду, нисам их већ дуго видео, последњи пут сам разговарао са оцем Петра који је преминуо накнадно", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да о таквим стварима не може ни да коментарише и да то говори о томе да ти људи полазе од себе и упитао - како може неко да има идеју да је нешто урадио, осим што би он тако урадио.

"А замислите њихову жељу - ми ћемо да испитујемо нешто, па шта сте ви тужилац, БИА. Ово све вам говори да је политизација свега људског, чак неких вансеријских догађаја у којима је тешко проналазити кривца сем оног директног, зашто то радите? Зашто тражите кривца на такав начин. Ја сам видео ту особину код нас, да опростите, и да ми мајка није била те вечери тамо дежурни уредник када је бомбардован РТС, ко зна шта би и са мном било. Видео сам тад ту потребу да гоните Србе, а да не гоните НАТО који је директно и неупитно убио 16 људи", рекао је председник Вучић. 

 

Очигледно се праве велики планови око Брикса

Председник Вучић изјавио је да је Србија на европском путу и да је добро што је тако, али је истакао и да "нека Србија у будућности" мора да гледа шта се збива у свету.

"Када не будем председник верујем да ћемо изабрати председника који ће бити довољно паметан да мотри и да брине и да води рачуна шта се збива око нас”, рекао је председник Вучић одговарајући на питање о Бриксу који постаје све важнији.

На констатацију водитељке да су руски медији објављивали да би Србија могла да буде једна од земаља која би изразила жељу да се прикључи Бриксу, председник Вучић је рекао да то није чуо од Руса и да му ниједан руски званичник није то поменуо, али је чуо од неких других.

"Очигледно је да се праве велики планови око Брикса, један од мојих пријатеља у међународној заједници ме је питао, колико ти мали син има година? Пошто зна да има 6 година, каже - немој да гледаш као председник и као политичар сада за три-четири године где видиш Србију, него гледај за 25 година. Сва моћ и економска снага биће на страни Азије, додуше и САД, биће снажне", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је у последњих 10-15 година раст у Америци 82 одсто, а у Европи је, рекао је, једноцифрен.

"САД су отишле горе, Кина још снажније и брже напредује. И Кина и Индија, Бразил и многе друге земље ће да напредују. Доћи ће до квалитативних промена и уколико се догоди да Саудијска Арабија, УАЕ, Бахреин и Египат постану чланови Брикса, тада Брикс постаје много ближи и нама", навео је председник Вучић.

Приметио је и да се очигледно праве припреме за заједничку валуту.

"То је до сада највећи изазов за колективни запад, нема никакве сумње. Очигледно да имају своју политичку ноту коју многе земље желе да кажу из њиховог угла - сити смо диктата и хоћемо другачији свет", навео је председник Вучић.

Оцењује да ће 2030. године само Немачка из Европе бити у првих 10 најразвијенијих држава у свету.

 

 До годишњице Олује са три председника, званичницима САД и Велике Британије

Председник Вучић изјавио је да га наредних дана очекују бројни састанци - у Београд данас стиже председник Уганде, а следи посета представника САД, као и разговор са специјалним изаслаником Велике Британије за Западни Балкан, а потом и његов одлазак у Прохор Пчињски са председником Северне Македоније.

Председник Вучић је прецизирао да у тродневну посету Србији стиже председник Уганде Јовери Кагуту Мусевени, а након тога у Београд долази представник САД Џон Фајнер.

Додао је да 2. августа он и Стево Пендаровски иду у Прохор Пчињски, а да ће дан након тога у Републици Српској имати званичне сусрете са руководством Републике Српске.

У Републици Српској ће 4. августа бити обележена годишњица операције "Олуја", војно-полицијске акције хрватских снага, током које је своје домове напустило више од 200.000 Срба.

"Надам се да ћу моћи да одем, упалим свећу и положим цвет на Петровачку цесту, рекао је председник Србије и прецизирао да после тога иде у Приједор на обележавање годишњице "Олује", први пут у Републици Српској.

 

У Србији се увек тражи кривац, увек мора да постоји неки "црни сценарио"

Председник Вучић коментаришући писање професорке Зорице Мишчевић да се у Србији још увек није "изашло из тога" да се тражи кривац за случајеве који се не могу предвидети као што су два масовна убиства, рекао је да у Србији увек мора да постоји "црни сценарио" и да је црна хроника најчитанија.

"Код нас увек мора да постоји црни сценарио, црна хроника је најчитанија. Постоји ли и једна година да у вашем програму нисам чуо да су нам сви пољопривредници пропали? И да сви раде у минусу. Наравно неистине. Некада су повољнији услови, некада мање повољни. Да ли је била нека година да нисте кукали због цена ранаца, лењира, гумица и оловака за децу. А сада смо почели да кукамо како је и тежак ранац за децу. Не постоји ствар око које не кукамо", рекао је председник Вучић.

Када дете добије четворку, додао је председник Вучић, није криво дете него наставник, па се иде у обрачун са наставником.

"Некада је наставник био Бог, а сада се не устаје наставнику, помињу се људска права. Каква људска права? Сит сам људских права рекао сам тако постављених, не стварних. Оставите мене и људе у Србији на миру са тим глупостима. Да људи живе у миру, да се врате традицији поштовања наставника. Ако је родитељ бизнисмен данас и има пара може да купи кога хоће и може да виче на кога хоће па да видим ко сме мом детету да да мање од свих петица, и онда се питамо што имамо проблем, нема довољно знања, јер се и ми понашамо на овакав начин", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да ће тек бити потребно да се држава бави просветом и да је у том смислу срећан и због повећања плата просветним радницима за 5,5 одсто.

"Па рачунајте да иде још најмање 10 одсто, то је преко 16 одсто кумулативно у овом кратком периоду. У претходних годину и по дана заједно и за просвету и медицинске и социјалне раднике то је око 31 одсто. За пензионере у последње две године укупно преко 55 одсто", рекао је председник Вучић.

 

"EXPO 2027" круна мог мандата

Председник Вучић изјавио је да ће манифестација "EXPO 2027" бити круна његовог мандата, као и да ће павиљон Србије бити најлепши на тој изложби.

"Ми смо организовали много такмичења, показали се као гостољубиви, али ово је за нас највеће. Одржава се формално између 15. маја и 15. августа 2027. године на крају мог мандата. Да могу да отворим оно што је круна успеха свега. Или да припремим, а неко други да отвори. Имам лични циљ и бићу потпуно посвећен томе. То ће да захтева много рада и труда", рекао је председник Вучић.

Додао је да за ту манифестацију очекујемо 97 земаља и много међународних организација, додатних 2,6 милиона туриста.

"Морамо много да градимо, морамо да потпуно  изменимо изглед Београда, онако како смо то успели за последњих осам, девет година са Београдом на води", поручио је председник Вучић.

Рекао је да ће павиљон Србије бити најбољи, али да ће сви покушати да се представе на најбољи могући начин.

"Разговарамо са ЕУ и они ће да се представе на најбољи могући начин, регионалне земље такође, али ће и много наших афричких пријатеља, као и Американци да буду представљени на најбољи могући начин", изјавио је председник Вучић.

Додао је ће Национални стадион бити изграђен на време, макар га, како је рекао, сви копали.

"То ће бити први башта стадион у Европи. Наш национални стадион ће за мене бити најлепши стадион у Европи. Вероватно неће имати перформансе као нови Реалов стадион, али Флорентино Перез ће уложити 1,3 милијарди евра", рекао је председник Вучић.

Истакао је да жели да пробуди жељу код људи да се представимо свету на најбољи могући начин и да покажемо како нам изгледа град и земља.

"Тада ћемо имати брзу пругу до Будимпеште. Имаћемо и другу писту на аеродрому и верујем да ћемо решити све техничке проблеме са огромним повећањем путника. Имамо за шта да живимо. Већ до краја 2025. године имаћемо нето просек плата од преко 1.000 евра, а пензија 450 евра, као што сам обећао", рекао је председник Вучић.  На питање да ли је изјавом да је почело друго полувреме најавио другу половину тј. још 12 година власти, председник Вучић је одговорио да то није реално.

"Није реално, као што су многи говорили свашта и лагали о стању у странци. Та станка има много добрих људи. Ја верујем да ћемо пронаћи новог председника, неког ко ће да поштује све што је урађено у прошлости и који ће на прави начин видети будућност Србије и да је води, сачува и буде на добром путу и ко може да сагледа све замке. Неко ко има довољно искуства знања и храбрости да настави да води земљу", поручио је председник Вучић.

 

Пре краја мог мандата биће изграђено стотине км више ауто-путева

Председник Вучић рекао је да Србија никада није градила оволико ауто-путева као и да ће пре краја његовог мандата бити изграђено стотине километара више ауто-путева него у периоду од 1945. до 2012. године.

"Никада Србија није оволико градила. Пре краја мог мандата имаћемо стотине километара више изграђених ауто-путева него у периоду од 1945. до 2012. године", рекао је председник Вучић.

Коментаришући тврдње председника Странке слободе и правде Драгана Ђиласа да је поднео кривичну пријаву против НН лица за крађу 5,5 километара ауто-пута тврдећи да ауто-пут ка Мердару није ауто-пут, јер има само једну траку, председник Србије Александар Вучић рекао је да он не познаје разлику између полупрофилног ауто-пута и ауто-пута пуног профила.

"То је полупрофилни ауто-пут и то вам говори о њиховом незнању, будући да они не знају разлику између полупрофилног ауто-пута и ауто-пута пуног профила", рекао је председник Вучић.

Додао је да је 2018. године постојала могућност губитка дела грантова ЕУ, али да је ЕУ била коректна и дала 40 милиона евра за тај пут.

"То је пут за који су говорили да је непотребан, пут који иде кроз јуначку Топлицу, па иде и преко Приштине и Грачанице до Драча и Тиране", рекао је председник Вучић и додао да разуме кривичне пријаве будући да је против њега, како је рекао, поднето 500-600 кривичних пријава у којима и тужиоци морају да доказују своју објективност.

"Ми ћемо да градимо ауто-пут пуног профила посебно од Мерошине један, преко Прокупља и Белољина до Куршумлије. У овом тренутку нам је довољан полупрофилни ауто-пут, али будући да ми гледамо у будућност и знамо да ће то за 20-25 година бити један од најпрометнијих наших ауто-путева, ми желимо да направимо пут пуног профила, посебно онај који ће да повезује Мерошину са Прокупљем и Куршумлијом", рекао је председник Вучић.

Додао је да је обновљен стари пут од Мерошине до Прокупља који је био у рупама.

Када је реч о ауто-путевима који су урађени за време председника СФРЈ Јосипа Броза Тита од 1945. године, затим председника СРЈ Слободана Милошевића до 2000. године и ДОС-а до 2012. године заједно, председник Вучић рекао је да је укупно урађено 596 километара ауто-пута.

"Од 2000. до 2012. године урађено је 42,6 километара ауто-пута пуног профила и урађено је и полупрофила на деоници Београд-Нови Сад-Хоргош и то део онога што је и Милошевић отварао два три пута између Фекетића и Малог Иђоша", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је од краја 2012. године до данас урађено 420,9 километара ауто-пута и додао да се гради још 485 километара аутопутева и брзих саобраћајница.

"Идемо да уговарамо нове ауто-путеве, ауто-пут Пожега-Дуга Пољана 75 километара, обилазница око Новог Сада 2,4 км, обилазница око Ужица 4,8 км, мостови у Чачку преко Западне Мораве Мрчајевци-Слатина и један који спаја Јагодину и Свилајнац", рекао је председник Вучић и додао да постоје планови за изградњу и да ће ускоро бити потписани уговори.

 

Баве се Бркићем, јер су далеко од победе на изборима

Председник Вучић изјавио је да се део опозиције бави питањем затворске казне новинару Миловану Бркићу зато што, како је рекао, и поред свог медијског простора којег имају, нису ни близу успеха на изборима.

"Када схватите да вас, колико год простора да имате, људи не желе, онда  лажете себе да је то зато што вас нема довољно у медијима. Погледајте како РТС извештава са њихових протеста, како крију када је мало људи, како се понашају када је много људи. Имали сте пет директних укључења, то никада није био случај. То никада ниједна опозиција није имала у Дневнику", рекао је председник Вучић.

Замољен да прокоментарише позиве појединих опозиционих лидера да се стане "у одбрану живота" Милована Бркића који је осуђен на 14 месеци затвора, председник Вучић је истакао да на РТС гостују од Бошка Обрадовића до Маринике Тепић и Драгана Ђиласа.

"Је л' ви стварно мислите да људи не знају шта они желе и шта раде. И после свега тога нису ни близу већине, губе изборе са 50 или 40 одсто разлике. Шта онда друго вам остаје осим да се бавите Милованом Бркићем, што спада у Зону сумрака, Треће око", констатовао је председник Вучић и подсетио да је Бркић позивао на убиство.

Председник Вучић је запитао и да ли неко ко није могао да заврши основну и средњу школу треба да буде лидер владе у будућности и да ли је он бољи од Ане Брнабић и Синише Малог.

"Да ли то стварно хоћете да ме убедите у то? Није питање да ли вам се неко допада или не допада, већ колико вредиш. Хоћемо ли да узимамо понављаче или неке друге? У чему је Драган Ђилас бољи од Синише Малог, шта то зна боље. А Малог су уништавали годинама, сећате ли се приче од 24 стана у Бугарској, где се испоставило да је у тој згради 24 стана, а да је он власник једног од њих, у неком селу на мору", рекао је председник Вучић.

 

До озбиљнијег помирења ћемо тешко доћи све док неко не буде желео да чује Србе

Председник Вучић изјавио је поводом обележавања годишњице Олује, да се плаши да ће до озбиљнијег помирења у региону тешко доћи све док неко не буде желео да чује и српску страну.

"Што се нас тиче спремни смо да саслушамо и разумемо патњу и Бошњака и свих других и неких Албанаца, али их молимо да саслушају и шта Срби имају да кажу", рекао је председник Вучић упитан да прокоментарише ставове које је изазвала одлука да се у Приједору обележи годишњица страдања српског народа у војној акција Олуја, 1995. године.

"Идемо да обележавамо тежак ужасан злочин над српским народом из Хрватске", рекао је председник Вучић и додао да 3. августа стиже у Републику Српску где ће имати званичне сусрете са руководством Републике Српске а да ће 4. августа бити у Приједору, на првом обележавању годишњице Олује у Републици Српској.

"Надам се да ћу моћи да одем, упалим свећу и положим цвет на Петровачку цесту", рекао је председник Вучић.

Коментаришући одлуку да се церемонија одржи у Приједору, рекао је да Приједор није баш на трагу, али има много избеглог крајишког становништва.

На снимак гостовања активисткиње Аиде Ћоровић на једној од ТВ, где је рекла да је одлука да се годишњица Олује обележи у Приједору шамар којим је пређена свака линија бешчашћа, да би Додик требало да обележава злочине српске војске, српске паравојске почињених над грађанима Приједора, где је убијено више од 3.000. људи, међу којима и 100 деце, председник Вучић је нагласио да све то нема потребе да коментарише.

"Република Српска није геноцидна творевина, све остало не треба да коментаришем. Наш посао је да сви који су починили злочине одговарају и да осудимо сваки злочин, ми смо за разлику од других спремни да говоримо о злочинима који је наш народ починио према Бошњацима и другим народима, али се плашим да они нису спремни да нас саслушају, а то је већи проблем за њих, не за нас", рекао је председник Вучић.

Нагласио је и поновио да је Република Српска стварана вољом српског народа, да се држи Дејтонског споразума и свега онога што је њиме договорено.

"Увек ћемо да подржимо све што је договор три народа у Босни и Херцеговини", рекао је председник Вучић.

 

Имамо довољно свега, добре резерве и нафте и гаса

Када је реч о кризи коју узрокује рат у Украјини, председник Вучић нагласио је да су резерве нафте у Србији довољне за 91 дан дизел, а бензина за 87 дана.

"Кад нафта скаче и брент нафте и котације у Медитерану скачу ненормално. Ми смо подигли за три динара, а требало је да подигнемо за седам динара. Али нисмо хтели да буде велики шок за људе. Чим имају проблем са Саудијском Арабијом и Емиратима, тог секунда иде цена нафте и тог секунда се са запада преноси код нас и то видимо на котацијама, то видимо свуда", рекао је председник Вучић.

Што се тиче количине гаса, додао је председник Вучић, у овом тренутку обезбеђено је 594,2 милиона кубних метара гаса.

"А  напунићемо у Мађарској и овде са 660 милиона кубних метара гаса да будемо сигурни за зиму да људи не морају да брину", рекао је председник Вучић.

Када је реч о резервама угља, рекао је председник Вучић, обезбеђено је 1,84 милиона тона резерви на депонијама, али рекао је да није задовољан, и да му посебну муку представља то што је у акумулацијама 627 гигават сати.

"Стање за сада је добро, нема бојазни ни за шта, имамо довољно свега. Од соли, шећера, уља, брашна спремни смо за све. Ја се плашим да ће овај рат да иде у много горем смеру и када у једном тренутку буду проваљене неке линије, да ће то да иде у катастрофу на ову или на ону страну", рекао је председник Вучић.

Плашим се да ни једни ни други не смеју да изгубе, додао је председник Вучић.

"Са једне стране не сме да изгуби Путин, ако хоћете ни они који помажу Путина из неких других земаља које су веома моћне, а нећу о томе јавно да говорим, не сме да изгуби Украјина јер би тиме изгубила Америка и ЕУ односно НАТО. Тако да, како они називају - то је рат исцрпљивања у којем сви ми страдамо. А ја се надам да није бесконачно, поновићу своје надање да негде у марту, априлу дочекамо некакво примирје", рекао је председник Вучић.

 

Линија Ер Србије од Београда до Чикага функционише одлично

Председник Вучић изјавио је да одлично функционише директна лиња Ер Србије од Београда до Чикага, која је успостављена средином маја после три деценије паузе.

Председник Вучић је најавио да ће аеродром "Никола Тесла" добити и другу писту.

Председник Вучић је изразио уверење да ће брзо бити решени сви технички проблеми на аеродрому са огромним повећањем путника, а као пример навео је да само за Египат у летњој сезони има 12 авиона дневно.

Председник Вучић се те теме дотакао док је говорио о плановима развоја Београда, у вези са одржавањем светске изложбе "EXPO 2027" од 15. маја до 15. августа, када, како је рекао, Србија очекује госте из 97 земаља и представнике бројних међународних организација, што ће у Београд довести додатних 2,6 милиона туриста.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва