Вести

Вучић: Настављамо са опремањем клиника

Председник Србије Александар Вучић најавио је, приликом обиласка нове ангиосале, са савременим ангиографским уређајем у болници "Свети Сава", да ће се наставити са опремањем клиника и додао да верује да ће до краја године уследити ново повећање плата за здравствене раднике.

"Нова ангио сала, помоћи ће људима, лекарима који су се до сада мучили, нису могли најбоље да виде (без савремених уређаја), али и пацијентима који неретко не преживе, или су завршавали са инвалидитетом, ово ће смањити нежељене последице. А, смањиће се и трошкови лечења, јер ће пацијенти брже ићи кући, уместо да остају три или шест месеци", рекао је Вучић.

Истакао је и да је модерни ангиографски уређај машина коју нема нико на подручју бивше Југославије, ни у Бугарској или Румунији, већ постоји у Бечу Истанбулу.

"Ово је "ролс-ројс" међу машинама. Желим вам да добијете и нове машине, тај магнет 3 Тесла, и морамо пре краја године, и верујем да ћемо, успети да га набавимо. Срећан сам због чињенице колико улажемо у здравство Србије", рекао је Вучић.

Вучић је захвалио лекарима, медицинским сестрама, техничарима, свом особљу на раду, труду, енергији.

"Верујем да ћемо их обрадовати до краја године повећањем плате", најавио је Вучић.

Вучић је поручио и да ће се наставити са опремањем болница, док ће "Свети Сава" или бити обновљена, будући да клиника датира из 1930. године, или ће бити грађена нова.

 

Поносан сам на улагања у здравство

Вучић je изјавио да је поносан на улагања у здраство и истакао да је оно један од основних стубова државе за који се издваја више од четвртине буџета.

Вучић је одговарајући на новинарска питања, након обиласка болнице "Свети Сава" рекао да управо зато и напредујемо.

"Пре девет година били смо ван листе од 35 земаља, данас смо 18 на листи од 35 земаља и грабимо напред. У златној средини смо, а полако ћемо многе да престижемо, чак и многе који су у ЕУ. Не разумем шта је замерка јер улажемо у здравство", рекао је Вучић.

Како је рекао, многи замерају да се граде "кутије", а у ствари граде се најсавременије болнице са најсавременијом опремом и са свим оним "што нисмо могли да сањамо да ћемо правити".

"Поносан сам на то. Неки су уградили линолеум у лифт и хвалили се. Ускоро крећено са изградњом Дома здравља у Борчи. Здравство је суштина животног стандарда, ту доводимо наше родитеље, децу, па и нас", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање како гледа на прошлогодишње протесте испред Скупштине организоване јер је предлагао затварање земље због епидемиолошке ситуације, Вучић се упитао коме је пало на памет да се сети да организује те протесте.

"Замислите зликовац је усред пандемије решио да затвори људе, а онда су дошли тајкунски синови, тукли полицајце, гађали оградама. Погледајте шта ради полиција у Немачкој, Британији, Холандији. Код нас тога нема, код нас је страдао полицајац. Знате ли колико би било страдалих да су покушали да упадну у Скупштину у некој другој земљи. Идеолошка порука тог скупа била је Вучићу п..... и зликовче не можемо да ти опростимо што хоћеш да нас затвтвориш", рекао је Вучић.

Вучић је додао и да закон долази по своје и да свако мора да одговара за своја дела.

 

Плашим се тешког погоршања ситуације већ током лета

Вучић је изјавио да нам бројеви заражених од короне расту и да се плаши да ћемо већ током лета имати тешко погоршање епидемиолошке ситуације.

"Плашим се да ћемо пре јесени имати тешко погоршање, већ на лето", рекао је Вучић.

Каже да су, бројеви, још увек не тако велики, али да је лоше то што се бележи њихов пораст, као и да страхује од нових сојева ковида 19.

Вучић је казао да ће до 1. септембра бити завршена изградња нове ковид болнице у Новом Саду, као и да тренутно имамо довољно свих апарата и лекова.

Рекао је да су му се сви смејали када је Србија набављала лек за лечење короне, а да је сада ЕУ донела одлуку да је реч о најбољем леку против короне.

Вучић је налгасио да је Србија на време набавила тај лек као и све друго, због чега сада нема проблеме ни са апаратима, нити лековима и болничким и људским капацитетима.

Напоменуо је да свако повећање броја заражених и погоршање епидемиолошке ситуације убија економски развој Србије и стопу раста и да се зато веома пажљиво прати нова епидемиолошка ситуација.

На питање да ли је било неопходно организовати конференцију за медије унутар болнице пошто има пуно људи, Вучић је рекао да је он крив због тога и извинио се пристунима и додао да то није конференција већ одговарање на питања новинара, као и да није очекивао да ће доћи толики број медијских екипа.

"Зашто сте дошли да ми поставите питање ако сте забринути за своје здравље", одговорио је Вучић новинарки која му је поставила питање и додао да то разуме као лицемерје.

Овде вас има 30 и извинитие што се не понашамо одговорно, нисам мислио да ће вас бити толико, поручио је Вучић.

Додао је да је пре неки дан у Хали Пионир било између 5.000 и 6.000 људи и да то онда није никоме сметало.

 

Остаће уписано да је Подгорица претекла Приштину

Вучић, поводом најаве усвајања резолуције о Сребреници у косовској скупштини, рекао је да је упозоравао на то, и нагласио да једино изненађење то да је Подгорица у томе била „ревносија“ и бржа од Приштине.

Вучић је подсетио да је, када је црногорски парламент усвојио резолуцију о Сребреници, упозорио да ће кренути поплава истих резолуција у свим парламентима у окружењу, да ће сви желети јасно да се изјасне и изразе да су Срби починили геноцид и покажу своје орпедељење тобоже за добросуедске односе, али тиме пре свега задају Србији ударац. 

"Изненађујуће је да је Подгорица у томе била ревносија и бржа од Приштине", нагласио је Вучић.

Те резолуције, каже, ће се наставити, али је изразио уверење да ће негде моћи да се избегне због добрих односа.

"Нажалост у историји ће остати да је Подгорица претекла Приштину", истакао је Вучић.

Казао је и да у Србији има много њих који би хтели да је Београд претекао Подгорицу, али, додаје, срећом, нису на власти.

Упитан за долазак Веслија Кларка на Косову рекао је да не жели то да коментарише.

"Они тамо имају фактичну власт на терену, шиканирају Србе сваког дана, али ако желите да кажете да ће да створе силну војску која би могла да угрозити Србију, постоје прецизне математичке рачунице, немам страха“, објаснио је Вучић.

Осим људских ресурса, додаје, немају баш ништа.

"Немам страх по том питању, али ме брине, јер било какав проблем да се догоди то ће бити проблем за нас јер, најбрже напредујемо и проблем би утицао на инвеститоре. Више од 60 одсто директних страних инвестиција завршава у централној Србији", подсетио је Вучић додајући да је то кључно за нас.

На питање да прокоментарише поруку изасланика САД за Балкан Метјуа Палмера да ЗСО мора да се примени, рекао је да је захвалан Палмеру и америчкој амбасади који говоре о неопходности примене ЗСО.

"Међутим нисам сигуран да ће то неко желети да чује у Приштини. Напротив готово то никога тамо не занима", закључио је Вучић.

 

Вакцинишемо све туристе у карантину

Вучић је рекао је да се вакцинишу сви туристи који уђу у Србију и остану у карантину, а да то важи и за држављане Индије.

Вучић је, одговарајући на питање у вези наводних карантин туриста, односно што све више Индијаца долази у Србију где се задржавају и настављају ка Блиском истоку, те на питање да ли је то ризик по јавно здравље, рекао да први пут чује за "карантин туристе".

"Рекли смо да све људе који остану у карантину вакцинишемо одмах, а тако и Индијце и све друге“, објаснио је Вучић.

Вучић је казао да они долазе са негативним ПЦР тестом, да се први дан по доласку вакцинишу, и да четвртог дана поново раде ПЦР тест.

"Постоји код нас код космополитски оријентисаних људи, а ксенофобија је, да се траже разлози што би требало некоме нешто да забранимо“, констатовао је Вучић.

Вучић је казао да би хотелијери, ако не би дозволио долазак туриста, рекли забранио им је Вучић да имају госте из Индије.

 

Ускоро одлука да ли улажемо у "Светог Саву" или нова болница

Вучић је изјавио да ће ускоро бити донета одлука да ли ће бити уложен новац у проширење Специјалне болнице за цереброваскуларне болести "Свети Сава" како би она остала на истој локацији или ће се недалеко одатле изградити нова болница.

"Већ смо разговарали о томе и Министарство здравља ће донети ускоро одлуку са болницом, пошто желимо да се консултујемо са људима који овде раде", рекао је Вучић.

Каже да ту сада има 12.000 квадратних метара и да постоје две опције.

Једна је, додаје, да се узме у тој згради, од предузећа које је у стечају, подземна гаража и да се то прошири, као и да држава уложи ту најмање 1.000 евра по квадрату, што би било улагање од 12 или 13 милиона евра.

"То је велики новац који би уложили како би се остало на истом месту или да нађемо недалеко одавде чист плац како би изградили нову болницу, где би било 10.000 - 11.000 метара квадратних, а да ово овде искористимо у комерцијалне сврхе. То је питање за ресорно министарство и људе који овде раде. Многи би желели да то буде на новом месту, али има и оних који су против тога. То је расправа у коју не желим ни на који начин да се мешам", рекао је Вучић.

Вучић додаје да је то сада другачија болница која има најбољи квалитет услуге, са опремом која је у здравству "мерцедес и ролс-ројс", као да ће са том опремом дневно моћи да се спасе између два и четири живота више на дневном нивоу.

 

Хвала Орбану на подршци, долази ових дана у Београд

Вучић је захвалио премијеру Мађарске Виктору Орбану на позивима да Србија треба да уђе у ЕУ, а због чега је трпео критике у неким хрватским и немачким медијима, али и у неким у Србији, и најавио да ће Орбан сутра или прекосутра доћи у Београд и да ће имати прилику и лично да му захвали.

"Видим да су га напали у тајкунским медијима данас. Ваљда је човек крив што се залаже да Србија буде део ЕУ. Сада треба ми да га нападамо... Неки тајкуни размишљају само о својим парама и свом џепу, не умеју чак ни хвала да му кажу", навео је Вучић.

Вучић поручује да једино може да му каже - хвала.

"Реч је о добром пријатељу Србије, имамо одличне односе и са Мађарском и Мађарима у Војводини ниједан проблем годинама немамо, радимо на свему заједнички и боримо се заједнички. Хвала што је имао довољно храбрости да Србију у позитивном смислу представи и да трпи критике због тога и у Хрватској, али нажалост и у Србији, пошто имамо тајкуне који су само задовољни када краду на медијским секундама, а не ако неко каже неку лепу реч за нашу земљу", рекао је Вучић.

 

Одлазе људи, али се и враћају, а највећи проблем - мало деце

Вучић је изјавио да је тачно да већ деценијама људи одлазе из Србије, али да се тај број у последње време смањио, као и да се све више људи из иностранства одлучује на повратак у Србију, указујући, међутим, да је нас највећи проблем - то што немамо деце.

"Већи проблем од одласка људи је то што немамо деце. Најмање деце имамо тамо где живе најбогатији, а највише тамо где су најсиромашнији... Улагања државе и стандард су обрнуто пропорционални вољи људи да заснују породицу. Ако ми нађете лек, кажете шта да урадимо, урадићемо. То би спасило Србију", поручио је Вучић.

Додао је се чека план из Министарства за бригу о породици, јер је држава спремна да издвоји оргоман новац, само да се поправи стање наталитета у Србији.

"Погледајте податке између 1961. и 1981. године на Косову, и видећете да је све у наталитету", рекао је Вучић.

На констатацију да све више младих одлази у иностранство, те питање да ли су економски разлози једини због којих одлазе, или је можда и до система вредности који влада у Србији годинама, Вучић је рекао да је тачно да људи одлазе, али да научно засноване анкете показују да се број људи који одлазе смањио у последње време.

Како је рекао, сада одлази мање лекара и медицинских радника него пре 10, 20 година, иако и они и даље одлазе у иностранство, против чега се, каже, држава мора борити.

Вучић је приметио и да су најважнији разлози због чега би неко остао негде да живи - безбедност деце, посао и животни стандард, могућност доброг школовања, сигурност.

Срећан је, каже, што упознаје све више људи који се враћају у земљу.

"Поносан сам на то. Могао је Владимир Пиштало да ради у Лос Анђелесу, Њујорку, Стефан Миленковић да настави у Њујорку, али се вратио, враћају се многи и враћаће их се све више, нарочито образовани", рекао је Вучић.

У том смислу, указао је да су проблем занатлије, јер они и даље имају плату у Швајцарској 5 000 евра, вариоци, водоинсталатери и зато ће тај средњи слој, средњошклоско образованих највише недостајати у будућности.

"За њих морамо да се изборимо и морамо да повећавамо њихова примања", рекао је Вучић.

Додао је и да не може да прихвати аргумент да је лоше стање у друштву, јер се оно мења, и поглед одавде није исти као пре 10 - 20 година.

"За девет година минималац је увећан од 159 до скоро 300 евра, то је у динарима 150 одсто, а реално 100 одсто увећање. Огромне промене су и у платама у Београду са тадашњих 451 на садашњих 702 евра, а биће 770 - 780 евра", рекао је Вучић.

Додао је и да му је председница Естоније једном приликом на ту тему рекла да људи почну да се враћају када се пређе висина плате 950 -1.000 евра.

"Значи да је нама потребно три до четири године, значи до 2025. године да бисмо то почели да осећамо. Није лако променити тренд кукњаве и жалопојке, то је стално у сваком нашем понашању, да никад ничим нисмо задовољни...", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк