Вести

Вучић: Не дамо вам ни педаљ наше земље

Изазови са којим смо суочени нису много мањи него они са којима се суочавала генерација која је победила у Великом рату и овај историјски тренутак захтева да се ујединимо под заставом мира и живота, и победимо заједно лудило које може да овај простор претвори у крваву кланицу, истакао је данас у Бијељини председник Републике Србије Александар Вучић.

Председник Вучић је, у обраћању на свечаној манифестацији посвећеној обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе, рекао да и данас можемо да изгубимо све оно што су изгубили у једном тренутку они слободу, државу и животе.

Председник Вучић је, позивом на јединство, захвалио свима који разумеју колико је значајан данашњи дан за српски народ.

"Постојало је нешто јаче од дивизија и пукова, моћније од оружја тог дана када је српска војска кренула у пробијање Солунског фронта, постојало је јединство свих различитих, ни по чему исти, оних који су изгубили мало и оних који су изгубили све. Постојало је, и то јесте био једини начин и пут до слободе, удружити се и ујединити се и заједно кренути као целина“, објаснио је председник Вучић и указао да смо прво морали да се ујединимо да би тек онда наше различитости могли да представимо као слободне.

"Заставе наших разлика морамо да ујединимо да би свака имала слободу, да би сви заједно имали своју Србију и Српску“, поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је указао да коначно морамо да схватимо да наше неслоге, нарцисоидне, а мале разлике бију битке у којима нико не може да победи, осим оних који желе слабу и поражену Србију и Српску, а у таквој Србији, каже, нико неће моћи да буде слободан и никоме неће бити боље, већ ћемо бити једнаки у ропству.

Нагласио је да суштина слободе и јесте право на различитости, да будемо другачији, да мислимо другачије, да свако сања своје, а не туђе снове, јер само тако можемо да останемо заједно, уједињени, да удружимо различитости у једном подухвату у борби за слободу.

"Данас, када је цео свет подељен, када ратује, на ивици глобалне катаклизме, морамо да схватимо да само себе имамо и да морамо да се сачувамо и спасимо, а за спас је неопходно јединство свих Срба. Зато је важан овај дан, јер морамо да научимо да поштујемо себе, своју заставу, слободу”, рекао је председник Вучић.

И, колико год да немамо јединство, морамо на њему да инсистирамо - ако га немамо данас, имаћемо га сутра, ако не и сутра, имаћемо га дан касније, ако нам то буде завет и обавеза, поручио је председник Вучић.

Указао је и да се Србија суочава са огромним изазовима, јер су насрнули на КиМ, и хоће га по сваку цену, да га отму и не питају, већ журе да заврше оно што су одавно започели.

"Могу да им поручим само једно - хоћете да нам узмете земљу и по ширини и по дужини, а ми вам ни педаљ земље нећемо дати. То је оно што хоћу да знају. Можете да имате силу какву хоћете, да будете моћни и велики. Мали смо ми за вас, разумемо вашу снагу, али има нешто што не можете да победите - правду, право, одлучност једног народа да буде свој на своме и да не прихвати неправду, као и оно што сви осећамо, јединство нашег народа”, поручио је председник Вучић.

Исто, каже, осећа и Србин у Семберији, и у Пироту и на КиМ и на сваком месту где живи, јер никаквих разлика између нас нема.

Испричао је и једно лично сећање, из места из којег потиче његов отац из БИХ, када су, каже, као млади палили ватре и седели са старијима увече, који би у неком тренутку рекли - када би Србија знала колико ми њу волимо и сањамо…

"Када бисте ви знали колико ми волимо Републику Српску и колико нам значи, без обзира колико поштујемо БиХ и све друге. И, молим вас да то знате. То није питање политичких говора, то је ствар срца, оног што осећате. То не може нико да узме”, рекао је председник Вучић.

Важно је, каже, да то сачувамо, да радимо заједно и развијамо односе, да се поштујемо.

Нагласио је да данас не обележавамо само три речи, три симбола, већ суштину постојања:

"Нашу заставу, најлепшу на свету, под коју можемо сви, која уједињује све, која свима нама даје снагу пред којом не постоје препреке. Слободу, која уједињује све наше разлике, као гарант права на другачије мишљење, веру или уверење. Јединство, услов свих услова, једини начин да заставу, слободу и различитости сачувамо”.

Како је рекао, они којима је Србија на првом месту, којима је слобода других, важна колико и сопствена, знаће да сачувају земљу, док све друго, води у супротном смеру, у губитак народа, територије, свега што смо градили, у наше нове поразе и хиљаде живота, који ће поново бити бачени, пре него схватимо да фронтове можемо само уједињени да пробијамо.

"Мир, као и слобода, чувају се под једном заставом. И то је мој основи позив, да се окупимо, удружимо, да бисмо могли слободни,у миру да живимо, да обезбедимо будућност за нашу децу. Ништа Србији данас није потребније него заједништво, за слободну земљу”, рекао је председник Вучић.

Нема важнијег задатка од тога да земљу сложно сачувамо, нема пречег посла од окупљања под заставом слободе и мира, црвено-плаво-белу, рекао је председник Вучић и позвао све да узму своје заставе и донесу их под једну, да их повежу како би се видело да, када је о слободи реч, Србију и Српску ништа не може да подели.

"Срећан сам што видим све више људи који другачије мисле у Србији и Српској, који доласком показују да један празник можемо да дочекамо заједно и да сви можемо под нашу српску заставу”, рекао је председник Вучић.

Изразио је наду да ће, када следећи пут буде долазио у званичну посету Бијељини, доћи ауто-путем који градимо заједно.

"Да покажемо да можемо најбрже да напредујемо заједно и да све фронтове уједињени можемо да пробијемо“, закључио је председник Вучић.

На почетку обраћања председика, једној девојци је позлило, а грађани око ње су јој притрчали у помоћ. Председник је позвао лекаре да јој што пре помогну, а када се уверио да је све у реду, јер су девојку окупљени изнели из гужве и указали јој помоћ, започео је свој говор.

 

 

Извор: Танјуг/РТС1